kertokaas asbestialtistuneista

Seonnut19v

Pää meinaa hajota, kun tietää altistuneensa asbestille lapsena ja nuorena. Tietosuus on joskus kyllä kauheata, varsinkin kun tietää että asbesti on ja pysyy keuhkoissa, eikä siintä syntyviin tauteihin ole parannuskeinoa.
Mistää en ole saannut eläviltä ihmisiltä tietoa kuinka kauan sellaisella ihmisellä on terveitä vuosia elettävänä joka on altistunut asbestille. Jos lapsi altistuu esim. Remontissa asbestille 10 vuotiaana ja 13 vuotiaana oleskellessaan ja pöllyttäessään asbesti romukasoja. Kuinka paljon silloin olisi oletettavan elinikää hunommasti käyden tai premmin? Kauan ekasta altistumisesta yleinsä menee ennenkuin oireet alkavat? Minkälaiseen kuolemaan asbesti johtaa/millaiset kivut?
Millä todennäköisyydellä altistunut sairastuu? Jos lapsi altistuu asbestille, onko mitään mahdollisuutta ja kuinka suuri mahdollisuus nähdä terveitä eläkepäiviä?

Tunnetteko ketään kuka olisi altisunut pieniä,keskiverto tai suuria määriä asbestille, kaun asbesti ollut henkilöllä keuhkoissa tai kuinka kauan kyseinen henkilö eli asbestin kanssa?
Asbestialtistukseni on tapahtunut vahingossa, mutta useamman kerran.

7

3146

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järki käteen nyt!

      Rauhotu!Mitä sä vaahtoat,tuohan on ihan mielipuolista ajattelua!Aattele jos kaikki syöpään sairastuneet rupeis pähkäileen syytä miks ovat sairastuneet?Kaikki selviää aikanaa,elä murehdi etukäteen.Eihän näistä asbestin vaaroistakaan ole tiedetty kauan sitten,eikä kaikki ole varmaankaan sairastuneet jotka ovat olleet sen kans tekemisissä.

    • Asbestin Vaara

      Edellinen kommentti oli ihan asiallinen, mutta ehkä hiukan välinpitämättömyys näkyi läpi.

      Asbestiin tulee aina suhtautua vakavasti. Tehtyä ei saa tekemättömäksi ja sen asian kanssa tulee elää. Älä kuitenkaan omassa mielessäsi lietso pelkoa elin vuosien lyhenemisestä vaan kysy asiaa lääkäriltä ja/tai työterveysviranomaiselta.

      Altistuminen nykypäivänä esim asbestille on lähinnä työantajien puuttelinen perehdys rakennustyömailla sekä välinpitämättömyys ja asian kiertely, työntekijän terveyden uhalla. Jokainen on oman onnensa seppä ja tekee ITSE omat valintansa; Ei mielistele toisia, Eikä laita rahaa/palkka oman terveyden edelle.

      Ainut asia mitä voit tehdä on hyväksyä se että olet altistunut nuorempana asbestille. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Eikä elin vuosien lyhenemiselle voi mitään jos niin käy, se vain on tietämättömyyden tai toisen ihmisen välinpitämättömyyden aikaan saama.

      Juttelemalla asiasta muille ihmisille voit säästää monen asbesti altistumiselta ja helpotat sillä myös omaa oloasi.

    • tsemppiä

      Luin jostain että n. 200 000 ihmistä altistui työssään asbestille 60-70 luvuilla ja heistä 5% sairastui asbestisairauksiin. Työssään = joka päivä vuosien ajan. Koska asia huolestuttaa niin kannattaa käydä kuvauttamassa keuhkot, kuvissa näkynee mahdolliset muutokset. Todennäköisesti mitään ei ole tapahtunut..

    • mineriitti

      Kuinka paljon silloin olisi oletettavan elinikää hunommasti käyden tai premmin?
      - Ei vaikuta elinikään ellei asbesti ala ärsyttää keuhkorakkuloita JA keuhkorakkulat ala arpeutua. Keuhkosyöpäriskiä lieväkin asbestialtistus lisää, ei kuitenkaan samassa määrin kuin jatkuva tupakointi.

      Kauan ekasta altistumisesta yleinsä menee ennenkuin oireet alkavat?
      - Puhutaan kymmenistä vuosista. Mikäli työksesi purkaisit asbestirakennuksia ilman suojausta, päivittäin, asbestoosin oireet alkaisi ~10-15 vuoden kuluttua ensialtistumisesta. Alle vuoden päivittäinen asbestialtistus: 15-40 vuotta (mikäli ylipäätään tulee). Muutaman kuukauden saatunnainen asbestialtistus: 35-50 vuotta (mikäli ylipäätään tulee).

      Minkälaiseen kuolemaan asbesti johtaa/millaiset kivut?
      - Asbesti aiheuttaa keuhkoja ärsyttämällä niiden arpeutumista. Arpeutunut keuhkokudos ei pysty enää tekemään kaasunvaihtoa, joten hengityksen teho laskee: happea ei saa niin paljon verenkiertoon, eikä hiilidioksidi poistu tehokkaasti. Kipuja ei tunnu alkuvaiheessa, useimmiten oire on hengenahdistys, helppo hengästyminen (ei pysty nousemaan yhden kerroksen portaita haukkomatta henkeä) sekä olo ettei "saa tarpeeksi ilmaa keuhkoihin". Keuhkosyöpä on asia erikseen, mutta tupakointia välttämällä sen riski on pieni huolimatta satunnaisesta asbestialtistuksesta.

      Millä todennäköisyydellä altistunut sairastuu?
      Elimistö kompensoi heikentynyttä hapenottokykyä nostamalla hemoglobiinia. Mikäli arpeutuminen ylipäätään alkaa, se saattaa myös itsekseen pysähtyä.

      Jos lapsi altistuu asbestille, onko mitään mahdollisuutta ja kuinka suuri mahdollisuus nähdä terveitä eläkepäiviä?
      Lapsi tuskin altistuu asbestille samalla tavoin kuin asbestirakennuksia suojaimetta purkava työmies. Kaikki mahdollisuudet on normaaliin elinaikaan.

      Jos asia sinua huolettaa, suositus tapauksessasi on käydä keuhkoröntgenissä 10 vuoden välein. Tällöin voidaan asbestoosi ja muut muutokset havaita hyvissä ajoin. Näin teen itse.

      Terveisin, mm. talojen asbestimineriittijulkisivuja työkseen purkanut ja mineriittilaattoja lekalla sirpaileiksi vuosia murskannut, terve eläkeläinen.

      • Anonyymi

        Entä muutaman tunnin altistus max?


    • Anonyymi

      Tietääkö kukaan, johtaako hetkellinen (noin 10 minuuttia) asbestipölyn hengittäminen sairauksiin?

      • Anonyymi

        Sen verran olen lukenut oman altistumiseni jälkeen ja konsultoinut lääkäreitä, että sinun ei tarvitse huolehtia lainkaan. Asbestoosi noin pienestä on mahdotonta. Syöpien todennäköisyys taas on niin pieni, että voit huoletta ajatella sen käytännössä nollaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe