Mikä saa aikaan Jenin stressin ja burn out ' in?

Jenin tarina

Lueskellessani kertomuksia stressaantumisesta, mieleeni nousi selkeästi se, että stressaantuneet ovat kilttejä ihmisiä, joita ei kuitenkaan arvosteta sillä tavoin kuin ihmistä pitäisi arvostaa.

Rakennan esimerkin:

Kutsun esimerkkini ihmistä tekaistulla nimellä "Jen".

Jen haluaa pitää työpaikkansa ja perheensä elannon. Niinpä
hän suostuu tekemään ilman palkanlisiä nykyisten työtehtäviensä lisäksi ne tehtävät, jotka työpaikan sisäisissä uudelleen järjestelyissä hänelle tuosta vaan käsiin putoavat.

Jen tekee myös omien tehtäviensä lisäksi ne tehtävät, jotka työkavereilta jäävät, kun nämä yllättäen joutuvat ottamaan lomapäiviä - kuka mistäkin syystä. Jen muistaa erään työkaverin sanoa lipsauttaneen, että ei sen niin väliä, sinähän sen ja sen hänen työasiansa kuitenkin hoidat.

Jen yrittää ja yrittää jaksaa ja selvitä kunnialla ja pitää yllä uskoaan siihen arvostukseen, jonka hän kuvittelee maineessaan olevan, kun hän tekee aina vaan enemmän ja enemmän. Jenin vapaa-aika ja työaika ovat jo yhtä.

Jen tutkailee työpaikan hitaan tulostimen raksuttaessa silloin tällöin viisi minuuttisen uusia työpaikkoja ja hakeekin niitä, mutta törmää siihen, että on keski-ikäinen eikä hänellä ole sitä "hyvä veli" -verkostoa, josta löytyvät suosittelijat ikään kuin tönäisevät hänet siihen uuteen työpaikkaan.

Sekin käy Jenin mielessä, kun hän näkee ilmoituksen avoimesta työpaikasta, jotta miksihän se paikka on auki: onkohan juuri tuosta työpaikasta viimein joku stressaantunut päässyt lähtemään vai ovatko hyvätkin työpaikat joskus avoinna.

Jenillä on myös koti ja perhe. Jen yrittää nätisti puhua puolisolleen, jotta kuinka kauan häneltä huushollihommiin menee, mutta puoliso ei reagoi. Suhteen menettämisen pelko käy silloin tällöin Jenin mielessä ja siitä syystä Jen ei uskalla jättää kotona kokkaamatta ja pyykkäämättä.

Jen ajattelee, jotta menisikö työterveyshuoltoon. Mutta saisiko sieltä sairauslomaa. Väärän diagnoosinhan sieltä työterveyshuollosta sai joskus takavuosina, vaikka silloin oli vakava fyysinen sairaus, niin se kuitattiin yhden päivän sairauslomalla. Ja mitä työkaverit ja pomo ajattelisivat, kun kävisi selville, jotta Jenillä on hermoromahdus tai Jen on muuten vaan menettänyt järkensä.

Jos Jeniä arvostettaisiin, hänen tilanteensa haluttaisiin nähdä sellaisena kuin se on ja työkaverit ja puoliso tulisivat jakamaan hänen työtaakkansa ja sen lisäksi oikeasti arvostaisivat Jeniä ihmisenä. Siinä olisi kaikki, mitä Jen tarvitsisi. Lääkärit ja rauhoittavat lääkkeet: eivät ne työtä tee yhtään helpommaksi.

1

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jenni tarina

      Jenin tarina jatkuu...

      On maanantaiaamu. Jen seisoo bussipysäkillä siihen aikaan, kun monet vasta heräävät. Jenin työaika alkaa vasta kahden ja puolen tunnin kuluttua - virallisesti. Jen huomaa kyyneleiden vierivän pitkin poskeaan.

      Tänään Jen on suunnitellut tekevänsä omia töitänsä rästissä pois. Juuri kun Jen on päässyt suunnittelun jälkeen toteuttamaan työtään, ilmestyy työkaveri pöydän ääreen ja ilmoittaa juuri tarkistaneensa, kuinka paljon nyt lomalla olevan työkaverin töitä on tekemättä. Sinä iltana Jen tekee kolme tuntia ylimääräistä.

      Jen menee uimaan. Kuinka vesi houkuttelisikaan? Syvemmälle, syvemmälle. Ehkä ei kuitenkaan....

      Lukijani, nyt ehkä sanot, että ei tämä palsta ole mikään novellin kirjoituspaikka. Ei olekaan, vaikka Jen on tässä kuvitteellinen henkilö, hänen tilanteessaan olevia on oikeasti olemassa. Tunnistatko itsesi? Ei, älä vastaa tähän kysymykseen, vaan mieti, mitä oikeasti voisi antaa neuvoksi Jenin kaltaisille, että heitä kohdeltaisiin tasavertaisesti toisten kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1448
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      992
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      741
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      705
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      687
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      660
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      634
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      608
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe