Istutin toukokuussa kaksi kärhöä

kylmä taisi viedä

Ja ne lähtivät kasvamaan loistavasti.

Kunnes viikoloppuna toisesta alkoi nuokkumaan molemmat oksat ja toisesta on hengissä yksi oksa.

Meinasin ensin, että joku on käynyt taittamassa ne juurelta. Mutta tässähän on ollut muutama todella kylmä yö ja päivisin on tuullut kuin napajäätiköllä.

Mites nyt? Jos niissä on juurissa eloa, jaksaakohan ne nostaa enää oksaa ylös vai kuolikohan ne nyt tähän?

Ne ehti olla maassa noin 3 viikkoa.

6

86

Vastaukset

 • Minulta kuoli talvella kärhön maanpäälliset osat, mutta juuresta alkoi tulla uutta kasvua. Odottele, jos vielä kärhöt alkaisivat kasvaa. Kastella pitää, vaan näin kylmällä täytyy olla varovainen kastelun suhteen.

 • kaikki viisi alppikärhöä on alkaneet kellastua latvasta alaspäin.... liekö syy liiassa sateessa ja kylmyydessä, vettä on tullut jo kokokesän tarpeiksi.

  • Väliaikatieto

   Laiton juurelle muutama päivä sitten hallaharsoa (kuin huivin istutuksen tyvelle), koska tyvi on varmaan se joka ottaa tämän pahimmin itseensä. Katsoin netistä kuvia, miten ihmiset nostelee talveksi harsoja köynnksille. Käin sitten nitomassa harsoa taustaritilään oksien päälle, niin että ne on kuin peitto väljästi päällä. Se taisi auttaa. Toi jääkylmä vesi ja tuuli on uudelle taimelle liikaa.

   Yksi taimista kuoletti kaikki oksansa, ydessä on yksi oksa jäljellä ja seinän vieressä (suojaisampi paikka) taimi on elossa, mutta kasvuvauhti on hidastunut. Laitoin elossaolevien taustalle harsoa ritilään ja väliaitaan, ettei tuuli puhalla niitä kuiviin. En tajua tätä tuulen määrää. Täällä olisi tuulimyllyn paikka tarjolla.

   Olisi kai pitänyt laitaa jo heti jotain korkeampaa reunallista tuulensuojaksi ja harsoa päälle.

   Ne taimet oli jo alunperin todella pienet. Yllättävän pieni purkki. Minkäkokoisia taimia teillä muilla oli?

   Nyt sitten miettimään, mites ensi keväänä? Pitäisikö nikkaroida rimasta tai laudoista jokin suojakehikko juurelle. Se voisi olla hyvä.

   Onnea kaikkien istutuksille, toivottavasti selviävät.


  • Kiitos linkittämästäsi sivusta. Siinä oli hyvää asiaa.
   Yllättävän myöhään ne nousevat versoille ja kukkivat myöhään.

   Olen käsittänyt niin, että kärhöt ovat oikukkaita, olen mielestäni vasta harjoittelija. Kaikenlaisia kokeiluja vuodesta toiseen, toiset onnistuu, toiset ei.

   Tämän vuotiset olivat ensimmäiset kärhöt ja kyselin neuvoja ennen istututsta. Istutin yhteensä viisi tainta (kaikki yhtä pieniä) kolmeen eri paikkaan. Olemme ilmeisesti I- vyöhykkeellä mutta tämä on jotenkin oudon kylmä kohta. Tällä pienalueella on poikkeuksetta kylmempi kuin kuin esim. jos menee tuohon päätielle (noin 4 minuutin kävely). Olemme kallioiden keskellä, ilmeisesti alava paikka. Maa on tiukkaa savea ja pihaaan tuulee hyvin useasti idästä todella kylmästi tai lännestä todella navakasti. Maahan on turha istuttaa juuri mitään, kaikki on nostettava ruukkuihin tai istutuslaatikoihin. Maa on ympärivuoden niin kylmä ja kolea.

   Istuttamani kärhöt olivat xerxes - istutettu isoon puulaatikkoon yhdessä Madame le Coultren kanssa.
   Laatikko on seinustalla, siihen sataa vettä jonkin verran ja siihen tuulee sekä väliaidan takaa, että pihan puolelta. Laitoin sen taakse aitaan hallaharsoa, hillitsemään tuulta.
   Toukokuussa istutettu Xerxes kukkii jo yhdellä kukalla jo toista viikkoa. Luulin sitä kuvan perusteella syvän siniseksi, mutta se onkin aika violetti. Hieno kuitenkin. Madamessa ei näy olevan vielä edes nuppuja.

   Istutin kahteen eri paikkaan Cladys Picard:a. Näistä se joka kaikkein kuivimmassa paikassa voi edelleen hyvin. Siihen ei paista, eikä tuule liikoja. Se kukkii jo kahdella kukalla, kukat ovat lähes maan tasalla. Niin sen istutin maahan, koska se on ainoa kohta tontista, jossa on normaalin oloinen maa. Ja täytin istutuskuopan uusilla aineksilla. Laitoin sekaan jonkin verran sen kohdasta kaivettua "likaista" multaa, ettei se saa shokkia kun sen juuret yltää kaivetun kuopan reunalle - oikealle maalle.

   Kaksi niistä istutin pihan reunalle ritelikön alle, ja niistä on toinen jo ilmeisesti kuollut ja toinen on puoliksi hengissä. Siinä paikassa tuulee, sataa ja paahtaa kaikiila adjektiiveilla. Rankka paikka ja meinaan silti tehdä molemmille vielä istutuskuopan reunalle - reunat. Jotta se saisi edes hiukan tuulensuojaa. Siihen samaan kehikkoon voi sitten laittaa havuja, korin tms ja pakkaspeitettä.

   Tein kaikille yhtälailla istutuspaikat ohjeen mukaan. En odottanut onnistuvani, olen onnellinen edes noista kolmesta kukasta jotka ovat jo näytillä. Otin tietenkin niistä jo kuvat.

   Olen varautunut talvisuojaukseen. Meinaan laittaa istutuksen päälle jonkin korin, tai puolivajonneen puulaatikon, sen alle havuja ja olen jo ostanut pakkaspeitettä. Tähän pihaan ei välttämättä tule lunta perälle asti kasveja suojaamaan, joten olen tuonut tänne havun oksia.

   Taimet olivat ostettaessa, niin pieniä rääpäleitä että pidän ihmeenä, että ne ovat edelleen elossa. Toivoisin tietenkin että ne menestyisivät edes muutaman vuoden.

   Tuo lakastumistauti on sitten harmillinen juttu. Eli mun pitäisi käydä leikkaamassa ne nuokkuvat oksat poikki ja viedä ne pois.


 • mun kärhöissä on pieniä, n.6-7mm pitkiä ohuita kellanvihreitä matoja, ovat syöneet osan lehdistä ihan riekaleiksi. litistelin niitä pois ja sitten suihkutin mäntysuopaa. Ei nuo näytä hyvinvoivilta, lehdet on kellertyneet jotenkin, johtuisiko niistä matosista.
  Kaikenlaista tuholaista on kasvit väärällään, punatuomet ja omenapuut on jossain toukkaseiteissä, ukonhatut, jopa harmaamalvikki on ihan kirvoissa, niitä on joka väriä, alkaen sinisistä, ruskeita, mustia vihreitä ja keltaisiakin... malvikin lehdet on ihan käppyrällä.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  164
  6713
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  173
  3216
 3. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  68
  2027
 4. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  151
  1342
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  31
  567