Miksi on tuhansia lahkoja?

Onkos kukaan teistä rakkaista siskoista ja veljistä koskaan pohtinut sitä, että miksi on olemassa tuhansia ja taas tuhansia lahkoja, jotka kaikki väittävät palvelevansa samaa Jumalaa, vaikka sitä ei oppien perusteella hevin uskoisi?

Jossain pestään toisten hikisiä varpaita, toisessa pidetään taika-alusvaatteita ja toisessa kieltäydytään verensiirroista yms yms yms yms.

Tästä me saamme "syyttää" juutalaisuutta, josta kristinusko kehittyi uskonnon evoluution kautta sellaiseksi sekametelisopaksi, joka nykyään ei saa edes 2 ihmistä olemaan samaa mieltä siitä, että mihinkäs sitä oikein uskotaan ja kuinka sinne taivaan ihanuuteen oikein päästään.

Jotkut väittävät, että kristinuskon Jumala on kaikkien Jumala, mutta tämähän ei pidä paikkaansa, jos sattuu lukemaan raamattua ja ymmärtää lukemansa.

Juutalaisten Jahve rakasti erityisesti yhtä osaa ihmisistä, eli juutalaisia, jonka jumala Jahve oli, mutta ei Hän muiden jumala ollut, vaan Hän vihasi ja inhosi kaikkia muita ihmisiä.

Sitten kristityt perivät tämän jumalan ja tuliko siitä silloin kaikkien Jumala?

No ei tietenkään, vaan juutalaiset vain vaihtuivat "valittuihin", eli hyvin pieneen joukkoon ihmisiä, jotka lopulta pelastuvat ja muut eivät pelastu.

Joten osaattekos nyt arvata, että miksi meillä on tuhansia erilaisia lahkoja, jotka kaikki väittävät, että he palvovat oikein Jumalaa ja että heihin kannattaa liittyä?

Se johtuu tietenkin siitä, että jokainen lahko haluaa olla se "valittujen" porukka, joka pelastuu ja että muut eivät pelastu.

Luemmepa kristittyjen tai juutalaisten raamattua, niin Jumala ei valitettavasti ole kiinnostunut kaikista ihmisistä vaan pelkästään "valituista" ja tämä on se ongelma, joka on repinyt rikki kristillisen yhteisön, eikä kukaan halua, että oma lahko olisi jotain muuta kuin "valittujen" yhteisö ja siitä tietenkin seuraa, että toisten yhteisöjen jäsenet ovat väistämättä matkalla kadotukseen.

Ja tästä seuraa tietenkin se, että lahkoilla on jokaisella jokin omituinen oppi, jota ei oikein raamatusta löydy, mutta joka voidaan sieltä repiä ja raiskata esiin hieman laajemmalla tulkinnalla.

Tietenkin, koska oma yhteisö on juuri se oikea "valittujen" yhteisö, joka on saanut sellaisen kyvyn tai profeetan, joka kykenee näkemään ne pointit, joilla tullaan Jumalan rakkaaksi "valittujen" ryhmäksi, jota Jumala rakastaa yli kaiken ja jonka se pelastaa, mutta ei muita.

Eli tuhannet ja taas tuhannet lahkot ovat syntyneet puhtaasti ihmisten itsekkyyden seurauksena. Halutaan olla parempia kuin nuo toiset.

Tämä puhdas itsekkyyden kautta tullut riitely alkoi jo alkuseurakunnan aikana, kun tärkeimmäksi muodostui oikea oppi, ei niinkään hyveellinen toiminta ja juuri puhtaan ja oikean opin kautta Jumala tunnistaa "valitut", ei mitenkään muuten.

Ja tämähän on sitten juuri juutalaisuuden ansiota, sillä juuri valittujen eksklusiivisuus on täysin puhdasta juutalaisuutta.

31

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • luvattu maa USA

      USA:ssa tuossa lahkojen luvatussa maassa syntyi maailman vaarallisin lahko jonka jäsenillä ja johtajalla oli adventistitausta.
      Tämä sapattia viettelevä itsemurhalahko oli nimeltään Daavidin Oksa.

      • pyh!

        EX-adventisteja, EX EX EX.


    • Lahkoja on ilmeisimmin siksi niin monia, että jokaiselle halukkaalle löytyy jotakin?
      Vähän kuin kaupassakin on eri vaihtoehtoja kunkin maun mukaan tai niin, että
      yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä?

      Lahkoja on luonnollisesti syntynyt myös siksi valtavat määrät, että uskonnon nimissä tehtävä rekrytointi on todettu kannattavaksi liiketoiminnaksi. Aina löytyy nenästä vedettäviä tolloja, jotka uskovat kirkkain silmin sen mitä heille kerrotaan.

      Hyvänä esimerkkinä herkkäuskoisuudesta voidaan pitää esim. Nigeriasta saapuvia huijausposteja, joihin sitten jotkut pässinpäät lankeavat ja lähettävät rahaa tuntemattomalle taholle toivoen saavansa rahalleen vastinetta ja huimia tuottoja.

    • kyselijä.

      Nobel-palkinnon voittanut fyysikko Arthur Compton, on todennut: Minun kohdallani usko alkaa tosiasiasta,että korkeampi viisaus muodosti maailmankaikkeuden ja loi ihmisen.Minulla ei ole vaikeuksia uskoa tätä, sillä kaikkeus todistaa kiistämättömällä tavalla siitä viisaudesta ja järjestyksestä,joka majesteettisena totuutena ilmaistaan sanoilla: Alussa Jumala.

    • ---)Minulla ei ole vaikeuksia uskoa tätä, sillä kaikkeus todistaa kiistämättömällä tavalla siitä viisaudesta ja järjestyksestä...(---

      Päinvastoin. Maailmankaikkeudessa vallitsee hallitsematon kaaos ja mikään ei todista sen puolesta, että olisi olemassa jokin voima tai viisaus, joka ohjaisi maailmankaikkeuden tapahtumia.

      Yksi todiste siitä, että Raamattu on erään kansan taru- ja satukirja on juuri maailmankaikkeus. Tämä todiste liittyy planeettojen syntyyn ja tuhoutumiseen.
      Onko kukaan ajatellut, että miksi uusia Galakseja ja tähdistöjä syntyy ja miksi toisaalla niitä katooa ja tuhoutuu, ne siis "kuolevat". Samoin on yksittäisten planeettojen tähtien laita.
      Jos kerran joku jumala olisi kaikki planeetat ja tähdistöt luonut, niin miksi niitä kuitenkin samaan tahtiin "kuolee" ja tuhoutuu? Ei kai jumala taas vain olisi kyllästynyt ja tullut katumapäälle? Kaikki ei siis ollutkaan sangen hyvää? kuolema on siis aina ollut läsnä ja kuviteltu jumala ei voi sille yhtikäs mitään, koska hän ei ole kaikkivoipa? Joku muus siis toimii maailmankaikkeuden "kapteenina"?

      Mikäli sellainen epävakaa maailmankaikkeuden hallitsija olisi olemassa, niin tuskinpa hänen valtansa kovin kauaa olisi pystyssä, ellei hänellä sitten ole diktaattorin elkeet ja synnynnäinen vainoharhaisuus, jonka vallassa hän tapattaa / tappaa kaikki hivenenkin hänen toimiaan kyseenalaistavat?

      Raamatun kirjoittajat eivät tosin ymmärtäneet maailmankaikkeutta ja sen toimintaa, koska heidän maailmankuvansa oli hyvin rajallinen johtuen tiedon puutteesta ja taikauskoisista olettamuksista. Heidän kuvailemansa maailmankaikkeus oli hyvinkin suppea ja pieni. Raamatun ajan kertojat olivat pitkälti omaan napaansa tuijottajia, jotka pelkäsivät mm. ukkosen ilmaa ja ukkosta, koska luulivat sen olevan jumalan puhetta ja salaman iskutkin olivat jumalan silmistä tulleita välähdyksiä.

      • pyh!

        Puhut potaskaa.


      • ##Päinvastoin. Maailmankaikkeudessa vallitsee hallitsematon kaaos ja mikään ei todista sen puolesta, että olisi olemassa jokin voima tai viisaus, joka ohjaisi maailmankaikkeuden tapahtumia. ##

        Tuo oli taas sellaista muovattua "totuutta" .. Maailmankaikkeudessa vallitsee niin kaaos kuin järjestys. Kun esimerkiksi panet kattilaan vetta ja lämmität sitä niin kauan että se alkaa kiehumaan - onko kattilassa oleva kiehuva vesi "kaaos" mielestäsi että vesi kiehuu?

        Se voi tietenkin tutua kaaokselta, mutta se on kuitenkin seurausta siitä että sinä lämmitit vettä kunnes alkoi kiehumaan ... tai jos esimerkiksi kaksi galaksia "törmäävät yhdeksi sillä seurauksella että tapahtuu näin ihmisen kannalta katsottuna esimerkiksi suunnattoman suuria räjähdyksiä - onko se kaaos mielestäsi - vai vain seurausta jostakin .. Minä ainakin ymmärrän kaaoksella sitä että seuraukset ovat sattumanvaraisia ..jotenkin ilman johdonmukaisuutta ... ja suuret mullistuksetkin esimerkiksi avaruudessa ovat johdonmukaisia - ainakin siinä mielessä että ne ovat aina seurausta jostakin ..

        Jos nyt ymmärrät tarkoitukseni..

        alex


    • Miksi on monia seurakuntia?


      Kirkkojen ja seurakuntien opilliset käsitykset poikkeavat kuitenkin toisistaan.

      Maailmassa on paljon hengellisiä yhteisöjä, kirkkoja ja seurakuntia.


      Kristillinen pelastusoppi perustuu kokonaan Raamattuun.

      Raamatun keskushenkilö on Jeesus Kristus. Synnin opettaja on Jumalan 10- käskyn laki (Room 3:20, Luuk 16:17, Jaak 2:8-13) sekä Pyhä Henki. (Hebr 8:10, 10:16)

      Osa alkuseurakunnasta luopui pois alkuperäisestä totuudesta. (1 Tim 3:15) Luopumus tapahtui tekemällä sovitteluja ja kompromisseja maallisen vallan kanssa. Paavali varoitti; >2 Tess 2:3-12, Apt 20:28-30, (Snl 16:25)
      “Pimeä hengellinen keskiaika” -Raamatun ilmoitus pimeän hengellisen keskiajan aikajaksosta: vuosina: 538-1798 on 1260 vuotta oli ihmiskunnan historian varmasti surullisin aika. (Matt 24:15, 21-22, 9-12, Ilm 11:2-3, 12:14, Dan 7:25)
      Keskiajan jälkeistä aikaa seurasi uskonpuhdistuksen aika. (Ilm 14:6-8) Protestanttiset hengelliset liikkeet syntyivät. Kirjapainotaito toi Raamatut kansoille.

      Ihminen haluaa olla viisas. Usein Luojaansakin viisaampi.
      Uskonnon opetukseen sisältyy toisinaan kokonaan ihmisen oman mielen tekemää oppia. Apostoli Paavali varoitti “maailman alkeisvoimista” joka oli ihmisviisautta- hypoteeseja maailman synnystä ja aikansa filosofiaa. (Kol 2:8-9,20, Gal 4:3,9.
      Akatemia oli olemassa 400 ekr. Platon oli filosofikoulun rehtori 387 ekr.
      Oppi-isä oli Sokrates maailman ensimmäinen “filosofiksi” nimitetty. Oppilaita Sokrateella oli Platonin lisäksi oli Aristotele.
      Ihmisen oma “maailman viisaus” on halunnut aina ottaa paikkaansa Raamatun totuudelta. Jeesuksen Kristuksen ja Jumalan lain arvovaltaa ihminen on halunnut aina romuttaa mielensä mukaiseksi.
      Luottamus Jumalaan ja Raamattuun halutaan mielikuvissa maailmassa mieltää heikkoudeksi ja henkisesti vajavaiseksi asiaksi.


      Jatkan alla >>>>>>>>>>>>>>>>>>

      • Jatkoa edelliseen >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



        Raamatun pelastusoppi on ihmiskunnan suurinta utilitarismia kuitenkin. Mikään oppi ei lupaa niin suuria asioita -eettisesti korkeaa moraalia ja onnellisuutta kuin elämä Jeesuksessa Kristuksessa tässä ajassa ja uudesti luodussa maassa.
        Jumalan kymmenen käskyn laki opettaa miten rakastetaan Jumalaa ja miten rakastetaan lähimmäisiä.

        “Joka ei rakasta, ei ole oppinut tuntemaan Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus.”
        (1 Joh 4:8)

        Alkuseurakunta loppui 100-300 luvulla Rooman vainoihin. (Matt 24:15-22, Dan 7:25) Keskiajalla oli pieniä vainottuja toisin ajattelevien ryhmiä kun keskiajan kirkko opetti uskontoa väkisin. (2 Tess 2:2-4) Valdolaisliike 1176 lähtien on esimerkki pienen ryhmän kokoontumisesta vuoren luolien piilossa keskiajan uskon vainojen johdosta. Uusi ja Vanha Testamentti oli säkkipuvussa 1260 vuoden ajan. (Ilm 11:3)

        Yhdistynyt maallinen ja kirkollinen valta halusi määrätä ihmisen omantunnon kysymyksistä miten oli pakko uskoa. Inkvisitiolaitos oli käytössä toisin ajattelijoille. (Joh 13:34-35, Matt 7:16-2)

        Keskiajalla oppi ihmisen ikuisesta piinasta helvetin tulessa halki loputtomien ikisuuksien vahvistui. Uskonnollinen eksytys on vahvaa ajan lopullakin kun Jumalan lakia ja Jeesuksen Kristuksen arvovaltaa halutaan korvata. (Ilm 12:17)
        Pyhyyden vaatimuksena ja mittapuuna voidaan pitää Raamatun esittämää vaatimusta: “Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä. Niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen” (Ilm 14:12) Pyhitys tarkoittaa että ihminen kaikissa toimissaan haluaa olla Jumalan tahdon kanssa sovussa Jumalan tahto etusujalla. “Tavoitelkaa rauhaa kaikkien kanssa ja pyrkikää pyhitykseen, sillä ilman sitä ei kukaan ole näkevä Herraa.” (Hebr 12:14)

        “Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä mitä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sitä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se joka tekee Jumalan tahdon pysyy iäti.” (1 Joh 2:15-17)

        Pimeän hengellisen keskiajan jälkeinen uskonpuhdistus mahdollisti Raamatun käännökset latinasta eri kielille. (Matt 28:18-20) Kun joku vilpitön totuuden tutkija löysi Raamatusta uutta valoa syntyi hänen ympärilleen kuulijakunta. Pienistä uskonpuhdistajien synnyttämistä ryhmistä on kasvanut maailmanlajuisisia hengellisiä liikkeitä ja kirkkoja. Joitakin uskonpuhdistajia ovat Pierre Valdes, Hieronymus, John Wycliff, Jan Hus, Martin Luther, Calvin Jean, Knox, Latimer, Melancthon, Zwingli, Ellen G. White. “Uutta tietoa” löytyi Raamatusta ja tietoa ryhmien välillä rakentui päällekkäin.
        Esimerkiksi Seitsemännen päivän Adventtikirkko oli uskonpuhdistusliikkeistä viimeisimpiä. Adventtikirkko on rekisteröty 1863. Luther vaikutti 1400-1500 luvun vaihteessa. Adventtikirkolla olikin heti käytettävissään kaikki uskonpuhdistajien aikaisemmin löytämä totuuden valo. Aikansa liikkeitä olivat myös Metodistit ja Babtistit.

        Amerikassa oli maan perustuslain mukaan uskonnon vapaus. Amerikka oli otollinen hengelliselle herätykselle ja uskollisten syiden pakolaisien vastaanottaja. Profetian Hengen valo toi lisää tietoa Raamatusta. (2 Piet 1:19-21, 1 Kor 14:1,3-5) Jumala on siunannut kaikkia uskonpuhdistusliikkeitä niiden hyvän vilpittömän pyrkimyksen vuoksi. Uskonpuhdistajat etsivät totuutta ja puhdasta Raamatun oppia.

        Uskonpuhdistuksen perustehtävä syntyi Jeesuksen Kristuksen toisen adventin missioon. “Katso Hän tulee pilvissä ! Kaikki ihmiset näkevät Hänet, nekin jotka Hänet lävistivät, ja Hänen tullessaan vaikeroivat kaikki kansat. Näin on käyvä. Aamen.” (Ilm 1:7-8) (1 Kor 15:51-52)

        Kaikki Jeesuksen lampaat eivät ole yhdessä laumassa. (Joh 10:16, Ilm 14:6-12)
        Vilpittömiä totuuden etsijöitä Jumalan omia on kaikissa protestanttisissa ja katolisissa piireissä yksilöinä. Nämä yksilöt etsivät totuutta vilpittömästi. Siellä missä on synti on käynyt suureksi Ilm 18:4 kutsuu jättämään suuret synnit.

        Ajan lopulla kristikunta jakaantuu kahteen osaan. (Matt 7:15-23, 1-14, Ilm 13, Matt 7:15-23) Jeesus kokoaa lampaansa yhteen laumaansa. Tässä laumassa julistetaan lopunajan sanomaa, jossa on profetian Henki, eli Jeesus Kristus. “.........Jeesuksen todistajissa on profetian henki.” (Ilm 19:10)

        “Jeesus vastasi: Minä olen tie totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (14:6) “Joka uskoo minuun saa elää.”

        Pysykää Herrassa ja vihatkaa pahaa. Aamen.


        Siunauksia
        Jari Laurila


    • kirjoitettu on

      Ulkoisesti asioita tarkasteltuna bushmanni olet oikeassa. Mutta bushmanni otatko huomioon mahdollisen hengellisen ulottuvuuden? Ihmiset kokeneet hengellisiä heräämisiä, siis kokeneet suuremman voiman kohtaamista ja sitten haluneet jakaa tätä tietoisuutta ( valaistumista) eteenpäin. Et bushmanni itse usko mihinkään, mitä ei voida tieteellisesti todistaa. OK ymmärrän tämän pointin. Mutta onko olemassa sittenkin muutakin kuin tämä vain mitä voidaan pintapuolisesti todentaa? Uskon että on muutakin kuin vain aineellinen puoli. Elämä on monimuotoisempaa kuin ihminen sen kykenee käsittämään. Ikävä mennä tietämättömyyttä myöntämään, mutta kuka ihminen kaiken tietää? Ei sellaista ole!

    • alex.kasi

      Bushmannoi kysyi:"Onkos kukaan teistä rakkaista siskoista ja veljistä koskaan pohtinut sitä, että miksi on olemassa tuhansia ja taas tuhansia lahkoja, jotka kaikki väittävät palvelevansa samaa Jumalaa, vaikka sitä ei oppien perusteella hevin uskoisi?"

      Hyvä kysymys jota varmaan jokainen on joskus miettinyt.

      Nyt on pari asiaa mielestäni tärkeää huomata .. nimittäin että on eroja ja eroja - eri lahkojen ja kirkkojen välillä. On niitä joista Bushmannikin tuossa kirjoitti joissa opilliset erot ovat niin suuria että ei voi enää sanoa että niissä palvellaan samaa jumalaa ja niitä joissa eroavaisuudet ovat asioissa joilla ei oikeastaan ole suurtakaan merkitystä siihen minkälaiseen jumalaan uskotaan .. eroavaisuudet voidaan panna ikäänkuin ihmisten tilille..

      Kaikissa kristinuskon kirkoissa ja lahkoissa sanotaan että opit pohjautuvat Raamattuun - mutta kun asiaa tutkii lähemmin voi käsitys siitä mitä sillä (siis pohjautumisella) tarkoitetaan, on jo se niin erilainen eri kirkoissa että jo sen perusteella voi olla varma että myös raamatuntulkinnat eivät ajanmittaan voi olla samanlaiset..

      Esimerkiksi eräs ev. luterilaisen kirkon pappi selitti krkkonsa raamatullisuutta siten, että Raamatun kertomus on kuin ylösalasin oleva pyramiidin kärki joka on kirkon uskon juuri ja sydän - mutta kirkon oppi on ajanmittaan kehittynyt ja laajentunut kuin ylösalaisin oleva pyramiidi - kirkon sisäisten päätösten myötä - siksi mikä se tänään on .. ja kehitys tulee jatkumaan myös tulevaisuudessakin..

      Minusta tuo on aika hyvä selitys sille miksi maailmassa on erilaisia suuntia kristinuskon sisällä .. Se riippuu siitä kuinka vakavasti Raamattu vaikuttaa niiden opetuksiin .. totuus on että suureen osaan (suurimpaan?) kristinuskoa on sen ympärillä oleva yhteiskunta pääsyt vaikuttamaan ja siten muuttamaan Raamatun sanomaa toiseksi. Tästä Raamattu juuri ihmisiä oikeastaan varoittaa jo alusta lähtien ...mutta ihmiset eivät sitä halua ja siksi meillä on näitä kirkkoja ja lahkoja joissa kyllä sanotaan että ollaan raamatullisia mutta luitenkin mennään omien ajatusten mukaan.

      Nyt on minun mielestäni niinkin että kaikki eroavaisuudet eivät ole yhtä vakavia - on olemassa eroja jotka muuttavat koko Raamatun erilaiseksi ja eroja jotka ovat enemmän tai vähemmän pikku asioita - vakka varmaan tärkeitä niille jotka niihin uskvat .. Vakavista eroavaisuuksista voi sanoa esimerkiksi sellaisen uskon, että jokaisella ihmiisellä on kuolematon sielu kun sitä verrataan uskoon että ihminen sellaisena kuin hän nyt on ei omaa kuolemattomuutta .. (sen voi tosin saada Jumalalta) .

      Vähemmän vakavia asioita on esimerkiksi mitä ruokaa ihmnen saa tai ei saa syödä ...

      alex

    • ""Onkos kukaan teistä rakkaista siskoista ja veljistä koskaan pohtinut sitä, että miksi on olemassa tuhansia ja taas tuhansia lahkoja, jotka kaikki väittävät palvelevansa samaa Jumalaa, vaikka sitä ei oppien perusteella hevin uskoisi?""

      Uskontoja ja lahkojahan on kristinuskon ulkopuolellakin lukematon määrä buddhismista skientologiaan, mutta jos tässä yhteydessä keskitytään kristillisiin porukoihin, niin oma näkemykseni tämän runsauden syystä on Raamatun vaikeaselkoisuus ja jopa ristiriitaisuus. Niin kauan kun sitä yrittää tulkita kirjaimellisesti, on tehtävä monimutkaisia kompromisseja, jotka luonnollisesti saattavat erota toisistaan hyvinkin radikaalisti.

      Esimerkkinä: kymmenen käskyä kieltää tappamisen täysin yksiselitteisesti. Sen jälkeen tulevassa Mooseksen laissa taas kehotetaan tappamaan milloin mistäkin syystä. On mahdotonta noudattaa yhtäaikaa sekä kymmentä käskyä että muuta Mooseksen lakia kirjaimellisesti, joten on tehtävä kompromissi ja valittava jompi kumpi, tai tulkittava käskyjä erittäin luovasti.

      ""Eli tuhannet ja taas tuhannet lahkot ovat syntyneet puhtaasti ihmisten itsekkyyden seurauksena. Halutaan olla parempia kuin nuo toiset.""

      Itsekkyys vaivaa aivan kaikkia ihmisiä, mm. oman näkemyksensä oikeellisuuteen luottavia ateisteja. Mikäpä muukaan ajaisi heitä/teitä tänne palstalle todistelemaan käsityksensä paremmuutta? :D

      Ymmärrän kyllä täysin mistä syntyy halu perustaa oma lahkonsa samanmielisten kanssa: riitely on kuluttavaa, kun kumpikaan ei ole valmis muuttamaan omaa näkemystään. Omassa porukassa voi jutella ajatuksistaan ja oivalluksistaan joutumatta saman tien puolustamaan niitä.

      Ehkä tässä olisi avain lahkoutumisen rajoittamiseen? Vältettäisiin suoria hyökkäyksiä muiden eriäviä näkemyksiä kohtaan, ja hyväksyttäisiin se, että me ihmisotukset tiedämme loppupeleissä kovin vähän. Ystävällisyydellä ja kunnioituksella on todennäköisempää onnistua oppimaan jotakin niiden "väärinajattelijoidenkin" jutuista. Tämä koskee niin uskovia kuin ateisteja, agnostikkoja ja minkä tahansa muun katsomuksen edustajia.

      • Ei Raamattua ole vaikea ymmärtää .. näin supistettuna Raamatun (= Jumalan Sanan) yksinkertainen ja helppotajuinen opetus on että "elä aina ja kaikessa rehellisesti (oikeudenmukaisuudessa) ja rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi ..

        Esimerkiksi käsky "Älä tapa" tarkoittaa tältä pohjalta katsottuna luonnollisesti "älä tapa epäoikeudenmukaisesti" siis "älä murhaa" .. ja jos luet koko Raamatun ilman omia ennakkoluloja tai ennakko asenteita ... tulet lopulta siihen tulokseen että ihmisellä ei ole oikeutta toisen tappamiseen periaatteessa koskaan .. mutta se oikeus on Jumalalla .. koska Jumala on oikeudenmukainen ... Jumala seuraa omaa lakiaan - ihmisillä on monia lakeja - erilaisia eripuolella maailmaa - mutta ihmisen tekemät lait eivät ole sama kuin Jumalan laki ..

        Jos meitä kohdellaan kaltoin voi oikeudenmukaisuuuden tunne meissä ehkä vaatia noin ensi silmäyksellä "silmän silmästä" - mutta juuri tässä tulee Raamatun opetus esiin - mielummin armo armosta - kuin silmä silmästä.. jätä tuomio sille joka on itse ilman syntiä .. siis Jumalalle ... Jumala on se todellinen oikeudenmukainen ja rakkaudellinen Tuomari ja Jumalan tuomiot ovat oikeita .. ja armollisia ...

        Raamattu sanoo meille :
        Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi; sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan.

        Siis .. "Jumalan Sana" opettaa meille että oikeudenmukainen tuomio on se että "sillä tuomiolla millä me tuomitsemme - myös Jumala tuomitsee meidät."

        Jumala maksoi ihmisten syntivelat ja voi siis armahtaa kenet haluaa - mutta olisi typerää unohtaa että Jumalan tuomiot ovat aina oikeudenmuukaisia .. mikä merkitsee luonnollisesti että Jumalan tuomiotkin voivat tapahtua vain oikeudenmukaisuudessa .

        ´Voitko nähdä oikeudenmukaisuuden - joka sanoo että Jumala joka maksoi syntivelkamme myös armahtaa - jos se on mahdollista - mutta ei koskaan epäoikeudenmukaisesti.

        Jos me haluamme olla oikeudenmukaisia ja rakkaudellisia toisiamme kohtaan - mikä siis on Jumalan tahto ja Raamatun opetus - silloin emme voi tuomita toisiamme. Koston tunne meissä ehkä sanoo "silmä silmästä" - mutta rakkaus sanoo "Ei - vaan armo armosta" ..

        Tuo Raamatun kohta jatkuu.

        Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi? Taikka kuinka saatat sanoa veljellesi: 'Annas, minä otan rikan silmästäsi', ja katso, malka on omassa silmässäsi? Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä. (Matt. 7:)

        ********

        Siis Raamatun ristiriitaisuudet ovat näennäisiä, olen usein miettinyt syitä sille että niin monet ihmiset eivät kertakaikkiaan halua nähdä Raamatun sanoman todellista sisältöä. Lukevatko he kaikkia kirjoja samalla tavalla ? ilman kokonaisuutta ... ottamalla lauseen sieltä toisen täältä .. Tuskin ....

        alex


    • havaintoja1

      Alkukirkot ovat pysyneet melko hyvin koossa, koska niillä on annettuna apostolinen tulkinta. Ortodoksit tosin ovat jakaantuneet eri patriarkaatteihin maantieteellisesti. Noissa kirkoissa on se hyvä puoli, että ei aika kulu kiistoihin, vaan voi senkin ajan käyttää rukoiluun, jumalanpalveluksiin ja raamatunlukuun.

      Protestantismista alkoi varsinainen pysähtymätön jakautuminen. Jo Luther, Calvin ja Zwingli vetivät joukkojaan eri suuntiin eikä sopua löytynyt. Siitä se sitten jatkui. Kun jotkut kuvittelivat tietävänsä Raamatun oikean tulkinnan niin taas pantiin uusi ryhmä pystyyn. Usein myös samalla leimattiin entinen ja muut ryhmät vääräoppisiksi.

      Ilmestyskirja on ollut protestanttien oma temmellyskenttä. Se on siitä hyvä, että siellä on kauhukuvia, joiden avulla voi kerätä joukkoja ympärilleen. Ellen Whitekin keksi uusia selityksiä, joiden suhteen ei voi joustaa, joutumatta portoksi tai porton tyttäreksi.

      • pyh!

        Puhut potaskaa. Katolinen kirkko ja ortodoksit EIVÄT ole alkukirkko.


      • Jeesuksen nimessä...
        pyh! kirjoitti:

        Puhut potaskaa. Katolinen kirkko ja ortodoksit EIVÄT ole alkukirkko.

        Sen tähden kaikilla vääryyden mukaisilla teillä, samoin eriseuroilla, täyytyy olla eri nimet, että tiedetään mitä väärää / vääryden mukaista tietä tai seurakuntaa kulloin tarkoitetaan. Se kaikille hyväksi Totuuden mukainen ja siihen perustuva ei tarvitse kun sen YHDEN nimen, josta kaikki tietää mitä tietä ja seurakuntaa tarkoitetaan. Se, = se Tottuden mukainen. Jota ei voi olla kuin YHDEN laista. Se kaikille hyväksi Raamatun UT, opetusten ja ohjeiden mukainen.


      • kirjoitettu on
        pyh! kirjoitti:

        Puhut potaskaa. Katolinen kirkko ja ortodoksit EIVÄT ole alkukirkko.

        >>>Puhut potaskaa. Katolinen kirkko ja ortodoksit EIVÄT ole alkukirkko.>>>

        Kristittyjen on ihan turhaa jauhaa tätä väittelyä oikeasta ja ainoasta, koska se ei johda mihinkään kuin riitoihin ja sotiin. Uskominen on yksinkertaista, ei monimutkaista rajojen vetäämistä. Viisautta on antaa tilaa ja antaa olla. Kiihkoinen oikeassa olemisen tarve on joutavaa, koska kristityt kaikki kuitenkin samassa veneessä.

        Yhteen hiileen puhaltaminen kannattaa :)


      • havaintoja1
        kirjoitettu on kirjoitti:

        >>>Puhut potaskaa. Katolinen kirkko ja ortodoksit EIVÄT ole alkukirkko.>>>

        Kristittyjen on ihan turhaa jauhaa tätä väittelyä oikeasta ja ainoasta, koska se ei johda mihinkään kuin riitoihin ja sotiin. Uskominen on yksinkertaista, ei monimutkaista rajojen vetäämistä. Viisautta on antaa tilaa ja antaa olla. Kiihkoinen oikeassa olemisen tarve on joutavaa, koska kristityt kaikki kuitenkin samassa veneessä.

        Yhteen hiileen puhaltaminen kannattaa :)

        Voisimme yksinkertaisesti tunnustaa nykyisen asiantilan ja elää kaikki kristittyinä tuomitsematta toisia kadotuksen omiksi.

        Kaikillahan on vapaa valinnanoikeus ja -mahdollisuus. Miksi levittää valhekuvia toisista?


      • Jeesuksen nimessä..
        havaintoja1 kirjoitti:

        Voisimme yksinkertaisesti tunnustaa nykyisen asiantilan ja elää kaikki kristittyinä tuomitsematta toisia kadotuksen omiksi.

        Kaikillahan on vapaa valinnanoikeus ja -mahdollisuus. Miksi levittää valhekuvia toisista?

        Mutta eihän silloin elettäisi Kristillisesti, kaikil ehyväksi Raamatun UT. Kristuksen Jeesuksen ja / apostoliensa Totuuteen perustuvien ja mukaisten / kaikkia kohtaan ja kaikille Oikeuden mukaisten opetsuten ja ohgjeiden mukaisesti. Joka edellyttää Raamatun UT mukaisuudessa / Kristuksessa Jeesuksessa YHDEKSI, YHTÄ oleviksi ja kaikessa YHTÄ pitäviksi, keskinäinen rakkaus ja huolenpito yhteyteen / yhtenäsyyteen, Hänen apostolista seurakuntaa ja seurakuntiaan / sitä Jumalan valtakunta yhteyden / yhtenäsyyden jokaista Jäentään myöden mahdollistavaa, pelastukseksi Krist. vaihtoehtoa, paikkakunnittain ja alueittan, kansakuntien laajuisesti yhteistyöhön järjestäytyneesti / rakentaviksi yhdistymistä.

        Raamatun UT mukaisesta Kristillisyydestä muistuttaen


      • havaintoja2

        >>Ilmestyskirja on ollut protestanttien oma temmellyskenttä.>>

        No sehän on nyt aivan selvä asia, ettei katolinen kirkko (=äitikirkko) halua kenenkään kiinnittävän huomiota Ilmestyskirjaan, koska se niin selvästi todistaa juuri katolisen kirkon olevan se "maan porttojen ja kauhistusten äiti", josta on "löydetty pyhien veri" ja joka harjoittaa hengellistä haureutta "maan kuningasten" eli maallisen vallan kanssa Ilm.17,18.


      • havaintoja1
        havaintoja2 kirjoitti:

        >>Ilmestyskirja on ollut protestanttien oma temmellyskenttä.>>

        No sehän on nyt aivan selvä asia, ettei katolinen kirkko (=äitikirkko) halua kenenkään kiinnittävän huomiota Ilmestyskirjaan, koska se niin selvästi todistaa juuri katolisen kirkon olevan se "maan porttojen ja kauhistusten äiti", josta on "löydetty pyhien veri" ja joka harjoittaa hengellistä haureutta "maan kuningasten" eli maallisen vallan kanssa Ilm.17,18.

        "se niin selvästi todistaa"

        Missä niin lukee?

        Kyse on tulkinnoista. Vielä ei Kristus ole saapunut toista kertaa. Silloin näemme emmekä luule.


      • havaintoja2
        havaintoja2 kirjoitti:

        >>Ilmestyskirja on ollut protestanttien oma temmellyskenttä.>>

        No sehän on nyt aivan selvä asia, ettei katolinen kirkko (=äitikirkko) halua kenenkään kiinnittävän huomiota Ilmestyskirjaan, koska se niin selvästi todistaa juuri katolisen kirkon olevan se "maan porttojen ja kauhistusten äiti", josta on "löydetty pyhien veri" ja joka harjoittaa hengellistä haureutta "maan kuningasten" eli maallisen vallan kanssa Ilm.17,18.

