Lääkärin kaksoisrooli ja paennut potilas

taas maanpakocase

Yle Svenska uutisoi vuonna 2012 perheestä, joka lähti maanpakoon Suomesta. Taustalla oli ADHD-diagnosoidun pojan sijoitus kolmeksi kuukaudeksi nuorisopsykiatriseen asumiskoti Puroon, joka on erikoistunut vaativaan laitoshoitoon.

Lausunnossa vaadittiin pojan huostaanottoa, jotta hän voisi jatkaa asumista Purossa. Vain silloin olisi ollut mahdollista valvoa poikaa ja asettaa tälle rajoituksia. Äiti sanoo sosiaalityöntekijöiden
tilanneen lausunnon Purosta.

– Sitä paperia sosiaalitoimi sitten käytti lastamme vastaan.

Lääkäri, joka lausunnon allekirjoitti yhdessä yksikön johtajan kanssa, on lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Pekka Räisänen. Hän työskentelee Vaasan sosiaali- ja terveysvirastossa lastenpsykiatrian avohoidon ylilääkärinä sekä kaupungin perheneuvolan lääkärinä. Hänellä on yksityisvastaanotto Mehiläisessä ja lisäksi osapäivätoiminen virka hoitokoti Purossa, josta hän on omistanut osan.

Räisäsen verotettava tulo oli lähes 468 000 euroa vuonna 2010. Puro Oy:n johtajan Juhani Kannelmaan verotettava tulo oli kyseisenä vuonna yli 417 000 euroa. Molempien verotietoihin sisältyvät kyseisenä vuonna Puro Oy:n myynnistä tulleet pääomatulot.

Puro Oy kuuluu nykyään Arjessa-konserniin. Arjessa Oy on emoyhtiö konsernissa, jonka tytäryhtiöt tarjoavat lastensuojelupalveluita Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Konserni rakentuu yrittäjävetoisen yhteistyön konseptille. Sen on tarkoitus laajentua koko Suomen kattavaksi. Lisäresursseja yhtiön kehittämiseen ja laajentumiseen tarjoaa Sentica Partnersin hallinnoima rahasto. Vuonna 2011 Arjessa Oy:n liikevaihto oli 8,3 miljoonaa euroa.

Puron hoitovuorokausimaksut ovat 389–595 euroa. Vuonna 2011 yhtiön liikevaihto oli 4 miljoonaa euroa. Tilikaudelta kertyi voittoa 228 000 euroa. Liikevaihto kasvoi 10,2 prosenttia. Pääoman tuotolla mitattuna yhtiön kannattavuus oli erinomainen.

"Huostaanotto antaa pelimerkkejä hoitaa lasta "

Lasten- ja nuorisopsykiatri Räisänen ei toimitusjohtaja Kannelmaan kanssa keskusteltuaan suostunut kommentoimaan Yle Svenskalle kaksoisrooliaan potilassalaisuuteen liittyen. Nyt hän suostuu avaamaan tapausta kertomalla, ettei kyseinen nuori ollut Vaasan kaupungin asukas.

"-Kuitenkin aggressiivisten lasten kanssa joudutaan helposti pulaan, sillä avohuollossa olevaa lasta ei saa juuri mitenkään rajoittaa. Karkailua tai vaarallista käytöstä ei voi siten estää laillisesti, Räisänen selventää.

– Sen sijaanhuostaanotto antaa lastensuojelulle ja sijoituksesta vastaavalle laitokselle huomattavasti enemmän pelimerkkejä hoitaa lasta. Kyseessä on lapsen etu! "

Entä mitä kuuluu maanpakoon lähteneelle perheelle, joka asuu Uudessa-Seelannissa?

Äiti kertoo teinipoikansa itsetunnon parantuneen selvästi. Toisin kuin Suomessa, lasta ei enää ympäröi diagnooseja ja huostaanoton kriteerejä metsästävien ammattilaisten joukkio.

– Poikamme ei ole koskaan ollut poissa kotoa myöhään iltaisin, eikä hän käytä päihteitä.

Mitään pelimerkkejä ja ympärivuorokautista valvontaa ei ole tarvittu pojan rajoittamiseksi, sanoo äiti.

Perheenisä kertoo pojan olleen tutkittavana Uuden-Seelannin valtion palveluksessa olevalla nuorisopsykiatrilla, jolla ei ollut minkäänlaisia taloudellisia intressejä pojan asiassa.

– Hän oli eri mieltä Räisäsen pojalle asettamasta diagnoosista ja totesi, ettei pojallamme ole lainkaan tarvetta psykiatrille. Lapsemme pärjää hyvin ilman lääkitystä.

Äiti korostaa uusiseelantilaisen koulun vastaavan hienosti ADHD-pojan erityistarpeisiin. Siksi ongelmia ei enää ole. Suomalaiselle koulujärjestelmälle sama tuen tarve taas oli aikoinaan liikaa.

– Siitähän se koko lastensuojelupainajainen alkoi, äiti muistelee.

Parin vuoden kuluttua, kun poika on täysi-ikäinen eikä huostaanoton uhkaa enää ole, he voivat muuttaa takaisin Suomeen.

Maria Syvälä
http://www.lokakuunliike.com/maria-syvaumllaumln-blogi/laakarin-kaksoisrooli-ja-maasta-paennut-potilas

10

2861

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lasu-kirjaukset taas

      Lapsemme laitoksissa- miten laitokseen joudutaan?

      Uusitalo raportoi tapausta, jossa tavallisen perheen tavallinen nuori pistettiin laitokseen - sosiaalitoimen valheellisten asiakaskirjausten avulla, joiden tavoite oli alusta asti huostaanotto. Vastaavia tapauksia on tuhansittain.

      "Näin röyhkeätä lausumaa ei ole kuunaan lukenut. Katson röyhkeäksi toiminnan, jossa annetaan ymmärtää, että alunperäinen tarkoitus on ollut pyrkiä huostaanottoon.

      ...Sosiaalitoimi ei useinkaan ajattele näitä asioita sijoittaessaan lapsia. He perustelevat lähes aina sijoitusta pysyvyydellä ja vakaudella, mutta kierrättävät lapsiparkoja jos jonkinlaisissa terapioissa ja tutkimuksissa, siirtelevät lapsia laitoksesta tai sijaisperheestä toiseen. 


      Koomisuuden huipentuma on lausuma, jossa ilmeisesti yritetään luoda kuvaa vanhempien välinpitämättömyydestä. Kerrotaan äidin vierailuista ja siitä, että isä ei ole juurikaan vieraillut. 

      Kerrotaan nuoren olevan tyytyväinen oloonsa laitoksessa, mutta sanoneen, että hän voisi mennä kotiinkin. Lopuksi kerrotaan, että vanhemmat eivät ole viimeaikoina kyselleet nuorensa kuulumisia lainkaan. 

      Rajoituspäätös mainitaan nopeasti ja se olisi jäänyt minultakin huomaamatta, ellei joku olisi alleviivannut kohtaa keltaisella yliviivauskynällä. Nauroin. Miten vanhemmat voisivat ottaa yhteyden nuoreen, jos se on rajoituspäätöksellä estetty? Ja kysyä, mitä sinulle kuuluu? Saati tulla vierailulle laitoksen tiloihin....


      ..Tämä on olennainen ja maanlaajuinen ongelma, sillä tutkija tutkii sen materiaalin, mikä hänelle toimitetaan ja perustaa päätelmänsä siihen. Valheellinen materiaali tuottaa valheellisen tutkimustuloksen. 

      Näin viranomaiset toimivat, he saavat mieleisensä lausunnon vaikuttamalla välillisesti lausunnon tekijään. Käytäntö heikentää paitsi lausujan edustaman ammattikunnan, myös oikeuslaitoksen uskottavuutta, sillä oikeuslaitos perustaa päätöksissään myös ammattilaisten tekemille lausunnoille.

      Mietin, millaisen lausunnon psykiatri olisi tehnyt, jos paperipinojen sijasta materiaaliksi olisi toimitettu perhe itse? 

      Hallinto-oikeus päätti huostaanottaa nuoren. Päätös perustuu pitkälti sosiaalitoimen kirjauksille ja psykiatriselta saatuun lausuntoon. Väkivallan uhkaa ei voitu sulkea pois, se oli olemassa ajatuksen tasolla. Aivan, kuten sosiaalitoimen edustaja oikeudelle asian esitti.

      Olen haastatellut nuoren puhelimessa.

      Hän ei tiennyt huostaanottonsa syitä. 

      Hän ei ollut nähnyt asiakassuunnitelmiaan. 

      Hän ei ollut koskaan kuullutkaan sanaa puhevalta.

      Hän ei tiennyt, että hänellä olisi ollut oikeus asianajajaan.

      Hän kertoi kysyneensä sosiaalivirkailijalta huostaanottonsa syitä, mutta hänelle ei ollut vastattu. 

      Kun kysyin, miten häntä oli asioissaan kuultu, hän vastasi, ettei mitenkään. Hänelle oli vain kerrottu, mitä tulee tapahtumaan. 

      Kerroin hänelle, mitkä hänen oikeutensa ovat hänen ikänsä puolesta. Nuori oli kovin ymmällään. 

      Haastattelun aikana kävi selvästi ilmi, että hänelle ei ollut kukaan kertonut hänen oikeuksistaan tulla kuulluksi, saada vaikuttaa omiin asioihinsa, olla mukana omaa asiaansa koskevissa palavereissa ja saada hyväksyä itse omat asiakassuunnitelmansa. 

      Tämän nuoren kohdalla laitostaminen oli selkeästi harkittua ja sosiaalitoimen tavoite oli sijoittaa nuori kodin ulkopuolelle heti alussa. Perhe oli normaali ja eli normaalia elämää, kunnes erehtyi pyytämään apua.

      Tämä tarina ei ole yksittäistapaus vaan se on yksi monista. 

      Miten siis päädytään laitokseen? 

      Riippuu keneltä kysytään. Nuoret ovat usein vastanneet "emmä tiä". No eivät he tiedäkk´ään. Kukaan ei ole vaivautunut kertomaan heille syitä.

      Kysyttäessä eräältä isältä, vastaus kuuluu: "Nopeasti."

      Sosiaaliviranomainen: "En kommentoi."

      Minusta näyttää siltä, että laitokseen ei päädytä vaan sinne joudutaan. 

      Helposti.

      Koko juttu:
      http://www.lokakuunliike.com/elena-maria-uusitalon-blogi/lapsemme-laitoksissa-osa-1-miten-paadytaan-laitokseen

    • varo lasukirjauksia
    • Truothyuik

      Harvinaisen joutava sivusto tuo lokakuun liikkeen sivusto. Jutut siteeraavat toisiaan ja samat tyypit kirjoittelevat itselleen kehuja keskusteluihin blogien perään. Taitavat olla asialla samat tyypit kuin täällä?

    • näin se on

      Tuohan on ollut tavallinen käytäntö jo vuosia monissa kunnissa, että just nimenomaan esim. harrasterahan hakeminen lapselle aloittaa ls:n asiakkuuden.

      Sossu perustelee sen niin, että koska "talouspuolella ei ole resursseja tuollaiseen, niin ne on haettava ls:n määrärahoista."
      Ja lastensuojelun puolelta ei myönnetä mitään, ellei ole asiakkuutta.
      Niinpä asiakkuus aloitetaan, että lapsi saa harrastusrahat :)

      Laitonta sinällään, mutta eihän sillä mitään merkitystä kenellekään muulle ole paitsi tietty sille perheelle, jota asia koskee.

      • niih

        Ihan vaan tiedoksi, että vuoden 2014 alusta ei ole enää lasupuolellakaan harrasterahoja budjetissa. Ilmeisesti vain sijoitetut lapset saavat harrastaa.


    • sallikaalasten

      Joo perkeleet saalistaa
      viattomia lapsiaa.
      Heh heh heh.
      Ai kun tekee ihanaa
      kun saa tuhota lapsia.
      Niin extrabonus,
      ja samalla näytellä
      lapsenomaista hyvyyttä.

      Onko mitään perkeleellisempää
      kuin tuhota viattomuutta
      näytellen lapsia?
      Jos ei tässä maailmassa,
      niin tulevassa...

    • tottahanse

      Perkeleet on jo
      saanut omansa.
      Lastensuojelun.

    • trgrgrtrgt

      Pellesivusto tuo lokakuun liikkeen sivusto.

    • muuttoliike

      Aika paljon lapsiperheitä siirtyy nykyisin kotikouluun ja muuttaa pois Suomesta. Epäilenpä, että näidenkin ilmiöiden takana on lastensuojelumielivalta.

    • Nähty

      Tuollaaset laitokset vaan ovat rahan ahneita ei ne todellisuudes piittaa kuinka lapsi voi ja jaksaa .ohan nämä nähty .hyvä kun lähditte ulkomaille jos se auttoi lapsen tilannetta !!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      313
      3827
    2. 209
      3058
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2594
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2044
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1485
    6. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      178
      1402
    7. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1357
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      25
      1344
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1287
    Aihe