Vasikoitten juotosta

Paskerville

Niin, pari asiaa tässä näin yleisesti ottaen mietityttää tätä lomittajatarta, ja ois kiva kuulla teidän muitten, isäntäin ja renkein, kokemuksia/näkemyksiä aiheista =)

1. Pikkuvasikan opettaminen tuttiämpäriltä normiämpärille. Minkä ikäsenä teidän mielestä ois sopiva aika opettaa juomaan normiämpäriltä? Itte oon kattonu, että jos alkaa olla riittävän kookas kaveri, että kohta kumminki siirretään ryhmäkettaan, niin oon ruennu opettamaan ämpärille, mikäli talonväki ei anna eri ohjeistusta. Tokihan jos on kookas jo syntyisään, niin kattelen vähän papereistaki, että en nyt ihan muutamaviikkosta ala pistään ämpärijuotolle.

2. Maitojauheet. En nyt äkkiseltään löytäny tästä tietoa netistä, mutta mitä mieltä ootta, että mistähän tuota uutetaan? Mullon jotenki sellanen tunne, että kun meijerille sattuu livahtamaan "huonompi" erä maitoa (I/II lk), niin ne sitte vissiin siitä tekee tätä maitojauhetta, jota sitte myydään tuottajille takasi ;) Tokihan se selkiästi litrahinnalta halvemmaks tulee juottaa, kuin tankkikelponen maito, mutta sitte taas tulee se vastaan, että näät maitojauheet on liika "steriilejä". Kun tuntuu, että ovat vasut niin herkästi sitte ruikulilla, kun vaihetetaan maidosta juomalle, vaikka se tapahtuiski vaiheittain varovasti.

3. Hapannut/hapatettu maito. Tunnustan, olen tälle kesälle joutunut juottaan hapannutta maitoa vasikoille, koska eihän vanhoissa navetoissa monestikkaan ole kunnon kylmätiloja (ymmärrettävistä syistä), missä pitää maidot vähän kauemmin raikkaana. Ja totesin yllätyksekseni, että kukaan viidestä juottovasikasta (ryhmäketta, jossa tuttiseinä) ei muuten mennykkään vetelälle! Kaikilla oli kuivat peräpäät, hyvännäköstä kiinteää sontaa, ja virtaa oli niin että meinas itteltä lähtiä jalat alta kun pomppivat päälle kun menin sivoamaan kettaa :D

"Juoman hapattamisella on kolme tavoitetta. Hapan juoma säilyy hyvin. Hapatuksen ansiosta ripuliriski pienenee, koska juoksutusmahan happamuus ei katoa, vaikka vasikka saisi isommankin määrän. Hapotuksen kolmas tavoite on rajoittaa kerralla imetyn juoman määrää. Hapan ei ole yhtä maistuvaa kuin happamaton ja vasikka ei juo itseään kipeäksi. Hapottamisen tarve riippuu siis enemmän juottotavasta kuin käytetystä juomasta. Vapaajuotossa tulee helposti ylenjuontia ilman happoa. Juoma-annosta säätävällä automaatilla tätä vaaraa ei ole." Lähde: Maito ja Me- lehti, http://ammattilaiset.valio.fi/maitojame/mm6_04/el6_04.htm 29.9.2014

Kokemuksia/kommentteja?

3

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Muamuija

      Miksi vasikka yleensäkään pitäisi siirtää tuttiämpäristä sankojuottoon? Meillä kaikki juo koko juottokauden tutista, tuttisankoille saa telineitä seinään tai on olemassa vasikkabaareja, jossa vaikka viisi vasikkaa voi juoda annoksensa kerralla. Toki joskus joku satunnainen vasikka opetetaan loppuvaiheessa sankoon, jos ryhmässä juotettavana vaikka on yksi vasikka enemmän kuin kädet tai astiat riittää, mutta korkeintaan muutama vuodessa, jä lähinnä sonneja nekin.

    • karjonhoitaja

      Katsoppa vasikkaa silloin kun se juo lehmästä, miten sen pää ja samalla ruokatorvi on?Vertaa vasikan asentoa tuttiämpärin ja tavallisen ämpärin kanssa. Kumpi luonnollisempi? Siis suomennettuna älä juota tavallisesta ämpäristä. Juota aina tuttiämpäristä. Se on nykyään ainoa virallinen käytäntö. Toisaalta olen aina sanonut että jos ei osata pitää tuttiämpäriä puhtaana niin parempi olla juottamatta sillä ollenkaan. Tutit avattava vähintään kerran päivässä ja samalla harjataan tutit ja ämpärit miedossa pesuainevedessä ja huuhdellaan. Jos jollain vasikalla ripulia, kaikki tutit lisäksi ämpäriin jossa niin kuumaa vettä kun hanasta saa, annetaan olla niin kauan kunnes vesi jäähtynyt jolloin voi harjata ja huuhtoa kertaalleen. Astiat säilytetään ulkona tuulettumassa ei minkään pölyävän tien vieressä eikä maassa. Juomat juotettava vähintään kolme kertaa päivässä niin että kokonaisjuomamääräksi muodostuu 8-10 litraa. Pikkuvasikallekkin aina vettä normiämpärissä, vasikka on utelias joten ihan pikkuinenkin maitojuotolla oleva vusu juo välillä vettä varsinaisen juoman lisäksi.
      Olen kuullut että kun vasikalle jätetään aina ternimaitojuotosta asti maitoa, vaikka jäähtynyttäkin, saataville vapaasti, ei koskaan tule sellaisia vasikoita jotka ei osaa juoda, niinkuin pikkuvasikoitten kanssa saa aina taistella että oppivat juomaan. Hapanjuotto ok. tutti ja letkut silloinkin voitava harjata vähintään kerran päivässä pesuainevedessä ja suoritettava kuumavesikäsittely kuten tuttien suhteen oli puhetta äsken. Voi järjestää heti kaksi letkua ja tuttia vuoropäivin vaihdettaviksi.

      En tiedä mutta ihan kun olisi sellainen mielikuva että startilla olisi jotain tekemistä heran kanssa, siis meijerin sivutuotteen. Liika steriiliys voinee olla ongelma, mutta varsinkin juuri maitojuoton yhteydessä on puhtauden suhteen oltava tarkka. Yhden ripulivasikan takia on sitten kaikki ripulilla jos ei ole tarkka. Ylipäätään on aina osattava ryhmittää vasikat niin että juottaa ne varmemmat ja terveet vasikat ensin ettei esim.ripuli leviä
      Hapanjuomaa kehuvat. Tosin tavallinen vapaajuotto ilman hapatusta on tuottanut hyviä tuloksia, on seurattava mahdollisuuksien mukaan vasikoitten kuluttamaa maitomäärää.

      • helppoa seurata

        Silloin se juo tavan ämpäristä, kun alkaa juomaan vettä kupista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1669
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      26
      1483
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1149
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      6
      1111
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1082
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      5
      991
    7. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      964
    8. 6
      960
    9. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      2
      960
    10. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      6
      954
    Aihe