Kommuuni keliaakikoille

turrulto

Olen suunnilleen vuoden päästä lähdössä vieraalle paikkakunnalle opiskelemaan, ja aloin miettiä näitä asumisasioita. Minulla on keliakia, joten arki kimppakämpässä tai solussa voi olla vaikeaa kun se ruokapuoli kuitenkin yleensä hoidetaan yhteisesti ja on vieläpä aika tärkeässä osassa solun arkea. Onko niin, että suurin osa keliaakikoista asuu yksin? Jos näin ei ole, niin kertokaa ihmeessä kokemuksia, miten olette pärjänneet erityisruokavalion kanssa kimppakämpässä.

Samalla tässä mietin, että olisi hienoa perustaa keliaakikkojen kommuuni jollekin suomen isommalle paikkakunnalle. Elämä olisi huomattavasti helpompaa, kun kaikilla olisi samat tarpeet. Normaalin ruoan sijaan kommuunissa tehtäisiin ja syötäisiin vain gluteenitonta ruokaa. Etuna yksinasumiseen on myös se, että ei itse tarvitse tehdä ruokaa joka päivä, vaan voisimme vuorotella. Elämä erityistarpeiden kanssa on muuten vaikeaa, varsinkin kimppakämpässä. Kommuunissa voisimme olla kaikki tavallisia ihmisiä, emmekä leimaudu keliaakikoiksi tai sairaiksi, niinkuin tavallisessa soluasumisessa.

Itselläni on myös diabetes, mikä ei mitenkään liity ruokavalioon, eikä vaadi muilta asukkailta juuri mitään. Toki olisi vielä mukavampaa, jos kommuuniin saataisiin useampia diabeetikko-keliaakikkoja.

Tämä asia ei vielä ole ajankohtainen tai toteutumassa, mutta on hyvä jo nyt miettiä ja kerätä mahdollisia kiinnostuneita. Kiinnostuneiden määrä sitten määrää, vuokrataanko sitten lopulta joku kerrostalohuoneisto, vai viiden makuuhuoneen omakotitalo. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä [email protected] tai pistä tähän ketjuun omat yhteystietosi.

3

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tosissaan?

      Anteeksi, mutta mitä hemmettiä. :D Jokaisessa solussa jossa olen asunut, on jokainen asuja hoitanut ruokapuolensa itse. Ja vaikka muut tekisivätkin ruuan yhdessä, niin kyllähän sinä voit tehdä ruokasi itse. Älä tee allergiastasi suurempaa numeroa kuin se on!

    • tosissaan, kyllä

      Se vaan kun keliakia ei ole allergia. Gluteenin syöminen tuhoaa keliaakikon suolinukkaa, eikä se palaudu. Ilman suolinukkaa tärkeät ravintoaineet eivät imeydy, se tila sitten on vaarallinen kelle tahansa.

      Solussa keliaakikolla pitäisi olla oma kaappi gluteenittomille tuotteilleen, jonne muilla ei olisi asiaa. Harvat haluavat edes säilyttää samassa, pelkäävät sotkeentumista ym. Lisäksi oltava omat margariinit, juustotkin joskus. Harva ymmärtää keliakian vakavuutta. Pieni lipsahdus kämppikseltä voi aiheuttaa toiselle suolinukan tuhoutumista. Siitä taas voi seurata anemiaa, kalsiumin aineenvaihdunnan häiriö ja siitä vielä osteoporoosi.

      Itse en ole keliaakikko, mutta opiskelen ravitsemusta ja otan nämä asiat aika vakavasti. :D Esim. laktoosi-intoleranssi on ihan eri juttu, silloin pienet vahingot eivät aiheuta pysyvää haittaa.

    • Naikkou

      Olen asunnut eri kimppakämpissä ja aina tehnyt omat ruuat :) Minulla ei ole allergioita/sairauksia mutta olen opiskellut ravitsemusta eli syön aivan erilaista ruokaa kun suurin osa suomalaisista. Nykyään asun tyttöystävän kanssa yhteisessä taloudessa ja silti teen/syön omia ruokia :D Ei kannata tehdä isoa numeroa tälläisestä asiasta :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1857
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1553
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1256
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      8
      1139
    Aihe