Rasitusmurtuma ja jalka kipsissä

Huolissaan

Torstaina sain yllätys soiton terveyskeskuksesta Rtg-kuvista olikin löytynyt jotain vakavampaa ja pitäisi tulla kipsaukseen.
Vaivaani oltiin hoidettu plantaarifaskiittina vaikka kerroin että kipu on kovana jaljaterän oikeassa syrjässä.
En saanut tietää mikä jalassani oikein on! Jalka kipsattiin en saanut ohjeita miten varata ym.
Sairaslomassa lukee vain rasitusmurtuma, tietääkseni monia rasitus murtumia ei kipsata? Kuulin vain että pohje/nilkassa olisi rasitusmurtuna.
Yliopistollisen keskussairaalan traumatologi oli tutkinut kuvaa ja haluaisi mahdollisesti magneetti kuvata sen myöhemmin. Mistä oikein on kyse?!
En osaa kävellä kepeillä kun puoli varauksella ja sen tuntee kyllä.. Yhdellä jalalla meneminen on niin tuskaista..

7

236

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • 100µg

   Soita ja kysy hoito-ohjeet.

   Hoida luustoasia jatkossa.

   Alentunut D-vitamiinipitoisuus on keskeinen riskitekijä rasitusmurtumissa. Asia selviää Tampereen yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta, jossa selvitettiin varusmiesten D-vitamiinivajeen yleisyyttä ja vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan riski saada rasitusmurtuma kasvaa jopa nelinkertaiseksi, kun D-vitamiinipitoisuus on alhainen. Tutkimukseen osallistui 756 tervettä varusmiestä, joiden rasitusmurtumat kirjattiin kolmen kuukauden aikana. Tutkimuksessa ilmeni myös, että D-vitamiinin vajeesta kärsivillä varusmiehillä on tilastollisesti merkittävästi enemmän hengitystieinfektioista johtuvia poissaoloja. Tutkimuksen mukaan D-vitamiinivalmisteen käyttö vähentää hengitystieinfektioita. Tutkimuksessa kaikilla varusmieheillä oli merkittävä D-vitamiinin puutos.


   Suomessa arvioidaan olevan n. 500 000 osteoporoosia sairastavaa potilasta, osteoporoottisia murtumia Suomessa syntyy n. 40 000 vuosittain, näistä lonkkamurtumia on n. 8000. Lisäksi toiset 500 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa, osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa D-vitamiinin puutteen johdosta. D-vitamiinin puute näkyy erityisesti lasten luunmurtuma tilastoissa: viimeisen 20 vuoden aikana lasten kyynärvarren murtumat ovat lisääntyneet 31 prosenttia ja olkavarren murtumat 39 prosenttia. Muita osatekijöitä ovat kalsiumin ja liikunnan puute. Iltalehti uutisoi äskettäin, että suomalaislapsilla on todettu murtumia ja jopa osteoporoosia, jotka ovat vältettävissä D-vitamiinia lisäämällä. Helsingin alueella tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 99 prosenttia helsinkiläisistä koululaisista kärsii D-vitamiinin puutteesta. Iltalehdessä haastateltu ylilääkäri Raimo Rintala suosittelee 50 mikrogramman D-vitamiinilisää myös lapsille.
   http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

   Tässä talviaikaan tehdyssä tutkimuksessa 18-21 -vuotiaiden miesten veren D-vitamiinitaso. Tammikuussa 2001 nuorten miesten 25OHD taso oli siis vain 24 nmol/l.
   http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/89/1/76

   Sen jälkeen kun maitoon ja joihinkin muihin elintarvikkeisiin oli alettu lisätä pieniä määriä D-vitamiinia, tehtiin jatkotutkimus. Tammikuussa 2004 siis 73.8%:lla nuorista miehistä 25OHD oli alle 37.5 nmol/l!
   Vitamin D fortification of milk products does not resolve hypovitaminosis D in young Finnish men (2007).
   http://www.nature.com/ejcn/journal/v61/n4/abs/1602550a.html

   Ei liene mitään syytä olettaa, että koko väestöllä keskimäärin tilanne olisi parempi kuin nuorilla miehillä, pikemminkin päinvastoin. Normaalina pidetään sitä, mitä auringosta saa ja se on yli 100 nmol/l. Tähän tarvitaan keskimäärin 100µg D-vitamiinia päivässä. Nykypäivän lääkärin pitäisi mielestäni ymmärtää, että kalsidiolipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon siinä missä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin. Luultavasti osa lääkäreistä osaakin jo toimia näin.

   Lääkäri Hannu Vierolan mielestä suomalaisten D-vitamiinin puute alkaa olla hälyttävällä tasolla. Ruokavaliosta tai auringosta kesällä saatu vitamiinimäärä ei riitä syksyllä edes isänpäivään saakka. Iisalmelaislääkäri Hannu Vierola on työnsä kautta päätynyt tutkimaan potilaidensa D-vitamiinin määriä. Tulokset ovat olleet hälyttäviä, esimerkiksi 15-vuotiaista tytöistä joka viides on lähestulkoon riisitaudin partaalla. D-vitamiinin vajaus koskee kuitenkin myös kaikkia muita ikäluokkia ja molempia sukupuolia. Matala D-vitamiini lisää Vierolan mukaan mm. syöpäriskiä, luun haurastumista, diabetesta, verenpainetautia, MS-tautia ja influenssaa.Vitamiinin lisääminen ruokavalioon vähentää nivel- ja lihassärkyjä, kohentaa lihasvoimaa, mielialaa ja karkoittaa väsymystä. Pelkästään ruokavaliolla D-vitamiinin puutetta ei voi saada tasapainoon. Lääkärikunnassa ihmetellään Suomen alhaisia vitamiinisuosituksia.
   http://yle.fi/uutiset/iisalmelaislaakari_kauhistelee_suomalaisten_vitamiinivajetta/1138545

   Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 50 mikrogrammasta (µg) 100 µg:aan. EFSA päätyi tähän tulokseen käytyään läpi uudet D-vitamiinitutkimukset. Vauvojen rajana on nyt 25 ja 1–10-vuotiaiden rajana 50 µg päivässä.
   http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

   """C-vitamiinilla on myös merkittäviä luustohyötyä. Se on yhdistetty useissa tutkimuksissa parempaan luuntiheyteen, ja pitkässä 17 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa C-vitamiinilisän käyttö yhdistyi 70 prosenttia pienempään murtumariskiin."""
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22492364?dopt=Abstract

   D-vitamiinin puute on maailman yleisin ravitsemuksellinen puutos.

  • huolissaan1

   C- ja D-vitamiinien pitoisuudet ovat minulla hyvät joten syy ei ole se

  • 100µg

   K2 ?

   Millä mittasit C-vitamiinipitoisuuden?

  • H_ati

   Moi, Tsemppiä sinulle..:) miten kauan jalkasi on vielä kipsissä.?onneksi pahimmat helteet ovat ohi,on hieman helpompi kepitellä.voit myös meilata:hatsa64@gmail.com

  • aika parantaa

   6 viikkoa on yleisin aika kun kipsillä kävellään.

   Eli opettele vaan.

  • aloittaja2

   4vko olen kipsin kanssa.
   Maanantaina magneettikuviin ja 3.9 traumatologin vastaaonotolle

   Kyllä keppien kanss jotenkin oon onnistunu menemää tähän asti. Ja kaaduttu on pariin kertaan..

  • Moikka,siis tästä päivästä vielä 4vko:a..? tosi ikävää..:( toivottavasti ei magneettikuvissa löydy mitään vakavaa et saisit kipsin pois mahd. pian.:) onko sulla face profiilia.? voit laittaa vaikka tiedot mun emailiin..:)

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Naisen keho ei ole miehen oikeus

   Miesten seksuaalisten tarpeiden täyttäminen ei ole naisten tai yhteiskunnan velvollisuus. Seksi ei ole kenenkään oikeus. https://www.hs.fi/mielipide/a
   Sinkut
   304
   2129
  2. Pelkäsin Sinua

   Nainen, siksi pakenin eikä meistä koskaan tullut mitään 😓. Pidin liikaa sinusta, niin siksi pelkäsin. Tiedän että meistä olisi tullut jotakin hyvää j
   Ikävä
   44
   994
  3. Naiset tulleet liiankin itsenäiseksi

   Naisten asema on Suomessa yliarvostettua ja tämän kyllä huomaa naisten käyttäytymisestä.
   Maailman menoa
   375
   884
  4. Nainen tuutko mun vaimoksi

   Ostin jo sormukset ja rakastan sinua ♥️♥️♥️♥️
   Ikävä
   57
   800
  5. Erdogan haluaisi Suomen nyt Natoon

   Tuokin ukkeli on melkoinen tuuliviiri. Vielä muutama päivä oli ihan eri mieltä kuin tänään. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009358534.html "Turki
   Maailman menoa
   325
   743
  6. Hyvää iltaa

   Onko tullut edistymistä kaivattunsa kanssa? Tämä kysymys erityisesti yhdelle miehelle täällä. :)
   Ikävä
   88
   722
  7. Miksi mies et voisi vaan

   ottaa yhteyttä suoraan kun selvästi kaipaat? En pure.
   Ikävä
   51
   705
  8. Jos nainen et olisi tuollainen mörökölli

   Meistä olisi tullut vähintäänkin hyvät ystävät. Taidat suhtautua kaikkeen liian vakavasti, mietit liikaa ja rakennat itsellesi henkisen umpikujan.
   Ikävä
   42
   703
  Aihe