Heikki Hietamies: Sotatuomari

HEIKKI HIETAMIES : SOTATUOMARI

HIETAMIES, Heikki. Sotatuomari : romaani Helsingissä : Otava, 2004. - 345 s. ISBN 951-1-19338-4 (sid.) : 33,65 EUR

Luette parhaillaan Harri Veijosen tekstiä ja samalla merkittävintä koskaan Suomesta ja Lappeenrannasta kirjoitettua. (http://go.to/veijonen)
Mutta merkittävin vuonna 2004 ilmestynyt niitä molempia käsittelevä kirja on Heikki Hietamiehen teos Sotatuomari.
Em. osoitteessa 23. 10. 2004 linkki:
Haastattelu: Heikki Hietamies ja Sotatuomari.rm

Romaanin päähenkilö oli liian nuori sotaan, mutta ehti kuitenkin rintamalle juuri ennen sodan loppumista. Lähti rintamalta lomalle kotiinsa ja katosi 15 km ennen Lappeenrantaa kesällä 1944. Tuhansia rintamakarkureita tuli Lappeenrannan kautta. Netissä ei ennen tätä ole uskallettu mainita edes sotatuomarin nimeä, vaikka Hietamiehen teoksessa tappaja Toivo Tapanainen esiintyy ihan oikealla nimellään. Sivuillani aiemmin puhuttu asiasta mm. miten Karjala-lehden päätoimittaja Antti O. Arposelta evättiin lehdessään artikkelinsa siitä, miten Tapanainen tappoi vähintään satoja suomalaisia miehiä 60 vuotta sitten, ja heidän ruumitaan oli löydetty Huhtiniemen rinteiltä pääsemättä edes hautausmaahan. Kirvelee asia minuakin sikäli, että tapetuissa on varmasti ollut mukana uskonveljiäni. Minutkin varmasti halutaan tappaa rintamakarkurina, sillä minä EN OLE MUKANA noin 30. 11. 2007 alkavassa viimeisessä Venäjän ja Suomen sodassa! EN OLE! Sensijaan avullani evakuoitiin kuin Lappeenrannassa tuhansia suomalaisia yläilmoihin ja vielä sodan tiimellyksessäkin osataan tektieni avulla siirtää väkeä pois Helsinkiin noin 30. 11. 2007 ja Turkuun noin 17. 12. 2007 tulevien ydinpommien alta!

Heikki Hietamiehen uutuuskirja perustuu tositapahtumiin, ja nostan hattua Heikki Hietamiehelle, että hän ei jäänyt vain kansan humppatanssittajaksi ja huvittajaksi vaan on rohkeasti alkanut esittää vakavaa asiaa luettavaksemme.

Etelä-Saimaa-lehden verkkosivuilta huomasin kuvin Heikki Hietamiehen yhdessä äidinisäni Mikko Lempiäisen serkun Paavo Montosen tyttären Martta Järveläisen kanssa. Yhdessä he aloittivat Rajan Nuorten kirjallisuuskerhossa vuonna 1955 ja ovat siis olleet ystäviä siitä alkaen jo minun ikäni verran. Harri Veijonen, Lappeenranta.

http://wwnet.fi/users/veijone/

14

15720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • A. R.

      Nyt se veijonen sekos lopullisesti. Hietamiehelle kunnia aran asian käsittelystä, loppu onkin helluntailaista huuuuhaaaata.

    • Harri Veijonen

      KESKUSTELUA VUODEN 1944 TELOITUKSISTA LAPPEENRANNASSA

      Aloittamaani keskusteluun paikallisten asiantuntijoiden vastauksia:

      1. Valitettavasti tuomio oli kuolemantuomio. Tällöin päätöstä tekevät henkilöt joutuivat huomioimaan mahdollisen Suomen miehityksen. 1944 Sotatuomioistuin tuomitsi rintamakarkurit kuolemaan, tuomioista olivat kaikki ko. sotatilanteesta tietoiset henkilöt yksimielisiä. Jos Suomi oli miehitetty, vastuulliset mm. Tapanainen ja silloisen lentokentän miehistö, mekaanikot jne. olisivat joutuneet rauhan jälkeen vastuuseen. Tämän takia n. 60 säkillistä oikeudenkäyntipöytäkirjoja poltettiin alueen voimalaitoksessa. Niillä henkilöillä, joilla oli mahdollisuus kieltäytyä teloituksesta, annettiin mahdollisuus siirtyä Immolan ja Taipalsaaren lentokentille. Koska vielä on elossa teloituksiin osallistuneita henkilöitä, ei vielä ole ajankohtaista paljastaa koko totuutta. Voidaan vain todeta, että kysymys oli Suomen kohtalosta ja ratkaisut olivat huippusalaisia, lopullista tietoa tai Tapanaisen osuutta ei tarvitse kenenkään suomalaisen tietää. Salaisuus häipyy lähitulevaisuudessa viimeisten miesten kanssa hautaan ja hyvä niin.

      2. Lain mukaan toimittiin, mutta ei mikään sivistysvaltio tapa kansalaisiaan salaa. Jos ihmisiä tuomitaan kuolemaan, päätökset perusteluineen tulee olla jälkipolvien arvioitavina. Kaikki tämä siksi, että niistä voitaisiin oppia jotain.
      "Kansat jotka eivät tunne historiaansa, ovat tuomittuja elämään sitä uudestaan" tai jotenkin niin. Jos Huhtiniemen tapaukset selvitettäisiin, motiivina ei varmaan olisi syyllisten etsiminen, vaan yleensä tapahtumien selvittäminen.
      Sinällään mielenkiintoista on, että kun Suomesta lähetetään asiantuntijoita etsimään Balkanilta joukkohautoja, niitä ei suurin surminkaan haluta etsiä omalta takapihalta.

      3. Salaamisella suojeltiin rangaistuksen toimeenpanijoita, koska oli varmaa, että NL voittaa sodan. Pelättiin kostotoimia ja rintamakarkuruudesta oli rangaistuksena teloitus. Sivistysvaltio oli vaarassa ja se pelastettiin totalitarismilla. 24.10.2004

      HV:n kommentti vain tässä:
      Voisin aloittaa keskustelun myös siitä, että Wolkoffin talon kellarissa tapettiin punaisia vuonna 1918, joten onko minunkaan aiheellista toivoa noiden vanhojen talojen suojelua tai olemassaoloa/uudelleenrakennusta ahdistuksen ajan jälkeen. Jaakobin ahdistuksen jälkeen ainakin on ylösnoussut ihmisiä, joita tässä kaupungissa oli "itse" murhattu. Eikä mikään asia ole jäänyt salaisuudeksi Herralle! Niin ikäviä kuin maailman muistot voivat ollakin jopa omalta takapihalta, toivon, että tulevaksi vuosituhanneksi tulelta kuitenkin säästyisi edes tämä päiväkirjani.

      http://wwnet.fi/users/veijone/

      • Neumo

        Miksi ihmeessä juttua ei selvitetä pohjamultia myöten. Joka maalla on omat "mustat hetket". Silloin toimittiin lakien mukaan, mutta miksi salata?? Mielestäni kellään ei ole hävettävää ja miksi odottaa, että mahdolliset asianomistajat kuolevat pois? Mistä sitten totuus tulisi ilmi? Valtiolta?? Tuskin. Mielestäni ne ajat ovat menneet että mitään tarvitsisi siltä ajalta salata. Syyllisiä ei tarvitse etsiä, riittää pelkkä selvitys. Teloitettujen nimiäkään ei alkuvaiheessa tarvitsisi julkaista.


    • veijone

      http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=115&conference=2000000000000007&posting=22000000005180546

      Vaikenevat ja vaientavat
      Kirjoittanut: julmajuha 30.10.2004 klo 15.00

      Toivo Tapanaisen mottona oli:
      "Ne puhuvat ja kirjoittavat, jotka eivät tiedä.
      Ne jotka tietävät eivät puhu eivätkä kirjoita".

      Sopii tuonkin oikeellisuutta tutkia. Äsken
      tältä foorumilta sen sheriffi poisti aloitetun
      keskustelun otsikolla "Ei profeettaa kotikaupungissa". Sille tuli runsaasti lukijoita.

      Näyttäisi olevan niin, että hän joka tietää
      yrittää parhaansa mukaan puhua ja kirjoittaa,
      mutta hänethän vaiennetaan tältä foorumilta
      kuten jo Etelä-Saimaa lehdestäkin jopa sen maksullisilta seurakuntia-ilmoituspalstoilta.

      Ei ehkä tiedä Tapanaisen tekoja, mutta liekö
      joku siinäkin käsityksessä? Tappaa pitää
      profeetta omasta kaupungista. Niin se on
      mennyt aina, mutta viel on Veijonen
      voimissaan ja keihäskin lentää!

      http://wwnet.fi/users/veijone/

    • Eerikki Koivupuro

      Onko H Veijonen siirretty talveksi sisäruokintaan, kun ei enää liehu ja riehu omaa minäkeskeistä helluntaiteologiaansa levittämässä?

    • kasi

      miksi tapanainen sai olla rauhasssa,meiltä kaikilta,me ollaan paskahousuja

      • exlappeenrantalainen

        Olen mielenkiinnolla lukenut Heikki Hietamiehen "Sotatuomari" teosta. Viime yönä sen sain loppusuoralle. Myös silminnäkijät on katsottu ja Etelä-Saimaan artikkelit on luettu.

        Tämä aihe on pistänyt miettimään, ketkä ne todellisuudessa oli niitä pelkureita, nekö jotka täyden kaaoksen vallitessa pakenivat rintamilta, vaiko ne jotka eivät sodan jälkeen ole uskaltaneet tulla esiin kertomaan totuutta??

        Vaikka asia ei hk. kosketakkaan, niin mielestäni totuus täytyy nousta tavalla tai toisella esiin. Toivottavasti saadaan aikaan rehellinen asioiden selvitys, eikä kätkeydytä niiden kadonneiden arkistojen taakse. On lapsellista uskoa, että jos ei mitään kirjallisia dokumentteja löydy, ei mitään ole tapahtunutkaan. Kuten Heikki Hietamies sanoi, jos asiat olisivat mielikuvituksen tuotetta, niin Lappeenrannassa olisi todella paljon kirjailijoita.


      • ÄYRÄPÄÄ
        exlappeenrantalainen kirjoitti:

        Olen mielenkiinnolla lukenut Heikki Hietamiehen "Sotatuomari" teosta. Viime yönä sen sain loppusuoralle. Myös silminnäkijät on katsottu ja Etelä-Saimaan artikkelit on luettu.

        Tämä aihe on pistänyt miettimään, ketkä ne todellisuudessa oli niitä pelkureita, nekö jotka täyden kaaoksen vallitessa pakenivat rintamilta, vaiko ne jotka eivät sodan jälkeen ole uskaltaneet tulla esiin kertomaan totuutta??

        Vaikka asia ei hk. kosketakkaan, niin mielestäni totuus täytyy nousta tavalla tai toisella esiin. Toivottavasti saadaan aikaan rehellinen asioiden selvitys, eikä kätkeydytä niiden kadonneiden arkistojen taakse. On lapsellista uskoa, että jos ei mitään kirjallisia dokumentteja löydy, ei mitään ole tapahtunutkaan. Kuten Heikki Hietamies sanoi, jos asiat olisivat mielikuvituksen tuotetta, niin Lappeenrannassa olisi todella paljon kirjailijoita.

        Tapanaisen syyttelyä tärkeämpiä ovat asiakirjat jotka sotapoliisit tekivät ns. karkureista kiinniottohetkellä.Ts. päästettiinkö käsien lävitse todelliset syylliset eli ylemmät upseerit, joiden olisi pitänyt johtaa joukkoja eikä juosta joukkojen edellä koti Suomeen.Kuka pelasti heidät syytteiltä?


    • Harri Veijonen

      TOTUUS ON MAAN ALLA

      Kaakkois-Suomen Sanomat 30. 4. 2006 sisälsi Päivi Pokkisen artikkelin "Huhtiniemen mysteeri ei selviä ilman lisäkaivauksia. Kesän 1944 tapahtumista paljon avoimia kysymyksiä." Kuvassa Karjala-lehden päätoimittaja Antti O. Arponen osoittaa Huhtiniemessä paikkaa, josta luulöytö vuonna 1971 tehtiin. Silloin löytyi kymmenen ihmisen jäänteet. Antti Arponen yhdessä Martti Meurosen kanssa on nyt kirjoittanut teoksen "Teloitetut". Viimeksi Arponen oli saanut tiedon, miten 1944 Karjala-talon vaiheilla sotilaspoliisit olivat lähteneet viemään paidattomia miehiä Huhtiniemen suuntaan. Oli kuultu laukauksia, ja sotilaspoliisit olivat palanneet ilman paidattomia.

      Näyttää siltä, että tästä asiasta ei saa tässä maailmassa oikeata tietoa, vaikka on selvää, että rintamakarkureita tapettiin olihan karkuruus kuoleman tuomioon johtava rikos. Arvostan näitä miehiä Heikki Hietamies, Antti Arponen ja kumppanit siinä, että heille totuuden esiin saaminen on tärkeämpää kuin mahdollinen epäsuosio ja vastustus. Sekä poliisi että kirkko vaikenevat niistäkin tiedoista, joita niillä on. Kaupungilla ei ole osoittaa kaivauksiin lisää rahaa. Törni-kilta olisi kiinnostunut maksamaan kaivauksen. Ilmeisesti vain sillä edellytyksellä, että se itse pääsee kaivaukset tekemään. Lentosankari Lauri Törnin luut kilta kyllä löysi, mutta onko heillä vähemmän sankareina pidettyjen luita tarkoitus löytääkään?

      Tämä rintamakarkureiden kohtalo on pitkälti sama kuin seurakunnan kohtalo historiassa. Sinne vaan leijonien kera areenalle, kun kansa katselee ja nauraa miten kristityt menettävät henkensä. Kaikilla samat oikeudet? -perää mainittu artikkeli väliotsikossaan. "Minua vaivaa, keitä nämä ihmiset ovat olleet. Eikö kaikkien vainajien tulisi olla haudattuna hautausmaahan, Arponen ihmettelee."
      Nimetkin selviävät, kun totuus maan alta paljastuu. Kristuksessa kuolleet nousevat, kun Mikael ilmestyy, Daniel 12:1. Liekö siihen aikaa enää 1,5 vuotta!
      Harri Veijonen, http://wwnet.fi/users/veijone

    • Harri Veijonen

      Itä-Suomessa lisääkin joukkohautoja?

      Päivän uutispoimintani mtv3.fi, mikä kertoo että nyt löydetty asiakirja paljastaa, että Mannerheim oli antanut käskyn surmata ne sotilaskarkurit, jotka eivät kiinni jäätyäänkään suostuneet palaamaan rintamalle.
      Google haku: veijone mannerheim tapanainen. Ei minun pitänyt olla ekspertti ennaltatietämään myös Suomen historian paljastuksia, mutta todellakin tuossa "Heikki Hietamies: Sotatuomari" -keskustelussani, mikä nyt on luettu 9360 kertaa, selitin miten Tapanainen oli saanut käskyn karkureiden mestaukseen itseltään Mannerheimiltä, vaikkei Marski tietenkään asiasta muistelmissaan kerro.

      IltaSanomat kertoi epäilyn Itä-Suomessa olevan toisenkin joukkohaudan, Valkealassa. Sen kirkon kirkkoherra näytti paikan, mihin jostakin syystä on kielletty hautaamasta ketään. Sankarihautoja vastapäätä nuo nimettömät lepäisivät. Asiaa on tarkoitus ryhtyä tutkimaan. Kirkkoherra kertoi, että kyseisenä aikana 1944 kirkkoherrana oli Paavo Kiuru. Kiuru piti olla uskovainen, mutta oliko hänetkin vaiennettu kertomasta asiasta mitään eläessään? Kiuru on julkaissut useita kirjoja Kuva ja Sanan kautta. Tosin mitäpä Kuva ja Sanaan on kaikessa luottamista. Niinkuin eräs norjalainenkin minua sillä väitteellä pommittaa, kaiketi Kuva ja Sanassakin yhä voimakkaammin opetetaan ylösoton tulevan joskus vuonna 2028. En lainkaan pidä siitä, että olen näin valtavan suvereeni profeettana. Profetiassa seuraavat perässäni tulijat eivät edes voi olla noita "Lusia ja Mellereitä", jotka eivät laillani tunne päivittäin päivän profetiaa vaan heittelevät ilmaan aikamääriä hamasta tulevaisuudesta. Minulla on useita Paavo Kiurun kirjoja, mutten ole niitä lukenut.

      HV 26. 10. 2006
      Uutisia lisää:
      http://wwnet.fi/users/veijone

    • Nimetön

      aloituksen, muttei koskaan keskustele. Laskee saldon ja kirjaa tarkkaan muistikirjaansa. Jokohan 5000 pian menee rikki ?

    • myös hietamies

      myös Hietamiehenä,sanon :Heikki teki miehen työn

    • Kari Hauhia

      Terve Heikki!
      Kuulin että selvittelet Imatra laivan karille ajoa Sarviniemessä Taipalsaarella.
      Olin henkilökohtaisesti paikalla palokunnan tehtävissä n. viikon ajan.
      Miksi olin paikalla ja mitä siellä tapahtui on pidemmän tarinan paikka.

      Kari Hauhia
      palopäällikkö evp.
      Imatra

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      69
      6826
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4430
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2863
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      27
      2111
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1673
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      99
      1465
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1161
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1144
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      306
      1143
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1101
    Aihe