netistä poimittua

mä vaan

Vielä eräs Suomen 'valloitukseen' liittyvä seikka. Lappal..eikun saamelaiset puhuvat usein siitä, kuinka suomalaiset valloittivat tämän maan heiltä ja työnsivät heidät Lappiin asumaan. Tällä perustellaan heidän asemaansa 'alkuperäiskansana'. Tosiasiassa saamelaista väestöä ei ole koskaan asunut Oulujärven eteläpuolella. Tämän seikan osoittavat niin kielitiede (Etelä- Suomessa ei ole saamelaista nimistöä) kuin arkeologiakin. Saamelaisia ei siis koskaan ole karkoitettu pois sieltä, missä valtaosa suomalaisia nykyään asuu.

2

405

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • frozen.rose

   Varsinais- Suomi sijaitsee Oulujärven alapuolella ja sieltä, Laitilan kunnan eteläpuolelta löytyy kylä nimeltään Nästi (saamea, suomeksi: TÄHTI), siinä sinulle yksi monista kymmenistä paikannimistä. Pyydän ystävällisesti lopettamaan sonnan suoltamisen heti alkuunsa.
   Arkeologia puhuu myös vahvasti väittämääsi vastaan.
   Luehan toki lisää aiheesta, sinulla on paljon oppimista, nähtävästikin. Voisit myös opetella pyyhkimään koneella kirjoittamiasi sanoja, sillä tuon lauseesi alun (Lappal...) olisit hyvin voinut jättää pois kirjoituksestasi.
   Ei enää höpöhöpö-puheita tälle palstalle meistä, kiitos.

  • norjassa opiskeleva suomen ...

   aika karrikoitua =), ja jos on tai olisi viitteitä saamenkielisistä nimistä oulujärveä etelämpänä, niin sinä et varmaan niistä pahemmin puhuisi saamelaisille, heh. vai onko sinulla joku syy olla vihainen siitä että saamelaiset ovat vetäytyneet etelästä pohjoiseen aikojen saatossa...ei tämmöisistä kannata kiistellä kun ei ole faktatietoa. meidän saamelaisten tärkein asia on tällä hetkellä murehtia kielellisistä asioista kouluissa, lastentarhoissa, yliopistoissa, virastoissa ja yleisillä paikoilla. Ja maista sen verran, pohjoisessa on paljon maapinta-alaa ja vähän maata yksityisessä omistuksessa. Valtion maata lukee joka kyltissä missäpäin kuljetkin. Ainoa asia mikä turvaa metsiä ovat luonnonpuistot ja kansalispuistot, 75-80% suojeltua aluetta. Metsähallitus ei voi hakata siellä. etelässä ajatellaan että onpas siellä pohjoisessa asiat hyvin kun maat on suojeltu, ei hakata maita. Mutta päinvastoin, saamelaiset ovat viimeiset kaksikymmentä vuotta hakeneet maita itselleen, Turhaan. prosessin "edetessä" metsähallitus kaataa metsää kuin kortta jokapuolella lappia. Omalta osaltani poronhoitajana olen iloinen kun asun kansallispuiston sisällä ja meidän paliskunta,="poro-alue" on kansallispuiston sisällä. Saamelaisilla on omistuksessa vain murto-osa maista,90% koko lapista kuuluu valtiolle, ja omistusoikeus kysymys on ollut päälimmäisenä saamelaiskäräjien käsittelylistalla. tämä kiista ei ratkea näinä vuosina, Miksi Ei? Onko se väärin valtiota kohtaan, valtio otti kuitenkin maat haltuun 1976 toteamalla kylmänrauhallisesti:"Hallituksen esitys laiksi tilojen yhteisten teiden ja valtaojien sekä niihin verrattavien aluieiden lakkaamisesta yheisinä alueina sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi."

   Joten kyllä täälä eletään ja turhaudutaan, saamelaisten on turha yrittää saada asioita läpi saamelaisesta näkökulmasta, pitää mennä läpi suomalaisesta näkökulmasta, mutta ei tod. näinä vuosina. suomen kansan pitäisi välittää asiasta, pelkkä saamelaiskäräjien esitys hallitukselle ei merkitse mitään,Pohjoinen, kuollut alue, hallitus ei välitä, mutta ei myöskään auta edistämään lapin kehitystä. eiköhän siinä ollut tarpeekis turhautuneen sanoja.

   terv. journalisti-linjan opiskelija

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   402
   2160
  2. Rakastuin mä kerran

   Rumaan ja läskiin naiseen. Unelmien nainen. 😗
   Ikävä
   56
   1100
  3. Ei se haittaa

   rakkaani. Parempi näin. Silti tiedän, että ammuin nuolen sun sydämeen 💘. Sellaisella tarkkuudella, että muut ei siihen (helpolla) kykene🎯. Taisin ol
   Ikävä
   85
   1039
  4. Sinä nainen

   kerro minun toinen/toiset etunimet, ja jos osuu, soitan sinulle jos niin haluat. Terkuin minä se vaan täältä korpikuusenkannon alta.
   Ikävä
   77
   866
  5. Eloranta Kiuruveden leuhkin

   Eloranta ökyautoineen ja lakeijoineen Kiuruveden Osapalvelussa, vain Villasen veljekset aikoinaan olivat pollevampia kun kusettivat Kiuruveden kunnanu
   Kiuruvesi
   37
   846
  6. Ei meistä mies tulis mitään

   oot liian vaikee ja minä en jaksa mennä sun pillin mukaan saamatta mitään takas.
   Ikävä
   61
   796
  7. Kysyisin sinulta

   Nainen mitkä on meidän vuorosanat? Kun nähdään livenä, tiedustelee mies.
   Ikävä
   42
   713
  8. Hauskaa sunnuntaita

   Mahdollinen 2x🔥 :).
   Ikävä
   91
   668
  9. Mies voi kohta mennä uimahallissa naisten saunaan

   Iltalehdessä oli laaja selvitys siitä voiko sukupuolensa miehestä naiseksi vaihtanut mennä naisten saunoihin. --Kyllä saa mennä, mutta vain julkisiin.
   Maailman menoa
   210
   650
  Aihe