Digipokkari n. 300 €

mikäostaa

Moikka!
Nyt olisi hiljalleen rahatilanteen vihdoin salliessa aika vaihtaa kamera uuteen, vanha on kivikautinen Canon EOS 400D kittiobjektiivillä. Se alkaa hiljalleen olla jo niin aikoja nähnyt ja romuluinen, että vaihdos tekee varmasti hyvää.

Hakusessa olisi pienempi kamera, jossa mielellään videokuvausmahdollisuus, parempi zoomi kuin aikaisemmassa ja edes jonkinlainen mahdollisuus manuaalisäätöihin. Saako tällaisilla kameroilla otettua kuvia, joissa tarkennuksen taustalla olevat asiat ovat todella sumeita, vai saako sellaisen aikaan vain kunnon järkkäreillä? Kannattaako kuluttaa rahoja kameraan, jossa voi vaihtaa objektiiveja, vai riittääkö vain yyksi perusobjektiivi? Jos riittää, millainen olisi hyvä? Vai kannattaisiko ostaa kamera, jonka objektiiviä ei voi vaihtaa?

Mielipiteet, neuvot ja suositukset ovat todella tervetulleita!

7

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pimeä kuvaaja

      Minulla on kuvaustaustaa viime vuosituhannen filmiajoilta ja m/v-pimiötyöskentelystä lähtien.

      Nyt digikaudella olen tullut siihen tulokseen, etteivät pokkari ja järkkäri korvaa mitenkään toisiaan mutta täydentävät toisiaan minua tyydyttävällä tavalla. Olen hankkinut molemmat.

      Pokkarini (Canon S100) valitsin pari vuotta sitten mm. suhteellisen valovoimaisen objektiivin takia. Laajakulmapää yltää riittävän ”alas”, kun taas telepään pituus ei minulle ole pokkarissa tärkeä. Zoom-kerroin on maltillinen 5 (”kinovastaavuus” 24–120 mm. ”Pidempää zoomia” haluava joutuu tinkimään objektiivin muista ominaisuuksista ja käsivarakuvaus pitkillä polttoväleillä tahtoo olla onnen kauppaa.

      Minun pokkaritarpeeni mainiosti täyttävä S100 lienee käytännössä jo poistunut markkinoilta, mutta sisarmallia S110 saanee yhä noin 250 euron hintaan. Uudempi S120 antaa tuskin satasen lisähintansa edestä lisäarvoa.

      Jos haluaa nimenomaan kuvia, joissa tarkennettu pääkohde erottuu sumeasta taustasta, ei pokkari ole oikea väline.

      Järkkärin idea on objektiivien vaihdettavuus. Mielestäni järkkäriä ei kannata hankkia, ellei ole valmis sijoittamaan useampaan objektiiviin. 300 euroa ei riitä budjetiksi alkua pidemmälle, ei oikein siihenkään.

      Zoomit ovat käteviä hyvissä valaistusolosuhteissa, kunhan ei odota huippua piirtokyvyltä. Minun tarkoituksiini zoomien kuvanlaatu yleensä riittää; niinpä olen hankkinut Nikon D7000 -runkooni zoomeja kattamaan aukottomasti välin 10–300 mm. Repustani löytyy myös pari valovoimaisempaa ja skarpimpaa primea sopiville polttoväleille.

      • ...

        Enimmät kaupat myyvät "ei oota" tuon S110 suhteen. Tilaamalla ulkomailta sitä kenties vielä saa.


    • jdgh

      Pokkarissa ei ole vaihdettavaa objektiivia.

      300 euroa on hieman vähän "paremman pään" "isompikennoisiin" pokkareihin, ellet löydä sopivaa vanhenevaa mallia hyvästä tarjouksesta. Puhumattakaan sitten pikkujärkkäreistä, joista voit saada rungon ja pikkuzoomin kohtuuhintaan, mutta lisäzoom maksaa maltaita ... eikä se ole sen jälkeen enää pieni. Eikä se ole pokkari.

      Paljonko sitä zoomia pitäisi olla?

      Pikkukennoisella pitkäzoomisella kameralla saa kyllä taustasumeuden aikaan siten, että ottaa pitkällä zoomilla lähikuvan kohteesta, ja tausta on riittävän kaukana. Laadusta ei tässä kohtaa kauheasti kannata puhua...

    • Lyhyesti: taustaa et saa epäterväksi pokkarilla kuin poikkeustapauksissa. Yleisesti äärettömästi olevan taustan epäterväksi tarkennustasossa on polttoväli jaettuna aukkoluvulla. Siis esim. kittizoomilla n. 10 mm. Pokkareiden pisin polttoväli on n. 25 mm ja aukko jotain 5,9 eli tulee sellaista 4 mm luokkaa eikä kittizoomkaan edes ole tuossa hyvä.

      • Siis piti sanoa "epäterävyys tarkennustasossa"


    • olevan taustan

      ”Yleisesti äärettömästi olevan … ja aukko jotain 5,9? … Siis piti sanoa "epäterävyys tarkennustasossa" ”
      —oletko koskaan nähnyt valovoimaista pokkaria?

      • Telepäässä tyypillinen valovoima on n. 1/5,9. Tabletin automaattinen korjaus tekee joskus tepposia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2535
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1897
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1625
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1479
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      109
      1388
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe