Kiusaamiseen puututtava nopeasti koulussa...

asiilannim

Kiusaamiseen on puututtava nopeasti koulussa. Koulun omat toimintamallit vesittävät ja pitkittävät asioiden hoitamista. Ja monelta koululta puuttuu tahtotila puuttua kiusaamiseen ja sekä vaadittava ammattitaito.

Koululla on tavallaan omaan toimintamalliin vedoten (asiat hoidetaan koulun sisällä) oikeus päättää, että mistä asioista ollaan yhteydessä kotiin. Mielestäni väkivaltatilanteissa koulun olisi pakko ottaa yhteyttä kotiin. Ja lyöminen on mielestäni jo pahaa väkivaltaa.

Entä perheiden ja lapsen oikeusturva? Jos lasta lyödään päähän ja siitä ei ilmoiteta kotiin, niin kuka on korvausvelvollinen. Lyönnistä päänseudulle voi aiheutua esim. näkö- ja kuulo-ongelmia yms. Ja korvaako kukaan kun ei ole faktaa, että ko. tapahtuma on sattunut koulussa jos koulusta ei kerrota.

Asioita koulussa ei haluta hoitaa, sillä jos niistä tulee dokumentointia, niin onhan tiedossa, että asiaan on puututtu, mutta toimenpiteet eivät ole tehonneet. Annetaan vaan yhden mellastaa ja sitten kun joku lyö päänsä betoniin niin aletaan puuttua sitten ongelmaan (vaikka tätä olisi jatkunut kuinka pitkään) Ja kyseinen teko olisi sitten se viimeinen niitti.

Entäpä se, että koulussa painotetaan, että "pitää kertoa opettajalle" - kertooko koulussa kukaan oppilaille, että pitää KERTOA MYÖS KOTONA!! Ei voida olettaa, että koulu on oppilaan paras tuntija. Kaikki eivät ole niin avoimia, että kehtaisivat kertoa...Ja sitten kun kertovat, niin vanhemmat hokevat, että "kerro opelle". Sehän on selvä kierre ja lapset ihmeissään Oma vanhempi välttämättä huomaa tätä kierrettä ja ei ota vastuuta vaan sysää sen koululle ja koulu ei välttämättä ole halukas puuttumaan.

Toivottavasti ymmärsitte, että mistä on kyse. Meidän tapauksessa väkivalta tapahtui oppitunnilla ja opettaja ei kertonut asiasta mitään kenellekään...muut luokan oppilaat olivat sitten kertoneet kotona. Ketään ei ohjattu esim kuraattorille eikä terveydenhoitajalle (vaikka lieviä vammoja). Kysyn vaan, että onko tässä toimittu eettisesti oikein.

Mutta kukaan ei tähän vastaan - koulusta tulee viestiä, että koulu ottaa tarvittaessa yhteyttä huoltajiin. Se siitä vastuusta.

Ja voiko koulusta tehdä lastensuojeluilmoituksen jos se ei ohjaa väkivaltaista oppilasta esim. terveydenhoitajalle tai kuraattorille tai soita poliisille?

1

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Printteri hajalla 11

      Kirjoituksesi oli melko lailla sekava eikä kaikista lauseista oikein saanut tolkkua, mitä olet tarkoittanut. Heittelet ilmaan aika epämääräisiä syytöksiä ja väittämiä sekä vaatimuksia.

      Olen yläasteella olevan tytön äiti, työssäni olen lähellä koulumaailmaa. Tyttöni koulussa ja luokassa ei ole tietääkseni mainittavasti ollut mitään varsinaista kiusaamista, mutta ovathan oppilaat luonnollisesti keskenään nahistelleet enemmän ja vähemmän. Varsinkin pojat ovat painineet välillä niin, että hiekka pöllyää ja ruohotupsut lentelevät. Tällaisista tapauksista opettajat ovat olleet yhteydessä asianosaisten vanhempiin - jos tapaus vaan on heidän tietoonsa tullut. En tiedä, miten asioita on selvitelty, mutta selvitelty on.

      Minua ihan aidosti kyllästyttää tuo jatkuva vaatimus, että koulun on PUUTUTTAVA milloin mihinkin. Kun ope sanoo lapsille, että ketään ei saa kiusata tai haukkua ja toisten tavaroihin ei saa koskea, koulu on PUUTTUNUT oppilaiden toimiin ja vaatimus on täytetty.

      Koulu ja yksittäiset opettajat tekevät yleensä parhaansa taatakseen koulurauhan ja sopuisat välit oppilaiden kesken. Kasvatustyö on kuitenkin pääasiassa vanhempien vastuulla. Väittämäsi, että koulu ei haluaisi PUUTTUA esim. kiusaamiseen, on mielestäni vähän outo.

      Ammattitaidon suhteen olet sikäli oikeassa, että kotona täysin pieleen kasvatettujen tai psyykkisesti häiriintyneiden oppilaiden toimintamallien oikaisemiseen opettajan ammattitaito ei riitä - eikä sen tarvitsekaan. Kuraattorit ja terveydenhoitajat ovat usein ylityöllistettyjä. Jokainen ymmärtää, että on vaikea saavuttaa paljonkaan, jos tapaa oppilaan kerran viikossa 45 minuutin ajan!

      "Jos lasta lyödään päähän ja siitä ei ilmoiteta kotiin" - Eikö lapsi kerro sitä itse?

      "Asioita koulussa ei haluta hoitaa, sillä jos niistä tulee dokumentointia, niin onhan tiedossa, että asiaan on puututtu, mutta toimenpiteet eivät ole tehonneet." - Tämähän kertoo sen, että koululla ei todellakaan ole riittävästi keinoja saada esim. kiusaaminen loppumaan. Kohteeksi joutuneen lapsen vanhemmilla on luonnollisesti mahdollisuus viedä asia oikeuteen siviilikanteena. Kyllä jokainen perhe vastaa itse lastensa tekemisistä riippumatta siitä, missä ne tapahtuvat. Yleensähän kiusaaminen tai väkivalta ei todellakaan rajoitu koulualueelle ja -aikaan, vaan sitä on (paljon rajumpana) vapaa-ajalla ja nykyisin ennen kaikkea somessa. Nämä eivät todellakaan kuulu koulun vastuualueeseen!

      "Annetaan vaan yhden mellastaa " - Mistä päättelet, että koulu ei olisi yrittänyt saada tätä mellastusta loppumaan? Keinoja on kuitenkin rajoitettu määrä ja se on lainsäädännöstä kiinni, ei yksittäisen koulun tai opettajan toimintamalleista - sinun termiäsi käyttääkseni.

      Juttusi siitä, kenelle oppilaan tai koulun pitää mahdollisesta kiusaamisesta kertoa, ei auennut. Kun lapsi kertoo vanhemmille, on todella omituista, jos vanhemmat eivät ota yhteyttä kouluun! Opettaja ei voi tietää tapahtumista, jos hänelle ei kukaan kerro. Ymmärrät varmaan, että jokaista oppilasta ei koko koulupäivää vartioida niin, että tiedettäisiin, mitä hänelle tapahtuu ja mitä hän tekee.

      "Ketään ei ohjattu esim kuraattorille eikä terveydenhoitajalle " - Tätähän sinä et voi tietää. Nämä ovat salassapidettäviä asioita. Toiset oppilaat ja heidän vanhempansa eivät tiedä, mitä koulu tekee väkivaltaisen tai häiriintyneen oppilaan kanssa. Usein he luulevat, että ei mitään, vaikka mukaan olisi (vanhempien lisäksi!) jo kytketty kuraattori, lastensuojelu, poliisi ja nuorisopsykiatria.

      Kritisoit koulua ja opettajia aika rankasti. Voisitko kertoa, miten sinun mielestäsi kuvaamassasi tilanteessa olisi oikeasti pitänyt toimia? Jos kohteena on ollut sinun lapsesi, uskotko ihan varmasti hänen kertomuksensa sanasta sanaan täytenä totuutena kuulematta lainkaan muiden kantaa?

      Luonnollisesti voit soittaa lastensuojeluun ja alustavasti kysellä, miten tässä - mielestäsi heille kuuluvassa - asiassa pitäisi edetä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe