hukkakoulutusta

weerees

Katselin netistä erään yliopiston tämänvuotisia graduja. Joukossa useita pääaineita, joita ei valmistu yhtään mihinkään ammattiin.

Yliopistokoulutus on valtaosin naurettavaa. Kaikenlaisia höpökoulutusohjelmia, joiden tarkoitus on vaan työllistää koulutusohjelman ja laitoksen oma henkilökunta!

Nuoret, jos luette tätä: vaihtakaa opiskelualaanne ajoissa, jos huomaatte, ettette tiedä, mihin ammattiin valmistutte! Jos ette sitä osaa sanoa, ette valmistu yhtään mihinkään ja akateeminen työttömyys odottaa. Miettikää, työllistyttekö! Älkääkä uskoko kaikkea, mitä laitoksen omat nettisivut tai oppaat lupailevat.

terv. kokenut 43 v.

19

360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se nyt riippuu

      Fiksuin 20 prosenttia nyt työllistyy vaikka millä pääaineella. Keskitason 60 prosentista työllistävällä pääaineella työllistyy valtaosa, huonostityöllistävällä joku harva. Nykyisellä sisäänotoilla lopuista 20 prosentista muutamat työllistyvät hyvintyöllistäviltä aloilta korkeasuhdanteessa, huonostityöllistäviltä ei kukaan tästä joukosta missään tilanteessa.

    • hyväpä on

      Yliopisto ei ole ammattikoulu. Vain joiltakin aloilta valmistutaan täsmällisesti johonkin ammattiin kuten lääkäriksi, logopediksi tai opettajaksi.

      Yliopistotutkinto tarjoaa aineyhdistelmästä riippuen valinnan varaa, usein moniinkiin tehtäviin. Maisterin tutkinnon suorittanut on osoittanut oppimiskykynsä ja omaa hyvän kielitaidon. Näitä molempia tarvitaan kaikissa vaativissa tehtävissä. Ainakin itselläni on töitä riittänyt ja valinnanvaraa on ollut, vaikka tutkinto ei varsinaisesti valmistanut mihinkään tiettyyn ammattiin.

    • minen oo

      Yliopiston suorittaneista työllistyy kaikki, jonnekin. Jotka haluavat työllistyä. Kukaan ei heitäkään tule kotoa hakemaan, vaan ihan itse osaavat työnsä hakea. Pätkätöitä ja muita, mitä vain on tarjolla. Jos maisteri on työtön koko ikänsä, se on tilastopoikkeama tai jotenkin muuten vajavainen.

    • wiuwau

      Kyllä tuo mitä ap kirjottaa on ihan totta pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

      Täällä työllistyy tommosiin professioammatteihin eikä juuri yhtään mihinkään muihin. Ja vaikka olis pätevyys johonkin professioammattiin, voi aina tehdä muitakin töitä, joihin ei vaadita mitään tiettyä koulutusta.

      Eli aina kannattaa olla takataskussa ammatti.

      Akateeminen työttömyys on viime vuosina pahentunut rajusti. Ei kai se noin pahenis, jos kaikenmaailman tutkinnoilla työllistyis.

      • Syitä on monia

        Akateemisen työttömyyden viime vuosien pahenemiseen on kaksi pääsyytä. Ensimmäinen on pitkäaikainen taloudellinen taantuma ja toinen on yliopistojen tutkinnonuudistuksen aiheuttama vanhojen vaatimusten mukaisten tutkintojen tulva, jotka valitettavasti sattuivat jokseenkin päällekkäin. Eivätkä yritysten jatkuvat yt:t tilannetta laisinkaan paranna.


    • Et mahda mitään

      Ketjun aloittaja katselee netistä tietoa yliopistoista, koska omakohtaista kokemusta hänellä ei ole. On varmaankin yrittänyt päästä yliopistoon mutta kaikkia hakijoita yliopistoihin ei huolita. Samat jorinat on jo useammalla palstalla. Yliopistokoulutuksen suosio se vain kasvaa ja sen voi todeta hakutilastoista.

    • 2+2

      Olen FM ja tällä hetkellä päällikkötehtävissä aivan eri alalla kuin mitä opiskelin. Menin ensin ihan pilipalitöihin, opin hommat ja pääsin tähän työhön. Nyt pukkaa uraa, sillä varsinkin julkisella sektorilla koulutus avaa monia ovia ja osaajaa arvostetaan. No, palkka ei ole kaksinen, mutta töitä on.

      • Olet katkera pelle

        Niin??? Oletko ketjun aloittaja vai mitä höpötät? Kuolen nauruun!


    • mullaonelämä

      En ole aloittaja, vaan vastasin. Eli ei tuossa edellisessä vastauksessa ole mitään naurettavaa, tosielämää se on. Katso sinäkin joskus ikkunasta, niin näet elämää.

    • luuseriko?

      Tänä päivänä akateeminen työttömyys on tosiasia, olipa syy siihen mikä tahansa. Ei kannata turhaan hehkuttaa yliopistossa opiskelua, se ei automaattisesti takaa loistavaa työuraa ja paksua palkkapussia. Näin on saattanut joitakin aikoja sitten jopa olla, mutta ei enää. Korkeakouluopiskelu on nykypäivänä täysin yliarvostettua todellisuuteen nähden. Kannattaakin tarkkaan miettiä mitä opiskelee, tapahtuipa se sitten yliopistossa tai AMK:ssa. Eiköhän opiskelun tarkoitus useimmilla ole kuitenkin joskus työpaikan saaminen ja elannon hankkiminen. Niin, ja olen itse valmistunut yliopistosta, tehnyt pätkätöitä ja nyt työtön. En pidä itseäni myöskään luuserina, aineyhdistelmälläni ei yksinkertaisesti työllisty. No, olenhan maisteri, vaikka katkera sellainen...

      • Karvas kalkki

        "Ei kannata turhaan hehkuttaa yliopistossa opiskelua, se ei automaattisesti takaa loistavaa työuraa ja paksua palkkapussia."


        Totta puhut.

        Näissä valkokaulustyöpaikkojen työllistymisasioissa tuijotetaan usein pelkästään koulutuksen tasoon. Muut työllistymiseen vaikuttavat tekijät jäävät vähemmälle.

        Tällä tarkoitan sitä, että osalle työnhakijoista siunaantuu valkokaulustyöpaikka, vaikka eivät olisi ylioppilastutkintoa tai maisterintutkintoa hankkineet. Sitten näiden heikosti työllistävien tutkintojen työttömille tarjotaan selitystä ja esimerkkejä näistä onnekkaista, kuinka hyvät tyypit kyllä työllistyvät. Siis jos et ole työllistynyt, et ole hyvä tyyppi ja syy heikkoon työllisyyteen onkin sinussa itsessäsi.

        Tästä tilanteesta, jossa tuotetaan maistereita ja tutkijoita ilman, että mitään koulutusta vastaavaa työtä olisi laitoksen ulkopuolella olemassakaan, on päästävä eroon. Maistereita pitää kouluttaa vain olemassa olevia työpaikkoja varten. Tämä siksi, että kaikille muillekin valkokaulustyötä edustaville ammattialoille on nykyään olemassa ylen määrin koulutusta. Nykyään ei pelkällä maisterintutkinnolla pääse välttämättä mihinkään. Ennenhän jokainen maisteri pääsi oppiaineesta riippumatta vaikkapa pankin konttoriin tai vakuutusyhtiön valkokaulustöihin viimeistään.

        Nykyään näihin valtio-opin, yhteiskuntapolitiikan, sosiologian, taidehistorian yms. opiskelupaikkoihin pitää suhtautua kuin kauppias konkurssin partaalla operoivaan persaukiseen yrittäjäasiakkaaseen: Tavaraa annetaan vain käteistä rahaa vastaan. Myös näihin oppiaineisiin, joista ei valmistu mihinkään ammattiin, pitää hakeutua opiskelemaan vain asetelmassa, jolloin varma työpaikka on jo etukäteen tiedossa. Muuten ei työttömiä maistereita tuottaviin koulutusohjelmiin tule muutosta tapahtumaan.


    • austerism1

      "Maistereita pitää kouluttaa vain olemassa olevia työpaikkoja varten. "

      Tuo on äärimmäisen kapea-alaista ajattelua. Työmarkkinat kuitenkin elävät aika vauhdikkaasti. Toisaalta tuollainen 1:1-ajattelu on vain ja ainoastaan teoreettista, kun puhutaan koulutuksen ja työpaikkojen kohtaamisesta.

      Mielestäni iso ongelma on lähinnä asenteissa, jotka tulevat ilmi tavoissa puhua työstä, työllistymisestä ja työttömyydestä.

      Tämä näkyy tuossa ottamassani lainauksessakin "olemassa olevia työpaikkoja varten".

      Ajatuksena (eikä siis vain tuossa vaan ihan yleisesti) tuntuu olevan se, että tuolla jossain on olemassa ja tarjolla työpaikkoja, joita joku sinne luo ja synnyttää. Toki osin näin, mutta keskustelusta jää lähes vääjämättä pois se puoli, että etenkin akateemisesti kouluttettujen ihmisten pitäisi kyetä myös oma-aloitteisuuteen ja siis itsensä työllistämsieen. Etenkin perinteisemmillä duunarialoilla elää vahvana se, että on (usein tavalla tai toisella paha) työnantaja, joka tarjoaa töitä, ja sitten niitä töitä duunari duunaa.

      Nyt eleteään kuitenkin murrosvaihetta, jonka tuloksena lähes kaikki työ muuttuu, ja oikeastaan suhtautumisen työhön on myös hiljalleen muututtava. Pahimmillaan voi käydä niin, että töitä on tarjolla (sen jonkun tuolla ulkona olevan tarjoamana) vain hyvin alhaisen tuottavuuden aloilla ja toisaalta äärimmäisen korkeaa ja tiukasti rajattua osaamista vaativlla aloilla. Väliin jää sitten valtava joukko väkeä, josta ei ole oikein kumpaankaan.

      • Karvas kalkki

        "...akateemisesti kouluttettujen ihmisten pitäisi kyetä myös oma-aloitteisuuteen ja siis itsensä työllistämsieen."


        Niin, ja jotka näitä "oma-aloitteisia" poikkeustyyppejä ovat, työllistyvät hyviin valkokaulustöihin ilman akateemista koulutustakin. Kun se työllistyminen on pelkästään tämän varassa, että valmistuneen maisterin tulee olla "hyvä tyyppi" niin silloin ei vuosikursseille pidä ottaa ketään muita, kuin sellaisiksi varmuudella todettuja opiskelijoita.

        Ongelmahan on siinä, että vaikkapa yhteiskuntatieteissä maisterista koulutetaan tutkija, jota työtä ei laitoksen ulkopuolella ole käytännössä olemassakaan. Työttömäksi valmistunut maisteri heitetään takaisin lähtöruutuun, sillä se, miten opiskelulla hankittu tietämys muutetaan työpaikaksi ja ansiotuloksi, sälytetään täysin hänen vastuulleen.

        Tuohon virkkeeseen, että "Maistereita pitää kouluttaa vain olemassa olevia työpaikkoja varten" sisältyi ehkä hieman huolimattomasti muotoiltu ilmaisu. Piti kirjoittaa, että maistereita pitää kouluttaa olemassa olevia työtehtäviä varten. Niinhän tehdään lääkärien, juristien ja insinöörienkin kohdalla. Näitä yhteiskuntatieteissä, valtiotieteissä ja humanistisessa tiedekunnassa tuotettavia työttömiä maistereita koulutetaan sellaisiksi osaajiksi, joille ei mitään työtehtäviä ole työmarkkinoilla olemassakaan. Tämä on rankkaa todeta pitkän ja uuvuttavan opiskelujakson jälkeen.


      • Että näin
        Karvas kalkki kirjoitti:

        "...akateemisesti kouluttettujen ihmisten pitäisi kyetä myös oma-aloitteisuuteen ja siis itsensä työllistämsieen."


        Niin, ja jotka näitä "oma-aloitteisia" poikkeustyyppejä ovat, työllistyvät hyviin valkokaulustöihin ilman akateemista koulutustakin. Kun se työllistyminen on pelkästään tämän varassa, että valmistuneen maisterin tulee olla "hyvä tyyppi" niin silloin ei vuosikursseille pidä ottaa ketään muita, kuin sellaisiksi varmuudella todettuja opiskelijoita.

        Ongelmahan on siinä, että vaikkapa yhteiskuntatieteissä maisterista koulutetaan tutkija, jota työtä ei laitoksen ulkopuolella ole käytännössä olemassakaan. Työttömäksi valmistunut maisteri heitetään takaisin lähtöruutuun, sillä se, miten opiskelulla hankittu tietämys muutetaan työpaikaksi ja ansiotuloksi, sälytetään täysin hänen vastuulleen.

        Tuohon virkkeeseen, että "Maistereita pitää kouluttaa vain olemassa olevia työpaikkoja varten" sisältyi ehkä hieman huolimattomasti muotoiltu ilmaisu. Piti kirjoittaa, että maistereita pitää kouluttaa olemassa olevia työtehtäviä varten. Niinhän tehdään lääkärien, juristien ja insinöörienkin kohdalla. Näitä yhteiskuntatieteissä, valtiotieteissä ja humanistisessa tiedekunnassa tuotettavia työttömiä maistereita koulutetaan sellaisiksi osaajiksi, joille ei mitään työtehtäviä ole työmarkkinoilla olemassakaan. Tämä on rankkaa todeta pitkän ja uuvuttavan opiskelujakson jälkeen.

        Fiksu ylioppilas selvittää, millainen on hänen aikomansa alan työtilanne, eli työttömien määrä, alan ikäjakauma jne. Tietysti nuoret ovat niin itsestään varmoja, ettei tuollaiset selvitykset heitä kiinnosta. Kannattaisi muuten kiinnostaa, sillä tosiasiassa vain erittäin harvat ovat niin erinomaisia.

        Ajattelin itsekin aikoinani muitakin aloja, mutta en ollut niin varma siitä, olisinko riittävän hyvä työllistyäkseni niilläkin aloilla. Noin jälkikäteen ajatellen olisin ollut.


      • weerees
        Että näin kirjoitti:

        Fiksu ylioppilas selvittää, millainen on hänen aikomansa alan työtilanne, eli työttömien määrä, alan ikäjakauma jne. Tietysti nuoret ovat niin itsestään varmoja, ettei tuollaiset selvitykset heitä kiinnosta. Kannattaisi muuten kiinnostaa, sillä tosiasiassa vain erittäin harvat ovat niin erinomaisia.

        Ajattelin itsekin aikoinani muitakin aloja, mutta en ollut niin varma siitä, olisinko riittävän hyvä työllistyäkseni niilläkin aloilla. Noin jälkikäteen ajatellen olisin ollut.

        Mistä tämmöisiä selvityksiä saa, siis luotettavia sellaisia?

        Koulutusohjelmien henkilökunta kehuu perusteetta omaansa, jotta saisivat joka vuosi tarvittavat uudet opiskelijat. Työvoimaviranomaiset eivät kokemukseni mukaan ota mielellään kantaa tämmöisiin työllisyysasioihin. Työllistymiskyselyihin vastaa vain osa, suurin osa sellaisia, joilla menee hyvin, joten tulokset vääristyvät.


      • Että näin
        weerees kirjoitti:

        Mistä tämmöisiä selvityksiä saa, siis luotettavia sellaisia?

        Koulutusohjelmien henkilökunta kehuu perusteetta omaansa, jotta saisivat joka vuosi tarvittavat uudet opiskelijat. Työvoimaviranomaiset eivät kokemukseni mukaan ota mielellään kantaa tämmöisiin työllisyysasioihin. Työllistymiskyselyihin vastaa vain osa, suurin osa sellaisia, joilla menee hyvin, joten tulokset vääristyvät.

        Kun vain malttaa selailla esimerkiksi ammattiliittojen ja Tilastokeskuksen sivuja riittävän pitkään, niin pääsee alkuun. Lisäksi jotkut ammattiliitot antavat kysyttäessä mielellään lisääkin tietoa etenkin alalle aikovalle.

        Oppilaitoksilla on todellakin oma lehmä ojassa, ja niiden antamiin tietoihin on syytä suhtautua kriittisesti.


      • kerropa vielä
        weerees kirjoitti:

        Mistä tämmöisiä selvityksiä saa, siis luotettavia sellaisia?

        Koulutusohjelmien henkilökunta kehuu perusteetta omaansa, jotta saisivat joka vuosi tarvittavat uudet opiskelijat. Työvoimaviranomaiset eivät kokemukseni mukaan ota mielellään kantaa tämmöisiin työllisyysasioihin. Työllistymiskyselyihin vastaa vain osa, suurin osa sellaisia, joilla menee hyvin, joten tulokset vääristyvät.

        "Koulutusohjelmien henkilökunta kehuu perusteetta omaansa, jotta saisivat joka vuosi tarvittavat uudet opiskelijat."

        Kerropa ne alat, joille hakijoista olisi pulaa yliopistossa!


      • Kysyn vielä
        kerropa vielä kirjoitti:

        "Koulutusohjelmien henkilökunta kehuu perusteetta omaansa, jotta saisivat joka vuosi tarvittavat uudet opiskelijat."

        Kerropa ne alat, joille hakijoista olisi pulaa yliopistossa!

        Mutta luuletko tosiaan, että hakijoita edelleenkin riittäisi, jos kerrottaisiin totuus: "Viiden viime vuoden kuluessa maisterin tutkinnon suorittaneista kuusi on koulutuksensa mukaisessa työssä. Muut ovat työllistyneet opintojen ulkopuolisille aloille, ovat työttöminä tai suorittavat jatko-opintoja."?


      • weerees
        kerropa vielä kirjoitti:

        "Koulutusohjelmien henkilökunta kehuu perusteetta omaansa, jotta saisivat joka vuosi tarvittavat uudet opiskelijat."

        Kerropa ne alat, joille hakijoista olisi pulaa yliopistossa!

        "Kerropa ne alat, joille hakijoista olisi pulaa yliopistossa! "

        no, ihan nopeallakin hakemisella löytyy, että esim. Vaasan yliopistossa pääsee kotimaisten kielten kandidaattiohjelmaan sekä saksan kielen kandidaattiohjelmaan suunnilleen kaikki hakijat.

        http://www.uva.fi/fi/for/prospective/admissions/results/stats/hakutilasto_2014_netti.pdf


        Laitokset ja koulutusohjelmat kehuvat omiaan , ei pelkästään siksi, että saisivat hakijoita, mutta jotta saisivat myös motivoituneita hakijoita. Ne eivät halua hakijoita, jotka keskeyttävät tai vaihtavat pääainetta, koska silloin määrärahat jäävät saamatta. Puhumattakaan siitä, että jos tarpeeksi paljon jengiä vaihtaa pääainetta tai keskeyttää, niin silloinhan loppuu henkilökunnalta työt!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5841
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2017
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1775
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1408
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe