Aihe

Hyrräkelaa vaihtamassa (parempaan?)

Neonrider

Välinehullu olen, kyllä.
Mutta rakastan myös kalastamista ja sitä harrastanut 1970-luvun alusta,
Tietysti loitin Abun umpikeloilla, sitten pitkä rakkaus hyvään avokelaan, muutama vuosi sitten ostin kokeeksi Pro Maxin. Siis yhä heittelen, mutta myös vetelen uistinta. Avokela-aikojen tuloksena vasenkätisyys sopii parhaiten.

Nyt on iskenyt välinekuume. Ambassadeurissa haluaisin pysyä.

Mutta kun en tajua, että mitä eroa näiden keljojen välillä on:
Abu Ambassadeur 5601 C JB
ja
Abu Ambassadeur Record

Kun kuukkeloin, niin ei ooein löydy kokemuksia tms tietoa tai
ainakaan eroa noiden kelojen välillä.

Auttakaa, jotka osaatte auttaa asiallisesti.

12

1077

  Vastaukset

  • Salmon specialia 7000 olen käyttänyt ja on eniten käytetty hyrrä. Todella hyvä peli.

  • Tuo Salmon Special on hieno!

   Sillä siis heitetään silleen perinteisemmin, eli puola vapautetaan namiskuukkelilla ja lukitaan peukalolla ja vapautetaan irroittamalla peukalo?

   Siis ProMaxissa on sellainen umpikelatyyppinen namiskuukkeli joka painetaan ja vapautetaan.

   Tuota ei taida olla vasurina :-( :-(

  • Tjaa-a. nyt siis yksi lisää listalla enkä tiedä mihin päätyisin:

   1. Record 189,-
   2. Salmon Special 99,-
   3. C4 149,-

   Hintaeroa on noiden kelojen välillä, mutta onko hinta=laatu ?
   Jossain väitetään, että Salmonilla ei voi heittää, vain vetouistella...huoh...

  • Hetkinen, alan vissiin päästä kärryille...vai alanko?

   Näitä kelojahan on siis C4 ja Record ja Salmon Special
   Niitä on sitten eri kokoisia; nelitonnisia, viisitonnisia ja kuusitonnisia.

   Eli ostanko Salmonin, C4 vai Recordin ja sitten minkä kokoisen.
   Ei ole tehty ostajalle helpoksi tätäkään.

   Onko jollakulla mitään linkkiä tai vinkkiä mikä koko sopii minkäkinlaiseen kalastukseen? Olen kuukkeloinut niin että pää jo sauhuaa, mutta mitään vastausta en ole oikein löytänyt, pelkkiä Honkkarin mainoksia.

   • Revo Toro NaCl:ää kokeilin. Oli todella vakuuttava. Heittokalastukseen Suomen oloissa valitsisin Revo SX:n tai STX:n tai Shimanolta Curado tai Cronarch. Ainakin minun käteeni matalaprofiili istuu hienosti. Daiwa Lexaakin on kehuttu. Itse ostin Daiwa Lagunan, kun halvalla sain. Heittää hienosti, mutta ei vaikuta pitkäikäiseltä.


  • Mitä kalastat? Salmon special on iso lohikela. Sen suuret pyörivät massat tekevät siitä vaikean heitettävän ainakin kevyemmillä. Eli puolan kiihtyminen ja hidastuminen vie aikansa. Jos haluat heittää kevyitä, osta pieni hyrrä. Tänään ostin pienen Daiwa Lagunan ja siihen ohuen kuitusiiman ja 6-jalkaisen vavan. Noin 10g jigillä ja vaapulla yhtä helppo kuin umpikela, pitkäheittoisempi vain. Mekaaninen laatu muuten ei kyllä vakuuta. Ambassadeureista 5000-kokoluokka on hauen, kuhan yms. pyyntiin sopiva. Kuusitonninen suurhauelle, lohelle ja uisteluun.7000:lla on Suomessa käyttöä vain raskaassa lohenkalastuksessa. Oma valintani peruskelaksi olisi nelitonninen tai pienempi. Heittohommissa matalaprofiiliset (revo yms.) ovat kevyempiä ja ainakin minusta mukavampia käyttää. Samankokoisissa pyöreissä dööreissä eroja on laakeroinnissa ja rakenteiden järeydessä, mikä näkyy painossa. Sekä Record että C4 ovat lähes ikuisia kuin myös 5601 JB. Kaverit suosittelee niitä, missä lukee Made in Sweden.

  • Kalastelen lähijärvellä, jossa pientä haukea ja kuhaa. Päijänteellä käyn uistelemassa kuhaa ja haukea muutaman kerran vuodessa, mutta sen mukaan ei mitoiteta vempeleitä.

   Miksi perus- viistonnista myydään vain vetokäyttöön, siis myyjät sanoo sen sopivan vain sinne? Vai onko niillä tarkoituksena myydä uusia parempikatteisia malleja?

   Toinen tyhmä kysymys on, että miksi ihmeessä noissa joissain on noin nopea välitys (6,3:1 tai 6.8:1) minusta se on turhan nopea rantapusikosta heitellessä.

  • Ollu 5v revo sx ja kyl pelittää,nyt suunnitellu et vasuri revo s

  • Lakkasin ostamasta noita Abu Garcia vehkeitä kun ostin neljännen kelvottoman. Vanhan ABU'n aikaiset kelat toimivat, eivätkä lopu koskaan. Hyrrällä kalastan, ehdoton peli kun kala on kiinni. Tenolle Ambassadeur 7000, hauelle (käy myös taimenelle) 5000C vuodelta 1972. 2500 C'llä lentää myös 5 g uistin. Viimeksi ostin maailmalta 1500C'n. Lentää 3 g uistinkin. Kuitusiimaa 120 m, 6,8 kg vetolujuutta. Tuota 1500 C ei ollut koskaan Suomen Nyt Nappaa esitteessä, mutta kuitusiimalla mahtuu tarpeeksi siimaa ja lujuus riittää.

   Hyrrällä aina kyse kuinka kevyt kuva vielä lentää. 7000 18-60 g 5000 10-30 g, 2500 5-18 g, 1500 3-18 g. Kun kalastan paljon Lapin joissa on tuo 1500C paras sinne. Edellyttää myös että oppii sillä heittämään ja kalastamaan. Ohjekirjan heitto-ohjeilla ei ole mitään virkaa. Aina heitto sivulta, ei koskaan pään yli ja jarrut osattava säätää oikein. Ellei ymmärrä niitä on sotkuja tiedossa. Eikä kannata reuhtoa. Tuo vanha Ambassadeur vaatii oman vapansa, ei käy suorakahvaiseen.. Esim. 1500 C'lle Abu Caster 121. Hyvä ostopaikka Ruotsin Tradera. Ei tule ALV tai tullia. Jos ostaa 1500C niin Ebay. Hintaa tule käytetylle ehkä 100 € tulli ja ALV. Tietysti pitäisi kirjoittaa huolto-ohjeetkin kun täällä aika nuoria harrastajia. Huollosta sen verran että keskipakoisjarrun jarrupaloja pitää olla mukana, samoin varapuola siiman kanssa hyvä. Keskipakoisjarrun rummulle tai paloihin ei saa päästää öljyä Pure Fishing Vantaa toimittaa osia. Tuo 1500C on 70 luvun tuotteita. Niiden väri oli teräksen harmaa. Myöhemminkin on ABU tehnyt jonkin sarjan erivärisiä parantaakseen imagoaan. Tuo 1500C tekee kaiken paremmin kuin isompi 2500C, vain siimatilavuus siinä suurempi. Tuolle pikku Ambassadeurille löytyy Amazonilla kirja. Sillä on on myös maailmanennätys heittopituudessa, muistaakseni niukka 100 m n. 18 g kuvalle. Sen vahvuudet on kuitenkin ensi sijassa kalan käsittelyssä ja kevyen kuvan heittämisessä hyrrällä.

   Joka opettelee hyrrällä kalastamaan tuskin käyttää muuta. Kestää vain oman aikansa ennenkun tajuaa sen.

   • Itselläni on 4 vanhempaa ambassadeuria (70-80 luvuilta) omaan käyttöön ja ovat loistokapineita. Ja niin olivat vanhat haspelitkin ... eivät ole enää. Kymmenisen vuotta sitten haspeleiden laatu romahti ja siirryin sillä osastolla daiwaan. Noita keloja joutuu ostamaan normi-ihmistä enemmän, kun pyöritän lomamökkifirmaa ja vuokraajille on vehkeet talon puolesta.


  • Itselläni on Ambassadeur 4600 C4 eikä nykyisin juuri muuta kelaa tule enää käytettyä, paitsi silloin tällöin ikivanhaa Abumatic-umpparia. :D

   Kuten joku tuossa yllä totesi: kun opettelee kerran kunnolla hyrräkelan käytön, muuta kelaa tulee sen jälkeen aika harvoin käytettyä. Hyrrällä kalastaminen ei ole mitään rakettitiedettä, vaan taito, jonka kuka tahansa normaalilla motoriikalla ja aivokapasiteetilla varustettu kalastaja oppii melko nopeasti.

   Keloista vielä sen verran, että C4 on mutkaton ja toimintavarma perushyrrä. Kokoluokka 4600 riittää hyvin tarpeisiini ja sillä heittelee toisaalta kohtuukevyttäkin (10 grammaista) viehettä kohtuullisen sujuvasti, kunhan vapa on tarkoitukseen sopiva.

  • Minä ostin enimmäisen hyrrän, 7000C joskus 1990-luvulla. Oli made in sweden ja kaverit kehuivat että nyt sulla on laatuvehje. En kuitenkaan oppinut koskaan heittämään sillä ja myin sen netin kirppiksellä muutama vuosi sitten 50 eurolla. Myöhemmin kuulin että olin myynyt sen aivan liian halvalla, oisin saanut jopa 150€ kun oli aivan uuden veroinen, lähes käyttämätön kela.

   No, viime kesänä pääsin rahamiesten mukana tenolle. Dööriä sielläkin useimmilla oli, mutta eräs seurueen jäsen esitteli Shimanon Calcutta 400B-hyrrää ja käski kokeilemaan heittämistä, opasti miten peukalolla jarrutetaan rullaa juuri ennen veteen osumista, ettei tule sotkuja jne. Ja kas, minä ihastuin tuohon kultaiseen myllyyn, sain lentämään ja ai että oli makee vehje. Päätin että tuo hommataan heti kun on rahaa, hintaa sillä on kuulemma lähes 300 euroa, kohta halpuu kun tulee uusi malli Shimanolta myyntiin.

   Olin sitten pari kuukautta sitten Ruotsissa ja Uppsalassa tuli käytyä urheiluliikkeessä ja kas, siellä oli myynnissä 400B 1000 kruunulla. Ostin tietenkin heti. Nyt olen harjoitellut heittoja ja on namu peli. Kun tuo vesi tuosta Torniojoesta laskee niin nyt on heittopeli jota ei tarvitse hävetä.

   Jos Ambassadör on hyrräkelojen Toyota, niin Shimanon Calcutta on se Mersu.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   80
   6858
  2. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   6789
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   267
   4092
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   83
   3000