Avio-oikeuden kertymisen lakkaminen?

juriszi

Seuraavaan tekstiin liittyen kysymys: milloin avio-oikeuden kertyminen lakkaa?

http://www.laki24.fi/pepe-omaisuudenositus-aviooikeus.html

Testamenttia tekemässä. Perittävä eronnut vuosia sitten, mutta omaisuuden ositusta ei koskaan tehty. Nyt perittävä pelkää, että entinen puoliso, joka on todella kiero, tulee vaatimaan ositusta ja että hänestä tulee yksi kuolinpesän osakas. Perittävä on ostanut oman asunnon heti avioeron jälkeen.

Eikö avio-oikeuden kertyminen lakkaa heti, kun avioero tulee voimaan eli entisellä puolisolla ei ainakaa avioeron jälkeen ostettuun asuntoon ole avio-oikeutta, kun asunnon osakekirjasta näkee, koska se on ostettu?

Voiko edellisestä huolimatta entisestä puolisosta tulla kuolinpesän osakas, kun mutta omaisuuden ositusta ei koskaan ole tehty? Käsittääkseni osakkaita ovat vain testamentissa mainitut sekä perintökaaressa mainitut henkilöt eikä perintökaaressa puhuta mitään entisestä puolisosta.

6

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juriszi

      Tosin seuraavalla sivulla sanotaan näin:

      "Mikäli myytävä omaisuus on vainajan nimissä, tulee kauppakirjaan siis merkitä omaisuuden myyjäksi henkilön kuolinpesä. Tämän jälkeen asiakirjaan luetellaan kuolinpesän osakkaat. Kuolinpesän osakkaita ovat henkilön perilliset, eloonjäänyt puoliso osituksen toimittamiseen saakka,
      *entinen eloonjäänyt puoliso, mikäli ositusta ei ole toimitettu*
      sekä mahdollinen yleisjälkisäädöksen saaja tai saajat."

      http://www.kiinteistolakimiehet.fi/fi/artikkelit/18-erikoisartikkelit/66-kuolinpesa-kiinteisto-tai-asuntokaupan-osapuolena

      Tarkoittaako osakas sitä, että jos ositusta ei ole toimitettu, entisestä puolisosta tulee yksi perijä ja että hän rinnastuu perinnössä leskeen?! Tällöin oleellista on juuri se, koska avio-oikeuden kertyminen lakkaa avioeron jälkeen.

    • 2798766

      Ensin pitää tehdä avoieron ositus. Sen jälkeen tiedetään mitä kuuluu kuolinpesään.

      Avoieron osituksessa on avioeron päivän mukainen omaisuus ja velat jaossa.

      Kuolinpesän ositus tehdään kuolleen ja lesken välillä. Siitä saadaan selville perittävä eli jaettava omaisuus. (Jos on...)
      Perinnön jako tehdään kuolleen perillisten kesken

    • AL 90.1
      "Omaisuuden ositusta toimitettaessa on omaisuutena, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta, pidettävä:

      1) omaisuutta, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla avioliiton purkauduttua toisen puolison kuoleman vuoksi;

      2) omaisuutta, jonka puoliso on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla sen jälkeen, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille."

      Eroasiassa ennen 1988 ratkaisevana (2-kohta) oli lainvoimaisen asumus- tai avioeropäätöksen ajankohta.

      Jos eropuolisoiden välillä ei ole ositusta toimitettu, ex-puoliso on kuolinpesän osakas, kunnes ositus on toimitettu. Avioero-exällä ei tietenkään ole niitä oikeuksia, jotka leskellä on (asunnon/asuntoirtaimiston hallinta). Exä ei myöskään peri mitään (kuten ei leskikään, jos perittävällä on rintaperillisiä), exän oikeus perustuu avio-oikeuteen, ei perintöoikeuteen.

      >>Eikö avio-oikeuden kertyminen lakkaa heti, kun avioero tulee voimaan eli entisellä puolisolla ei ainakaa avioeron jälkeen ostettuun asuntoon ole avio-oikeutta, kun asunnon osakekirjasta näkee, koska se on ostettu?

      • Tuotot

        >>Avio-oikeutta ei siis ole ositusperusteen syntymisen jälkeen tulevaan omaisuuden lisäykseen.>>

        Paitsi omaisuuden tuottoon, kuten itsekin toisessa ketjussa totesit. Ex-puolisolla on oikeus esim. pankkitalletusten korkotuloihin myös koko siltä ajalta, kun avioero tuli vireille siihen saakka, kunnes ositus toimitetaan.


    • Aivan, tuottoihin on avio-oikeus ositusperusteen syntymisen jälkeenkin, mutta vain, jos ne ovat avio-oikeuden alaisen omaisuuden tuottoja. Ex-puolisolla tämä tarkoittaa omaisuutta, joka oli olemassa avioeron tullessa vireille tai on tuollaisen omaisuuden surrogaattia.

    • Loppuun asti

      "Testamenttia tekemässä. Perittävä eronnut vuosia sitten, mutta omaisuuden ositusta ei koskaan tehty."

      Siispä elossa olevan aloittajan, "perittävän", on viisainta tehdä ositussopimus entisen aviopuolisonsa kanssa. Jos (entisillä) puolisoilla on jotain saamisia toisiltaan, hoitakoot asiat kuntoon. Asioiden hoitaminen hankaloituu, jos toinen alkaa kärsiä muistisairaudesta tai ehtii kuolla.

      Tehkää hyvät ihmiset ositussopimus aina nopeasti eron myötä, tehtävä se on kuitenkin, älkää jättäkö asiaa kuolinpesienne harmiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe