Norilsk Nickel vastuuseen ja jättikorvauksiin!

66 tonnia,huh...

Kokemäenjoen simpukkakuolemat aiotaan tutkia perusteellisesti.

Erikoissuunnittelija Harri Helminen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta pitää lähes varmana sitä, että kuolemilla on yhteys viikon takaiseen nikkelivuotoon.

Viime viikonloppuna Kokemäenjokeen valui 66 tonnia nikkeliä Norilsk Nickelin Harjavallan-tehtaalta.

39

418

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuppitulli five

      Kaupunginkin kohdalla kelluu jo simpukoita, niistä voi vetää johtopäätöksen mistä on kysymys. Niiden havainnoimiseen ja päättelyyn siitä mistä on kysymys, ei tarvita ensimmäistäkään ELY-keskuksen kallispalkkaista suunnittelijaa, ei erikoista tai vähemmän erikoista. Jokainen kansakoulun käynyt tajuaa mitä joen ravintoketjussa tapahtuu kun sinne päästetään myrkkyjä, se hiipuu ja seuraukset ovat karmeat, kalojen poikastuotanto romahtaa kun kaloihin siirtyy niitä myrkkyjä. ELY-keskuksen pellet olisivat jo ennen katastrofia voineet hyvin miettiä mitä kaikkea voi tapahtua kun tälläinen ryssien nikkelitehdas toimii vesistömme lähellä, turha nyt on enää esittää surkuhupaisia kommentteja vesistön tilasta. Vielä 16.6-2014 ryssien nikkelitehdas ilmoitti kasvattavansa tuontantoaan, nyt taitaa olla viisainta että ryssät lopettavat tehtaansa ja lähtevät saastuttamaan kotimaansa eli Venäjän jokia.

      • Olen jo vuosia, jo pelkän työttömyyden vuoksikin vaatinut että tuotantolaitosten osakkeistaminen on lopetettava, ulkomaalaisten omistajuudet maassamme lakkautettava ja että maahamme on saatava valtio-omisteisia yrityksiä jotka työllistävät kansaamme mutta mitä tekee valtio, siis poliitikkomme, myyvät edelleenkin valtion, eli kansan omistamia yhtiöitä yksityisomistukseen eli pääasiassa ulkomaalaissijoittajille.


    • Mohlajukka

      Iltalehdessä luki että simpukoita on löydetty vain Kivinin ja Arantilan kohdilta, eivät kuolleet simpukat ole mitenkään haitallisia kellekkään koska ei noita joen simpukoita kukaan muutenkaan syö. Turha panikoida ja syyttää ketään mistään virheestä, muutamassa päivässä kaikki on taas ennallaan.

      • tradenooomi

        Jos tappaa simpukat niin kyllä tappaa kalat ja nahkiasetkin. Järkyttävä tapahtuma kaikessa välinpitämättömyydessään.


    • MIMM-I

      Kokemäenjoki on muuttumassa lopullisesti ns. paskaojaksi. Ainahan siihen on tehtaat jätteitään päästänyt mutta tämä nikkelivuoto oli taas yksi suuri askel kohti tuhoa. Joskus puhuttiin että joki oli 70-80 luvulla kamalassa kunnossa, niin kyllä se on tänäpäivänäkin. Pthyi!!

    • ..tanan tunarit!

      Kotien öljysäiliöissä on pitänyt olla lakisääteiset ylitäytönestimet (hälyttimet) jo kymmeniä vuosia.
      Vastaavien laitteiden asentamisesta kriittisiin kohteisiin pitäisi Norilsk Nickelillä ilmeisesti ruveta pikkuhiljaa harkitsemaan?

      Kenties suunnitelmien tekoon, hankintaan ja asentamiseen voi saada jopa EU-rahoitusta.
      Kannattaa laittaa hakemukset kesälomien jälkeen paikalliseen ELY-keskukseen, jospa vaikka tärppäisi; jos ei tänä vuonna, niin sitten ensivuoden budjetista paremmalla tuurilla?

    • Marin-Porkku

      Se saaste mikä jokeen valui, ei vaikuta ryssien nikkelifirman osakkeenomistajien elämään pätkääkään. Toki joku heistä voi ajatella että kallista nikkeliä hukattiin päästämällä se jokeen, heille on muuten yksi vitun sama miten Kokemäenjoen käy.

    • Imekää meisseliä

      Lisää vaan näitä venäläisfirmoja Suomeen jotta tätä f****g herkkua riittää myös jälkipolville.

      Vapaavuori & muut urvelot: onko Fennovoima siis rock'n'roll!!

      • Alvar Werscmann

        Jos nyt pienet nikkelit kuraojaan valuu mitä sitten.Ei haittaa kenenkään elämää.


    • Isojoenrantalainen

      ELY-Keskuksen erikoistutkija Harri Helminen, niitä nikkelisaasteeseen kuolleita simpukanraatoja kellui edellisyöstä alkaen joessa ihan keskellä Poria, mikäli Kirjurinluoto ja Karjaranta lasketaan keskustaksi eli ei tarvinnut Arantilaan ja Kivinille asti lähteä niitä saastuneita simpukoita etsimään. Koitin ilmoitaa niistä mutta viranomaiset ilmoittivat minulle että palaa asiaan maanantaina. Vinkki ÄLY-keskuksen tutkijoille, ei aina kannata mennä merta edemmäs simpukkaan. Kuinkahan monta sataa tonnia nikkeliä jokeen pitäisi päästä kerralla jotta viranomaiset pitäisivät sitä huomionarvoisena ympäristökatastrofina josta ilmoitettaisiin välittömästi saastuneen veden kanssa mahdollisesti tekemisissä oleville kansalaisille.

    • Isojoenrantalainen

      Onneksi saatiin rannoilta pois saastuttavat pyykkilautat. Vanhat akat saastuttivat jokea mäntysuovalla vuosikymmeniä kun pesivät räsymattojaan pyykkilaitureilla. Onneksi EU lopetti tämän hirvittävän saastuttamisen ja kielsi pyykkilautat joessa. Nyt esim. Pormestarinsillan kupeessa olevan matonpesupaikan pesuvedet valuvat jokeen putkea pitkin, ei suoraan niinkuin pyykkilautoilla, putkea pitkin on ekologisempaa. Kun EU:ssa päätettiin että mattolaiturit saastuttavat vesistöjä niin se olisi samalla voinut päättää että kerralla vesistöön päästetty 66 tonnia nikkeliä on myös ympäristölle vaarallista.

    • Varma tieto myrkytys

      Isoisä sai itänaapurin puolella vuonna 1943 pahan nikkelimyrkytyksen, oli niin paha että koivet oikeni saman tein. Altistuksen määrästä ei ole varmaa faktatietoa. Tällä perusteella pidän nikkeliä hyvin myrkyllisenä ihmisoliolle.

    • Ö_Ö

      nikkelistä viranomaiset nyt kyllä höpöttää, mutta ei juuri muista myrkyistä, tuskin se kadmium lienee mikään ilopilleri sekään!

    • Fakta13

      Norilsk Nickel on Venälästen omistuksessa juu....mutta työläiset on SUOMALAISIA..ne siellä työn tekee....ja MOKAA!! Ja syyllisiä jos haetaan on NE HENKILÖT jotka ovat silloin töissä olleet....! Kumma jos ei valvomoissa kellot pirise, kun tulee laitteisiin vikaa!!! Eli pääpölkylle SUOMALAISILTA työntekiöiltä jotka tämän päästön jätti huomioimatta!!

    • kouluttamaton ääliö

      Tämä oli kesätyöntekijän moka!

    • kiireellä pilattu
    • syy tehdas on ...

      Tiedoitus olikin sitten täysin samalla tasolla kuin venäjällä, muistelkaapa vaikkapa vuotta 1986 kun siellä ydinvoimala paukahti.
      Kirka on tehnyt hyvän biisin varrella virran, se kuvastaa tämänhetkistä tilannetta.

      • Alvar Werscmann

        Lopettakaa valitus ja menkää töihin!


      • Alvar Werscmann

        Lopettakaa valitus ja menkää töihin!


    • Meidän luonto <3

      Jokisimpukka eli raakku kuuluu uhanalaisiin lajiin jonka kuolemasta tulee sakkoa, nyt on kuollut näitä tuhansia, kuka laskee mikä korvaus summa tulee tälle yhtiölle jonka syytä tämä on, summa tarvittsisi sijoittaa jos on mahdollista kasvattaa raakkuja sitten jos jokivesi puhdistuu niinpaljon sinne, älä valita sanoo hän !! tyhmät noin puhuu, raakut ovat meidän luonnon perintöä joista mainitaan monissa kirjoituksissa, tästä kärsii myös moni muu eliöstö joka tulee vasta myöhemmin esille, suuri häpeä kun näin on käynyt !!!!

    • puli-puli

      vähintään 100 miljoonaa euroa sakkoa, mutta oikeesti saavat vain päänsilitttelyä.

    • HelmoMylkky

      Keskiviikkona 16.7.2014 tuota nikkeli-kadmium-uraani-seosta saivat hengittää pikkulapsetkin, kun kuuntelivat jonnin joutavaa "konserttia" Lokkilavan äärellä; Kirvatsin kohdalla joessa oleva "suihkulähde" suihkii Kokemäenjoen moskavettä ilmaan lähes 20000 litraa tunnissa! Tuo kontaminoitu hengitysilma leviää helposti yli kilometrin säteelle

    • putkaa

      no ny POLIISI on pantu asialle

      " Tiedote
      18.07.2014

      Varsinais-Suomen Ely- keskus on jättänyt Lounais- Suomen poliisille 18.7. tutkintapyynnön, koskien Norilsk Nickel Oy:n Harjavallan tehtaalla tapahtunutta toimintahäiriötä 5.-6.7.2014.

      Poliisi on käynnistänyt pyynnön perusteella esitutkinnan ja asiaa tutkitaan tällä hetkellä rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen. Esitutkintaa jatketaan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Asiasta tiedotetaan myöhemmin lisää."

    • vuoto-putki-normi-pu
    • voi teitä huhhuja

      Jos joku lämmönvaihdin hajoaa ja sen takia miljoonan eurojen nikkelit menee jokeen. Ei se tehdas tahallaan aja rahaa jokeen.
      Täällä porataan jättikorvauksia, niin mihin, simpukankalastajien tulonmenetyksiin vai mihin.
      Tämä firma työllistää monta porilaista ja saa verotuloja aika paljon.
      Vahinko on tapahtunut ja vika korjataan, tuleva ennaltaehkäistään.

    • manit pois
      • -K-

        Pitäisikö työpaikat laittaa Suomesta muualle vai?

        Alkaa oikeasti pikkuhiljaa vituttaa tuo huomionhakuinen uutisointi. Seuraavasti paska-artikkelista loppuu meikäläisen Satakunnan Kansan tilaus.


    • suhteellisuuden taju

      Vertailun vuoksi; Talvivaarasta pääsi 2 tonnia ja Kokemäenjokeen meni 66 tonnia. Häly Talvivaaran ympärillä ei laannu, toivottavasti ei Harjavallaskaan...

    • -K-

      Vertailun vuoksi; Talvivaarasta päästöjä on ollut useita. Harjavallasta YKSI.

      Suhteellisuudentaju olisi kiva juttu. Harjavallasta kannattaa huomioida että aikaisempina vuosina päästörajat on alitettu joka vuosi. Nyt tuli yrityksen kautta aikojen ensimmäinen päästö. Kun miettii vaikka naapuritontin Bolidenia niin ehkä kannattaa oikeasti miettiä ketä mustamaalaa.

      Harjavallan kohdalla häly onneksi laantuu, mutta ainakin minua harmittaa että positiiviset uutiset, kuten se että joki on jo puhdistunut nikkelistä ovat jääneet kokonaan mainitsematta.

    • päästöt nolliin kele

      Paskaahan tuo yhtiö on.
      Päästöjä pitäisi olla 0%.
      Tasan vitun 0%!

      Miksi muka ei voida puhdistaa niin että jokeen pääsee vain juomaveden veroista tavaraa?Miksi sinne pitää päästä ylipäätänsä minkäänlaista paskaa?

      "päästörajat alitettu".

      Miten olisi päästöraja 0?!

    • Kukkelinilli

      Minusta fiksuin ratkaisu olisi että nikkelitehtaalle luvat aikanaan hyväksyneet ja vielä työelämässä olevat sekä jo eläkkeelle päässeet ympäristölupaviranomaiset laitetaan muutamaksi päiväksi jalkapuuhun Porin kirkkopuistoon jossa tästä törkeästä huolimattomuudesta ja välinpitämättömyydestä johtuvasta nikkelipäästöstä vittuuntuneet porilaiset voivat käydä vähän tukistelemassa näitä vastuuttomia emämulkkuja, jos ei tuollaiselta mulkulta löydy enää tukkaa niin heitä voisi väännellä vaikka kunnolla nokasta.

    • VMP taas

      Menkäähän te päästörajat nollaan vaativat johonkin Lapin eräkämppään asumaan ilman sähköä ja muutenkin 1700-luvun elintyylillä. Autoahan ette voi käyttää, koska siitäkin tulee PÄÄSTÖJÄ.

      Päästörajat on matemaattisesti laskettu ja niihin pyritään, mutta nollaan saaminen vaatisi kaiken teollisuuden lopettamista. Jotain järkeä ja suhteellisuudentajua pitäisi olla mutta ilmeisesti koulun oppitunneilla ollaan nukuttu?

      Tottakai voitaisiin puhdistaa juomaveden veroiseksi, mutta se maksaisi niin paljon että kannattavuus katoaisi ja kun tuosta ei saada ikinä globaalia sopimusta se tappaisi teollisuuden Suomesta, muualla kun voitaisiin toimia halvemmin.

      Kyllähän ympäristöluvan saaminen vaatii niin paljon paperitöitä ja selvittelyä ettei se ole mikään läpihuutojuttu. Ja jos nuo viranomaiset ovat materiaaliin tutustuneet ja luvan antaneet lainsäädännön perusteella on varmasti ihan turha lähteä heitäkään syyttämään. Mun mielestäni kaikki ylinopeutta ajavat voitaisiin laittaa toiselle puolen kirkkopuistoa jalkapuuhun ja näitä vastuuttomia kusipäitä saisi myös käydä siellä tukistelemassa. Taitaisi olla pidempi letka.

      • seliseli vaan

        Tehtaanjohtaja ei varmaan sitte pistä pahakseen jos kaikki tuo paska mitä jokeen ajetaan, tuodaan hänen kotipihalleen jos kerran on päästörajat kunnossa?

        On se helppoa paskantaa toisten kalavesiin jos itse syö kalansa muualta ja uittaa perheensä jossain muualla.

        Jos veden puhdistus tulisi kalliiksi, sitten on aika kehittää uusi puhdistusmalli joka on halvempi.
        Ei tuollaisella tekosyyllä voi ajaa paskaa luontoon ikuisesti.


      • koitapa nyt tajuta
        seliseli vaan kirjoitti:

        Tehtaanjohtaja ei varmaan sitte pistä pahakseen jos kaikki tuo paska mitä jokeen ajetaan, tuodaan hänen kotipihalleen jos kerran on päästörajat kunnossa?

        On se helppoa paskantaa toisten kalavesiin jos itse syö kalansa muualta ja uittaa perheensä jossain muualla.

        Jos veden puhdistus tulisi kalliiksi, sitten on aika kehittää uusi puhdistusmalli joka on halvempi.
        Ei tuollaisella tekosyyllä voi ajaa paskaa luontoon ikuisesti.

        Kuvitteletko että kehitystyö olisi ilmaista. Ja yhden ylityksen takia sen tekeminen kannattavaa.

        Koko ajan koitetaan luonnollisesti kehittää puhdistusta mutta resurssien mukaan toimitaan ja jos päästörajat normaalisti alitetaan niin eikös se ole silloin hyvää hyvyyttä jos hyvästä koitetaan tehdä entistä parempaa.

        Ja kun kerran paskat tuohon vedit niin Kokemäenjoessa on enemmän Pirkanmaalaisten ja Kantahämäläisten paskaa kuin nikkeliä.


    • puntarpää

      Joko on venäläiset siivonneet vai siivotuttiko Sipilä tämänkin veronmaksajilla Talvivaaran malliin.

      • Sippeli

        Ei ole siivottu eikä saa koskaan siivottua. Mutta maksaja on peilissä. Kyllä Sipilä omistaan huolen pitää. Muut saa vaikka hukkua suohon.


      • Talvivaaranihme

        Talvivaara tuottaa nykyään jo voittoa.


    • PhuranoKaale

      Saatanan rinsakaavo, mitä vittua se voitto saastumiseen liityy?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4723
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      95
      4562
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      617
      4168
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3117
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2671
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2203
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      347
      2153
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      220
      2152
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1765
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1502
    Aihe