Valvontakameroiden julkinen jako laillista?

9+12

Itseäni on viimeaikoina alkanut mietityttämään kaikenmaailman turhaakin turhempien tositv ohjelmien kuten poliisit ja vartijat materiaalin TV-levityksen laillisuus.

http://www.poliisihallitus.fi/poliisi/hallitus/home.nsf/files/Kameravalvontaopas_2010/$file/Kameravalvontaopas_2010.pdf

mainitsee mm. seuraavaa:

"Tallenteita käytetään lähtökohtaisesti vain niihin tarkoituksiin, joita varten valvontaa on suoritettu. Tallenteiden käsittelyssä on noudatettava henkilötietolain periaatteita.

Lähtökohtaisesti valvontakameramateriaalia saa luovuttaa vain järjestelmän henkilörekisteriselosteen mukaisiin tarkoituksiin. "

- Haluaisin nähdä rekisteriselosteen, jossa valvonnan asianmukaiseksi tarkoitukseksi määritetään tositv-viihde.


"Normaalia ja avointa kameravalvontaa, jossa tarkkailtavat joutuvat valvonnan kohteeksi vain ohimennen siihen varautuen, ei yleensä pidetä yksityisyyttä loukkaavana. Tosin tiettyjen henkilöiden pitkäaikainen tarkkailu esimerkiksi työpaikalla, voi olla yksityisyyttä loukkaavaa ja siten rangaistavaa salakatselua.

Rikoslain 24 luvun 8 §:ssä säädetään yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Siinä loukkaavan tiedon levittämiseen syyllistyy se,
joka oikeudettomasti joukkotiedostusvälinettä käyttämällä tai muutoin toimittamalla lukuisten ihmisten saataville toisen yksityiselämää
koskevan tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. . .”

-Tässä kai liikutaan vähän harmaalla alueella. Ymmärrän kyllä tallentamisen ja materiaalin seuraamisen lainvalvonnan ja häirilöiden ehkäisemisen kannalta. Mutta esim. kännisen ihmisen toilailujen seuraaminen useiden minuuttien ajan ja sen esittäminen TV:ssä ei oikein mielestäni vastaa tätä tarkoitusta. Toki kasvot on sutattu, mutta varmasti tutun tunnistaa silti ja tuntematonta ei tunnistaisi vaikka kasvot näkyisi.


"Yksilöiden on hyväksyttävä julkisilla paikoilla erilainen tarkkailu kuin kotonaan. Avointa kameravalvontaa, jonka kohteeksi henkilöt joutuvat satunnaisesti julkisilla paikoilla, ei pidetä yksityisyyttä loukkaavana. "

-Onko se satunnaista, jos kerätään "parhaat palat" ja laitetaan jakoon viihteeksi? Parhaassa tapauksessa jopa kuvausryhmä paikalle pelkästään viihdettä "valvonnan" sijaan.


"Teknisiä apuvälineitä käytettäessä korostuvat tarkoitussidonnaisuus- ja objektiivisuusperiaate. Välineitä ei saa käyttää työtehtävien kannalta perusteettomaan seurailuun tai kenenkään yksityisyyttä loukkaavaan tallentamiseen.

Katselun peruste ei kuitenkaan saa olla syrjivä tai loukkaava. Katselun ajallista kestoa ei ole ohjeessa tarkasti määritelty, mutta se on lopetettava välittömästi, jos perusteita toiminnalle ei ole "

-Koko ohjelmien idea on ainoastaan ihmisiä nolaavan materiaalin jakaminen. Tätä vartenko niitä turvakameroita asennettiin alunperin?

Huomioitavaa on myös, että kuvaamista (ja materiaalin esittämistä) jatketaan minuuttikaupalla varsinaisen valvontatilanteen jälkeen. Eikö se tarkoitus kuitenkin ollut havaita esim. liian humalainen ihminen julkisella paikalla, ei ylimääräisen shown esittäminen vartijoiden paikallesaapumisen jälkeen?


Ja ennenkuin joku kysyy niin en ainakaan tietääkseni ole joutunut ko. ohjelmien tähdeksi. Mielestäni moinen viihde on vaan hieman kyseenalaista ja liikkuu todella lähellä yksityisyyden loukkaamista.

3

144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sieriously

      Käsittääkseni rekisteriselosteessa mainitut materiaalin haltijat saavat käyttää materiaalia parhaaksi katsomallaan tavalla.

      Jos kaupan omistaja haluaa luovuttaa materiaalia ohjelman tekoa varten, hän saa niin tehdä. Luulen kuitenkin että tässä "vartijat"-ohjelman tapauksessa on varmasti menty jonkin juridisesti korrektin "nintendon" läpi ettei kenenkään ykstyisyyttä loukattaisi.

      Joten voit olla rauhassa. Jos jotakuta sinun kauppareissusi kiinnostaa, niin hän kyllä saa materiaalia muutenkin kuin televisiosta.

    • 7h5tgr

      Käytetäänkö näissä tosiTV-ohjelmissa materiaalina tosiaankin valvontakameroiden nauhoituksia vai sekoitatko vain TV-ohjelman kuvaamisen kameravalvontaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2001
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1908
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1495
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1119
    Aihe