Vakihommista opiskelijaksi

Einari007

Olen vakituisessa työsuhteessa, ollut jo kohta 20-vuotta, nyt tekin mieli lopettaa työt ja lähteä opiskelemaan jotain uutta alaa. Mutta mistä rahaa? Työnantaja ei anna opintovapaata, kysytty on, joten se ei ole vaihtoehto. Ainoa vaihtoehto on joko hakea ns. palkatonta vapaata (tuskin siihenkään suostuu) tai sitten ottaa loparit. Mutta mistä sitten saan rahaa?

7

306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opppimaa

      Työnantajan on melkein pakko antaa opintovapaata, jos täytät edellytykset. Työnantajalla on oltava painavat syyt opintovapaan epäämiseen. Opintovapaa on palkatonta.

      Täytät luultavasti aikuisopintorahan saamisen edellytykset. Aikuisopintoraha on huomattavasti parempi kuin Kelan opintotukeen sisältyvä opintoraha.

    • Palkatonta hyvinkin

      Aloita hakemalla johonkin oppilaitokseen, mihin haluat päästä opiskelemaan. Kun sinulla on opiskelupaikka tutkintoon johtavaan koulutukseen, haet ensin vuorotteluvapaata - jos saat vuorotteluvapaan niin pidät sen ensin - ja sen jälkeen pariksi seuraavaksi vuodeksi haet opintovapaata, hae vapaat lukuvuodeksi kerrallaan. Voit palata kesäksi töihin, jos et opiskele.

      Opintovapaa on lakisääteinen ja se on pakko myöntää. Vuorotteluvapaata ei ole pakko myöntää, mutta jos saat sitä niin se täytyy pitää pois ennen opintovapaata. Molemmat on palkattomia vapaita. Opintovapaan ajaksi voi hakea aikuiskoulutustukea ja vuorotteluvapaan ajaksi voi hakea vuorotteluvapaakorvausta. Googlaa "aikuiskoulutustuki" ja "vuorotteluvapaa".

    • Ymmällään

      Laitanpa samaan ketjuun kysymyksen tuosta aikuisopintorahasta, eli jos pääsen ammattikorkeaan ja saan jopa opintovapaata työnantajalta, niin mites tuo aikuisopintoraha, kun sitähän myönnetään, jos ei saa muuta tukea? Kaikkihan saa kelalta opintotukea, ellei tukikuukaudet ole kulutettu loppuun? Olen opiskellut jo yhden amk-tutkinnon, tukikuukausia kulutettu neljän vuoden ajalta, myös yksi kesä tuli nostettua opintotukea. Saanko siis tuota aikuisopintorahaa, koska olisin oikeutettu vielä opintotukeen? Eihän sillä opintotuella kukaan asuntovelkainen pärjää mitenkään. Pitääkö siis haudata opiskeluhaaveet, ellei saa parin kymmenen tuhannen veikkausvoittoa?

      • Lant Erinki

        Lukeeko siinä, että et voi saada aikuiskoulutustukea,
        JOS VOISIT saada jotain muuta tukea? Ei lue.
        Siinä lukee suomeksi sanottuna, että et voi nostaa useaa tukea yhtäaikaa.

        Kelalta ei saa opintotukea, jollei sitä hae. Älä siis hae Kelan opintotukea, jos saat aikuisopintotukea. Sinun pitää valita, kumpaa haet. Molempia et voi saada yhtäaikaa.

        SInun ajattelumallillasi ammatillisiin opintoihin ei voisi koskaan saada aikuiskoulutustukea, koska niihin VOISI saada Kelan opintotukea.

        ÄLÄ LUE TÄTÄ, en halua sekoittaa sinua enempää, tämä on tarkoitettu muille:[[Aikuiskoulutustukea saavalla voi olla joissain tapauksissa oikeus opintolainan valtiontakaukseen]].


      • Miksi 2. tutkinto?
        Lant Erinki kirjoitti:

        Lukeeko siinä, että et voi saada aikuiskoulutustukea,
        JOS VOISIT saada jotain muuta tukea? Ei lue.
        Siinä lukee suomeksi sanottuna, että et voi nostaa useaa tukea yhtäaikaa.

        Kelalta ei saa opintotukea, jollei sitä hae. Älä siis hae Kelan opintotukea, jos saat aikuisopintotukea. Sinun pitää valita, kumpaa haet. Molempia et voi saada yhtäaikaa.

        SInun ajattelumallillasi ammatillisiin opintoihin ei voisi koskaan saada aikuiskoulutustukea, koska niihin VOISI saada Kelan opintotukea.

        ÄLÄ LUE TÄTÄ, en halua sekoittaa sinua enempää, tämä on tarkoitettu muille:[[Aikuiskoulutustukea saavalla voi olla joissain tapauksissa oikeus opintolainan valtiontakaukseen]].

        Näin on, Kelalta ei saa opintotukea ellei tee opintotukianomusta. Kelan opintotuella ei kukaan aikuinen asuntovelkainen pärjää. Kannattaa hakea suoraan aikuiskoulutusrahaa.

        Jos ei se 8 vuoden työssäoloehto täyty eikä saa aikuiskoulutusrahaa, kannattaa pyytää pankista lyhennysvapaita asuntolainaan, koska niitä ei tosiaan Kelan opintotuesta pysty lyhentämään.

        Mutta mitä järkeä on opiskella toinen amk-tutkinto, jos on jo yhden amk-tutkinnon opiskellut ja saanut sillä niin hyvin töitä, että 8 vuoden työssäoloehto täyttyy? Miksi et tee YAMK:ia tai hae yliopistoon jatkamaan opintoja?


    • Ymmällään

      Kiitokset oikein kypsistä ja asiantuntevista vastauksista.

      "Aikuiskoulutustukea voi saada omaehtoiseen ammatilliseen koulutukseen osallistuva aikuisopiskelija, joka on työ- tai virkasuhteessa tai toimii yrittäjänä ja joka: ei saa opiskeluun muuta tukea. "

      Tämä siis hämmensi minua, koska ajattelin automaattisesti, että jos on oikeutettu opintotukeen, ei voi hakea aikuiskoulutustukea. Koska tuon voi ajatella monella tapaa, kyllähän mää SAISIN opintotukea, jos sitä hakisin. EN tietystikään ole kahta tukea hakemassa. Opintolainaa kylläkin kenties, entinenki on jo maksettu.

      En ole päivääkään työskennellyt alalla, jolle amk-tutkinnon sain. Nyt nykyinen työ alkaa maistua pakkopullalta ja jos hyppäisin omalle alalle, joutuisin aloittamaan ns. pohjalta ja tuntipalkka romahtaisi euroja alemmas ja kaikenlisäksi minkäänlaista paloa alaa kohtaan ei enää ole. Tod.näk. tienaisin paremmin, jos pääsisin opiskelemaan aikuiskoulutustuella ja valmistuisin alalle, joka todellakin kiinnostaa.

      8 vuoden työssäoloehto kyllä täyttyy, vaikka olenkin vasta hitusen päälle 30-vuotias. Nyt olisi juuri hyvä aika vaihtaa totaalisesti alaa.

      • 8 + 6

        Hyvä kun tiedät mitä haluat ja toivottavasti saat haluamasi opiskelupaikan.

        Mitä sillä on väliä montako ja minkä tasoisia tutkintoja joku muu haluaa suorittaa?
        Itselläni on korkeakoulututkinto ja hyväpalkkainen työpaikka, mutta olen
        hakemassa ammatilliseen perustutkintoon, josta olen haaveillut monta vuotta.
        Minun puolestani arvostelijat voivat jatkaa omissa uraputkissaan ja euron setelit
        silmissään, jos niin haluavat. Toivottavasti olette myös tyytyväisiä tilanteeseenne
        ettekä vain pidä kulisseja yllä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      146
      10596
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3013
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2839
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2127
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1878
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1699
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1636
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 82
      1438
    Aihe