Asperger-oireisto ja alkoholi???

Kokemuksia_muilla???

Käytän alkoholia harvoin, mutta huomaan sillä suuria vaikutuksia pieninäkin annoksina itseeni ja nyt ei puhuta vain normaalista humaltumisesta vaan enemmänkin neurologisista vaikutuksista, minulla on OCD ja omasta mielestäni myös jonkinlainen asperger (ei siis diagnoosia), monet asperger-piirteet kuitenkin täyttyvät kohdallani. Alkoholi ensinnäkin lieventää huomattavasti ocd-oireita, tämä jo pienenkin humaltumisen seurauksena (ei todellakaan tarvitse vetää mitään kännejä) mutta tämä vaikutus jatkuu myös vielä vähintään seuraavana päivänä, vaikkei olisi enää promilleja lainkaan, samoin fokus ja keskittymiskyky on selvästi normaalia parempi ns. krapulapäivänä, vaikka krapulaisena olotila muuten olisikin epämiellyttävä. Käytän siis alkoholia harvoin, joskus olen miettinyt että pitäisikö käyttää alkoholia useammin pelkästään sen vuoksi, että se tuntuu antavan neurologisesti niin paljon potkua vaikkei joisi paljonkaan? Onko kellään muulla vastaavia kokemuksia? Olen käyttänyt normaalisti myös lääkkeitä, escitalopram, xanor, lyrica , ne kyllä rauhoittavat ja vähentävät ahdistusta, mutta eivät laisinkaan samalla tavalla selkeästi vähennä näitä ocd asperger - oireita. Jotenkin kertakaikkiaan tuntuu että ns. krapulapäivänä aivot toimivat kuin ylikellotettu prosessori, kaikki asiat tajuaa nopeammin, kaikki luettu teksti menee jakeluun nopeammin, kaikki jumittuminen yhteen asiaan vähenee jne. Kaikki tuntuu paljon "normaalimmalta", mikä on toisaalta ihan hullua, koska on krapula!!! Olen lukenut joltain amerikkalaiselta nettisivustolta tästä aiheesta ja siellä oli mainittu että joillakin on juuri tämän tyyppisiä kokemuksia, olin itse aiemmin ihmetellyt vain asiaa, mutta kun luin tästä aiheesta muualta, niin sitten asia rupesti todella kiinnostamaan.

27

6881

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kummaaa

      Jos olet vain "pienesti humaltunut", millainen "krapula" sinulle siitä seuraavana päivänä tulee? Siis kuvaile noita "krapulaoireitasi". EI selväjärkisyys ole mitään "krapulaa", vaan krapula on jotakin (luullakseni) varsin epämiellyttävää. Millaisella "annostuksella" sinä saavutat "pienen humalan"? Mikä (edes suunnilleen) on ruumiinpainosi?

    • kummallista_tosiaan

      Tuo sana "krapula" oli vähän liioiteltu, koska joskus ei tarvitse juoda kuin 2-3 pulloa olutta, niin vaikutuksen huomaa selvästi vielä seuraavana päivänä, huomaan siis heti aamulla että olen edellisenä iltana ottanut jotain, ei mitään kovin pahaa oloa, mutta sellainen "lievä krapula" mutta samalla tämä ajatuksen kirkkaus, selkeys ja parantunut fokus.

      Juon aika harvoin, joten voi olla että pienikin alkoholimäärä aiheuttaa minulle helposti jonkinlaisen krapulan.

      On kokemusta myös siitä, että olen juonut selvästi enemmän, jolloin seuraavana päivänä on ihan kunnon krapula (siis selkeästi huono olo fyysisesti), mutta myös silloin ilmenee tämä sama efekti ajatuksissa, eli parantunut fokus ja ocd-oireiden selvä väheneminen.

      Ocd-oireet vähenevät selvästi jo silloin varsinaisessa humala-tilassa ja se tuntuukin ihan ymmärrettävältä, mutta se että vaikutus tuntuu vielä vähintään koko seuraavan päivän neurologisesti, se minua kummastuttaa.

      Ja tämä kokemus on toistunut kuitenkin sen verran monta kertaa, että ihan sattumasta ei voi mitenkään olla kyse.

      Painoni on n. 70kg.

    • kummallista_tosiaan

      Piti lisätä vielä, että usein tuo myönteinen vaikutus neurologisesti jatkuu n. kaksikin päivää sen jälkeen kun on juonut alkoholia, vaikkei olisi juonut paljonkaan.

    • Kummaaa

      Jos todella olet suunnilleen normaalipainoinen mies ja saavutat jo 2--3 olutpullollisen kerta-annostuksella kuvaamasi kaltaisen myönteisen vaikutuksen koko seuraavaksi päiväksi ilman erityisiä havaittavia kielteisiä vaikutuksia, ehkä sinun sitten kannattaisi ruveta käyttämään alkoholia säännöllisesti tuolla annostuksella. Jos joisit keskimäärin päivittäin esimerkiksi 2½ pullollista (keski)olutta, siitä tuleva viikkoannos jää huomattavasti ongelmakäytön rajan alle, joten ei pitäisi olla odotettavissa merkittävästi suurentunutta alkoholin pitkäaikaiskäytön haittojen todennäköisyyttä. Voisit vaikka ensin kokeilla käyttää yhden viikon tuolla annostuksella ja sitten viettää seuraavan viikon täysraittiina ja verrata noita viikoja keskenään.

      • en suosittelisi

        Päivittäinen juominen pienilläkin annoksilla saattaa helposti johtaa riippuvuuteen, joten en suosittelisi säännöllistä alkoholin käyttöä. Toleranssi myös nousee ja sitten tarvitseekin jo isompia annoksia.
        Miksikään jatkuvaksi "lääkkeeksi" ei sitä kyllä kannata käyttää.

        Ongelmakäytön rajat ovat aivan liian suuret, tämän tunnustavat myös terveydenhoidon ammattilaiset, joten tuo 14-21 annosta viikossa voi olla riski. Alkoholi on liuotin ja jatkuvalla käytöllä liuottaa esim vitamiinit kehosta.


      • Kummaaa

        Tosiaan ei tietenkään pidä kehottaa ketään ryhtymään käyttämään säännöllisesti alkoholia. Tuo ehdottamani kahden viikon kokeilu tuskin kuitenkaan mitään kohtalokasta saa aikaan. Jos siitä saa kokonaisuudessaan myönteisen tuloksen, sitten kannattaisi mennä sen tiedon kanssa lääkärin pakeille ja kysyä hänen mielipidettään, mitä olisi parasta tehdä.


    • Kummaaa

      Aloittajalta haluan kysyä vielä seuraavaa: Kun kirjoitit "Olen käyttänyt normaalisti myös lääkkeitä, escitalopram, xanor, lyrica , ...", tarkoititko, että kuvaamasi alkoholin vaikutukset syntyvät NOIDEN LÄÄKKEIDEN KANSSA vai ilman mitään "muita" lääkkeitä? Jos tarkoitit, että vaikutus syntyy noiden kaikkien yhteisvaikutuksena, vedän takaisin kaiken (muun) edellä kirjoittamani paitsi sen, että sinun olisi syytä keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

      • kummallista_tosiaan

        Vaikutus syntyy ilman mitään lääkkeiden käyttöä. Vaikutus on syntynyt myös silloin kun en ole useaan päivään ennen alkoholin käyttöä käyttänyt mitään lääkkeitä. Toisaalta vaikka olisin samana päivänä käyttänyt aamulla tai päivällä jotain lääkettä, niin en huomaa mitään eroa alkoholin käytön suhteen silloinkaan. Samaan aikaan alkoholin kanssa en käytä lääkkeitä.


      • tosikummallista
        kummallista_tosiaan kirjoitti:

        Vaikutus syntyy ilman mitään lääkkeiden käyttöä. Vaikutus on syntynyt myös silloin kun en ole useaan päivään ennen alkoholin käyttöä käyttänyt mitään lääkkeitä. Toisaalta vaikka olisin samana päivänä käyttänyt aamulla tai päivällä jotain lääkettä, niin en huomaa mitään eroa alkoholin käytön suhteen silloinkaan. Samaan aikaan alkoholin kanssa en käytä lääkkeitä.

        Eli käytät lääkkeitä ja alkoholia vain "kokeilumielessä" yhdessä? Kuinka usein?


    • vertaistuen ammattil

      Kysymys: Mihin maksakirroosipotilaalla neste kerääntyy:

      Vastaus: Nilkkoihin käypä hoito -ohjeiston mukaisesti aluksi. Sekä vasemman keskikorvan sivuonteloon, joka johtaa aivojen etulohkoista lähteviin hermokudoksiin aiheuttaen mm. sydäninfarkteja.

    • Minä en käytä alkoholia lähes yhtään. Joskus jonkun sukulaisen juhlissa olen yhden sellaisen pienen alkoholijuoman ottanut, mikä yleensä aluksi tarjotaan. (?) Ei sillä että silloinkaan sitä ihan välttämättä haluaisin, mutta sukujuhlissa yritän kai jollain tavalla hyvittää möllöttävää ja syrjäänvetäytyvää käytöstäni tekemällä edes yhdessä asiassa samoin kuin muut, eli silloin kun vieraille tarjotaan ne juomat. Onhan se vähän hölmöä, joo.

      Ihan täysin omasta aloitteestani en alkoholia nauti, eli en osta tai pyydä ketään hankkimaan minulle sitä. Haluan pitää itseni erossa alkoholista, koska pelkään tulevani riippuvaiseksi siitä. Kyllähän se alkoholi varmaan autisminkirjolaisen oloa helpottaa, mutta en haluaisi alkaa käyttää sitä lääkkeeksi.

      • K.E.

        Tuo on hieno periaate. Alkoholinkäytöllä ei ole minkäälaisia hyödyllisiä vaikutuksia varsinkaan autisminkirjon henkilöille. Usein läträämällä etanolin kanssa joutuu vain ikävyyksiin minkä johdosta asiat vain vaikeutuvat entisestään.


      • Viisas kuitenkaan
        K.E. kirjoitti:

        Tuo on hieno periaate. Alkoholinkäytöllä ei ole minkäälaisia hyödyllisiä vaikutuksia varsinkaan autisminkirjon henkilöille. Usein läträämällä etanolin kanssa joutuu vain ikävyyksiin minkä johdosta asiat vain vaikeutuvat entisestään.

        ei "läträä etanolin kanssa", vaan käyttää etanolijuomia harkiten omaksi hyödykseen riskit tiedostaen.


    • HerraMönttönen

      En ole tietääkseni asperger-ihminen tai muutenkaan autismin spektrin oireilija, mutta hassun tutulta kuulostaa. Itselläni on siis diagnosoitu epävakaa persoonallisuushäiriö ja "dissosiatiivia piirteitä".

      Jo aika nuorena huomasin, että krapulapäivänä kaikkinainen jumitus ja asioiden päässä pyöriminen oli poissa ja pystyi ajattelemaan jotenkin letkeästi, että "lähdenpä tästä vaikka aurinkoiseen pihaan tekemään pienen kävelyn". Tunteet tulivat jotenkin "selkeästi". Normaalisti tuntuu, että päässä pyörii sellainen kummallinen karuselli syyllisyydentunteita, ahdistusta, epävarmuutta ja iso läjä vaatimuksia, millainen minun pitäisi olla. Krapulapäivän yötä myöten tuo selkeys yleensä pikkuhiljaa lähtee pois.

      Itselleni ei kyllä riitä tuohon tilaan mikään pari kaljaa, ehkä joku vähintään 1½ promillea pitää olla illan aikana tullut haalittua. Ei siis silti mikään älytön känni tarvi olla.

      Minään ratkaisuna mihinkään en kuitenkaan ainakaan omalla kohdallani alkomaholia pidä. Vaikutus menee suht nopeasti ohi ja kovassa kännissä saatan olla vihainen ja väkivaltainen itseäni tai elottomia esineitä kohtaan. En koskaan muita ihmisiä kohtaan silti.

      Joskus mainitsin psykiatrille tuosta ja hän ehdotti ohimennen, että krapulassa testosteroniarvot ovat koholla ja se voisi ehkä olla syynä tuohon, mutta mitään varmaa hän ei osannut sanoa. Itselläni on siis kuitenkin "normaalisti" ihan normaalit testosteroniarvot, että tiedä sitten.

    • Totuudenperää

      Minulle on diagnosoitu Asperger. Olen kyllä huomannut, että alkoholi helpottaa oireita huomattavasti. Asperger pitää minua sosiaalisissa suhteissa kahleissa, kunnes alkoholi vapauttaa niistä. Uskallan puhua, nauraa, sanoa ja tehdä asioita miten muutkin. Uskallan kertoa itsestäni asioita, jaksan kuunnella muita, ja olen aidompi. En esitä enkä valehtele. Saan uusia ystäviä ja juttelen niin avoimesti... Mutta heti kun vaikutus lakkaa, kahleet palaa, eristäydyn, inhoan, valehtelen ja syrjäydyn.

      • Admin_

        Muuten hyvä, mutta aito Asperger-henkilö ei KOSKAAN valehtele; ei aineiden vaikutuksen alaisena taikka niiden vaikutusta ilman.


      • paskapuhetta

        Ai ei vai? Minullakin on Asperger, ja olen valehdellut montakin kertaa.


    • AS-Deeku

      Kiitos Jumalan syntymälahjana sain as-humalan

    • nm7

      Ok.

    • Kevyesti-öljytty-robotti

      Juu tuttu ilmiö itsellekin.
      Itse olen aprikoinut että alkoholin käytöstä seuraavalla kohonneella verenpaineella saattaa olla osuutta asiaan. Toisaalta parikin tuoppia saattaa jo laittaa eräällä tavalla "ration" pois päältä ja antaa tilaa rentouttavalle luovalle ajatuksen virtaukselle. Unestakin saattaa tulla huolettomampaa ja virkistävämpää. Joskus muutaman bissen ottaminen laukaisee itsellä miltei maanisen kaltaisen innostus ja elämän rakkauspuuskan. Tämä sitten heijastelee aivoissa vielä seuraavinakin päivinä.
      Olen aika ajoin miettinyt tätä alkoholin kevytkäyttöä lääkkeenä, mutta se on itselle kuitenkin hankalaa. Selvä ja juopunut minä ovat kuin kaksi eri henkilöä ja niiden ilmeneminen yhdessä kehossa on välillä turhan sekoittavaa ja ristiriitaista.

    • anonyymi_tutkija

      Heh. Minullakin on vaikea OCD sekä julkiseltä sekä yksityiseltä saatu Aspergerdiagnoosi. Siten ymmärrän hyvin, että joitakuita voi alkoholin nauttiminen rentouttaa.

    • aloittajakuulostaa

      Juuri näiltä jotka HALUAVAT olla autisteja jne. Haluavat olla erilaisia, sitä kuitenkaan oikeasti olematta. Jakaus väärinpäin ja hiuksiin vähän sinistä sekaan, eikö niin? Kerro yksikin erikoinen kyky mikä sinulla on, että kukaan ylipäätään uskoisi sinun OIKEASTI olevan autisti eli erilainen eikä vain rekka.... erilainen, noh. Jätän sanomatta. Luulet, että 99,99% prosenttia kyllä tietää mitä tarkoitan. Oikea erilaisuus on eriasia kuin muoti diagnoosien metsästäminen ja se on sikäli harmillista, että usein oikeat erilaiset jäävät rekka...lebsojen takia huomiotta yms yms... noh, kyllä monet lääkärit tämän ilmeisesti tiedostavatkin, että sikäli, riippuu tosin usein omasta sukupuolisesta suuntautumisesta, ainakin suomessa. Mutta leikkimällä erilaista, sinusta ei saa autistia/savannia tekemälläkään. Usko pois.

      • EipäKinosta

        Ei kukaan halua olla autisti.


      • Anonyymi
        EipäKinosta kirjoitti:

        Ei kukaan halua olla autisti.

        Ei kukaan halua olla on ihan ok. Mut monet ettii itseensä. Kun voi olla vaikeesti autistinen tai lievästi, oireet vaihtelevat... Minäkin olen huomannut krapulassa on helpompi olla :D tarkoitan kun joskus kovassa humalassa viety putkaan nii sitten pitänyt lähteä ulos kävelemään niin paljon sulavammin menee asiat :) mut on se kai niin et alkoo ei kannattaisi usein käyttää, mut jos huomaa selvää hyötyä ja osaa fiksusti ottaa niin senkus, mut jotain tauko päiviä hehheh


    • Anonyymi

      Missä kuntoutuslaitoksessa osataan Suomessa hoitaa neurokirjon ihmisten (Asperger oireyhtymä)päihderiippuvuuksia kunnolla ja asiantuntevasti?

    • Anonyymi

      Mulla täysin sama juttu kuin aloittajalla. Eli en tykkää vedellä mitään kunnon kännejä mutta tissuttelu muutaman kerran viikossa aiheuttaa sen, että välipäivät on toimivia ja hyviä. Saan kummallisen paljon aikaan asioita joita en saa aikaan jos vietän normaalia raitista elämää.
      Hiukan kyllä huolestuttaa, että lähteekö tää alkoholisoituminen nyt sitten tästä, kun sen avulla "selvästi" saa avun useimpiin ongelmiin.
      Krapulassa olo on itseasiassa tehokkainta ja toimivinta aikaa.
      Mistäköhän tämä johtuu?

    • Anonyymi

      Oli mielenkiintoinen Rikun ja Tunnan Docventures jakso tässä talvella jossa kerrottiin huumaavien aineiden vaikutuksista aivoihin. Jos yksinkertaistan niin jotenkin näin ymmärsin....kun lepotilaverkosto on liian aktiivinen ( kuten aspergereilla usein, oma miete) eikä yhteyttä tehtäväverkostoon (siis tää meidän ryhtymäestymä) niin aineet saa paremmin tämän yhteyden aikaan. Eli silloin mieli toimii sujuvammin ja hommat toimii, näin ajattelen. Siksikö niin useat artistit ja taitelijat yms käyttää jotain.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2536
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1411
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      67
      1402
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1166
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1121
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe