Lasten kateus

äitimyös

Olen pohtinut pitkään, mikä aiheuttaa kateuden perheessä, jossa ei suosita toista sisarusta. Päinvastoin, hankalan käytöksen ansiosta kateellista suositaan. Kolme tapausta, joissa kaikissa nuorempi sisar on kateellinen sekä sisarukselleen että muille lapsille.

Tapaukset ovat ihan tuttavapiiristä, joiden vanhemmat tunnen hyvin. Itse vanhempana ottaisin kateuden (siihen liittyvän käytöksen) lapsen kanssa puheeksi, koska nämä lapset selvästi saavat etua kateellisen käytöksestä.

Eräs tuttavani, jos aikuinen, on myös kateellinen. Hänkin on nuorempi sisarus. Käytös oli samanlaista kuin näillä lapsilla.

Vanhemmille hankala tilanne. Epäilen esimerkiksi yhden näistä kateellisista varastaneen leluja omalta lapseltani, mutta annoin asian olla. Miten te kateelliset, jotka koetatte asiasta eroon, olitteko lapsena jo kateellisia ja mikä vanhemman käytös olisi auttanut teitä. Ikävä kyllä kateuden vallassa olevat lapset eivät ole suosittuja käytöksensa takia. Mankumista, vanhempiin vetoamista epäreiluuden (kuvitellun) takia, jotenkin se kateellisuus näkyy heistä ikävästi niin vanhempienkin on vaikea antaa positiivista huomiota, koska nämä lapset eivät tunnu reiluilta ja mukavilta. Sama juttu näin kaverin äitinä.

1

579

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kghl

   Mielenkiintoinen kysymys.

   Yleispätevät selitykset kateuden syistä voivat olla harhaanjohtavia. Tällainen selitys on se, että vanhemmat ovat syyllisiä. Näin ei asiaa kannata tarkastella, koska yksi tyypillisimmistä syistä lasten kateuteen tulee sisarusaseman kautta, vaikka vanhemmat kasvattaisivat tasapuolisesuuten pyrkien. Toinen lähde kateudelle on vanhempien asenne muihin ihmisiin. Se vaikuttaa tapaan, millä lapsi näkee muut ihmiset ja sen, mitä heillä "on". Kyse on siis elämänkatsomuksesta, jonka lapsi saa kotoaan, ja se voi joko ruokkia tai laimentaa kateuden tunnetta lapsen mielessä. Kyse on myös vanhempien tunnetaidoista. Niitä parantamalla lapsen kateuteen voi puuttua edellyttäen, että vanhempi ymmärtää, etteivät tunteet sinänsä ole hyviä tai pahoja. Lapsen tunne olisi kuultava ja opetettava häntä käsittelemään kateutta rakentavammalla tavalla, mutta myös rajoittamalla käyttäytymistä, jota kuvaat. Esimerkiksi lapsen varastaminen on oire, jota tulisi selvittää.

   Perheen kulttuuri kokonaisuudessaan on monimutkainen kasvatusympäristö analysoida. Hyvä lähtökohta ei mielestäni ole se, että joku on kasvattanut väärin. Vanhemmilla on erilaiset taidot hoitaa lasten tunnekasvatusta. Aikuinen on kuitenkin itse vastuussa itsensä kasvattamisesta. Siinä ero lasten ja aikuisten kateudessa. Lasten kateuteen on helpompi vaikuttaa kuin aikuisen, joka saattaa käyttää kateutta puolustusmekanismina omassa elämäntarinassaan. Jos muut ovat saaneet jotakin hyvää ansiotta, ei tarvitse tarkastella sitä, mikä omassa elämässä ja valinnoissa on johtanut toisenlaiseen tilanteeseen.

   Elämässä on tärkeä myös hyväksyä se, ettei kaikki aina ole tasapuolista. Opetteleminen alkaa lapsena. Täydelliseen tasapuolisuuteen pyrkivä vanhempi voi myös altistaa kateudelle. Tasapuolisuuden idea ei ole se, että kaikilla täytyy olla yhtä paljon hyvää, vaan se, että tänään minulla on jotakin enemmän, mutta huomenna tilanne voi tasaantua. Jos kasvatuksessa osoitettan oman toiminnan vaikutuksia muihin/elämässä pärjäämiseen ja rohkaistaan lasta pitkäjänteisyyteen sekä tuen hakemiseen muita, toimivat ne vastalääkkeinä kateutta vastaan. Vanhemman esimerkki on myös tärkeä. Vastuullinen suhtautuminen omiin tunteisiin ja käyttäytymiseen sulkee pois kateuden tunteen, sillä kateellinen syyttää muita asioista, joihin tulisi itse tarkemmin paneutua. Erot lahjakkuudessa ja älykkyydessä ovat esimerkiksi asioita, jotka olisi opittava käsittelemään lapsesta alkaen. Realistinen käsitys omista taidoista ja lahjakkuuksista edeltää ponnistelua, jonka avulla voi edetä tavoitteisiin.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   511
   2968
  2. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   294
   2337
  3. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   49
   2067
  4. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   357
   1732
  5. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   1728
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   86
   1251
  7. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   2
   1071
  8. Eikö olenkin niin, että

   jos sinulla mies on ikävä, niin sinä otat yhteyttä vaikka sinua olisi kielletty. Jos, oikeasti tuntee ja haluaa, sitä taistelee.. eikös? Teen vain
   Ikävä
   78
   1069
  9. Millanen oli tunnereaktio

   Millanen tunnereaktio oli viimeksi ku kaipauksen kohteen näit?
   Tunteet
   70
   1035
  10. Martina taistelija.

   WSOY tällä hetkellä listan kärjessä, eli myydyin kirja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   110
   883
  Aihe