Junalla vai bussilla Puolassa ?

MLKL

Vanhempi pariskunta lähdössä elokuussa 10 vrk Puolaan. Lento Varsovaan. Sieltä suunniteltu jatko junalla Krakovaan, bussilla Wroclawiin ja junalla takaisin Varsovaan. Miten junat / bussit pelittävät? Onko tuo juna / bussi suunnitelma järkevä? Muita vaihtoehtoja? Onnistuuko ja kannattaako junalippujen tilaaminen etukäteen netissä PKP:n sivuilta? Miten maksaminen? Ainakin pitäisi kirjautua. Kiitos etukäteen kaikista neuvoista ja vinkeistä.

6

1576

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Puolassa on hyvä rautatieverkosto, mutta valinnat pitäisi tehdä sen mukaan, onko kohteeseen menevä junarata jo kunnostettu vai onko rataremontti vielä kesken.

      Tarkoitatteko siis tämän vuoden elokuuta? Merkitystä on, koska:

      1. Varsovan ja Krakovan välinen rataosuus on juuri nyt työn alla. Vuoden kuluttua matka taittuu reilussa kahdessa tunnissa, tänä vuonna matkan kesto on vielä yli 3 tuntia. Silti Varsovasta Krakovaan nytkin pääsee nopeiten junalla, bussi on aina hitaampi.

      2. Krakovasta Wroclawiin vievä rata on huonossa kunnossa, etenkin Silesian alueella (Katowicen seutu) juna kulkee varsin hitaasti. Parempana vaihtoehtona Polski Bus www.polskibus.com/en - matkan kesto 3 tuntia 10min. Suomalaisen onnibusin tavoin (sama omistaja muuten), liput ovat varsin edullisia. Ajoissa ostettu lippu Krakova - Wroclaw maksaisi euron verran, mutta nytkin vielä elokuun lopulle pystyy ostamaan liput noin kolmella eurolla per henkilö.

      3. Wroclawista Varsovaan junalla ei pääsee kovin nopeasti. Ensi vuonna matkan kestoksi luvataan 3 ja puoli tuntia, tänä vuonna kuitenkin vielä yli kuusi tuntia.
      Käytännössä teillä olisi kaksi vaihtoehtoa. Joko edellä mainittu Polski Bus (5 tuntia, liput alk. 4 euroa/hlö) tai sitten... miksi ei lentäen? Ryanair lentää Wroclawista Varsovaan päivittäin, olisitte tunnissa perillä ja (vaikka lyhyellä varoitusajalla ostettuna lentoliput ovat yleensä kalliimpia) elokuun lopun hintataso on vieläkin tällä hetkellä noin 10 euroa/ suunta (keskellä viikkoa). Tämä on lennon kokonaishinta, toki jos pienehkö laukku / reppu ei riitä, ruumaan menevästä matkatavarasta joutuu maksamaan ylimääräistä.

      Nyt vielä junalippujen hinnoista. Intercity.pl asiakkaaksi pitää rekisteröityä, mutta se kylläkin kannattaa, koska tällöin voi ostaa erikoishintaisia junalippuja (vrt. suomalainen Veturi-asiakkuus).
      Kun asiakkaaksi olet jo rekisteröinyt ja kirjautunut (ja vain intercity.pl sivuston kautta), niin lippuostokset kannattaa tehdä lauantaina tai sunnuntaina. Vain viikonloppuisin (ei perjantaisinkaan) on myynnissä ns. "weekendowa biletomania" lippuja, eli siis erikoishintaiset liput. Vain suorat junayhteydet, mistä tahansa Puolasta minne tahansa vakiohintaan. TLK- pikajunalippu maksaa 29 zlotya (7 euroa), EIC- Inter. tai Eurocitylippu 49 zlotya (12 euroa). Liput ostetaan netin kautta lauantaisin ja sunnuntaisin, matkustaa voi arkisinkin, pitää kuitenkin ostaa viim. 7 päivää ennen matkaa, mieluiten aikaisemmin. Lisätiedot tarjouksesta englanniksi: http://intercity.pl/en/site/special-offers/special-offers-for-domestic-transport/weekend-ticketmania.html

      • MLKL

        Kiitos pee1 hyvin selventävästä vastauksesta. Noista busseista vielä kysyn: ovatko ilmastoituja,onko wc ja voiko ostaa liput tuolta nettisivulta?M


      • MLKL kirjoitti:

        Kiitos pee1 hyvin selventävästä vastauksesta. Noista busseista vielä kysyn: ovatko ilmastoituja,onko wc ja voiko ostaa liput tuolta nettisivulta?M

        Ilmastoituja ovat (ja toimii hyvin), vessa on (en käyttänyt), WiFi on. Lisätiedot: http://www.polskibus.com/en/about-polskibus (uudet suomalaiset onnibussit ovat identtisiä, tutustukaa).

        Liput voi ostaa kylläkin ja kannattaa se tehdä vaikka samantien (suojattu, turvallinen yhteys, lopuksi ohjataan muistaakseni oman pankin sivulle). Matkan aikana on myös ainakin yksi ruoka/wc tauko bensa-asemalla tms. paikassa (varmistakaa lähtöajan / tauon kesto).


      • MLKL
        pee1 kirjoitti:

        Ilmastoituja ovat (ja toimii hyvin), vessa on (en käyttänyt), WiFi on. Lisätiedot: http://www.polskibus.com/en/about-polskibus (uudet suomalaiset onnibussit ovat identtisiä, tutustukaa).

        Liput voi ostaa kylläkin ja kannattaa se tehdä vaikka samantien (suojattu, turvallinen yhteys, lopuksi ohjataan muistaakseni oman pankin sivulle). Matkan aikana on myös ainakin yksi ruoka/wc tauko bensa-asemalla tms. paikassa (varmistakaa lähtöajan / tauon kesto).

        Kiitos vielä kerran pee1. Olen parhaillaan nettaamassa lippuja. Kun on tällainen seniorimatkaaja, haluaa etukäteen varmistaa yhteydet ettei tarvitse rouvan kanssa puiston penkillä öitä viettää. Kaikki muutkin vinkit ovat tietysti tervetulleita. Paljon tietoahan kyllä täältä netistä löytää.


    • MLKL

      Upeeta pee1. Liput sain vaivatta ohjeillasi netattua. Varsinkin tuo IC-junan viikonloppualennus. Liput sai yli puolet halvemmalla kun meni tuon sivun kautta. KIITOS !!!

    • Parsineula

      Kaikille muille jotka painii saman asian kanssa, olen kulkenut molemmilla ihan hitokseltaan ja paras on ollut ehdottomasti Onnibussin puolalainen sisar yritys Polskibus.Menee vain pääteitä ja uudet bussit wifillä varustettuna.

      Paikallisella bussilla meni kaikkien maitolaitureiden kiertämisen takia 300km vajaa kuusi tuntia itä länsi suunnalla, takaisin päin otin junan, ja se nyt körötteli ja seisahteli vähän väliä ja paluu matkaan meni 7tuntia.

      Krakovasta Gdanskiin tai toisinpäin olen mennyt monesti ja siinäkin Polskibus hakkaa mennen tullen junat jotka menee ihan omia aikojaan,osin ratatöiden ja osin vanhojen rataosuuksien takia, nythän siellä EU:n rahoituksella uusitaan niin teitä kun rataosuuksiakin. Mut tosin hinta-laatusuhde on kohdallaan kun ei se juuri mitään maksa, mut ei se kyllä juuri mitenkään kuljekkaan, et yks yks:)
      Ja taas Polskibus on halpa ja nopea.
      Mutta junallahan on kiva matkustaa jos ei kiire ole kun ravintolavaunusta saa sit halpaa olutta ja keittoa:)

      Oświęcimiin (Auschwitz) menin Krakovasta pikkubussilla ja matka kesti tunnin, sit taas kun piti takasin lähteä, oli juna-asemalla uuden karheet paikallisjunat ja päättelin että niillä pääsee nyt ainakin lujaa takasin, mutta eipä päässy, matka kesti kaks ja puoli tuntia!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe