pennun yksinolo

Vinkkejä kiitos

Lähdin kyselemään muiden kokemuksia. Meillä on 12 viikkoinen (tuli meille muutama päivä sitten) kultainennoutaja-samojedi urospentu.

Aloitin yksioloharjoitukset heti seuraavana päivänä pennun kotiutumisesta. Pentu viettää yksinoloajan makuuhuoneessa portin takana. Meillä on myös pienempi rotuinen 2 v uros.
Porttiin päädyin sen takia, että aikuinen koira saa yksin ollessaan nukkua rauhassa ja myös pennulle rajattu tila minimoi pissalätäköiden ja mahdollisen tuhoamisen alueen.

Asiaan, olen jättänyt pennulle aina jonkun luun/herkun yksin olon ajaksi ja meneekin sitä rauhassa syömään omaan petiinsä kun lähden ja ikäänkuin ei huomaakkaan että olen poissa. Olen seurannut koiraa webkameralla poissaollessani, josta saan puhelimeeni livekuvaa.
Kaikki siis tähän asti hyvin.
MUTTA kun koira on saanut luun tai huoneeseen ripottelemani herkut syötyä, alkaa itkeminen ja haukkuminen.
ELI miten teen, jätänkö huoneen täyteen herkkuja, luita ja virikkeitä vai miten? Koira on erittäin nopea syömään yksittäset, esim dentastixin ja sen jälkeen tajuaa, että olen poissa ja alkaa mekkalointi.
Aikuinen koiramme pääasiassa nukkuu poissaollessani. Minulla on vielä n. 2 viikkoa aikaa totuttaa pentu yksinoloon kunnes palaan töihin.

15

1096

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kingkong

      Kokeilepa jättää jokin kongilelu koiralle, niissä on vähän enemmän työtä kuin purutikussa. Kongiin laitetaan siis nameja sisälle, ja koiran pitää saada ne sieltä ulos.

    • Vinkkejä kiitos

      Kiitos vastauksesta kingkong :)

      Kongista olen kyllä antanut jo muutaman kerran ruokaa joten ehkä se olisi sitten toimiva.
      Olisikohan se sitten tarpeeksi väsyttävää aktiviteettia... :) Laitetaan kokeiluun!

      -ap

    • Vinkkejä Kiitos

      Sitä vielä kysyisin, että mihin aikaan on järkevintä ajoittaa yksinolo harjoitukset?

      Tähän asti olen pyrkinyt siihen että pentu on syönyt, juonut ja käynyt ulkona asioillaan ja alkaa näyttämään väsymisen merkkejä. Tällöin olen houkutellut pennun huoneeseen ja antanut herkut.
      Pentu kuitenkin näyttäisi kuitenkin pirisyvän aktiviteetista, ja eikö kuitenkin olisi optimaalista että rauhottuisi/nukahtaisi mahdollisimman pian?

      Tuntuu että kun tuo on virkeimmillään niin sitten mennään ja painitaan koirakaverin kanssa ja pureskellaan luita ja leluja, joten silloin olen välttänyt yksin jättämistä ettei käy kierroksilla.
      Ja toisaalta väsynyttä kaveria taas ei raaskisi tuuppia huoneeseen yksinään piristymään..

      -ap

    • koiruus

      Meillä tehtiin aikoinaan vain niin, että pennulle jätettiin nahkaluu ja vettä, ei muuta aktiviteettia. Näin oppi, että kun jää yksin niin ei ole tarkoitus ruveta leikkimään millään, vaan levätä ja nukkua. Toki jokainen opettaa tyylillään.

      • ihqu

        Vai livekuvaa kännykkään:D uskon koirasi pärjäävän voivan hyvin loppuelämänsä:)enemmän olen huolissani jaksatko sinä,ressaatko liikaa? ;)


      • ettänoinettä
        ihqu kirjoitti:

        Vai livekuvaa kännykkään:D uskon koirasi pärjäävän voivan hyvin loppuelämänsä:)enemmän olen huolissani jaksatko sinä,ressaatko liikaa? ;)

        Osaanpahan tulla harjoituksissa oikeaan aikaan kotiin, kun näen että koira on rauhallisesti paikallaan eikä esim pureskele porttia. Ajatuksena käyttää tätä nyt alussa, etenkin kun makuuhuone on asunnon toisessa päässä ja koiran vinkuna ei kuulu rappukäytävään.

        -ap


      • näinpänäin

        Kiitos vastauksesta!

        Juuri tätäkin minä ajattelin että pientä tekemistä siihen että asettuu ja rauhoittuu, ja että ei tunnu niin kurjalta yksin jääminen, mutta että osaa kuitenkin käydä sitten rauhallisesti lepäämään.

        -ap


    • spanieliiii

      Kannatan rauhoittumisen opettelua. Eli jättäisin liiat virikkeet pois. Harjoitelkaa portin takana olemista niin, että olet itse kotona. Pentu huutaa ihan varmasti pois sieltä, mutta lähinnä vain siksi, että sitä ärsyttää olla siellä. Kun kestät mekkalan muutaman kerran, niin johan helpottaa. Pentu oppii, että pois pääsee vain olemalla rauhassa. Eli kun pentu rauhoittuu ja käy pitkälleen, käy avaamassa portti äläkä kiinnitä siihen kummempaa huomiota, kävelet vain pois. Tämä auttaa aivan varmasti :) Ja puhun nyt kokemuksen äänellä. Toimii myös passiharjoittelun kanssa.

    • eroahdistus?

      Sama täällä, huomiota ei heru vähintään puoleen tuntiin kun jätetään yksin ja tullaan kotiin. Tekemistä jätetään että koira keskittää alkuahdistuksensa purkamisen tunnin -kahden tunnin ajaksi esim pakasteluut, kongit yms kourallinen kaikkea hyvää pieninä paloina heitetty ympäri lattioita ja kaikenlisäksi radio tai telkku päälle ettei kuule ulkoa tulevia ääniä. Monet koirat purkaa ahdistuksensa puremiseen.. Ja meillä koirat saattavat haukkua jo kun kuulevat ulkona auton oven pamauksen monen monen metrin päässä.. Ensimmäisen koiran kanssa harjoiteltiin yksinoloa vain reilun viikon verran muutamasta sekunnista lähtien, pentu huusi kurkku suorana jo siitä että menin vessaan joten siitä lähdettiin ja varattiin työn puolesta aikaa yksinolon opettamiseen ja yksinoloa todella harjoiteltiin lähes puolen tunnin välein pikkuhiljaa aikaa pidentäen sen mukaan kuinka nopeasti koira hiljentyi kunnes koira pystyi olemaan tunnin verran hiljaa, sen jälkeen koira ei ole tajunnut montako tuntia se kaikenkaikkiaan on ollutkaan yksin. Sen jälkeen koira osannut olla yksin kotona niin kauan kun on tarvis. Nimim. Rotuna sellainen jolla taipumusta pahaan eroahistukseen... toista koiraamme ei tarvinnut opettaa yksinoloon ollenkaan, kun oppi täydellisen mallin ensimmäiseltä.

      • eroahdistus?

        niin ja meillä ei käynyt mielessäkään että olisimme erottaneet vanhemman koiran ja uuden tulokkaan toisistaan missään vaiheessa.. niistä ollut toisilleen seuraa kun omistajat on poissa, leikkivät keskenään jne eivätkä osaa ajatella omistajien olevan poissa. Yksin jätetään aina kun tarvii, tietenkin pieni ulkoilutus ennen lähtöä etteivät tee sisälle mitään.


    • mikä olisi oikein?

      Meillä on 6v koira ja 2v koira. Emme ole opettaneet uusinta pentua yksinoloon. Emme ole nähneet mitään järkevää syytä, miksi pitäisi toimia niin luonnottomasti. Koira on laumaeläin, jonka kuuluukin haluta olla oman porukkansa mukana. Luovutusikäiselle pennulle on jo valtava mullistus joutua jättämään oma alkuperäinen laumansa. Sitten vielä pitäisi oppia yksinoloon uudessa kodissa.

      Nyky-yhteiskunnassa korostetaan lapsenkin kasvussa itsenäiysyyden ja riippumattomuuden ihannetta. Aiemmin suositeltiin vauvojen ruokkimista 4 tunnin välein, ja kuviteltiin vauvan huudon vahvistavan keuhkoja. Onneksi tästä on päästy eteenpäin ja luonnollisempaan suuntaan, mutta edelleen ajatellaan, että mitä aiemmin lapsi pystyy olemaan ilman vanhempiensa tukea, sitä parempi. Onko nykynuoriso ja nykyaikuiset hyvin pärjääviä? Ainakin mielenterveysongelmia on hyvin paljon.

      Ongelmakoiristakin puhutaan koko ajan. Milloin on käytöshäiriöitä, milloin aggressiivisuutta. Ongelmakoirien kouluttajilla riittää töitä. Koirien kohdalla pennun yksinjättämistä ei pidetä eläinrääkkäyksenä. Itse katson sen niin laumaeläimelle luonnottomaksi touhuksi, että pidän sitä pennun rääkkäämisenä. Minulla on ollut tervepäisiä ja yhteiskuntakelpoisia koiria vuosikymmenien ajan.

    • koirakamu

      Minun kokemuksella: Jotkut koirat vaan ovat herkemmin eroahdisteisia, mitä toiset. Toisilla on heti pennusta pitäen ok. että joskus joutuu olemaan yksin, eikä se aiheuta mitään erityisempiä kouluttamisia.

      Toisilla vaan on sisäsyntyisesti tarve olla lähellä ja on kiintynyt isäntäväkeen. Näin sen pitäisikin olla. Tällainen koira on hyvä koira ja juuri sellainen, kun sen pitääkin olla ja mihin evoluutio on sen tarkoittanut.

      Se vaan on hankalaa toteuttaa työssäkäyvien porukassa. Meillä on tällä hetkellä koulusta kesälomalainen, lapsista se, joka on vähiten ollut koiran kanssa tekemisissä ja hyvin on mennyt ainakin vielä toistaiseksi. Koira on nyt 1-v. ja on vasta nyt kunnolla ihan oikeasti päivät vaan lapsen kanssa kotona (n 7h)
      Täällä mökää jatkuvasti radio, mikä varmasti osaltaan helpottaa, paitsi että tämä koira on äänille herkkä ja alkaa monesti laulaa radion mukana (ulvoo). :D

      Kaikista parasta kai on se hylkäämisen totaalitoteutus, eli ei kerta kaikkiaan huomioi sitä koiraa silloin, kun se huutaa tai tekee yhtään mitään. Huomiota saa vasta silloin, kun on rauhallinen ja ennen kaikkea HILJAA.

      Mutta on sekumma. että koirat joutuvat väkipakolla sopeutumaan yksinoloon ja hyi kauhea, vielä rangaistaan siitäkin, kun on kanavoinut energiansa paikkojen purkamiseen. :D


      On muuten ihan loistava väsytystaktiikka, kun tekee koiralle jälkiä. Itse olen nyt työhön lähdettyäni tehnyt joka aamu jo n. klo 6 ihan perus ruokanappuloita hyödyntäen joko seurattavan jäljen, tai ns. makkararuudun (edelleen niillä nappuloilla). Se väsyttää kummasti koiraa, kun siinä joutuu aivotkin käyttöön ;) Ihan vink vink. näin kesäaikaan voi tehdä sen ihan millaiselle pinnalle vaan. Talvella tietenkin haasteellisempi, mutta silloin voi heitellä ne palkkanamit vaikkapa vastasataneeseen lumeen. ;)

    • kkcjfkfkfjejkkfl

      Heh. En sitten olekaan ainoa, joka vakoilee koiraansa webbikameralla:)
      Minäkin laitan aina sisäkameran päälle kun reissuun lähdetään. Ulkotarha nyt näkyy valvontakamerassa. Meinasin läppärille laittaa skypen automaattivastauksella, jotta kännykästä saisi kaksisuuntaisen ääniyhteyden. Oli vaan emannän ilme sellainen, kun asiaa ääneen pohdin, että jätin sitten laittamatta..

    • woohoo

      Kiitos tuhannesti vastauksista kaikille!
      Olemme päätyneet nyt siihen että vanhempi koira viettää yksinoloajan makuuhuoneessa, viihtyy siellä ihan ok hyvin ja on hiljaa ja nukkuu. Pentu saa olla koko asunnossa (meillä ei täällä ole juurikaan ovia, mitä nyt wc/kylppäri ovi on tietenkin suljettuna.
      Kameralla tarkkailtuna tämä on hyvin toimiva asetelma, pentu menee paikalleen syömään luuta tms mitä olenkaan jättänyt ja vanhempi koira katselee portilla tai nukkuu. Pentu käy välillä vilkaisemassa portilla vanhempaa koiraa ja palaa sitten omiin puuhiinsa.
      Eilen olivat tunnin "yksin" ja kaikki meni todella hyvin, kumpikaan ei haukkunut tai vinkunut ja keskittyivät olemaan rauhassa kunnes pentu kävi nukkumaan, josta pienen hetken päästä palasimme kotiin. :)

      -ap

    • Anonyymi

      Meidän 4kk hauva alkaa itkeminenheti kun nostetaan sylistä mut sehän on ihanaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2001
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1912
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1495
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe