Toisen tutkinnon suorittaminen

tietämätön-iän-iätön

Heippa ihmiset, kyselisin täältä, jos löytyy itseäni viisaampia, kun googlekaan ei oikein osannut auttaa.

Olen valmistumassa kandiksi tänä vuonna omasta pääaineestani. Haluaisin aloittaa kokonaan uuden yliopistotutkinnon ensi vuonna. Voinko hyväksilukea atk-opinnot, englannin ja ruotsin pakolliset kurssit yms. tähän seuraavaan tutkintoon? Käsitykseni mukaan voin.

Entäpäs sitten sivuaineet? Pitääkö uuden tutkinnon takia taas lukea 50-60 op sivuaineita, vai voiko vanhan tutkinnon sivuaineet hyväksilukea uuteen tutkintoon?

8

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jotakin jostakin

      Suoritettujen osioiden hyväksyminen riippuu aivan siitä, missä ja mitä aiot vastaisuudessa opiskella. Jos jatkat samassa yliopistossa ja samassa tiedekunnassa, niin hyväksyminen on varsin selvää. Jos taas toisessa yliopistossa ja aivan toisessa tiedekunnassa, niin saatat joutua tekemään nuo osiot uudelleen.

      Mutta miksi et valinnut tietä, jossa jatkaisit jo maisterivaiheessa tähän uuteen suuntaan? Sinun pitäisi olla mahdollista hakeutua maisterivaiheessa toisellekin alalle. Tosin saatat joutua suorittamaan ns. siltaopintoja päästäksesi tämän alan kandien kanssa samalle viivalle, mutta tämä saattaisi olla se vähimmän vaivan tie.

      Täsmällisimmän vastauksen saat laitoksesi tai tiedekuntasi opintosihteeriltä.

    • austerism1

      Kieli- ja yleisopinnot kyllä hyväksytään käytännössä aina.

    • nytnäin

      Kieliopinnot yleensä hyväksytään uuteen tutkintoon. Nyt on ainakin joissakin tiedekunnissa uutta, että niistä ei kuitenkaan heru opintopisteitä toiseen tutkintoon.

      Muuten vanhaan kanditutkintoon sisältyviä opintoja ei voi sisällyttää toiseen kanditutkintoon eikä maisterin tutkintoon.

      • Jotakin jostakin

        Tuo kai lienee kaikille yliopistossa opiskeleville selvää, ettei jossakin tutkinnossa hyväksytettyjä opintoja voi käyttää uudelleen. Muutenhan muutamia lisäkursseja suorittaneet rakentelisivat viidettä kuudetta maisterin tutkintoaan kerran suoritetuista opinnoistaan.

        Tämä suoritusten uudelleenkäyttö on yliopistojen opintosäännöissä erikseen kielletty. Mutta kaikkia suoritettuja opintoja ei tietenkään ole pakko ottaa mukaan tutkintoon, jos pisteet muutenkin riittävät, vaan ne voi säästää seuraavaan tutkintoon.


    • ap.

      Kiitos vastanneille! Kyseessä on siis sama yliopisto, eri tiedekunta. Ei ole vapaasti haettavissa oleva aine, niin en voi maisterivaiheessa noin vaan hakea lukemaan sitä. Jos sitten edes ne kieliopinnot saa hyväksiluettua. :) Sekin olisi parempi kuin ei mitään.

      Koen valinneeni itselleni sopimattoman alan, mutta suoritan tämän nykyisen kuitenkin loppuun. Sen jälkeen, jos vain pääsen, loikkaan lukemaan sitä toista ainetta.

      • Jotakin jostakin

        Kiinnostaisi tietää, miten määrittelet tuon itsellesi sopimattoman alan. Ei työllistä, ei enää kiinnosta, työkokemus vei alasta hohdon? Onko sinulla parempi näkemys tai kokemus alasta, johon olet nyt hakeutumassa? Ettei sekin paljastuisi myöhemmin uudeksi pettymykseksi?

        Ajattelin vielä sitä vaihtoehtoa, ettei muutaman auktorisoidun alan ulkopuolella ole väliä, mitä opintoja on suorittanut, kun vain suoriutuu alan töistä. Yksi vaihtoehto olisi suorittaa joitakin lisäkursseja vaikkapa avoimessa yliopistossa aikomaltasi uudelta alalta ja hankkia samalla siltä alalta työkokemusta. Parin työvuoden jälkeen ketään ei esimerkiksi kiinnosta, vaikka teologian maisteri suunnittelisikin tietokoneohjelmistoja. Yhtä uskonvaraista on kumpikin duuni.


    • ap.

      Hyviä pointteja sinulla. Ala voi olla vaikeasti työllistävä, vaikka kaikki vakuuttelevat, että saan kyllä töitä. Itse suhtaudun asiaan huomattavasti pessimistisemmin. Lähinnä tällä hetkellä tuntuu siltä, etten ole tarpeeksi kiinnostunut jatkamaan maisterivaiheeseen nykyisessä oppiaineessani. En ole tarpeeksi motivoitunut tekemään gradua mistään aiheeseen liittyvästä. En ole löytänyt omaa kiinnostuksen kohdettani, johon syventyä, ja aine ei tunnu omalta.

      Voihan se toki olla, että toinenkin aine osoittautuisi pettymykseksi. Ei sitä oikein voi tietää etukäteen.

      • Jotakin jostakin

        Näissä opiskeluvalinnoissa toteutuu helposti "ruoho on vihreämpää aidan takana" -efekti. Siksi suosittelisinkin etenkin alanvaihtajalle kokemuksen hankkimista uudelta alalta, jotta odotukset olisivat edes jonkinlaisella realismipohjalla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6519
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      527
      3759
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      190
      3654
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      173
      2846
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2539
    6. 292
      2307
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1613
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      112
      1518
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1449
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1230
    Aihe