NIKON D3300 ja muotokuvat (eläimet/ihmiset)

UusiKuvaajatar

Ostin tällaisen ja mukana tuli 18-55 VR II Kit

Sillä ei kumminkaan pysty kuvaamaan kovinkaan kauas ja se tuntuu olevan vain 1-2m matkalle kuvaamiseen sopiva.

-Tarkoitukseni on ottaa muotokuvia (ehkä maisemia)
lähinnä ihmisistä sekä koirista ja hevosista, jotka seisovat paikallaan. Kuvaan yleensä ulkona ja hyvällä säällä. Matkaa kohteisiin on noin 20m.
Mikä olisi paras ja samalla edullinen objektiivi tähän tarkoitukseen?
Haluaisin terävän koiran ja sumean taustan.

-Entä liikkuvat kohteet (juoksevat eläimet) ?

-Mikään kohteistani ei ole kovinkaan lähellä. Toistaiseksi en kuvaa sisällä. Mutta kysyn samalla tulevaisuutta varten, että millainen objektiivi olisi hyvä sisällä muotokuvaukseen?

Mitä olette mieltä tästä kamerasta. Kelpaakohan tämä runko harrastelijalle? Olen aloittamassa harrastusta.

24

2667

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuo lienee hyvä etäisyys noin 100 mm putkelle. Osta vaikkapa Nikkor 105 mm VR F2,8 makro niin toiveesi on jo melkein toteutunut.

      Saattaa olla kun kyse on kropista niin 90 mm makrokin riittää kunhan se on vähintään F2.8 valovoimaltaan sen taustan vuoksi. Lisäksi nuo sopivat makrokuvaukseen molemmat mukavasti.

      Sisällä muotokuvaukseen käy lyhyempikin mutta taustan häivytyksen vuoksi valovoimainen.

      • senior myös

        Älä nyt sinä ala ehdottelemaan amatöörille (lue kysymys uudelleen) mitään 100mm putkia. "Sillä ei kumminkaan pysty kuvaamaan kovinkaan kauas ja se tuntuu olevan vain 1-2m matkalle kuvaamiseen sopiva." kysymys vakiozuumista kertonee jotain kysyjästä. Olen lukenut monia kommenttejasi ja pidän sinua varsin taidokkaana kuvaajana ja neuvonantajana.


      • senior myös kirjoitti:

        Älä nyt sinä ala ehdottelemaan amatöörille (lue kysymys uudelleen) mitään 100mm putkia. "Sillä ei kumminkaan pysty kuvaamaan kovinkaan kauas ja se tuntuu olevan vain 1-2m matkalle kuvaamiseen sopiva." kysymys vakiozuumista kertonee jotain kysyjästä. Olen lukenut monia kommenttejasi ja pidän sinua varsin taidokkaana kuvaajana ja neuvonantajana.

        "Uusikuvaajatar" halusi ottaa kuvia 20 metrin etäisyydeltä noista kohteistaan ja siihen tuo noin 100 mm on varsin käyttökelpoinen. Tosin jos se on makro niin saahan sillä 20 cm etäisyydeltäkin kuvattua.

        Jotta taustan saa sumennettua on oltava suuri aukko ja arvelen noissa 100 mm makroissa olevan F2.8 riittävän koska pituuttakin on riittävästi. Sillä onko se polttoväli 80 - 120 mm ei suurta merkitystä liene mutta muotokuvakaan ei ole parhaimmillaan jos se kuvataan metrin päästä kuten selfit nykyisin, siitä kun tuppaa helposti tuemaan lusikkaan katsoneen näköinen! Jos et tiedä mikä on lusikkaan katsoneen näköinen niin kokeile katsoa kiiltävän lusikan sitä ala- eli kuperaa puolta.

        Jos aloittajalla on nuusaa rahasta niin käytetty voi olla se ratkaisu tähän hätään ja Rajala tarjoaa Sigman 105 mm makroa 399€ hintaan ja sen arvostelukin photozonella on ihan hyvä, katsopa täältä:

        http://www.rajalacamera.fi/vl77-sigma-naf-105-2-8.html



        Olen käyttänyt Nikon runkoja jo filmiaikoina ja aina ne ovat olleet toimivia. Digin aloitin D70 rungolla jonka jälkeen niitä on ollut useita. D3300 lienee hyvä aloitusrunko jota, jos harrastus alkaa todella kiinnostaa voi myöhemmin varallisuutensa puitteissa päivittää.

        Optiikat ovat kuitenkin se johon kannattaa enemmän investoida joskin ne sitovat merkkiin pahemmin kuin avioliittolupaus, kameramerkistä on vaikeampaa luopua kuin äijästään tai muijastaan. Tällä hetkellä Nikon on mielestäni hyvä valinta joskin eriäviäkin mielipiteitä löytyy.

        Sitäkään en tiedä olenko hyvä ja taidokas kuvaaja sillä itseään on vaikeaa arvostella, sitä kun on liian lähellä. Olen kuitenkin kuvaillut vaihtelevalla menestyksellä -60 luvulta alkaen jolloin myös kehittelin itse mustavalkoisia öisin vessassa joten monenlaista on tullut koettua kuvauksen parissa. Osa on tietysti unholaan joutunutta mutta aina joku ajatus pulpahtaa esiin.


    • kdjjqdf

      Kyllä runko harrastelijalle kelpaa, vaikka jotkut sen puutteisiin törmäävätkin erikoistilanteissa. Yksi ongelma on, että runko ei hyväksy vanhoja objektiiveja, eikä manuaalisia ollenkaan. Se tuskin on sinun ongelmasi.

      Kaukana hyvästä, mutta ei maksa kuin parisataa:
      Nikon AF-S DX 55-200/4-5,6G ED VR (svart)
      Tai sitten hivenen paremmaksi rankattu:
      Nikon AF-S DX 55-300/4,5-5,6 G ED VR (svart) alle 350-400€

      Sitten on vastaavia Sigman ja Tamronin laseja, jotka toimii kirkkaalla säällä.
      Sisäkuvauksessa ilman salamaa vois joku kiinteä 35 millinen toimia parhaiten.

    • plöö

      Kyllä D3200-rungolla pystyy kuvaamaan vanhoilla manuaali-Nikkoreilla ja M42-
      kiinnityksellä olevilla objektiiveillä, niin miksei tuollakin rungolla pysty? Valintakiek-
      ko on oltava M-tilassa, niin hyvin onnistuu. Tosin runko ei tiedä aukkoarvoa ja valo-
      tusmittari ei toimi, joten suljinajan joutuu etsimään kokeilemalla. Mutta sehän on
      digikameralla helppoa, kun turhat otokset voi poistaa samantien.

      • kfhhqadgf

        Sinä sen sanoit. Turha tuolaisia toimamattomia ominaisuuksia on mainostaa. Arvaamiseksi menee homma, mutta kalliimmilla Nikoneilla ja muilla merkeillä onnistuu.


      • Homelinssi

        Ai Nikonissa noin.Mun Olyssa toimii a-moodilla.Eihän kamera tiedä aukosta mitään,mutta valosta kyllä,himmentäessä suljinaika muuttuu ja valottaa oikein.
        Kokeile samaa Nikonissa.


    • eläimet/ihmiset

      Pari hyvää vaihtoehtoa
      – Tamron 90 mm (makro)
      – Samyang 85 mm f/1,4 (jos osaat tarkentaa)

    • UusiKuvaajatar

      Nikkor AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G VR 299e
      Tamron SP 70-300mm F4-5.6 Di VC USD 329,90 €
      Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G VR -objektiivi 245e
      Nikkor AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G VR -objektiivi 199e
      Tamron NAF 18-200mm f/3.5-6.3 Di II -objektiivi 209e
      Tamron NAF 70-300mm f/4-5.6 Di -objektiivi 159e
      Sigma NAF 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS -objektiivi 189e

      Mikä näistä olisi paras ja miksi? Miksi ei?

      Nikkor 105 mm VR F2,8 makro noin 800e on minulle liian kallis.
      Tamron 90mm f/2.8 AF SP Di makro on hinnaltaan kiturajoilla, noin 400e ja yli

      Onko Nikoniin paras valita aina Nikkor objektiivi vai kuinka paljon tarvike objektiivit kuten Tamron ovat huonompia?

      Tai kävisikö minulle 85mm F3.5G ED VR AF-S, olisiko se parempi?

    • UusiKuvaajatar

      Nikkor AF-S 85mm f/1.8G ? Mitä mieltä?

    • Mitä mieltä?

      Muotokuviin pitäisi mielestäni olla valovoimaa vähintään f/2,8. Silloin objektiivin piirtokyky on parhaimmillaan n. aukolla f/5,6.
      Muotokuvia ajatellen tuossa Tamronin 90 millisessä on varsin kaunis bokeh. Se ei ole n. samanhintaista Nikkoria huonompi objektiivi.

      Valokuvausälineitä hankkiessa ”kituraja” kannattaa unohtaa, muuten joutuu katumaan hankintaansa ja hankkimaan kaksi objektiivia toinen halpa ja toinen hyvä.
      Automaattitarkennuksessa ei muotokuvauksessa ole kuin haittaa. Mikään automatiikka ei tiedä mihin kasvojen osaan pitää tarkentaa.Tarkennan muotokuvauksessa manuaalisesti yleensä kameraa lähempänä olevaan silmään.

    • kflksjfkljslkfjs

      Maisemiin tuo sun 18-55 kittizoomi on oikein hyvää. Kuvaa maisemat vaikka sillä laajalla 18mm päällä. Se piirtää ihan hyvin ja on jo aika laaja. Myöhemmin sitten voi hankkia erillisen laajakulman jos maisemakuvaus alkaa innostaa. Siihen esim. Tokina 11-16mm, Samyang käsitarkenteinen 14mm (halpa) tai varauksella sigman 10-20mm ovat hyviä.

      Jos tuo kitin 55mm ei ole tuntunut riittävältä, niin ennen kuin ostat mitään noita suositeltuja 85-105mm prime-laseja, niin kokeile jossain, että riittäkö sitten niidenkään polttoväli. Varmaan jollain sukulaisella olisi järkkäri, jossa olisi vaikka joku perus 55-300 tms. zoomi, niin voisit vähän kokeilla, että kuinka pitää polttoväliä tarvitsetkaan.

      Jos oikeasti kuvaat pääasiassa paikoillaan olevia kohteita hyvässä säässä, niin silloin et välttämättä tarvitse niin paljon valovoimaa, ja joku tuollainen 55-200 tai 70-300 zoomi f4-f5.6 tms. voisi olla sulle erittäin sopiva.

      Jos kohde liikkuu lujaa, niin pitää käyttää lyhyttä suljinaikaa, jolloin tarvitsee taas sitten valovoimaa linssiltä (miel. väh f2.8 kattele). Paras (mutta) kallis liikkuviin koiriin ja hevosiin voisi olla Nikkorin 70-200 f2.8.

      Itsellä ollut välillä lainassa esim. tuo Nikkorin 85 f1.8 prime sekä Samyangin 85mm 1.4 käsitarkeinteinen prime. Hieno bokeh ja piirto tulee molemmista. Pystyy myös kuvaamaan liikkuvaa kohdetta koska valovoiman takia suljinajan voi pitää lyhyenä. Mutta se on sitten vaaaan se 85mm. Eli välillä liian pitkä ja välillä liian lyhyt. Jos pystyy jaloilla zoomata, niin ei siinä mitään. Ja riittääkö sulle 85mm jos ei 55m riitä?

      Kuitenkin hyvällä säällä et välttämättä oikeasti edes huomaa eroa tuollaisen primen ja zoomin kuvanlaadun välillä.

      Sisätiloihin suosittelen ehdottomasti Nikkorin 35mm tai 50mm 1.8 primeä. Hinta alle 200 Eur. Kokeile sillä sun kittizoomilla kuvata sun sisätilassa ensin 50mm asennossa ja sitten 35mm asennossa koko päivä. Huomaat, että onko tuo 50mm liian ahdas niihin tiloihin. Jos ei, niin osta se. Jos on liian ahdas (luultavasti), niin osta toi 35mm. Se on myös erittäin yleispätevä linssi monessa muussakin tilanteessa. Erittäin valovoimainen ja piirtää tooosi hienosti esim. aukolla f4.

      Linssejä kannattaa myös kyttäillä käytettynä facebookin Valokuvaajan kirppis ryhmästä sekä valokuvaus-aiheisista foorumeista, esim. digicamera.net.

      JA jos vaan mitenkään siis vielä mahdollisuutta vuokrata, lainata, kokeilla linssejä ennen ostoa.

    • Nikon dx semi pro

      Nikonin uusi 18-140 olisi ehkä ollut tarpeisiisi paras objektiivi. Jos välttämättä tarvitset pidempää optiikkaa niin Tamronin SP 70-300(n.350e) on tällähetkellä ehkä paras vaihtoehto hintaa ja laatua ajatellen. Nikonin 55-200 ja 55-300 kannattaa unohtaa sekä ns. superzuumit. Ehkä ensiksi kanattaa hankkia joku Digikuvauksen opaskirja tai kaksi! Kuvaamiseen liittyy paljon eri asioita ja jo ihan perusasioiden opetteluun menee oma aikansa. Kannattaa myös vierailla kirjastossa lukemassa kameralehteä sekä eri kuvaajien teoksia. Lisäksi joutuu opiskelemaan kuvankäsittelyä jotta saa säädettyä kuvat mieleisekseen.

      Tuo mainitsemasi kittizoomi ja runko sopii varsin moneen tarkoitukseen. Kuvan tekninen laatu riittää lähes kaikkeen mahdolliseen. Kamerassasi on myös varsin runsaasti pikseleitä joten kuvissa on aika paljon rajausvaraa jälkikäteen joten et ehkä välttämättä tarvitse pidempää objektiivia. Sisällä kuvaukseen et tarvitse eri objektiivia. Jos haluat kuvata hämärässä tai pimeässä niin silloin käytetään jalustaa tai salamaa tai muuta valaisua tilanteesta riippuen.

      Eli unohda aluksi kiinteäpolttoväliset kunnes oikeasti tiedät mitä tarvitset. Kuvaamaamaan ei opi kuin kuvaamalla. Kokeile rohkeasti. Tässä erään nuoren neidon blogi josta on ollut ilo seurata kehitystä:

      http://iitukkavalokuvailee.blogspot.fi/

      • Ngkgkgkfkfkg

        Mun mielestä taas kiinteellä objektiivilla oppii kuvaamisen parhaiten. Yksi liikkuva osa vähemmän kun polttoväli on kuvatessa sama. Lisäksi aukko ei muutu kävelyzoomatessa niin kuin monissa zoomeissa.

        Esim tuo 35mm croppirungossa erittäin yleispätevä linssi. Polttoväli vastaan suunilleen ihmissilmää. Jokaisen linssin hyvin oppiminen vaatii paljon aikaa ja kuvaamista. Zoomeissa paljon enemmän oppimista koska linssi käyttäytyy usein hieman eri tavalla eri polttoväleillä. Moni piirtää esim pehmeämmin tietyillä polttoväleillä.

        Suomessa on niin pimeetä suurin osa vuodesta, että sisällä vaikka lapsia tai sukujuhlia kuvatessa on aloittelijallekin erittäin paljon hyötyä valovoimasta. Monikaan ei jaksa kaivaa sisällä jalustaa tai salamoita tuollaiseen tarkoitukseen. Aukolla 2-2.8 saa jo aloittelijakin sisätiloissa mukavia kuvia ilman salamaa tai jalustaa.


      • saa jo
        Ngkgkgkfkfkg kirjoitti:

        Mun mielestä taas kiinteellä objektiivilla oppii kuvaamisen parhaiten. Yksi liikkuva osa vähemmän kun polttoväli on kuvatessa sama. Lisäksi aukko ei muutu kävelyzoomatessa niin kuin monissa zoomeissa.

        Esim tuo 35mm croppirungossa erittäin yleispätevä linssi. Polttoväli vastaan suunilleen ihmissilmää. Jokaisen linssin hyvin oppiminen vaatii paljon aikaa ja kuvaamista. Zoomeissa paljon enemmän oppimista koska linssi käyttäytyy usein hieman eri tavalla eri polttoväleillä. Moni piirtää esim pehmeämmin tietyillä polttoväleillä.

        Suomessa on niin pimeetä suurin osa vuodesta, että sisällä vaikka lapsia tai sukujuhlia kuvatessa on aloittelijallekin erittäin paljon hyötyä valovoimasta. Monikaan ei jaksa kaivaa sisällä jalustaa tai salamoita tuollaiseen tarkoitukseen. Aukolla 2-2.8 saa jo aloittelijakin sisätiloissa mukavia kuvia ilman salamaa tai jalustaa.

        ”Polttoväli vastaan suunilleen ihmissilmää”
        —nyt kyllä satuilet, Ihmissilmän kuvakulma on n 180 astetta.
        Mikään objektiivi ei vastaa ihmissilmää eikä ihmisen näköaistia. Minulla n. 80mm/35 polttoväli vastaa sitä (kuvakulmaa) mitä muistan/luulen nähneeni.


      • nyt kyllä satuilet
        saa jo kirjoitti:

        ”Polttoväli vastaan suunilleen ihmissilmää”
        —nyt kyllä satuilet, Ihmissilmän kuvakulma on n 180 astetta.
        Mikään objektiivi ei vastaa ihmissilmää eikä ihmisen näköaistia. Minulla n. 80mm/35 polttoväli vastaa sitä (kuvakulmaa) mitä muistan/luulen nähneeni.

        Oikeasti ihmissilmän kuvakulma on vaakasuuntaan noin.150° ja
        pystysuuntaan noin 120°.


    • UsvaKuvaajatar

      siis mä haluun heti upeita kuvia

      • Sehän se onkin se suurin haaste, heti hyviä kuvia tai upeitakin. Silloin kamera on vain apuväline ja upeus on siellä kameran takana odottamassa esiintuloaan.


      • mä haluun

        Haluu on kai ihan kivaa. Helpoimmin upeita kuvia saa ostamalla tai/ja palkkaamalla hyvän ammattilaisen.

        Teoriassa hyvä kuva perustuu kahteen asiaan
        – kamera on oikeassa paikassa
        – kamera laukaistaan oikealla hetkellä

        Kaikki muu tarpeellinen on helposti saatavilla.
        Yleensä jos kuva on huono niin kuvaaja oli liian kaukana kohteesta, ”oli liikaa zoomia”.


    • Tosi harrastastelija

      Monelle aiemmin jollain taskukameralla kuvanneelle noi millit on vähän ylläri.
      Katos järkys ne ei meekään nii kui pikkukamerassa.
      Samoilla milleillä ei näje yhtä etäälle.
      Hanki riittävästi millei nii kyllä se siitä.
      Minusta Nikon teki palveluksen ennenvanhaan alkupakkauksen ostajille ku paketoi KIT objektiiviksi 18-105millisiä koska kyse on ihan eriasiasta kun joku 18-55 millinen
      vaikka jotkut kehu hyväksi totakin hintasekseen.
      Runko 3000sarja on enempi alottelijoille kun vakaamielisille harrastelijoille.
      Se on tuomioni vähintää 5000sarjaa tai 7000 Nikonilta harrastelijoille jos ei
      oo rahhoo parempaan.
      Harrastamisella ja "harrastamisella" on eroa.
      Harrastaa voi vaatimattomillakin välineillä mutta kuinka paljon?

      • ...

        "Runko 3000sarja on enempi alottelijoille kun vakaamielisille harrastelijoille.
        Se on tuomioni vähintää 5000sarjaa tai 7000 Nikonilta harrastelijoille jos ei
        oo rahhoo parempaan."

        Syytä muistaa ettei kalliimmalla kameralla saa parempia kuvia kuin halvemmalla saman aikakauden kameralla. Kalliimmissa maksetaan siitä että tietyt asiat tehdään helpommalla tavalla. Ei esim. tarvitse mennä valikkojen kautta säätämään, vaan säädöt löytyvät nopeasti jonkun painikkeen takaa.

        Poikkeus tähän on D7xxx sarja jossa on runkomoottori/tarkennusmoottorin joka mahdollistaa vanhojen objektiivien käytön joissa ei ole sisäistä tarkennusmoottoria.

        Riippuu täysin omasta kuvaystyylistä minkälaisella objektiivilla pärjää. Nikkor 18-140 mm on varmana tämän hetken paras "yleisputki" Nikon järkkäreille.


      • Nikon D300
        ... kirjoitti:

        "Runko 3000sarja on enempi alottelijoille kun vakaamielisille harrastelijoille.
        Se on tuomioni vähintää 5000sarjaa tai 7000 Nikonilta harrastelijoille jos ei
        oo rahhoo parempaan."

        Syytä muistaa ettei kalliimmalla kameralla saa parempia kuvia kuin halvemmalla saman aikakauden kameralla. Kalliimmissa maksetaan siitä että tietyt asiat tehdään helpommalla tavalla. Ei esim. tarvitse mennä valikkojen kautta säätämään, vaan säädöt löytyvät nopeasti jonkun painikkeen takaa.

        Poikkeus tähän on D7xxx sarja jossa on runkomoottori/tarkennusmoottorin joka mahdollistaa vanhojen objektiivien käytön joissa ei ole sisäistä tarkennusmoottoria.

        Riippuu täysin omasta kuvaystyylistä minkälaisella objektiivilla pärjää. Nikkor 18-140 mm on varmana tämän hetken paras "yleisputki" Nikon järkkäreille.

        Tosiasiassa 100% kirkas prisma etsin on sen moottorin ja jonkinmoisen sääsuojauksen lisäksi yhdessä kahden säätöpyörän kanssa se mikä siinä tosi harrastajalle maksaa mielellään..nimittäin jos oikeesti tarttee kuvata silleen.
        Ei siitä oikein valikoitten kautta tuu..välttämäti mittään..
        Kaikkia ominaisuuksia ei voi korvata juuri mitenkään jos ne puuttuu etenkään just niitä nappeja joita tarvittas heti.
        Tod.Näk. Myös kestävyys ja jonkinlainen olematon vaihtoarvokin jää syyksi.
        Esim. Nikon D90 on yhä käytettynä aika paljon ammuttuna suht. arvostettu kamera liikkeittenkin vaihtolaite hyllyissä.


      • d7k
        Nikon D300 kirjoitti:

        Tosiasiassa 100% kirkas prisma etsin on sen moottorin ja jonkinmoisen sääsuojauksen lisäksi yhdessä kahden säätöpyörän kanssa se mikä siinä tosi harrastajalle maksaa mielellään..nimittäin jos oikeesti tarttee kuvata silleen.
        Ei siitä oikein valikoitten kautta tuu..välttämäti mittään..
        Kaikkia ominaisuuksia ei voi korvata juuri mitenkään jos ne puuttuu etenkään just niitä nappeja joita tarvittas heti.
        Tod.Näk. Myös kestävyys ja jonkinlainen olematon vaihtoarvokin jää syyksi.
        Esim. Nikon D90 on yhä käytettynä aika paljon ammuttuna suht. arvostettu kamera liikkeittenkin vaihtolaite hyllyissä.

        "Nikon D90 on yhä käytettynä aika paljon ammuttuna suht. arvostettu kamera liikkeittenkin vaihtolaite hyllyissä."
        Olisikohan tuossakin sulkimelle luvattu se 150k ruutua, mikä selittää asiaa.
        Halvemmista en osaa sanoa sulkimen kestosta.

        Valokuvaus välineitä en kuitenkaan osta myytäväksi, joten jälleenmyyntiarvolla ei väliä, mutta tuo kaksi kiekkoa on kätevää eikä sitä taitais enää ilman tulla.


      • markkinavalintoja
        d7k kirjoitti:

        "Nikon D90 on yhä käytettynä aika paljon ammuttuna suht. arvostettu kamera liikkeittenkin vaihtolaite hyllyissä."
        Olisikohan tuossakin sulkimelle luvattu se 150k ruutua, mikä selittää asiaa.
        Halvemmista en osaa sanoa sulkimen kestosta.

        Valokuvaus välineitä en kuitenkaan osta myytäväksi, joten jälleenmyyntiarvolla ei väliä, mutta tuo kaksi kiekkoa on kätevää eikä sitä taitais enää ilman tulla.

        Siinä on paljon muutakin hyväksi käytännössä koeteltua Nikon D90 kamerassa
        mikä ei ehkä "paperilla" näytä hyvältä verrattuna nykykameroihin mutta toimii
        kuvauksessa erinomaisesti hintasekseen yhä tänäpäivänä.
        Oudointa nykytuotannossa onkin se ettei ole aikomuskaan valmistaa hyvää ja kestävää etenkään kuluttajille?
        "Piilevät"tyyppiviatkin selitellään tuotteen "ominaisuuksina" jos ei niitä salata valmistajan toimesta?
        Vanhakunnon voikin olla parempi kun uusi ja kallis joskus?
        Usein on yllätys piilee vasta käytännön kokemuksessa jostain mistä kukaan ei tiedä pitemmän ajan kuluessa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      175
      7037
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      41
      4129
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2085
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2019
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1859
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      30
      1619
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1578
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe