Paistettu ahven

Ostin muutama päivä sitten ahvenfileitä kun tiedän tuon kalan ihmeen hyvänmakuiseksi. Vanha kotiseutuni maalaisseppäkin sanoi: Ahven on niin hyvä kala, että sitä kannattaa pyytää vaikkei saisikaan.

Minä sain nyt ahvenfileitä yli 20€/kilo, ostamalla.

Paneerasin neljä filettä, paistoin voissa, suolasin ja latoin valkopippuriakin mausteeksi. kastikkeeksi sitten kermaa. Kyllä pitäisi maistua, ajattelin.

Ajatukseksi jäi hyvä maku. Mikä sai paistetun ahvenen maistumaan niin hyvältä? Äiti, sanotte, no tietysti osaltaan, tunnustan.

Jäin pohtimaan eron syytä ja päädyin seuraaviin: Omat onkiahvenet oli ongittu järvestä, jonka vesi oli ensimmäisen luokan juomavetta. Janon tullessa voi kouraista veneen laidan ulkopuolelta tätä hyvää juomavettäkin.

Meinasi makuero jäädä selittämättä.

Lapsuusajan hyvänmakuinen ahven oli ensinnäkin puhtaasa vedessä kasvanut, mutta myös suomustettu, ei fileroitu.

Suomun alla on nahka, joka paneroituna ja paistettuna maistuu herkulliselta.

Näin sain paistettujen ahventen makuerot selvitetty. Hiukan kyllä tunnelmoinkin.

Syökää ahventa!

22

3179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Totta on Ruune, juuri tuo kalan nahka sisältää juuri sen hyvän maun, ja (vitamiinit) jota jäit kaipaamaan:D Aivan samoin on lohen nahassakin maku parhaimmillaan.

      Muistat kai Ullan sieltä kotiseudultasi, jonka kanssa sain istua kalliolla saaressa, imeskellen kampelan nahankin ihanaa makua! Ullallakin oli puoli naamaa rasvassa (harvoin kun sai juuri savustettua) ja nauraen vain maiskuttelimme. Aikaa siitä on jo kauan, iäkkäitä olemme jo molemmat Ulla pari vuotta vanhempi, mutta vielä on toimiva perheenemäntä.

    • joka kesät onkii sen

      Tuttava oli onkinut kaupassa Putin-lohifileen.

    • ahvenonherkullista

      Ahvenet voi mjyös nylkeä, eli nahka pois, ahven on kyllä hyvä kala syödä, varsinkin isot, savustamalla jos ei nylje..

      Yritin ehdotella tytöille sellaista että... onkikaa lisää isoja kaloja vain jos tulee syötävän hyviä sitten.

      Ahven E-luokan kilohinta.... yli 100EUR jotain.

    • Kyllähän kaloissa pieniä erojakin on myös vesistön tilasta riippuen.
      Nyljen ahvenet. Kyllä makuarvot tunnen ja kalan nahkan vaikutukset, vaikka en kummoinen kulinaristi olekaan. Varsinkin ahvensopassa sen huomasin.

      Ahventen nylkemiseni alkoi lääkärin puhuttelen jälkeen. Minua vaivasi "herrojen tauti", kihti aika pahasti. Lääkäri sanoi, että pienkalojen nahka, mm. ahvenet ja muikut, ovat kihdin elolle hyvää, mutta ei potilaalle. Samaa kihdin tarvetta täyttää myös olut.

      Tottahan lääkäriä tottelen. Näyttääpi, että ohjeistus on kohdallani hyvin onnistunut. Kihti on pysynyt poissa, joskus pienillä oireilla muistuttaa.
      Mainitsen vielä, vaikka se ei tähän ketjuun kuulukaan, että 70plus sivun avaus alkoi vieläkin tökkimään. Kyllä tänne jotenkin "kiertotietä" pääsee, mutta onpa turhan hankalaa. Jospa se siitä.

      • knihti.

        Monille mummeleille on tullut kihti diureeteista.
        Pokka pitää-sarjassa Hyacinth käski Richardin sanoa, että hänellä on kihti, kun se on niin hieno sairaus.
        Rikulla oli jalkasilsa, ja jalka jostain syystä paketissa.

        Ensimmäinen mieheni kihtikohtaus oli tosi kamala.


    • Ramoona*

      Ahven onkin tärkeä kala suomalaisille, siksi se on kansalliskalan statuksen saanut. Luin kerran selityksen Ahvenanmaan nimestä, että siellä olisi joskus verot maksettu ahvenina. Suomenkielinen nimi onkin vanhempi, siellä on siis ollut alunperin suomalainen asutus. Eikös se Tuntemattoman sotilaan Hietanenkin affenaksi itsensä kyrmyhartioineen tunnistanut, kun evoluutiosta puhe oli.

      Ahven on yleinen koko maassa, syö mitä saa ja sopeutuu jo väriltään monelaisiin vesistöihin, rehevöitynesiinkin. Eipä ihme, että makueroja on.
      Nylkeminen onkin helpoin tapa siivota pienemmät ahvenet, suomut ovat hyvin tiukassa. Savustaessa ei tarvitse nylkeä eikä suomustaa, eikä nuotioahveniakaan, eivätpähän kuivu .

      Ahvenfileet ovatkin jo hieno kulinaarinen herkku, voissa paistettuina ja liikoja mausteilla hienoa makua peittämättä. Pitää vaan olla aika iso ahven, että siitä fileitä saa, harvoin on omiin pyydyksiin sattunut. Saattaa olla usein Viron vesiltä tuotua, kuten sukulaisensa kuhakin. Kalatiskeissä lojuu isot röykkiöt valmiita teollisesti leikattuja fileitä, joissa leikkuupinnat ovat alttiina härskiintymiselle, kylmässäkin. Oikeaoppista olisi, että kalamestari fileoisi sitä mukaa kuin kauppa käy, mutta harvoinpa sellaista näkee. Jospa nämä Ruuneperin ahvenfileet olivat turhan kauan tiskissä ilman paitaa lojuneet.

      Muikku ja silakka ovat käteviä, kun ei tarvitse suomustaa, suolistaa ja nopeasti huuhtomalla vain käsitellä. Silakka jos mikä on ihan eri makuinen pyyntituoreena , monen antipatia sitä kohtaan johtuu siitä, kun rasvainen kala reagoi hapen kanssa, siis eltaantuu, härskiintyy. Kohtahan alkaa vesien viilennyttyä paras silakka-aika , joten Holkeria siteeraten : syökää silakkaa !

    • kala kaisa

      Isojen silakoiden syöntiä pitäis rajoittaa, kun niihin kertyy dioxiinia. Sama koskee petokaljoa, kuten haukea. Ei ne silakatkaan ihan halpoja ole, ainakin silakka markkioilla nyhdetään hirmu hinta pienestä purkista.
      Norjan lohta saa aina halvalla, kun on tuettua. Onkos sekin Putinin poikottilistalla, voi saada jo parilla eurolla kilo. Suolatonta voita hain kokeeksi kun halvalla sain, miksihän ne Venäläiset suolattomana voin haluaa ?

      • ---

        Putin lohta fileenä tuttava oli eilen ostanut 8,90€/kg.


      • kala ----

        Ympäristömyrkkyjä kuten PCBtä on varsinkin Suomen meristä pyydetyissä kaloissa silakassa, lohessa ym.
        Lapsille, nuorille ja raskaana oleville ei näitä saisi antaa kuin korkeintaan kerran pari kuukaudessa.
        Varovainen on oltava kalan syönnissä.


      • silakka ja salakka
        kala ---- kirjoitti:

        Ympäristömyrkkyjä kuten PCBtä on varsinkin Suomen meristä pyydetyissä kaloissa silakassa, lohessa ym.
        Lapsille, nuorille ja raskaana oleville ei näitä saisi antaa kuin korkeintaan kerran pari kuukaudessa.
        Varovainen on oltava kalan syönnissä.

        Monikohan syö tuoretta kalaa montakaan kertaa vuodessa, jos ei sitten asu sopivan veden ääressä.

        Ei me ainakaan. Useiten käytettyä on lohi ja pakasteet. Nyt en edes muista, milloin olisi vaikkapa silakkaa syöty.
        Illalla ostan Lidlistä silakkapihvejä, liekö minkään makuisia.


      • si ja sa
        silakka ja salakka kirjoitti:

        Monikohan syö tuoretta kalaa montakaan kertaa vuodessa, jos ei sitten asu sopivan veden ääressä.

        Ei me ainakaan. Useiten käytettyä on lohi ja pakasteet. Nyt en edes muista, milloin olisi vaikkapa silakkaa syöty.
        Illalla ostan Lidlistä silakkapihvejä, liekö minkään makuisia.

        Syötiin jo, vain maku puuttui, liekö joka ruoto paistettaessa lämmennytkään.


    • Täytyypä olla kiitollinen meidän kalansaaliista,noin kolme kertaa viikossa sain tehdä kalaruokaa,
      Mies kantoi fileerattuna aina eteeni ja välillä pakastimeen.
      Sievoinen rahasaalis -täytyy yrittää arvostaa,kun Ruuneberi
      on niin kauheasti maksanut.

    • Olipa meillä ruuan suhteen edullinen kesä,kun kalaa syötiin
      noin 3kertaa viikossa. Paljon pakkaseenkin laitoimme ja lapset,kun kävi heille jaettiin.

    • Kalaa voi syödä kuka tahansa. Seifileet täyttä nuo kalan valkuaisen terveellisyyteen kuuluvat ehdot aivan mainiosti. Kalakeitto seistä, tuoreella ruohosipulilla ja voinokareella maitopohjaan keitettynä, on yllättävän hyvää. Ruisleipä voilla sipaistuna takaa aterian terveellisyyden.
      Herkuttelua ahvenpaistolla kerman kera, on jo gurme'ruokaa, puhumattakaan lohipaistoksista uunissa, missä Creme Fraicsit sipulilla, mehevöittävät alla olevat perunaviipaleet/riisin kastikkeena.
      Joskus nuo silakkapihvit etikkasokeriliemessä, sipuliviipaleiden ja maustepippurin/laakerilehden maustamina, on tosi herkkua perunan kera, ja vaikka leivän päällysteinä.
      Vassbuukki mausteliemessäkin on verratonta suolapalana, tumman munaleivän päällä, kiiltävä levitetty nahkapuoli ylöspäin. Herrojen herkkua:D

    • Katleija*

      Ahventa voi käyttää ruoaksi ihan ilman rasvaakin hyvin yksinkertaisesti ja yhtään ei kalaa mene hukkaan fileointiin. Poistetaan ahvenen sisälmykset, pää ja selästä piikkievä, huuhdellaan, ripotellaan vatsaan karkeaa merisuolaa ja annetaan kalojen suolautua yli yön jääkaapissa.
      Sitten vaan huuhtaistaan ahvenet kraanan alla ja laitetaan kattilaan kuoriperunoiden päälle kiehumaan. Kannattaa valita pienehköjä perunoita, silloin kalat kypsyvät perunoiden kanssa yht'aikaa. Makuasia mutta minä pidän näistä ahvenista eniten.
      Syödään sormin.

    • sini-sirkku ek

      Tuo on totta, ahvenen maku on niissä parhaimmillaa. Ikivanha saaristolaisresepti, yksinkertaisuudessaan erinomainen. Ahventen rasvakin imeytyy perunoihin antaen makua,...hiljaisella kuumuudella kun malttaa kypsentää on hyvä ateria valmis.
      Pälsabborre sanovat saaristoruotsalaiset,..turkisahvenia:) suomut kun jäävät törröttämään pystyssä. Siihen ne jäävät lautaselle, kun kala avataan levitetään, ja syödään hyvät valkoiset selkä ja sivupalat. Ahvenen selkäfilee on ehjä ja ruodoton.

      Omalta osaltani olen nauttinut tästä kala-aloituksesta, ja hyvillä mielin menen unten maille, vilkkaan seurustelupäivän päätteeksi.

      Kiitos aloituksesta, Hyvää yötä kaikille.

      • Kiitos!

        Olette hyviä ja asiallisia kirjoittajia, kirjoitan toistekin.


    • särkeekö

      Syö särkee, se kasvattaa järkee !

    • Pari syötävän kokoista ahventa olen tänä kesänä saanut.
      Aromisuolaa laittanut ja voissa paistanut, järvestä suoraan, varmasti tuoretta.

    • Anonyymi

      Kyllä mielelläni söisin ja syönkin itse pyydystämiäni ahvenia,mutta yritän välttää nahkan syöntiä kihtikohtauksien takia niin hyviä kuin ne nahkoineen onkin

    • Anonyymi

      Jehnaa. Kannattaa pyytää jos eksyy vesillä.

    • Anonyymi

      Kampelafileet ovat hyviä paistettuina.
      Kalakaupoissa myynnissä pääkaupungissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      63
      15570
    2. Mitä tapahtunut

      Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?
      Kankaanpää
      28
      3589
    3. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      277
      2451
    4. Gallup: kaivattusi syntymävuosi

      Minä vuonna kaipaamasi henkilö on syntynyt?
      Ikävä
      128
      1773
    5. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      129
      1484
    6. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      379
      1435
    7. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      1223
    8. Missäpäin,,,

      Lapuaa tapettu ihminen viime yönä ? Hurjaa touhua nykymeno täällä...
      Lapua
      13
      1163
    9. Onko PS kaaoksessa?

      Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P
      Perussuomalaiset
      76
      952
    10. Mitähän ne katseet merkitsee

      Kun et saa sanaa suustasi.
      Ikävä
      115
      905
    Aihe