mustaherukkapensaat villiintyneet

marjapuskat

Autiotalon marjapensaat ovat villiintyneet, ja kysyisinkin nyt, onko esimerkiksi mustaherukkapensaiden villiintyneet pitkiksi sykeröityneet oksat mahdollista nyt leikata lyhyemmiksi, vai kärsiikö pensas jotenkin?
Marjoja oli niissä aivan kiitettävästi, mutta oksat tosiaan kimpassa yhdessä mylläkässä.
Puutarha ollut villinä useamman vuoden, mutta sai nyt uudet häärääjät, ja halua olisi säilyttää perinnepuutarhaa, jossa paljon marjapensaita ym.
Punaherukkapensaat ja karviaispensaat puskina ovat jokseenkin hyvässä kasassa, mutta nämä mustaherukat kuin viidakkoliaania möykyissä.
Ja jos ei voi leikata, niin voisiko sitten jotenkin laittaa tukikepeillä niinkuin esim. viinirypäleet ?

8

1384

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Leikkaa marjojen poimisen jälkeen pensaita niin, että jätät niihin 10-12 versoa tai tänä kesänä kasvanutta uutta oksaa.Mustaherukka tekee satoa edellisen vuoden uuteen kasvuun. Tukemiseen voisit iskeä seipään lähelle keskiötä ja laittaa vaikka hulavanteen oksien alle roikkumaan seipäästä.Tai neljään kulmaan tapit ja rimat päälle. Punaherukka tekee marjat pari vuotta vanhoihin versoihin, joten sen leikkaamisessa kannattaa olla varovaisempi. Tsemppiä !

  • marjapuskat

   Kiitos vastauksesta!
   Tänään keräsin karviaiset ja huomasin, että samanlaista sykeröä parissa puskassa, olivat niitä punaisia ja makeita.
   En tietänytkään, että mustaherukka tekee nopeammin marjoja kuin punaherukat.
   Ja pari hulavannetta oli kakarat jättäneet pitkin niittua,
   joten kokeilen pariin puskaan josko talven yli ne kiepurat puskat saisin ensi kesään tekemään marjaa.

   • 25 pensasta

    Musta- ja viherherukka pyrkivät levittäytymään maata pitkin. Minä olen leikannut maahan päin suuntautuneet tai kaivautuneet oksat pois jo vuosia, eikä pensas näytä siitä kärsivän.
    Tuo muovivanne tuskin kestää ainakaan talven yli. Minulla meni poikki vastaavanlaisia vanteita. Parhaiten ovat kestäneet rautakaupasta ostettavat muovipäällysteistä metallia olevat. Nekin voivat mennä poikki jatkoksesta, joka on muovia.


  • Hyvää marjavuotta

   Mustaherukasta pahimmat sykeröt pois ja siellä saattaa olla vanhoja kuivaneitakin oksia ne pois. Haravoi puskien alta lehdet pois ja lannoita syyslannoitteella. Moninkertaset sanomalehdet tai karike on hyvä rikkaruohon torjunta.

  • marjapuskat

   Nyt olen leikannut marjapuskat. Tuli aikamoinen risukasa kylläkin. Hulavanteet laitoin odottelemaan ensi kesää ja siistin pensaiden alustat, lisäilin muutamille ruohonleikkurista sinkoilleita ruohosilppuja ja viskelin sitten eräänä päivänä vielä
   kalkkia kaikkien puskien alle.
   Loppujenlopuksi näyttääkin nyt sitten ihan oikealta perinnepuutarhalta.

   Puutarhanhoito on kivaa vaikkakin
   aika rasittavaa fyysisesti.
   Huhuhh !

  • plmb

   Näin keväällä kun lumet ovat sulaneet,, voi hyvistä ja marjaisista pensaista valita puolen metrin pituisia oksia kymmeniä ja asettaa vieri viereen parin sentin välein vinoon syvään multavakoon niin että vain viitisen senttiä oksan latvasta näkee päivänvalon, ja sitten peittää vaon mullallla. Leikko-oksien tulee olla vinosti vaon kuvetta myöten ja kuin hypotenuusa, mutta mieluiten suoraan vaon pohjasta yläreunaan. Sitten voi antaa täytetyn vaon kasvaa kesän ja syksyllä voi irrottaa multapaakkuineen uusia pensaanalkuja ja harventaa ne kasvupaikoille. Tietysti voi ottaa vielä lumen aikana oksia ämpäriin veteen ja kun ne ovat saaneet paljon juurihaivenia, ja lehdenalkuja, ne voi istuttaa hyvään multaan. Viinimarjapensaat ovat kasvuvoimaisia. Jos ne rönsyilevät ja rönsy juurtuu, sen kun lapiollla irrottaa ja istuttaa omaan paikkansa , saa siitä myös hyviä pensaita. Ja metsästä minne linnut siemeniä ovat kuljettaneet, voi löytää pieniä taimia myös lähistöltä. Knnataa kokeilla jos niistäkin tulee marjaista laatua. Jokin vuosi siinä menee tätä ihmiskunta-aikaa.

  • eräs_ulkomaalainen

   Meillä oli aikoinaan kuutisenkymmentä mustaviinimarjapensaita ja niiden kanssa menetelin niin, että n. puolet leikasin sadonkorjun yhteydessä aivan alas, jolloin ne työnsivät samantien uutta, jonka siten syksyllä harvensin. Marjasato oli seuravan avuonna hiukan pienempi, mutta isoja hyvin kypsyneitä marjoja tuli. Kun tontti oli rikkaruohojen saastuttama, peitin koko aluen, tiivisti puskien juurien ympärillä mustalla muovilla ja kiviä painoksi päällä. Se musta muovia keräsi lämpöä, piti kosteuden maassa kuivina kesinä ja poisti ongelman rikkaruohojen kanssa. Sadot olivat valtavia.

  • marjapuskat

   Laitanpa tiedoksi, kun käväisin täällä nyt lukemassa vanhaa kysymystäni vuodelta 2014, että sain viime kesänä aivana valtavan sadon kaikista marjapensaista. - Varsinkin karviaiset pukkasivat suuria makoisia marjoja. Myös mustaherukat sekä punaherukat ovat kaikki sellaista vanhanajan laatutavaraa.
   Joten kannatti nähdä hieman vaivaa silloin, kun autiotalon puutarhaa aloimme katsella sillä silmällä, josko elpyisivät niin omena-, kirsikkapuut sekä iso määrä marjapensaita, jotka olivat olleet rauhassa autiotalon pihamaalla.
   Ja puutarhasta on löytynyt kaikenlaista kivaa vanhaa, pengerryksiä, raparperipuskia, vanhoja kukkia, jotka nekin elpyneet, kun vain on jaksanut rapsutella.
   Joten aina ei kannata mennä uusia hankkimaan, vaan kannattaa ajan kanssa odotella, jos vain pinnaa riittää.
   Iloista kevättä ja puuhastelua !

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   67
   2053
  2. SINÄ nainen hyvin läheltä

   Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
   Ikävä
   80
   1415
  3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

   Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
   Ikävä
   87
   1378
  4. 51
   1253
  5. Nainen mitä tekisit

   Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
   Sinkut
   160
   1032
  6. Ajatus aamuun

   Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
   Ikävä
   71
   1019
  7. Siis ei ole edes mahdollista

   että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
   Ikävä
   44
   940
  8. J-miehelle

   haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
   Ikävä
   58
   908
  9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

   ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
   Ikävä
   41
   901
  10. Martina kauniina lehtihaastattelussa

   Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   183
   893
  Aihe