Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

EI kuntaliitokselle!

tillola

Nyt kysytään Iitin päättäjiltä viisautta ja kaukonäköisyyttä. Mikään kuntaliitos missään päin Suomea ei ole oikein onnistunut. Pahiten ovat aina kärsineet syrjäalueet, mikä Iittikin Uudessa Lahdessa olisi. Teillä on vastuu ja velvollisuus ajaa kuntalaisten etua, ei Lahden etua. Antakaa suhmuroinnin ja poliittisen pelaamisen olla. Tämä taktikointi, että liitosvastustajat äänestävät JAA, että päästään toiselle kierrokselle - ei hyvää päivää! Pilaatte Iitiltä viimeisenkin uskottavuuden neuvottelukumppanina! Puhumattakaan siitä, että leimaatte itsenne pelureiksi, kermankuorijoiksi ja tuuliviireiksi. Nyt ryhtiä!

Salpausselän kuntaliitosselvityksessä on kolme isoa asiaa pielessä: se ei ole juridisesti sitova, sen aluedemokratiaa ei ole edes tarkoitus toteuttaa ja sen tulevaisuusstrategia on tuuleen rakennettu pilvilinna. Uuden Lahden ei siis tarvitse pelätä mitään seuraamuksia, jos se heti rikkoo sopimuksen ja ajaa Iitin koulut alas. Täällä voi hetken aikaa istuskella aluekomitea, joka jätetään jakamaan kulttuuriavustuksia, kunnes toimielin lakkautetaan, korjaan: kehitetään, osaksi jotain Lahden virastoa. Lahden kasvuennuste on 0,4%, mutta viimeisin väkiluku on laskenut. Salpausstrategia on kuitenkin laadittu 1% väkiluvun kasvun varaan, josta sitten lasketaan yritystoiminnan kukoistusta ja palvelutarvetta eteenpäin. Lahti investoi parin lähivuoden aikana 200 miljoonalla eurolla eikä todellakaan tee sopimuksen edellyttämiä säästöjä. Ei tee moni muukaan kunta, Kärkölä - Iittiä pienempi - aikoo rakentaa uimahallin, vaikka on ajautumassa kriisikunnaksi.

Iitti ei olisi ainoa maalaiskunta, joka on suoraan hylännyt liitokset. Emme siis olisi kuntakartalla mikään kummajainen. Sote-alueesta ei tule lasta eikä makkia, kun asian käsittely jumiutuu perustuslaillisiin ongelmiin alkutalven ja ensi kevään aikana. Lahti haluaa meidät Helsinkiin, jonka sote-ongelmat ovat ihan erilaiset: nuoria, päihteitä, päiväkoteja jne. kun meillä pääpaino rahankäytössä on tulevaisuudessa vanhustenhoito. Tampereen ervaan on tulossa samanlaisia maalaiskuntia kuin Iitti, joten se on meille edullisempi vaihtoehto.

Valtion rahahanojen sulkemisella pelotellaan pikkukuntia tauotta. Ne sulkeutuvat joka tapauksessa, ja jos olemme silloin Lahdessa, iskevät leikkaukset kipeimmin tänne. Itsenäisinä saamme edes itse arvioida, mistä palveluista leikataan ja mikä on meille säilyttämisen arvoista. Meillä on ollut hyvät elämän eväät 475 vuotta eikä tilanne ole siinä mielessä muuttunut miksikään. Maltilla ja suu säkkiä myöten edeten palvelut säilyvät ja kunta kukoistaa.

14

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ????

      Kuntaliitos on edessä joka tapauksessa joko Lahteen tai sitten Kouvolaan.

      • tillola

        Minkäänlaista liitospakkoa ei ole olemassa. Kunnan oman tahdon ylitse ei voi kävellä, niin sanoo Suomen perustuslaki. Iitin ei kannata liittyä kumpaankaan konkurssipesään, vaikka sinne rahoittajia kovasti toivottaisiinkin. Siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että Iitti ajautuisi kriisikunnaksi, lienee jo aivan sama, mihin meidät silloin määrätään. Kriisiä ei tule, jos osaamme itse tehdä päätöksiä, myös niitä kipeitä. Yksi kriisikunnan merkki on jumiutunut päätöksenteko, kun kaksi tasavahvaa ryhmittymää torppaa koko ajan kaiken järkevän kehityksen. Iitin valtuusto on tähänkin asti kyennyt tekemään päätöksiä hyvässä yhteistyössä yli puoluerajojen.

        Kuntien keskinäistä yhteistyötä voi ja pitääkin suosia. Esimerkiksi Nastolan kanssa perusturvan toiminta on sujunut jouhevasti, vastaavaa yhteistyötä voisi tehdä sivistystoimikin. Maan hallitus on luvannut miljardin säästöt kuntien tehtävistä vastapainona valtionosuusleikkauksille. Tämäkin asia on auki, sote-ratkaisun ohella - ei kuntien kannata nyt sokkona luopua päätösvallastaan ja ihmetellä sitten isossa liitoskunnassa, miten pieleen kaikki arviot ja visiot menivätkään.


    • ÄLKÄÄ LIITTYKÖ

      Kouvolassa kuntaliitossopimus nollattiin heti. Kuulemma uusi ryhmittymä ei tarvi sitoutua moiseen.
      Suninen (ps) yrittää puolustaa syrjäkyliä mutta kokoomuksen mukaan kuntaliitos sopimus tarkoittaa juuri päinvastaista.

      Aivan huippusairasta on tavoite sulkea terveyskeskukset Asia korvattaisiin alimitoitetulla Suoratamo sairaalalla. Kun nyttekin on ruuhkaa, niin arvatkaapa mitä onsitten kun puolet vuodepaikoista häipyy.

    • ????

      Pystyykö Iitti tuottamaan kaikki palvelut itse?

      • tillola

        Miksi ei pystyisi, onhan se tuottanut tähänkin asti? Sote-asia ratkeaa joskus myöhemmin, mutta ei noissa vanhoissa yhteistyökuvioissa ole mitään vikaa. Ostopalvelut ja kuntayhteistyö toimivat edelleen. Vanhusten hyvään hoitoon kehitetään koko ajan uusia systeemejä muualla Suomessa, sitä työtä pitää Iitissä seurata tarkasti ja poimia hyviä käytäntöjä tännekin. Palvelubussia on kaavailtu, kevyempiä asumispalveluita ja tehokasta kotihoitoa. Nyt muuten ollaan taas 7000 asukkaan pitäjä ja sisäänmuuttava väki on nuorempaa sukupolvea. Valtakunnan taloustilanteelle emme mahda mitään, mutta omat asiat hoidetaan.


    • pystyhoito jari

      Kouvola velka, näkyvä ja piilotettu ylittää jo puolen miljardin rajan. Suoratamo lisää taakkaa noin 200 miljoonaa. Muutoin kunta velkaantuu miljoonan kuukaudessa.

      He haluavat teidän rahat tuohon hullunmyllyyn

    • vaakahuolto mari

      Lahden parin lähivuoden investoinnit ovat myös 200 miljoonaa. Ja velkaa on ennestään niin että tyrä rytkyy.

    • tillola

      Kiitos Iitin valtuustolle! KIITOS!

      • Naantalista

        Pysykää iittiläiset itsenäisinä muutama vuosi ja kehittäkää kuntaanne. Eduskuntavaalien 2015 jälkeen valtakunnan politiikka voi olla jotain muuta. Kun tämä Kataisen ja Urpilaisen hallitus jää historiaan, aletaan Keskustan johdolla kehittää Suomea tasapuolisesti. Silloin Iitilläkin on paremmat mahdollisuudet kehittyä myönteiseen suuntaan. Rahat ovat edelleen tiukalla, mutta asenteet ovat asukasystävällisempiä. Suuruuden ekonomia ei aina toimi, vaan voi olla jopa tuhoisaa.


    • joku18

      Iitti teki päätöksen johon valtiovarainministeriö ei ole tyytyväinen.

      • tillola

        Iitin olemassaolon tarkoitus ei ole mielistellä valtionvarainministeriötä, vaan toteuttaa kunnallista itsehallintoa Iitin alueella omien asukkaittensa parhaaksi.


    • ????

      Perustuslaki ei ole lukinnut maantieteellisiä kuntarajoja eivätkä kuntien pakkoliitokset ole siten perustuslain vastaisia.

    • joku18

      Neljä muuta kuntaa sitten mielistelivät valtiovarainministeriötä kun päättivät hyväksyä uuden Lahden muodostamisen.

      • Hyvät rahat

        Siinähän mielistelevät. Oliko mitään väliä kuntien päätöksellä. Ei ollut kun uutta tuuttiin jo tulee. Kyllä se Vpj nyt siellä poterossaan myhäilee ja laskee yhdistymishallituksen paikkansa palkkakustannuksia. Voi sitten vähän siinä sivussa tienata.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2247
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2073
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1500
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1397
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1364
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe