Joulun kaupallisuus

ryysytar

Mielestäni kaikista kirkollista ja miksei muistakin juhlapäivistä on tehty nin kaupallisia, ettei niitä juuri enään viitsi edes viettää.
Marketeissa joululaulut raikaa jo marraskuussa, postiluukusta tunkee mainosta jo nyt. Järkyttävää.
Jos perheessä on vain aikuisia niin mitä järkeä on vouhottaa joulun kanssa. Lahjat voi ostaa seuraavalla viikolla alesta.
Ei kulutus ja paniikinomainen ryntäily ole joulun tarkoitus vaan rauhoittuminen ja perheen kanssa vietetty laatuaika.

8

1310

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • inna

      ...kyllä niitä juhlia voi silti viettää omalla tavallaan, oli juhlasta tehty kaupallista tai ei.

      Meillä juhlitaan joulua ja sitä odotetaan nyt jo, enkä näe meidän joulussa mitään kaupallisia piirteitä sen enempää mitä elämässä nyt niitä muutenkin on. Lahjojakaan ei osteta muutakuin kummilapsille puolison lisäksi.

      Tuota lausetta ihmettelin, että "...ettei niitä juuri enään viitsi edes viettää. " Miksi ihmeessä pitää sen kaupallisuuden antaa vaikuttaa? Ei meilläkään kaupoissa paniikinomaisesti ryntäillä, älkää tekään.

      Eri asia sitten on tietysti, että tykkääkö siitä joulusta edes siinä määrin, että viitsisi ei-kaupallista joulua viettää. Meillä tykätään. Emme mielestämme mitään vouhota joulun kanssa, vaan meille joulu merkitsee tunnelmallista ja lämminhenkistä yhdessäoloa ja pitkiä vapaapäiviä.

      Oli miten oli, niin jokainen tyylillään. Eräs ystäväni sanoi, ettei pääse joulun tunnelmaan jollei mene aatonaattona ryysikseen ostamaan lahjoja; se on hänen perinteensä. Minua ei saisi kauppoihin enää aatonaattona kirveelläkään. Pääasia, ettei oteta stressiä toisen tavasta viettää joulua =o)

    • jouluinen

      Ihan totta, että varsinkin joulusta on tehty kaupallinen juhla. Mutta ei se minua haittaa. Ehkä se tekee musta huonon ihmisen jonkun mielestä, että odotan jo nyt joulukuvastojen tippumista postilaatikoista enkä malta odottaa, että kauppoihin ilmestyvät joulukoristeet ja joululaulut raikumaan. Osa ihmisistä tykkää sitäpaitsi vain käydä katselemassa joulutavaroita kaupoissa, ostaa jos näkee jotain mukavaa, eikä kuluta ja tuhlaa päätäpahkaa. Ei tulisi mieleenkään ostaa joululahjoja alesta vain sen takia että perheeseen kuuluu aikuisia. Paketit kuuluvat jouluaattoiltaan kun nenä naamaan. Minun mielestäni joulun aika ei ole aika säästää, sitä voi tehdä pitkin vuotta ja laittaa jouluna rahaa rakkaitten ihmisten lahjoihin.

      Hyvin sanottu, ettei stressata toisten tavoista viettää joulua. Jokaisella on ne omat perinteensä, oli se sitten kynttilän vieminen haudalle tai viimeisten joululahjojen hakeminen aattoaamuna.

      • hihhuli..

        olen samaa mielt: EI TRESSIÄ TOISTEN JOULUN VIETOSTA..!!! onhan se tietysti totta että joulu on todella kaupallinen..mutta se vain on niin.


    • -a-

      Samaa mieltä olen, että joulusta on tullut kaupallinen. Jokainen varmaan tietää mikä joulun alkuperäinen tarkoitus oli, mutta juhliiko kukaan enää Jeesus lapsen syntymää?
      Nykylapset odottavat innokkaana lahjojaan "äiti, saanks mä lahjaks sen pleikka kakkosen?"
      Hmm... Mutta jokaisella oma tapa juhlia, ja miksi kiinnittää huomiota johonkin mistä ei tykkää? :) Juhlii vaan itse, jos on mielestään mitään juhlimisen arvoista, ja ostaa vain mitä itse haluaa, miksi ihmeessä katsoa mitä tai kuinka paljon naapuri ostaa.

    • Mikonpoika.

      Pitäisi olla Jeesuksen syntymäpäivä. Kaupallinen joulupukki on tässä kuitenkin päivänsankari! Pitäisi muistaa että Jeesus ajoi ruoskalla pois kauppiaat temppelin esipihasta. Nämä hyödynsivat jotain uskonnollista juhlaa. Kaupankäynti uskonnon varjolla on erittäin halveksittavaa!!!

      • ei huono äiti

        Meillä lahjat kuuluu jouluun ilman muuta, mutta meidän lapset tietää myös miksi joulua vietetään(5 pientä lasta), 2 vuotiaallekkin olen jo opettanut että se on Jeesus lapsen syntymä juhla.
        Eikä se tee meidän perheestä huonoa, jos me halutaan antaa lahjoja rakkaimmillemme ja haluamme viettää heidän kanssa yhteistä aikaa.
        Mielestäni ihmisten pitäisi muulloinkin viettää enemmän aikaa rakkaittensa kanssa, mutta on ihana asia että edes jouluna vietetään aikaa enemmän yhdessä.Eikä ne lahjatkaan siitä huonoa tee.
        Kaupallisuus on nyt vaan tullut kaikkeen elämään, sitä se on maailma muuttuu, ei meillä näytä läheskään enää siltä mitä maailma oli silloin kun Jeesus lapsi syntyi.
        Maailma muuttuu eskoseni,on vanha sanonta ja onneksi muuttuu on tullut paljon hyvää muutoksien myötä.


    • Joeoås

      Joulu on lasten juhla: lapsille ostetaan kasakaupalla lahjoja, joista puolet voi heittää samantien pois, kun eivät niistä sitten pidäkään. Joulu on kaupallisuuden juhla. Joulun sanoma kiteytyy näin: osta, kuluta, hanki uutta, heitä pois. Miten tämä liittyy alkuperäisen joulun merkitykseen?? Itse yleensä sanon valmiiksi kaikille, että minä EN tarvitse mitään lahjoja.

      Joulu on myös tapauskovaisten tekopyhä juhla: käydään sen kerran vuodessa kirkossa leikkimässä kunnon kristittyä. Minun ei onneksi edes tarvitse käydä kirkossa ateistina. Säästyn siltäkin ihmispaljoudelta ja hoilailulta.

      Anteeksi vuodatukseni, mutta pitipähän vähän purkaa tätä joulun aiheuttamaa ahdistusta. Mitä joulu sinulle merkitsee?

    • JVcore

      Itse vihaan joulua yli kaiken, siis miksi pitäisi olla joulu? Jos aloitetaan ensin siitä, että en edes usko jumalaan enkä kuulu kirkkoon. Niin miksi mun pitäisi viettää sitä juhlaa? Aivan turhaa. Joulu on liian kaupallinen. Mikä on pielessä kun on jo marraskuussa kaikenmaailman joulusontaa mainokset täynnä? Osta, osta, osta! Onko pakko jos ei halua? Minulla on mainosesto postilaatikossa ja selaimessa, ja televisiottamana/radiottomana en joulumainoksiakaan kuule.

      Mutta sitä ihmettelen, että miksi ihmeessä ihmiset kuluttavat jouluun niin paljon? Pitää olla tietkö pöytä täynnä ruokaa ja sitten vielä lahjojen jako. Siis oikeasti aikusiet lahjoo toisiaan? Onks siinä mitään ****n järkeä? Pikkuisille tietty ymmärtää, mutta että oikein täys-ikäiset lahjoo toisiaan? Onko meillä oikeasti tarvetta? Jos on, ostan itse. Lahjojen myötä tulee aika paljon turhaa tavaraa, jota ei käytä. Ja kaikista pahinta joulussa on mielestäni se ettei saa kertoa totuutta.

      Muuthan pahoittaa mielensä jos menen sanomaan että "En halua enää koskaan joululahjoja, enkä tule sellaisia antamaan kenellekään". Mutta niin minä ajattelen ja oikeasti haluaisin asioiden olevan niin. Mutta kun Suomessa tänä päivänä mummotkin odottavat joulupukkia lahjojen kera. Lahjotaanko tässä sitä, että joskus syntyi joku ihmeen jumala tuona päivänä? No minä en usko satuihin. No jos ei joulu ole minulle juhlaa, niin ainakin kauppiaille on.

      Ostan tänäkin jouluna vain mahd. vähän ja halpoja lahjoja. Onneksi sukulaisia ei ole kuin neljä joten pääsee alle 20 kympillä jos oikein halpaa ostaa. Mutta en minä köyhänä enempään pystyykään enkä edes odota muilta mitään - ihan sama vaikka saisin tyhjän muovipussin joululahjaksi, ei vaikuttaisi elämääni mitenkään ja olisin onnellinen. Mutta ei taida kelvata muille lahjaksi eli jotain ne mainstream-ihmiset odottavat. Muutenkin viettäisin joulun enemmin yksin, koska en halua viettää joulua lainkaan,

      Ei ole jouluvaloja, ei koristeita, ei joulukalentereita. En tarvitse. En tule tarvitsemaan. Enkä odota mitään. Mutta miten kertoa muille, että olen tätä mieltä joulusta? Niinpä. On vain tietkö pakko kuluttaa se 20 euroa tänäkin jouluna etteivät ne sukulaiset pahoita mieltään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe