Hei
Minulla on yösähkössä kiinni 300l varaaja. Veden lämpö laskee illaksi sinne 30 asteen tuntumaan. Ilmeisesti varaaja on takaiskuventtiilin avulla kiinni kylmässä tulovedessä ja veden paisuessa alkaa vesi lorottaa 10 bar:n varoventtiilistä lattialle ja siitä lattiakaivoon. Veden tiheyden muutoksesta laskin että 300l laajenee syklillä 20 C => 90 C noin 10 litraa.
Tosin myös varaaja tekee jonkin asteisen lämpölaajenemisen,jolloin vesimäärä viemärissä ei varmaankaan ole ihan 10 litran luokkaa.
Onko olemassa mitään halpaa paisunta-astiaa, joka voisi siepata tuon noin 10 litran tilavuuden,kun paine säiliössäkasvaa verkkopaineesta tuohon 10 bar:n.
Vai onko mitään ideaa ohittaa kylmässä tulovedessä oleva takaiskuventtiili ja painaa laajenemisvara takaisin kaupungin verkoon ? Ohituksen voisi tehdä vaikka uudella 3 bar:n varoventtiilillä ettei lämmintä vettä karkaisi liiaksi kylmän tulopuolen veteen. Tämä perustuu oletukseen, ettei taloon vesimittarille tulevassa vesilinjassa olisi mitään takaiskuventtiiliä.
Ongelmaahan ei olisi ollenkaan mikäli varaajaa lämmitettäisiin jatkuvasti ja veden lämpötila ei tekisi näin rajua laajenemissykliä.
Toisaalta olen miettinyt olenko ihan hakoteillä ja onko ongelmassa kyse sittenkin siitä, että vesi varaajassa on hyvin kerrostunut ja yläpäässä se kiehuu nostaen painetta vaikka alapää on aivan kylmä. Eli pitäisikö sittenkin laittaa yöksi, jokin pieni kiertovesipumppu kierrättämään varaajan yläpään kuumaa vettä alapäähän. Eli tehdä siis lämminvesikierto ilman, että vesi kiertää hanoille saakka.
loruttava lämminvesivaraaja
5
8238
Vastaukset
- &turo
varoventtiili voi olla viallinen,tai käyttöveden paine liian korkea?
- Dippa-inssi
Jos sinulla on vielä varaajan käyttöohje tallella,
niin voit siitä lukea, että varaajan PITÄÄKIN
tiputtaa muutama litra vuorokaudessa. Jos ei
tiputa, niin varoventtiili on jumittunut ja
varaaja tulee halkeamaan ennen pitkää heikoimman
hitsisauman kohdalta!
Tästä syystä varoventtiilin alle aina sijoitetaan
lattiakaivoon johtava putki. Varoventiili kannattaa
avata käsin muutaman kerran vuodessa jumittumisen
estämiseksi. Siinä on yleensä nuppi, jossa on
nuoli osoittamassa avaussuuntaa.
- Patu33
Varaajasi toimii kuten pitää. Onko kyse siis käyttövesivaraajasta? Eikö kannattasi harkita suuremmpaa varaajaa tai toisen hankkimista, kun veden kulutus on noin kovaa? Suuremmalla varaajalla lämpövaihtelu jäisi pienemmäksi, samoin "karkaavan" veden määrä.
Vettä ei saa painaa takaisin kaupungin verkkoon, se on selvä asia. En tiedä onko edes olemassa käyttöveteen sopivaa paisuntasäiliötä tai saako sellaista käyttää. Voisin kuvitella että on olemassa jotain elintarviketeollisuuteen tarkoitettuja malleja, mutta hinta taitaa popsahataa aika korkeaksi.
Laske huvikseen paljonko 10 litraa kuumaa vettä vuorokaudessa maksaa vuositasolla. Eli minkälaisesta hukasta on kyseLaita ämpäri alle niin vesi ei mene hukkaan :) - Törömanni
Varoventtiilin tarkoitus on, että se laskee ”ylipaineet” pois, muutenhan lämminvesivaraaja voisi räjähtää. Varoventtiili on asennettava ennen varaajaa kylmävesi puolelle yksisuuntaventtiilin jälkeen (ei sallita takaisinvirtausta), joten siitä purkautuva vesi ei ole varsinaisesti kuumaa vettä koska se tulee varaajan alapohjasta, vesi siis kerrostuu lämpötilan mukaan.
Mitään ohituksia ei saa tehdä esittämälläsi tavalla, kaupungin/kunnan vesijohtoverkostoon ei sallita takaisin virtausta.
Veden lämpötilan lasku 90:stä – 30:een asteeseen on kovin suuri, josta johtuu tuo mainitsemasi paine-ero jonka seurauksena on varoventtiilin avautuminen.
Lämpimänveden suuresta kulutuksestahan tuo veden lämpötila laskee noinkin paljon.
Kiertovesipumppua ei kannata asentaa kierrättämään vettä varaajan yläpäästä alapäähän.
Kiertovesipumppu kannattaa asentaa, jos kestää kauan laskea vettä, ennen kuin lämminvesi tulee hanasta, siitä seuraa myös veden kulutuksen säästöä.
Ehdotankin varaajan vaihtamista suurempaan esim. 500 litraiseen jolloin lämpötilaero pienenee.
Toinen vaihtoehto on asentaa toinen termostaatti joka ohittaa yösähkökytkennän, kun veden lämpötila laskee varaajassa esim. alle 50 asteen, (käyttää silloin päiväsähköä) jolloin lämpötilaero pienenee ja näin varoventtiili ei laske läheskään niin paljon vettä hukkaan.
Mitään paisunta-astioita ei tarvitse eikä kannata asentaa.- Törömanni
Tuosta edellisestä vielä, termostaattia ei tarvitse välttämättä lisätä, varaajissa on termostaatti jossa on ylä- ja alalämmönsäätö, joten ei tarvitse muuta kuin pyytää sähkömies joka kytkee virrat siten, että jos päiväaikaan varaajan lämpötila laskee termostaatissa säädettyyn alalämpöön, kytkeytyy päiväsähkö päälle lämmittämään sitä varaajaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k395248- 853752
- 483145
- 623045
- 113025
Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t562383- 411878
Kiusaaja otti yhteyttä, mitä tekisit?
Minulle kävi näin pari kk sitten. Olin aluksi todella ystävällinen. Sanoin, että olin jo unohtanut jne. Asia jäi vai1451848Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!
Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….101825- 181751