Pakolliset pitkän matikan osa-alueet ennen yliopistofysiikkaa?

lyhytmatikka

Kirjoitin fysiikasta E:n, joten pääsen suoravalinnalla fysiikan laitokselle. Olen kuitenkin käynyt vain lyhyen matikan joten mietin, kannattaisiko nyt kesän aikana opiskella itsenäisesti joitakin erityisen tärkeitä alueita pitkästä matikasta, jotta ei menisi välittömästi sormi suuhun opintojen alkaessa. Motivaatiota löytyy, sekä fysiikkaa että matikkaa kohtaan.

10

345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asg

      Differentiaali-, integraali-, ja matriisilaskennan perusteet. Vektorit mielellään ennen matriiseja, jos niitä ei lyhyessä käsitelty. Funktioiden raja-arvot. Noista saa hyvän pohjan yliopiston fysiikan ja matematiikan kursseja varten.

      Disclaimer: en opiskele enkä ole koskaan opiskellut matematiikkaa tai fysiikkaa yliopistotasolla, eikä antamani ohjeistus ole välttämättä kattavaa taikka oikein.

    • Fyysikk

      Et täsmennä, minne fysiikan laitokselle olet menossa, sillä niissä on tämän asian kannalta eroja. Joissakin lukion matikan tärkeimmät asiat uudet matemaattiset menetelmät käydään hyvin perusteellisesti läpi vuoden, joissakin taas matikan opetus rajoittuu pariin hassuun pikku kurssiin, jotka hoidetaan heti alussa pois alta.

      Tärkeitä lukioasioita kuitenkin ovat vektorit, niiden summaus, vähennys, komponenttiesitys, pistetulo, trigonometriset funktiot ja eksponenttifunktio ja logaritmi (ihan vaan että tiedät mitä ne on ja osaat derivoida ja integroida), differentiaali- ja integraalilaskenta yhdessä muuttujassa, ehkä jopa alkeelliset tilavuusintegraalit. Funktioiden kasvavuus ja väheneminen, ääriarvot. Pitkän matikan vitos- ja seiskakurssit sisäistämällä pääsee pitkälle.

      Periaatteessa kaikki on tärkeää paitsi todennäköisyyslaskenta, tilastotiede, geometria ja analyyttinen geometria, ja nämäkin muuttuvat opintojen edetessä tärkeiksi. Tärkeimmistä tärkeimpiä aivan alussa ovat kuitenkin vektorit kolmessa ulottuvuudessa, derivointi, integrointi ja "funktion" käsite.

      Matriisilaskentahan ei tavallisen suomalaisen lukion oppimäärään edes sisälly.

      • lyhytmatikka

      • fysiikanopiskelija
        lyhytmatikka kirjoitti:

        Kiitos vastauksista. Aloitan opiskelut Oulun yliopistossa ja nähtävästi ensimmäinen matikan kurssi olisi Johdatus matemaattiseen päättelyyn http://cc.oulu.fi/~tvedenju/jmp/files/jmp-2013.pdf

        Oulusssa voit valita matematiikan kurssit luonnontieteellisen tiedekunntan (LuTK) tai teknillisen tiedekunnan (TTK) väliltä. Eli ensimmäinen kurssi on joko Johdatus matemaattiseen päättelyyn tai Matematiikan peruskurssi 1.

        http://www.oulu.fi/lutk/oppaat

        Sivu 191 eteenpäin oppaasta 2013-14 . Uudemman painoksen paperisena saa lukukauden alussa opiskelijakeskuksesta ilmatteeksi.


    • Funktiot haltuun

      Googlella pitäs löytyä matikan pohjatietokurssi. Tais olla Turun Yliopiston kurssi. Kuten tuossa ylempänä joku jo mainitsikin, niin alkeisfunktioiden käsittely on todellakin osattava. Ei siellä enää rupea kukaan opastamaan noissa asioissa.

      • Funktiot haltuun

        Sitten kannattaa muistaa, että käsite "alkeisfunktio" ei tarkoita tässä tapauksessa mitään aivan yksinkertaista funktiota kuten vaikka f(x) = 2x 2, vaan sulla on osattava integroida esim. seuraava funktio: f(x) = ∫ cos(x)*e^(sin(x)) dx.


      • caavb
        Funktiot haltuun kirjoitti:

        Sitten kannattaa muistaa, että käsite "alkeisfunktio" ei tarkoita tässä tapauksessa mitään aivan yksinkertaista funktiota kuten vaikka f(x) = 2x 2, vaan sulla on osattava integroida esim. seuraava funktio: f(x) = ∫ cos(x)*e^(sin(x)) dx.

        ei tuo esittämäsi vaikeampi funktio ole vaikea, jos kaava löytyy, eli maolista

        lukiossa se opetellaan,


      • Funktiot haltuun
        caavb kirjoitti:

        ei tuo esittämäsi vaikeampi funktio ole vaikea, jos kaava löytyy, eli maolista

        lukiossa se opetellaan,

        Juu, mutta pointti olikin vaan vinkata millasta funktiota siellä voi tulla kursseissa vastaan, ei väittää, että tuollainen funktio olisi vaikea. Ootko vajaa tai jotain?


      • Inss1
        caavb kirjoitti:

        ei tuo esittämäsi vaikeampi funktio ole vaikea, jos kaava löytyy, eli maolista

        lukiossa se opetellaan,

        No ei sitä kyllä ihan noinkaan voi opiskella. Kyllä ne kaavat opiskellaan yleensä ihan oppikirjasta, samalla kun asia käydään läpi. Maol on matikan opiskelussa sitä varten, että sieltä voi kattoa kaavan, jota ei muista, mutta todellakaan maol ei oo mikään oppikirja.


    • lyhytmatikka

      Okei, selvä homma. Pitää nyt katsoa miten opiskelut lähtee käyntiin. Fysiikka on kuitenkin nykyisiä mielenkiinnon kohteita ajatellen oikeastaan ainoa vaihtoehto mitä opiskeluun tulee, joten pakko yrittää vaikka väkisin. :)

      Sen verran vielä pakko sanoa, että olen aikaisemmin opiskellut kvantitatiivista rahoitusta kauppakorkeassa, joten jotain toivonkipinää on, että siitä olisi saanut jonkinlaista matemaattista pohjaa tulevaisuutta varten...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      585
      3889
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3328
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2801
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2769
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1977
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1865
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1810
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe