sarkoidoosin uusiutuminen?

Sairasko taas?

Sairastuin sarkoidoosiin vuonna 2005, alkoi nilkkojen nivelkivuilla ja kyhmyruusut molempien nilkkojen sisäosassa, kävely sattui niin paljon, että mies joutui aamuisin kantamaan vessaan. Aluksi lääkärit määräsivät kipulääkettä niveltulehdukseen. Olo kävi kuitenkin niin tukalaksi, että oli lähdettävä ensiapuun, jossa epäiltiin sarkoidoosia ja keuhkokuvasta löytyikin turvotusta keuhkoissa. Lääkistystä en saanut, alkoi pikkuhiljaa parsntua itsestään. Keuhkojen vuoksi puhallustesteissä kävin vielä puoli vuotta.
Viime talvena kävin lääkärissä huimauksen ja sydämen puristustunteen vuoksi. Sydän muuten terve, mutta 1.asteen AV-blokki todettiin, pidentynyt johtumisaika, mutta ei jättänyt johtumatta. Lausunto oli tiheälyöntisyys, holter -tutkimuksessa oli myös kammiolisälyöntejä. Beta -salpaajia ei voitu määrätä alhaisen verenpaineeni takia. Olisiko tämä voinut liittyä sarkoidoosiin? Aloin vasta nyt tätä miettimään, koska aiemmin luulin, ettei tauti voisi uusiutua. Tällä viikolla alkaneet kuitenkin kovat nilkkasäryt iltaisin ja aamuisin, aivan kuten viimeksikin alkoi :( ikää nyt 34 vuotta

4

1766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eräsmies

      Kyllä voi uusiutua...

      Itselläni on uusiutunut kahdesti, viimeisimmän ja sitä edellisen välillä oli peräti 20 vuotta. Ainoa mitä tapahtui, oli muutto uuteen asuntoon, joka oli kaikissa yhdistävä tekijä, josta sairaus alkoi tai loppui kuukauden sisään... kahdessa vanhemmassa asunnossa en tervettä päivää nähnyt, nyt kun muutimme viimeisimmän kerran, sarkoidoosikin hävisi ja siitä lähtien olen saanut olla rauhassa. Lääkärin mukaan sarkoidoosiin on geneettinen taipumus, ja tuo taipumus laukaisee sarkoidoosin kun sopiva ympäristötekijä on läsnä. Ja se tekijä saattaa vaihdella ihmisestä toiseen.

      Minulla oli sarkoidoosia imusolmukkeissa, lihaksissa (harvinaista), ihossa, munuaisessa, sylkirauhasissa ja keuhkoissa. Alkoi kaikissa tapauksissa yhtäkkiä, parin kuukauden sisään iho täynnä paukuroita, kyhmyruusua nilkoissa ja olkapäissä, sylkirauhaset, imusolmukkeet ja erityisesti reisi- ja rintalihakset yhtä perunapeltoa, kovia suuria ja pieniä patteja. Ja yhtä nopeasti lähtee kuin tuileekin, parin kuukauden sisään nappulat ensin pienenivät sitten poistuivat kokonaan.

      • taasko sairas

        Kiitos vastauksesta eräsmies! Huomaan lievää värimuutosta nilkoissa samoissa kohdissa, joissa ruusut oli liki 10 vuotta sitten. Lääkärille tässä varmaan nyt kannattaa mennä ajoissa, jos jotain olisi tehtävissä ennen oireiden pahenemista, vaikka tuskin sitä pystyy estämään. Viimeksi myös oireet olivat poissa parissa kuukaudessa kuten sinulla. Kivut silti sietämättömät, reilun kuukauden jouduin olemaan poissa työstä. Sain hyvin vähän tietoa sairaudesta ja sain käsityksen, että kun paranin nopeasti se tarkoitti, että ei jäänyt krooniseksi eikä voi uusiutua. Eipä täällä Turussa kovin montaa sarkoidoosipotilasta ilmeisesti ole, kun minua kävi opiskelijatkin katsomassa ja ihmettelemässä ollessani ensiavussa.


    • eräsmies

      Kannattaa mennä samantien tutkimuksiin jotta selviää onko keuhkoissa jotain meneillään. Sinulla kun on ne vanhat röntgenkuvat järjestelmässä niin pystyvät vertailemaan ovatko muutokset levinneet.

      Veikkaan että laittavat sinulle Prednisolon-kuurin (kortisoni) tällä kertaa, kun viimeksi ei lääkitty (näin ainakin tekstistäsi ymmärsin). Saattaa oireiden kehittyminen loppua siihen. Ainahan sarkoidoosissa on riski, että se alkaa jylläämään myös muissa elimissä tai oireettomana arpeuttaa keuhkoja.

      Kyllä meitä täällä Turussa on. TYKS:n T-sairaalan keuhkopolin lääkärin mukaan 'mukavan' paljon... sillä sarkoidoosi on oikeastaan paras mahdollinen diagnoosi sille mikä keuhkoissa kasvaa. Liki kaikki muut keuhkomuutokset ovat huomattavasti huonompiennusteisia. On syytä muistaa sarkoidoosikipujen aikana, että esim. keuhkosyöpä on yli neljä kertaa yleisempi kuin keuhkosarkoidoosi. Jos se yhtään helpottaa. =)

      Ja se että alkaa nopeasti on hyvä merkki, tosiaan silloin myös lähtee nopeasti. Syytä kuitenkin pitää mielessä ettei se perintötekijä joka sarkoidoosin aiheuttaa, mihinkään perimästä katoa. Eli sopiva ympäristötekijä kun sattuu kohdalle uudestaan, voi alkaa myös tauti uudestaan... siinäpä sitä on miettimistä, mikä yhdistävä tekijä tuolloin viime kerralla ja nyt oli. Itselläni se tosiaan oli tuo muuttaminen/asunnon vaihto.

      Enää en asuntoa vaihda! =) Nojoo... turhaa tuosta on stressata, tulee takaisin jos on tullakseen. Toivottavasti ei tule.

      • taasko sairaana

        Tilaan lääkärin heti huomenna, kiitos tsempistä! Itsekkin miettinyt tuota mikä tekijä olisi nyt sama kuin viimeksi, ehkä stressi työn jatkuvuudesta ainoa joka nyt samaa tasoa kuin tuolloin. Parempi nyt tarkastuttaa ajoissa kumminkin. Kiitos kun jaksoit vastailla ja vointeja sinne myös :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      59
      3047
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      544
      2886
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2068
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1942
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1795
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      304
      1761
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1492
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      99
      1247
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1198
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1152
    Aihe