Milloin Karviassa aletaan investoimaan tulevaisuuteen

klimppisoppa

sekä uusiin työpaikkoihin. Kauan on ihmetyttänyt, miksi karviassa ei kehitetä yrityksiä, jotka työllistäisivät paikkakuntalaisia?
Verrataan nyt Karviaa vaikka asukasluvultaan pienempään Honkajokeen. Vaikka Honkajoki onkin julistettu kriisikunnaksi, siellä on panostettu tulevaisuuteen ja yrittäjyyteen. Siellä on rakenteilla nytkin suuria työllistäjiä ja investoitu tulevaisuuteen. Bio-polttolaitos, tuulivoima, kasvihuoneet, leipomo, sekä monta monta muuta työllistävää yritystä. Joissa on työntekijöitä myös naapurikunnista. Honkajoki on asukasluvultaan pienempi kuin Karvia. Silti siellä riittää ideoita ja tieto-taitoa investointien toteuttamiseen. Moottorirata tuo hyvää lisätuloa viikonloppuisin paikkakunnan yrittäjille ja ruokkii myös Karviaa sekä Kankaanpäätä. Honkajoki antaa työllistäville uusille yrityksille kaikenlaisia etuja. Mutta mitä tekee Karvia? Satsaa ja tekee numeron jostain Karvia-päivistä?
Karviassa olisi jo aika herätä siihen, että maatalous on kuoleva elinkeino, eikä sillä ole paikkakunnalla paljoakaan työllistävää vaikutusta. Kierrätyskeskus ja muut vastaavat ajankuluttelupaikat, eivät ole sitä mitä tulevaisuudessa tarvitaan. Kylät autioituvat ja väki muuttaa työn perässä muualle. Ihmetyttää suuresti, mistä Karvia tulevaisuudessa saa veroeuronsa? Millä se meinaa kustantaa palvelut kuntalaisille, koska ei ole työtä, mistä maksetaan veroa? Ei niitä kiinteistöverojakaan määräänsä enempää voi nostaa.
Karviassa ei ole vielä oivallettu, miten paljon esim. jokin teollisuustila/laitos työllistää jo ihan rakennusvaiheesta alkaen. Tarvitaan koneurakointia, soranajoa, rakennusurakointia, sähkö- sekä LVI-osaajia, siistiöitä ym. Muissa kunnissa näissäkin töissä suositaan oman paikkakunnan yrittäjiä, mutta mitä tekee Karvia? Antaa työt vieraspaikkakuntalaisille yrityksille. Eikä huomaa miten suuri työllistävä vaikutus sillä olisi omaan kuntaa. Onhan se selvääkin, ettei pieni muutaman henkilön yritys pysty kilpailemaan tarjouskilpailussa suuria vastaan, mutta kuitenkin olisi ajateltava asiaa vähän laajemmin ja sitä mitä oman paikkakunnan yrityksen valitseminen merkitsisi karvian yritysten toimintaan. Toivottavasti myös esim. karvialaiset rakennusfirmat työllistäisivät muita karvialaisia yrittäjiä projekteissaan.
Toivottavasti, Karvia yrittäisi kuntaliitosta Honkajoen kanssa kun se aikanaan tulee eteen.
"moon karviasta"- lausahdus ei tuo työpaikkoja, vaikka sitä painettaisiinkin laukkuihin ja t-paikoihin. Sen ympärille ei saa mitään oikeaa työtä. Karvia yrittää kehittää matkailua. Eihän täällä ole mitään ja ainutlaatuista mihin voisi mitään matkailua kehittää. Mökkiläisillekään ei ole mitään palveluita, ei edes jätepisteitä kylissä missä lomalaiset ovat.
Kun tämä lama on ohitse Honkajoki nousee ryminällä ylöspäin, rohkeiden investointiensa kannustamana. Mutta mitä tekee Karvia. Polkee pyörällään ja askartelee molla-maijoja tienvarteen. On niin taiteellista, ettei itsekään hahmota.

6

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehdotus2

      Karvia tunnettiin ennen Karviajärvestä. Puhtaasta järvivedestä ja suurista hauki-kaloista. Mutta nyt se on järven irvikuva. Puolijärveen saa kahlata savivellissä ennenkuin tulee vesi vastaan. Rannat niin heinittyneitä ja rehevöityneitä, että pian järvi on jokin lintujärvi. Tienvarret ja rantapeltojen ojat on niin puskittuneita, että koko järveä ei edes huomaa.
      Karviajärvi olisi ruopattava sekä vedenpinta nostettava tasolle joka oli 25-30 vuotta sitten. Silloin Karviajärvi olisi taas ylpeyden aihe ja yksi matkailuvaltti karvian kuntaan.
      Toivottavasti joku kunnanvaltuutetuista olisi kiinnostunut kyseisestä asiasta jä kävisi katsomassa miten esim. Kankaanpäässä sekä Jalasjärven Hirvijärvi on kunnostettu. Rahoitustakin tälläisiin hankkeisiin saa ilmeisesti EU:ta myöden.
      Toisi monenlaista työpaikkaa karviaan hetkellisesti.
      Huvilanomistajat tietenkin ovat tätäkin asiaa vastaan, mutta kuka on käskenyt rakentaa mökkinsä vesijättömaalle?

    • Eri_Näkökulmia

      Karvia tukee yrityselämää kunnassa parhaasta päästä Satakunnan kunnista;
      http://www.karvia.fi/index.php?sivu=1/35

      Kunnan erilaisin avustuksin, neuvontapalveluin, myös huomioon ottaen muun julkisen sektorin kehittämis- ja investointiavustukset. EU:n uudella rakennerahastokaudella on myös mahdollista hakea tukea toimivienkin yritysten itselle uusiin toimialoihin, mm. innovatiivisiin kokeiluihin. Haku alkaa syksyllä. Kunnan toimialaan ei kuulu perustaa tuotantolaitoksia kilpaillen yksityisten markkinoiden kanssa, veroeurot on pääasiassa tarkoitettu kunnan tuottamien julkisten palvelujen järjestämisen, sote, koulu, päivähoito jne.Hankinnoissaan kunta joutuu noudattamaan lakia julkisista hankinnoista, jonka tarkoituksena on kohdella tasapuolisesti yrittäjiä, mutta niin joutuvat kaikki muutkin kunnat tekemään. Nämä ns. kolmannen sektorin palvelut Karviassa vähän huonompi osaisille on myös Satakunnassa aivan parhaasta päästä järjestetyt, niidenkin järjestäminen tuo muutamia työ- ja harjoittelupaikkoja kuntaan, puhumattakaan erilaisten pitkäaikaistyöttömien, kuntoutettavien aktivoinnista. Jos noita kuntia Honkajoki ja Karvia halutaan vertailla, niin Karvia on lähes velaton kunta, jolla talous on kunnossa, Honkajoki on kriisikunta. Mutta itse punainen lankahan tässä lienee tuo yrittäjyys kunnassa, työpaikat, verotulot. Kunnan elinkeinorakenne on muodostunut pitkän ajan saatossa, esin, maatalous, metalli, rakennus, palvelut, jotka muuttuvat hitaasti yleensä muun yhteiskunnan, talouden kehityksen mukaan. Honkajoki on kyllä hyvä esimerkki siitä, että siellä on vahva yrityselämä,
      paljon hyviä yrittäjiä löytynyt ajan mittaan, joiden myötä siellä on kehittynyt vahva ,
      tuotannollinen elinkeinorakenne. Tämän ovat saaneet aikaan yrittäjät, kunta voi olla mukana tässä kehittämisessä niillä keinoilla, jotka ovat sille mahdollisia.ks.edellä. Myös kulttuuri puolta on tässä otettu mukaan, tuskin Karvian tässäkään tarvitsee hävetä muiden kuntien rinnalla, päinvastoin. Aina on varmaan mahdollista kehittää/ paranta useita kirjoituksessa mainittuja asioita. Kieltämättä uutta yrittäjyyttä kaivataan kipeästi koko maassa, kasvava talous poistaa tarvetta leikata.

    • justiina6

      http://www.honkajoki.fi/yrittaminen
      Vähän kun selailee linkkiä, huomaa, että Honkajoki antaa teollisuushallin rakentajille tontin lisäksi myös muita etuuksia, jos rakentaja työllistää.

      Jos näitä kahta kuntaa verrataan Honkajoki ja Karvia, huomataan myös, että Karviassa ei ole tehty mitään suurempia investointeja näiden vuosien aikana. Siksi talous ilmeisesti vieläkin on plussalla. Taisi olla Karviatalon laajennus viimeisin, mitä siellä on tehty. Varmasti myö Karvian talous painuu negatiiviseksi, kunhan pakosta joudutaan saneeraamaan tai rakentamaan julkisia tiloja.
      Karvian sivukylissä on paljon yrittäjiä, joista ei toisella puolella karviaa edes tiedetä. Ne yrittäjät, jotka taajamassa ovat näyttävästi esillä, saavat kyllä huomiota mutta pienempiä toiminimiä ei huomioida.

    • ghgtryytcytd
    • mökkiläinen

      Eihän Karviaan ole edes saatu eko-kierrätyspisteitä kyliin!
      Mökkiläisetkin ihmettelee miten lasi- ja säilykepurkit kierrätetään karviassa.
      Tuleehan siinä säästöä kunnalle, kun mökkiläiset kierrättävät purnukkansa kaupungissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe