Matto rotan häkkiin?

kesyrotta

Moi! Olen päättänyt ottaa kaksi kesyrottaa lähi aikoina. Mietin että voisiko häkkiin laittaa maton, koska perheessä tulee puruista allergiaa? Jos ei, niin allergisoivatko puupelletit helposti? Entä tuleeko kesyrotista helposti allergiaa? Kokemuksia? Kiitos niille jotka viittii vastata, tää on kiperä tilanne ja haluisin vastauksia!! :)
Tuli vielä mieleen, että voiko häkkiin laittaa jotain muuta, esim. sanomalehteä tai paperia?

21

1899

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Sedä

   Kannattaa lueskella vielä hoito-ohjeita ajatuksella, kuivike-asiakin tulee niissä takuulla esiin ;)

   Purun pöly aiheuttaa hengitystieongelmia rotillekin. Purua siis ei saa käyttää. Paras kuivike on Toa Lätt -paperipelletti, tosin vähän vaikeasti saatava. Myös Mörtti Röpö tai vastaava lehtipuuhake, pellava- tai hamppukuivike tai puupelletti käy.

   Mattoa en suosittele, mutta osa käyttää häkin pohjalla fleeceä, ja sen lisäksi vessalaatikkoa. Tosin rotat ei mitenkään välttämättä vaivaudu laatikolle ja kangas ei sitten pidä hajuja yhtään.

   Rotta ei ole lemmikeistä allergisoimattomimpia, mutta kannattaa käydä itse kokeilemassa kasvattajan tai harrastajan luona, muuten ei voi tietää.

   Paperi ei käy kuivikkeeksi, mutta rotat mielellään tekee pesää niin vessa ja talouspaperista kuin tavallisesta tulostepaperistakin.

  • Kesyrotta

   Kiitos vastauksistasi!

  • surhym

   Voi käydä myös terveyskeskuksessa ja pyytää allergia testissä, muistaa vaan pyytää erikseen rotan testin. Kyllä rotat ovat aika allergisoivia, toisilla(kuten minulla) eivät aiheuta ongelmia vaikka olen muille eläimille pahasti allerginen. Ei nuo sedän mainitsevat kuivikkeet pölyä juuri ollenkaan, kun on ihana eläinkauppa niin tilaavat kyllä toalättiäkin, ei tahdo muuten oikein löytyä.
   Varsinkin tuo sanomalehti kuivikkeena on todella huono, rottien tassut eivät kestä sitä. Eikä juu pidä hajuja, kuten kankaatkin alkaa vaan haista voimakkaasti.
   Tuo on aina hyvä vaihtoehto että voisi käydä kasvattajan luona, silloin huomaa jos alkaa allergiat vaikuttaan kun saa pidellä rottaa sylissä.

   • tulikirahvi

    Allergiatesti ei välttämättä toimi jos ei ole ennen ollut rotan kanssa tekemisissä. Testissä näkyviä allergeeneja alkaa nimittäin muodostua vasta altistuksen jälkeen. Ja lemmikin kanssa pystyy elämään niinkin, että saa siitä vain hyvin lievää allergiaa.


  • surhym

   Juu, mutta kyllä allergia testistä näkyy jos on paha allergia. Jos testissä ei nouse kuin pieni punainen täplä niin sitten voi alkaa suunnittelemaan rottien luona vierailua. Teini aikoina olisin päässyt itse helpommalla jos olisin tiennyt olevani todella pahasti allerginen kissoille.. En olisi mennyt asuntoon jossa oli kissoja. Tai olisin aloittanut kaks päivää aikaisemmin allergia lääkkeet. Voin kertoa että ei ole kiva saada yhtäkkinen kohtaus, parempi käydä ensin testaamassa(jos on kuitenkin ennestään allergioita perheessä) ja alkaa sitten miettimää seuraavaa vaihetta.
   Tiedän kyllä että voi elää sopusoinnussa eläimen ja allergian kanssa.. Mutta kaikki eivät ole valmiita siihen, siksi suosittelen käymään ensin testissä ettei tarvi luopua eläimestä allergian takia..sitä lausetta näkee ja kuulee ihan liikaa,

  • Kesyrotta

   Kiitos kaikille vastauksista! Me käymme kokeilemassa :)

  • eimattoa

   Rotat on sellaisia että ne pisauttelee jatkuvasti jokapaikkaan ja se kyllä haisee. :D Jos mitään kangasta laitat häkkiin ni se pitää sitten laittaa melkeen joka päivä pesukoneeseen ettei haise. Ja jos laitat vaikka niille nukkumapaikaksi jonkun vanhan vaatteen ni ne mielellään pissaavat sen ensin mukavan hajuiseksi ja sitten nukkuvat siinä niin että turkkiin tarttuu se haju :D Itte teen koko haju jutun kans sillee että mulla on iso häkki johon pohjalle vaihdan joka toinen päivä uudet mörtti röpöt. Ja nukkuma alustana on joku vanha riepu minkä heitän pois jokapäivä ja laitan uuden. Kans ruokakupit ja tasot pesen ihan joka päivä vedellä.

  • surhym

   Kerran viikossa riittää kyllä ihan hyvin. "ei mattoa"- nimimerkki kokeile etsiä toa lätt merkkistä paperi pellettiä, se yhdessä mörtin kanssa pitää paremmin pissan hajua. Kysy vaikka eläinkaupasta jos voisivat tilata sitä.

  • kesyrotta

   Kiitos kun viititte vastailla! :)
   Voiko rotan häkkiin laittaa paperisilppua ainoaksi kuivikkeeksi? Ja jos ei, niin voiko toal lättiä ainoaksi? Pöliseekö toal lätt?
   Mörtti röpöä ei voida laittaa koska siitä tulee meille ihmisille vähän allergiaa :(

  • kesyrotta

   Voisitteko vastata vielä noihin kysymyksiin?
   Ai niin! Vielä yksi kysymys ;)
   Voiko sinne häkkiin laittaa linnunsiemeniä tai auringonkukan siemeniä? Älkää pitäkö mua sitten ihan tyhmänä :D Nimittäin näin yhen kuvan jossa rotan häkissä oli linnunsiemeniä :D
   Pliis vastatkaa!

   • tulikirahvi

    Toa on pelkiltäänkin hyvä kuivike. Toa ei pölise.

    Rotta syö joko siemensekootusta tai pellettiä pääruokana, ja siemensekoitus voi näyttää linnunruualta. Linnunruokaa ei kuitenkaan ole syytä antaa, vaan varta vasten rotille tarkoitettua ruokaa. Auringonkukansiemenet on hyviä herkkuja, mutta liialti niitä ei kannata antaa, tai on riski että ne lihovat.


  • kesyrotta

   Kiitos vastauksista jälleen kerran! :)
   Vielä semmoista kyselen, että mistä saa sitä toa lättiä?
   Asun siis Oulun lähellä, eli oulusta voisin hakea :)

  • surhym

   Itse kysyin paikallisen eläinkaupan omistajalta olisiko mahdollista tilata toalättia myyntiin ja olen sieltä saanut siitä asti sitä. Silloin kun Tampereella oli vielä Euromarket niin sieltä sai sitä. Joissain valinta taloissa on myös, en tiedä muista kaupoista. Kannattaa kysyä jos on joku pikkunen eläinkauppa josko voisivat tilata, ne varmastikin voisivat olla asiakas ystävällisiä :D

  • kesyrotta

   Kiitos! :)

  • kesyrotta

   En tiedä vielä otanko tyttöjä vai poikia, mutta voisitteko ehdotella nimiä? Omia keksimiä/mietinnässä olevia:
   Tyttö: Fiona, Nelli, Nuppu

  • surhym

   Ota vaikka kalenteri ja katso siitä sopivia nimiä :D Itse olen noille mun pojille keksinyt bändien henkilöiden mukaan, tai jos olen katsellut juuri jotain sarjaa tai elokuvaa. Melkein aina kyllä vaihtuu tai muuntautuu erilaiseksi. Tai tulee lempinimiä käytöksen mukaan.

  • tulikirahvi

   Mä yleensä tiedän nimet viimeistään kun tutustun rottiin, esimerkiksi Ninja oli heti selvästi Ninja, kun se tuli ja selätti kolme kertaa itseään isompia mummoja 6-0 heti kotiuduttuaan :D Yrttien ja mausteiden nimet on kivoja, mun hiiret on Rosmariini, Timjami ja Korianteri. Ihmisten nimiäkin on kyllä ollut. Ellin meinasin ensin nimetä Keksiksi kunnes kasvattaja sanoi että sehän näyttää ihan Elliltä -Keksi olisi kyllä sopinut moiselle ahmatille kuin nenä päähän...

  • rottaus

   Olen aiemmin käyttänyt sanomalehteä ja Mörttiröpöä, mutta nyt siirtynyt fleecekankaaseen. Toalätt kuulemma paras kuivike. Tuosta mörtistä sen verran, että olen kuullut juttua ettei sekään oikein sopisi nykysuositusten mukaan.
   Fleecekankaita saa jopa 4 e/kpl mukavissa väreissä ja rotat tajusivat heti käyttää kulma-wc:tä johon olen laittanut ihan perus kissanhiekkaa. Kissanhiekkaa siksi, että rotat potkivat hakkeet helposti ympäriinsä. Hiekka raskaampaa niin pysyy boksissa paremmin.

   • Sedä

    Eihän ole paakkuuntuvaa hiekkaa? Se on ainakin kiellettyä, koska voi aiheuttaa suolitukoksen jos rotta keksii syödä sitä :/ Mörtti on jees, paitsi ettei tosiaan ime kunnolla. Mulla on Toaa.


  • kesyrotta

   Minulle tulee kaksi tyttörottaa viikon päästä. Olen miettinyt vieläkin näitä nimiä ja Nelli ei käykkään. Nyt olen miettinyt Kuura ja Nuppu. Sopiiko Kuura tyttörotan nimeksi? Minulla tulee siitä mieleen sievä valkoinen tyttönen :D Entä mitä mieltä olette nimestä Nuppu? Minusta se on oikein sievä nimi sekin :)

  • kirppuw112

   Jos laitat maton se on hetkessä silppuna ja meillä on myös allergiaa purusta joten pelletit olisivat parempi vaihtoehto kuin matto ta sanomalehdet ja niistä allergioista rotista tulee näppylöitä jos on atooppinen iho :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   511
   2968
  2. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   294
   2337
  3. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   49
   2067
  4. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   357
   1732
  5. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   1728
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   86
   1251
  7. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   2
   1071
  8. Eikö olenkin niin, että

   jos sinulla mies on ikävä, niin sinä otat yhteyttä vaikka sinua olisi kielletty. Jos, oikeasti tuntee ja haluaa, sitä taistelee.. eikös? Teen vain
   Ikävä
   78
   1069
  9. Millanen oli tunnereaktio

   Millanen tunnereaktio oli viimeksi ku kaipauksen kohteen näit?
   Tunteet
   70
   1035
  10. Martina taistelija.

   WSOY tällä hetkellä listan kärjessä, eli myydyin kirja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   110
   883
  Aihe