netistä poimittua

mä vaan

Vielä eräs Suomen 'valloitukseen' liittyvä seikka. Lappal..eikun saamelaiset puhuvat usein siitä, kuinka suomalaiset valloittivat tämän maan heiltä ja työnsivät heidät Lappiin asumaan. Tällä perustellaan heidän asemaansa 'alkuperäiskansana'. Tosiasiassa saamelaista väestöä ei ole koskaan asunut Oulujärven eteläpuolella. Tämän seikan osoittavat niin kielitiede (Etelä- Suomessa ei ole saamelaista nimistöä) kuin arkeologiakin. Saamelaisia ei siis koskaan ole karkoitettu pois sieltä, missä valtaosa suomalaisia nykyään asuu.

2

419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • frozen.rose

      Varsinais- Suomi sijaitsee Oulujärven alapuolella ja sieltä, Laitilan kunnan eteläpuolelta löytyy kylä nimeltään Nästi (saamea, suomeksi: TÄHTI), siinä sinulle yksi monista kymmenistä paikannimistä. Pyydän ystävällisesti lopettamaan sonnan suoltamisen heti alkuunsa.
      Arkeologia puhuu myös vahvasti väittämääsi vastaan.
      Luehan toki lisää aiheesta, sinulla on paljon oppimista, nähtävästikin. Voisit myös opetella pyyhkimään koneella kirjoittamiasi sanoja, sillä tuon lauseesi alun (Lappal...) olisit hyvin voinut jättää pois kirjoituksestasi.
      Ei enää höpöhöpö-puheita tälle palstalle meistä, kiitos.

    • norjassa opiskeleva suomen ...

      aika karrikoitua =), ja jos on tai olisi viitteitä saamenkielisistä nimistä oulujärveä etelämpänä, niin sinä et varmaan niistä pahemmin puhuisi saamelaisille, heh. vai onko sinulla joku syy olla vihainen siitä että saamelaiset ovat vetäytyneet etelästä pohjoiseen aikojen saatossa...ei tämmöisistä kannata kiistellä kun ei ole faktatietoa. meidän saamelaisten tärkein asia on tällä hetkellä murehtia kielellisistä asioista kouluissa, lastentarhoissa, yliopistoissa, virastoissa ja yleisillä paikoilla. Ja maista sen verran, pohjoisessa on paljon maapinta-alaa ja vähän maata yksityisessä omistuksessa. Valtion maata lukee joka kyltissä missäpäin kuljetkin. Ainoa asia mikä turvaa metsiä ovat luonnonpuistot ja kansalispuistot, 75-80% suojeltua aluetta. Metsähallitus ei voi hakata siellä. etelässä ajatellaan että onpas siellä pohjoisessa asiat hyvin kun maat on suojeltu, ei hakata maita. Mutta päinvastoin, saamelaiset ovat viimeiset kaksikymmentä vuotta hakeneet maita itselleen, Turhaan. prosessin "edetessä" metsähallitus kaataa metsää kuin kortta jokapuolella lappia. Omalta osaltani poronhoitajana olen iloinen kun asun kansallispuiston sisällä ja meidän paliskunta,="poro-alue" on kansallispuiston sisällä. Saamelaisilla on omistuksessa vain murto-osa maista,90% koko lapista kuuluu valtiolle, ja omistusoikeus kysymys on ollut päälimmäisenä saamelaiskäräjien käsittelylistalla. tämä kiista ei ratkea näinä vuosina, Miksi Ei? Onko se väärin valtiota kohtaan, valtio otti kuitenkin maat haltuun 1976 toteamalla kylmänrauhallisesti:"Hallituksen esitys laiksi tilojen yhteisten teiden ja valtaojien sekä niihin verrattavien aluieiden lakkaamisesta yheisinä alueina sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi."

      Joten kyllä täälä eletään ja turhaudutaan, saamelaisten on turha yrittää saada asioita läpi saamelaisesta näkökulmasta, pitää mennä läpi suomalaisesta näkökulmasta, mutta ei tod. näinä vuosina. suomen kansan pitäisi välittää asiasta, pelkkä saamelaiskäräjien esitys hallitukselle ei merkitse mitään,Pohjoinen, kuollut alue, hallitus ei välitä, mutta ei myöskään auta edistämään lapin kehitystä. eiköhän siinä ollut tarpeekis turhautuneen sanoja.

      terv. journalisti-linjan opiskelija

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2042
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      153
      1521
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1338
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1105
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      129
      1019
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1012
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      993
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      52
      828
    Aihe