Kuolemasta ilmoittaminen

Outo ilmoitus

Olen ollut naimisissa lapseni isän kanssa. Lapseni on isänsä ainoa lapsi, nyt jo aikuinen. Eron jälkeen olemme asuneet eri paikkakunnilla eikä lapsi ole paljoakaan tavannut isäänsä. Nyt satuin tapaamaan ex-puolisoni nykyisen kumppanin joka kertoi lapseni isän olevan erittäin huonossa kunnossa -jopa piakkoin kuolemassa oleva? Tähän liittyen hän valisti minua, etteivät he aio kertoa kenellekään lapseni isän kuolemasta, hautajaisiin ei kutsuta jne. Tuleehan ainoan lapsen saada tietää isänsä kuolemasta, vaikka viranomaistietä perunkirjoitusta varten. Vai olenko väärässä? Äskettäin kuolinpesää hoitaneena tiedän nämä pankkitilien sulkemiset ym. Mikä oikeus asuinkumppanilla on hoitaa kuolinpesää, vai onko tähän oikeus/velvollisuus vain rintaperillisellä- ainoalla tulevan kuolinpesän osakkaalla?

7

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tämä onlaki

      Rintaperillinen saa tiedon vanhempansa kuolemasta viimeistään perunkirjoituksen lähestyessä. Rintaperillinen on siihen kutsuttava. Tämä on laki.

      Aikanaan rintaperilliselle tulee myös perintövero maksettavaksi, jos perittävää on yli tietyn rajan.

    • jurneuvo

      Yleensä asuinkumppani hoitaa kuolinpesää. Hän tuntee pesän parhaiten. Rintaperillisellä ei siihen ole velvollisuutta. Ainoa rintaperillinen perii kyllä pesän varat, jos niitä on. Vihkimättömällä asuinkummpanilla ei ole mitään oikeuksia pesään, ellei hänelle ole tehty testamenttia. Silloinkin rintaperillisellä on oikeus vähintään puoleen pesän varoista. Mutta siis joka tapauksessa pesän hoito ja perunkirjoituksen toimittaminen kuuluu sille, joka tuntee pesän parhaiten.

      Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että perillisen on oltava erityisen valppaana oikeuksiensa suhteen.

      • Outo ilmoitus

        AP kommentoi: lapseni isä on ollut naimisissa vain minun kanssani. Nykyinen kumppani hoitaa sairasta ex:ääni vapaaehtoisesti, en tiedä onko edes kirjoilla samassa asunnossa. Ymmärsin, ettei perittävää tule olemaan, ellei sitten velkoja.


    • mfhmfm

      kysymys: jos tuo elinkumppani olisi naimisiissa tuon miehen kanssa, ja mies kuolee, PERIIKÖ laillisesti vihitty leskinainen siis 50% miehen omaisuudesta, ja lapsi 50%. En ole ap, mutta asia kiinnostaa. Siis oletetaan ettei mies ole tehnyt mitään testamenttia. Entä jos mies on tehnyt poikansa hyväksi testamentin, voiko lesken ohittaa kokonaan ulos perimästä mitään?

      • >>PERIIKÖ laillisesti vihitty leskinainen siis 50% miehen omaisuudesta, ja lapsi 50%.>Entä jos mies on tehnyt poikansa hyväksi testamentin, voiko lesken ohittaa kokonaan ulos perimästä mitään?


      • Tasinkoa ei perintöä

        Jos vainajalla on rintaperillisiä, leski EI PERI, mutta hänellä on tasinko-oikeus. Ensin nimittäin lasketaan KUMMANKIN puolison nettovarallisuudet ERIKSEEN. Sitten nämä nettovarallisuudet lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella. Jos leski omistaa vähemmän, hänellä on oikeus tasinkoon, jos taas lesken varallisuus on suurempi kuin vainajan, lesken ei tarvitse maksaa tasinkoa. Jos puolisoilla oli avioehto, mennäänkin sen mukaan.

        Vasta kun tämä ositus on tehty ja mahdollinen tasinko leskelle maksettu, tiedetään mikä on vainajan jäämistö, joka periytyy.

        "mfhmfm", lesken oikeutta tasinkoon ei voi ohittaa testamentilla, se pitäisi tehdä avioehdolla.
        Tässä tapauksessa vainajan poika perii koko jäämistön automaattisesti ilman testamenttiakin (kun mahdollinen tasinko leskelle on jo maksettu).
        Jos vainaja olisi halunnut lesken tai jonkun muun saavan jäämistöstä jotain pojan lisäksi , siitä vainajan olisi pitänyt tehdä testamentti. Pojalla olisi kuitenkin aina oikeus lakiosaansa, tässä tapauksesssa puoleen vainajan jäämistöstä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      176
      1319
    2. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      311
      1050
    3. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      994
    4. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      23
      977
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      862
    6. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      225
      844
    7. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      59
      835
    8. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      84
      808
    9. Nyt olis hyvä hetki tavata ja jutella

      Entinen parisuhde on paketoitu, ja nyt olisin vapaa mies sinun käyttöösi. Vieläkö tahdot mua? Aikaa on mennyt liikaa, mu
      Ikävä
      51
      758
    10. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      122
      742
    Aihe