Ongelmat jäytävät yhä Suomen Lastensuojelua

Jp. Kinnunen

"Apua ei uskalleta hakea, koska on liian monta varoittavaa esimerkkiä, joissa lastensuojelu on kääntynyt tarvitsijaansa vastaan"

Kirjoittaja osui niin naulan kantaan kuin vain voi olla. Olemme ajautuneet suomessa tilanteeseen, jossa eri viranomaisiin- etenkin lastensuojelun viranomaisiin ei yksinkertaisesti enää luoteta. Tämä on huolestuttavaa , mutta täysin ymmärrettävää.
Kun lastensuojelusta alkaa olla kokemuksia yhdellä jos toisellakin tavallisella perheellä , joista osalla viety yksi tai useampia lapsia laitoksiin milloin milläkin koulunkäyntiin liittyvällä tai "vanhemmuuden puutteisiin" -liittyvillä syillä, ollaan kyllä sellaisilla vesillä etten ihmettele jos luotto menee ja tilanteet kärjistyvät perhetyöntekijöiden ja asiakasperheiden välillä.

Jäin miettimään Espoon tilannetta erityisesti. Heidän lastensuojelun työntekijät ovat olleet viimeaikoina julkisuudessa kertomassa työstään, viimeksi yksi Espoolaisista kirjoitti (ma 3.2. Hs Mielipide) palstalla kuinka hyvä lastensuojelu on keskustelevaa ja avointa. kirjoituksen ensimmäien virke on kyllä kiivasta selittelyä. Allekirjoittaneet vesittävät esiintymisellään kaiken kritiikin jota viimeaikoina mediassakin on esitetty lastensuojelua kohtaan. He eivät sanallakaan myönnä että vakaviakin virheitä on tehty huostaanottotilanteissa, ja Espoo ei ole ikävä kyllä ainoa kaupunki näissä asioissa.

Toisessa virkkeessä onneksi hekin jo myöntävät vaisusti että myös virheitä on tehty. Totean tässä yhteydessä muun muassa sen,että niin kutsutut hoidolliset huostaanotot ovat tästä aivan hirvittävä esimerkki. Se että esimerkiksi bulimiasta tai adhd- oireyhtymästä kärsivä lapsi yhä edelleen, vuonna 2014 saattaa joutua sijoitetuksi laitokseen- ammattitaitoisen hoidon sijasta on jo todellinen ihmisoikeusrikos. Sitten on näitä myös Espoossa käytössä olevia epämääräisiä vihjailuja "vanhemmuuden puutteesta" tai kouluvaikeuksista- nämä ovat johtaneet yllättävän usein huostaanottoihin.

En voi väitää että kaikki huostaanotot olisivat perusteettomia. mm. alkoholisti tai huumausaine perheessä kasvavan lapsen on useissa tilanteissa syytä ottaa turvallisempaan ympäristöön. Espoo toimii tässä mielestäni kaksijakoisesti; Yhtäältä alkoholistiperheitä hyysätään ja ymmärretään joskus hyvinkin pitkälle, mutta normaaliperheissä, joissa ongelmat ovat vielä hallittavissa ja ongelmat muualla kuin alkoholissa , päädytään yllättävän usein huostaanottoon.

Kaikenkaikkiaan HS;n kirjoituksesta jäi kuitenkin kohtalaisen hyvä jälkimaku, etenkin sen viimeisen osion kohdalta, jossa selkeästi toivotaan että lastensuojelu kehittyisi "avoimempaan ja rohkeampaan ja vuorovaikutteisempaan suuntaan" . Vielä joudumme odotella parempia aikoja.

Esimerkiksi Oulussa taltioitu videotalllenne aiheutti lähinnä sen että Oulun sosiaalijohtaja nosti videosta syytten videon ottajaa kohtaan sekä muut viranomaiset syyllisivät perhettä videosta!!! Missä on toiminnan avoimuus? Olisiko sittenkin Oulun tapauksessakiin ollut viisasta myöntää tehdyt virheet ja pyytää tapahtunutta anteeksi perheeltä. Nythän liikkeellä on jo toinenkin huostaanottovideo, jossa lapsia suorastaan kiskotaan käsistä. Vanhemmat joutuisivat moisesta kiskomisesta kyllä syytteeseen, sosiaaliviranomaiset ilmeisesti eivät.
Espoolaiset kodit eivät ole sen paremmin turvassa näiltä rynnäköiltä.

Espoossa tapahtui jo 90-luvulla sellaista jonka arvet ovat vielä lapsiperheiden syövereissä. Asia nimittäin jäi "pöydälle" ja jätti syvän epäluulon lapsiperheissä lastensuojelua kohtaan. Miksi näitä asioista ei käydä avoimesti läpi edes jälkikäteen?Joka ei tunne tapausta, voi lukea lyhyen esimerkin siitä mitä tuolloin tapahtui:
"Tapaus Niko on klassikkoesimerkki. Vuonna 1990 Niko leikki päiväkodissa sopimattomia pyllyleikkejä muiden lasten kanssa. Sillä seurauksella, että hänet otettiin huostaan, eikä hän saanut kolmeen vuoteen olla vanhempiensa kanssa ilman ulkopuolista valvontaa. Kolmen ja puolen vuoden lastenkotitaipaleen jälkeen lääninoikeus palautti pojan kotiin." Voi vain kuvitella minkälaiset arvet tämä tapaus jätti Nikoon/vanhempiin.

Toivoa sopii että paremmat ja avoimemmat ajat vielä koittavat Espoon ja koko suomen lastensuojelua. Huostaanottojen määrä on ollut kavussa vuodesta 1995, luvun ollessa nykyisellään noin 18 000 huostaanotettua. Se on iso määrä pienessä maassa, jossa on syntyvyys ei ole enää tasolla jossa väestö uusiutuisi. Eikö viimein olisi aika ryhdistäytyä siellä päättäjien joukossa ja aloittaa uudelleen erittäin hyväksi koettu kodinhoitajien verkosto.
Yst.
JP Kinnunen

9

143

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wiskaali

      Joku on aiemmissa kirjoituksissa maininnut protestoivansa tekaistuja huostaanottoja siten että palauttaisi sotilaspassinsa valtiolle. Tähän on helppo yhtyä.
      Olen itsekin aivan vakavissani miettinyt olisinko todella valmis puolustamaan maata, jossa rehottaa tälläinen viranomaisten rikollisliiga. Pahinta tässä kaikessa on se että tätä rikollista toimintaa ei saada millään kuriin.

      Keskeiset politikot eivät tunnu ottavan todellista vastuuta lastensuojelun ongelmista. Nyt on tilanne kuitenkin sellainen että suomen valtionvelkakin on sellaisella tasolla että tämä lasteen kotoa vieminen pitäisi saada loppumaan. Perhetyöhön on aidosti ósattava palauttaa luottamus. Ei perheet enää luota nykyisiin lastensuojelutyöntekijöihin, jotka ovat lähinnä kirjaamassa "vanhemmuuden puutteita" ja valmistelevat huostaanottoa perheen selän takana.

      Edelleen jäin ihmettelemään tuota Espoon lastensuojelubisnestä. Ex ls;n työntekijä perusti yksityisen lastenkodin= (haistoi bisnesmahdollisuuden) Eikö löydy tahoa joka selvittää asioiden lainmukaisuuden?
      Espoohan on muutenkin kuuluisa siitä että tavalliset lapsiperheet joissa ongelmat yleisesti ottaen ratkaistavissa avohuollon toiminpitein, otetaan huostaan. Näistä vielä kuulemme julkisuudessa.

      • Kiinostunut75

        Kyllä, tuo mistä edellisetkin ovat kommentoineet, on tuo Espoolainen yksityinen Lastensuojelu laitos. Mistä tässä on kyse? Eikö asiaa voisi selvittää? Luulisi asia kiinnostavan muitakin. Useinhan nämä kytkökset jäävät suomessa pimentoon.

        Kuulostaa kyllä aika oudolta. siinäpä olis aivan kuin Benslowin säätiön tapainen keissi?


      • Ihmisoikeus/Espoo
        Kiinostunut75 kirjoitti:

        Kyllä, tuo mistä edellisetkin ovat kommentoineet, on tuo Espoolainen yksityinen Lastensuojelu laitos. Mistä tässä on kyse? Eikö asiaa voisi selvittää? Luulisi asia kiinnostavan muitakin. Useinhan nämä kytkökset jäävät suomessa pimentoon.

        Kuulostaa kyllä aika oudolta. siinäpä olis aivan kuin Benslowin säätiön tapainen keissi?

        Espoossa ei muuten edelleenkään ole "lastensuojelu" asiat kunnossa - ei todellakaan. Vuosia on vierähtänyt jo mutta pelon ja ahdistuksen ilmapiiri vaikuttaa yhä kiihtyvään tahtiin lastensuojelun hampaisiin joutuneissa perheissä. Huostaanotot suunnitellaan kohde perheen seläntakana,EIKÄ TODELLISTA RUOHONJUURI TASON AUTTAMISTYÖTÄ USEINKAAN TARJOTA-huostaanottoja kylläkin. Hälyttävää on kylläkin se että lastensuojelun hämpaisiin saattaa joutua aivan tavalliset perheet, joissa ei ole mitään mainittavaia ongelmia. On kyse usein sattumien summasta, joutuuko perhe "lastensuojelun" tarkkailun alle. Voi niitä jotka joutuvat. Usein tästä alkaa prosessi, jossa keskitytään syihin, joilla lapsi saadaan sijoitettua perheen ulkopuolelle.

        Olemme taho, joka on jo vuosia ihmetellyt alati kasvavia huostaanotto- lukuja Espoossa. Mistä tämä trendi kertoo? Olen lukuisissa eri yhteyksissä kuullut kuinka lastensuojelu toimii käytännössä. Jotain tuntuu olevan pahasti vialla.

        Suurta Ihmetystä ja huolta herätti mm lähipiirissäni tehty huostaanotto mikä oli kaikkea muuta kuin avoin prosessi. Sosiaalityöntekijät valmistelivat kaiken asiakkaan takana kuulematta perhettä ja heidän mahdollisuuksia selvitä perhettä koskevassa tilanteessa. Perheessä ei käytetty päihteitä ja vanhemmat olivat tavallisia työssä käyviä ihmisiä. Päätöksen perusteluissa viitattiin hämärästi "vanhemmuuteen liittyviin syihin". Kuitenkin tässäkin prosessissa asiakasperheen oikeudet poljettiin lokaan ja viranomainen osoitti voimansa saapumalla kotiin tarkkailemaan perheen elämää useiksi tunneiksi päivässä. Perhe eli kuin akvaariossa, jonka ulkopuolelta 3-sosiaalityöntekijää tarkkaili heidän tekemisiään ja lausuntojaan , samalla kirjaten ylös havaitsemiaan asioita.
        Minulle perheen läheisenä ystävänä jäi asiasta niin paha olo että menetin luottamukseni Espoolaiseen viranomaistyöhön iäksi. Minulle jäi myös epäselväksi mitä nämä "vanhemmuuden syyt" oikein ovat.

        Mistäköhän johtuu että kaupunkimme lastensuojelu käytäntöihin on jouduttu kiinnittämään huomiota myös muualla euroopassa? Eurooppalaisittainhan huostaanotto lukumme ovat ennätyksellisen korkeita. Tämä on kallista, sitä ns. korjaavaa lastensuojelutyötä. Veronmaksajana toivon että näitä asioita asetetaan tutkimaan puolueeton taho ja selvitetään mielivaltaiset tapaukset sillä lapsen huostaanotto on lainkin mukaan oltava vasta viimesijainen keino auttaa oireilevaa lasta. Nykyisellään tämä laki ei selvästikkään toimi.

        On ryhdyttävä auttamaan aidosti vaikeuksissa olevia perheitä ja jätettävä sellaiset perheet rauhaan jotka eivät ole todellisuudessa lastensuojelun tuen ja tarkkailun tarpeessa .

        Sosiaalityön on muutettava luonnetta auttavaan suuntaan, pelottelun ja mielivallan sijaan. Olen kiitolllinen siitä työstä mitä varatuomari Leeni Ikonen on tehnyt näiden julmien ihmisoikeus rikkomusten kohteeksi joutuneiden perheiden hyväksi. Ja lopuksi: vaalit ovat nyt ohi, toivon sydämmestäni että nämä vaietut asiat nousevat myös poliittiseen keskusteluun . Lukuisissa yhteyksissä on hoettu sitä samaa asiaa. On laitettava resursseja ennanltaehkäisevään lastensuojeluun. Näin saadaan huostaanottoluvutkin laskemaan ja talouteen sitä kaivattua tasapainoa.


    • Se siitä sitten...

      Taas yksi ihminen keskustelee itsensä kanssa. Säälittävää provoilua.

    • ei tyhjästä

      Edellä olevan linkin otsikko on varsin kuvaava:

      Epäluottamus lastensuojelua kohtaan ei todellakaan ole syntynyt tyhjästä.

      • huomautus

        Ei Espoo ole kaupunki, jossa lain suosituksia ei noudateta.


      • taas
        huomautus kirjoitti:

        Ei Espoo ole kaupunki, jossa lain suosituksia ei noudateta.

        Joku häirikkö päässyt palstalle yksinpuhelemaan.


      • taaas
        taas kirjoitti:

        Joku häirikkö päässyt palstalle yksinpuhelemaan.

        RAISION KAUPUNKI ON TAAS "KAUPUNKI "; JOSSA EI LAINSÄÄDÄNTÖÄ, PERUSTUSLAKIN, LAPSEN ETUA- JA OIKEUKSIA NOUDATETA. TAAS JOKU ÄIRIKKO "VIRANOMAINEN-" PÄÄSSYT PALSTALLE VAINOAMAAN.


    • TodellaHuolestunut

      http://yle.fi/uutiset/epaluottamus_lastensuojelua_kohtaan_ei_syntynyt_tyhjasta/7036258?ref=leiki-uu . aika mielenkiintoista.

      Itse en luota nykyään edes "kotiapuun" siskoni joutui sairaalaan ja tarvitsi kotiapua myös kotiuduttuaan jota apua hänelle tuputettiin. Kuulema lähinnä kyttäsivät ja etsivät puutteita heillä auttaessaan. Ajattelin etten suin surminkaan ota mitään kyttääjiä avuksemme.

      1980-luvulla kotiapu oli rehellistä ja reilua ja asiat sanottiin kohteliaasti mutta suoraan. Koedeissa vallitsi vapaa ilmapiiri johon uskalsi apua hakea jos sitä tarvitsi. Nykyään kaikki on toisin; Yksityinen lastensuojelu business kaipaa tietenkin asiakkaita joten niitä on jostain huostaanotettaviakin löydyttävä.

      Mikä on muuten tama Espoon entinen ls. työntekijä jolla nykyään kukoistaa oma lapsikauppa business? Miten tama on mahdollista? Follow the money ?

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1690
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1329
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      64
      1224
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1132
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1075
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1045
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      6
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      5
      1009
    Aihe