        >> Ilmestyskirja on ollut protestanttien oma temmellyskenttä.>>

        Miksiköhän näin on, vaikka juuri "apostolisen Äitikirkon" luulisi olevan siitä erityisen kiinnostunut, koska juuri ilmestyskirjan 15lukemisesta ja kuulemisesta on annettu autuuslupaukset?

        Ilm.1:3
        Autuas se, joka lukee, ja autuaat ne, jotka kuulevat tämän profetian sanat ja ottavat vaarin siitä, mitä siihen kirjoitettu on...


    • Kristillisiä yhteisöjä on kymmeniä tuhansia, siitä ei liene epäilystä.World Christian Encyclopedia mainitsee noin 10000 yhteisöjä, joiden sisällä alaryhmiä yhteensä noin 33800. Kuitenkin käytännössä ihmisten kuvitelmat tuhansista lahkoista ovat oikeastaan urbaanilegendaa. Varteenotettavia kristillisiä yhteisöjä on alle 20. Tämän väitteen todenperäisyys selvinnee, jos katsoo jäsenmääriä.

      Katolinen kirkko n, 1.2 miljardia
      Ortodoksiset kirkot, vajaa 300 miljoonaa
      Helluntaikirkot, vajaa 300 miljoonaa
      Baptistit, yli 100 miljoonaa
      Reformoidut kirkot (episkopaalit, kongregationalistit, etc) runsaat 80 miljoonaa
      Anglikaaninen kirkko 80 miljoonaa
      Luterilaiset kirkot n. 80 miljoonaa
      Metodistikirkot 75 miljoonaa
      Adventistit 19 miljoonaa
      Jehovan todistajat 8 miljoonaa todistajaa 14-19 miljoonaa kokouksissa kävijää
      Myöhempien aikojen pyhät 15 miljoonaa
      Apostoliset kirkot 12 miljoonaa
      Restaurationistiset yhteisöt, yli 5 miljoonaa
      New Thought yhteisöt, 1,5 miljoonaa
      Veljeskirkot, 1,5 miljoonaa
      Mennoniitit, 1,7 miljoonaa
      Kveekkarit 360000

      Jäsentiedot pääosin Wikipediasta. Tässä oli vasta 16 yhteisöä, ja joukossa on jo sellaisia, joista monet palstalaiset eivät ole koskaan kuulleetkaan ja mukana on jo hyvin pieniä yhteisöjä. Voi olla, että johonkin väliin olisi pitänyt lisätä joku Iglesia di Christo (n. 3 miljoonaa?), mutta kun eivät laske jäseniään.

      Tietenkin jokaisen ryhmän alla on monia kirkkoja. Luterilaiseen maailmanliittoon kuuluu konservatiivisia ja liberaaleja yhteisöjä, mutta eivät ne missään suurissa riidoissa keskenään ole. Samoin ortodoksikirkkoja on monia, katolisessakin kirkossa on toistakymmentä ortodoksista yhteisöä, jotka hyväksyvät paavin johtajakseen. Refromoitua uskon perinnettä seuraavat varsinaisten reformoitujen lisäksi suurelta osalta myös baptistit (paitsi kasteen osalta). Jne.

      Suuria alaryhmittymiä ovat karismaattiset, joita helluntaikirkkojen lisäksi on monissa valtavirtaan kuuluvissa kirkoissa ja myös paikallisissa afrikkalaisissa kirkoissa. runsaat 500 miljoonaa.

      Toinen suuri alaryhmä ovat kirkottomat, yli 400 miljoonaa. Mukana lienee paljon myös järjestäytymättömiä alkuperäisia afrikkalaisia kristillisiä ryhmiä.

      Suurempia jakolinjoja kristilkunnan sisällä ovat katolisuus / protestanttisuus akselien lisäksi vaikkapa kolminaisuuteen uskovat ja ne, jotka eivät usko, tai vaikkapa konservatiivit, liberaalit, maallistuneet, jne.

      Todellisuudessa tilanne on se, että jos haluaa tietää kristillisten kirkkojen päälinjat, riittää, kun oppii parinkymmenen yhteisön tiedot. Jos sosiologisten kriteereiden mukaan haluaa jakaa kristilliset kirkot ryhmiin, tusina taitaa riittää ja silloin saadaan mukaan kaikki uudestisynteistä konservatiiveista maallistuneisiin liberaaleihin ja äkkivääristä toisten tuomitsijoista ekumeenisiin - ja kaikki niiden väliltä niputettua suht kuvaaviin ryhmittymiin.

      Koska useimmat tämän palstan kirjoittajista ovat syystä tai toisesta jollakin tavoin äkkiväärässä suhteessa adventismiin, kuvitelma voi olla se, että nämä monet kirkot taistelevat keskenään. Todellisuus kuitenkin on se, että useimmat näissä kirkoissa olevista kristityistä (useimmat adventistit mukaanluettuna) pystyvät ihan kristillisellä rakkaudella ja kunnioituksella suhtautumaan ei vain kaikkeen normaaliin protestantismiin vaan myös katoliseen ja ortodoksiseen kirkkoon.

      Pahimmat äkkiväärät ovat sitten niissä tuhansissa mitättömän pienissä ja usein rekisteröitymättömissä ryhmittymissä, joista esimerkiksi voi ottaa vaikkapa Suomi palstan parikymmentä innokasta antiadvaria. :D (Hmmm... Ehkäpä muutama palstan adventistikin ansaitsisi tulla lasketuksi omaan ryhmäänsä!?)

      Rauha itsekunkin sielulle.

      Kai

      • >> Koska useimmat tämän palstan kirjoittajista ovat syystä tai toisesta jollakin tavoin äkkiväärässä suhteessa adventismiin, kuvitelma voi olla se, että nämä monet kirkot taistelevat keskenään. >>

        No eivät enää tietenkään taistele, koska maallistuneet valtiot eivät suvaitse sitä väkivaltaa, jota kristilliset yhteisöt käyttivät toisiaan vastaan vaikkapa 1600-luvulla. Vaikkakin todellisuus ei ollut niin verinen kuin tarinat, mutta silti.

        Tosiasiahan on se, että noista luvuista huolimatta noin 70 % maailman väestöstä ei pahemmin Jahvesta perusta ja vaikka naama punaisena huutaisi, ei kukaan kuuntelisi.

        Eikä Jumala tunnu välittävän siitäkään, että nämä erilaiset ryhmittymät eivät pääse uskostaan yksimielisyyteen, vaikka samaa Jumalaa kaikki luulevat palvovansa.

        Lisäksi minusta on hyvin mielenkiintoista se, että kristinusko ja sen Jumala oli noin 1500-luvulle saakka vain ja ainoastaan Euroopan kansalaisten tiedossa, eivätkä ketkään muut kansat tai ihmiset olleet tietoisia tästä mahtavasta Luojasta, joka siirtelee jopa vuoria ja halkoo meriä.

        Mitä tulee adventtikirkkoon, niin adventtikirkko ei näe ekumeniaa sellaisena kannattettavana asiana, että siinä voisi olla aktiivisena mukana, eli ainakaan virallisesti adventtikirkko ei kannata kristillisten liikkeiden luopumista eripuraisuudesta.

        >>> Pahimmat äkkiväärät >>>

        Lasketaanko näihin myös nuoren maan kreationistit, esimerkiksi Ted Wilson ja hänen johtamansa pulju?

        Tosiasia lienee, että adventtikirkolla on vain ja ainoastaan paperilla 19 miljoonaa kannattajaa ja jos sieltä heivattaisiin mäkeen jo vuosia vuosia sitten lahkon toiminnasta poistuneet tai lahkoa vaihtaneet, niin varovainenkin arvio olisi, että noin puolet paperilla olevasta jäsenmäärästä haihtuisi savuna tuuleen ja se määrä jäseniä olisi reilun kahden miljardin kristityn seassa luultavasti kiltistikin arvioiden mitättömän pieni ryhmittymä.

        Tämänhän näkee hienosti niin, että vertaa ensin adventtikirkon virallisia uutisia, joissa jopa tuhannet ihmiset pulikoivat vaatteet päällä jonkin pyhän sakramentin lumoissa ja sitten niitä kuvia, joissa istuu 5-10 ihmistä samaisen organisaation normaalissa palvelusmenoissa kerran viikossa.

        Pitäisi uudistua, mutta sehän tietää riitelyä, kuten historia osoittaa, joten tehdään se vasta sitten kun on pakko ja mitä siitä seuraa, niin sen kertoo tulevaisuus.


    • Ihmisten vuoksi. Tämä on lyhyt vastaus, koska jokainen, joka ei halua tehdä Jumalan tahdon mukaan siten, kun Raamattu sanoo, haluaa perustaa ihan oman lahkonsa seuraajineen --- ja näitähän löytyy jokaiselle maun mukaan.

      Jeesus sanoi Matt. 24. luvussa: "Katsokaa, ettei teitä kukaan eksytä", joten tämä pitää pitää mielessään, kun miettii, mihin mennä. Eksytyksiä on ollut kautta aikojen, ja on nytkin yhä enenevässä määrin. Jumala ei meitä eksytä, vaan ihmiset ja heidän harhaanjohtajansa Baabelin herra.

      Joka rakastaa Jumalan sanan totuutta, ei eksy. Hänen edessää on Tie, Totuus ja Elämä, eli Jeesus Kristus johtajana. Hän on varma luotsi matkallamme kohti päämäärää.

    • ---)Joka rakastaa Jumalan sanan totuutta, ei eksy.(---

      Tämä siis tarkoittanee sitä, että adventismin perustaja Ellen G. White ei rakastanut sitä jumalan sanaa, koska eksyi pahemman kerran omien teorioidensa viidakkoon ja kuten useaan kertaan on todistettu, niin mm. hänen enneunensa ja muut profetiansa ovat pahasti menneet kiville.

      Sitten on näitä tuhansia ja taas tuhansia lahkoja, jotka rakastavat jumalaansa niin, että ovat valmiit kuolemaan vaikkapa martyyrikuoleman jumalansa vuoksi ja jos adventisteilta kysytään, niin he ovat vain eksyksissä kuin pässit ja adventisteilla on ainoastaan se pienempi valo, jota muille ei jostain syystä ole annettu?

      Kuinka monella onkaan siis johtajanaan se tarujen Jahve-olento sieltä Raamatun tarustoista? Kuljetko sinä sen taruhahmon perässä ja luulet, että olet ansainnut jonkun autuaallisen olotilan kuolemasi jälkeen, vaikka et olekkaan täysin varma kohtalostasi?

    • Kyllä se on niin

      Sitähän se tarkoittaa!

    • piike

      olet oikeassa tuhasia lahkoja kaikki ovat oikeassa !!! mutta minne unohtui JUMALA suurin osa sodista syntyy uskosta, uskokaa Jumalaa ja auttakaa lähimäistä rakastakaa häntä kuin isteäsi !!!!

    • miten niin?

      Kaikki oikeassako?

    • Pastorin tavat

      Adventistipastori on aina mielestään oikeassa, silloinkin kun hän tekee huorin tai anastaa toiselle kuuluvaa.

    • Onko syntiä?

      Onko adventtikirkon pastorikunnassa niitä, jotka katuvat syntejään?
      Vai onko adventtikirkon pastori niin pyhä, ettei hän tee edes syntiä?
      Syntiä tekevät siis vain seurakuntalaiset?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1663
    2. 44
      1003
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      62
      958
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      929
    5. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      60
      908
    6. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      879
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      840
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      785
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      768
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      752
    Aihe