Tammikuussa Etelä-Afrikkaan

Pohtijapappa

Varasimme tammikuuksi kiertomatkan Etelä-Afrikkaan. Matkaan kuuluu myös parin yön pituinen käynti Krugerin puistossa. Nyt tuo malarianestolääkitys mietityttää. Haittavaikutuksiahan noilla näkyy olevan. Mitä ovat kokeneitten matkailijoiden lääkärit ym asiantuntijat sanoneet asiasta. Ottaakko riski vai ei? Muuaalla maassa, rannikolla, ei liene malariariskiä. Ryhmänä mennään ja varmaankin käsikäessä niinkuin päiväkotilapset yllensäkin. Ryhmä tuonee turvaa. No, onhan tässä vielä aikaa asiaa pohtia.

11

310

  Vastaukset

  • Me olimme pari vuotta sitten Krugerin safarilla. Meitä oli iso porukka n. 100 henkeä ja meille matkatoimiston kautta tuli tieto, ettei malarianestolääkitystä tarvita. Meidän safarikäynti oli kuitenkin vain vuorokauden mittainen, emmekä yöpyneet siellä puistossa vaan läheisessä hotellissa. Muuten tuo päivä on kyllä jäänyt mieleen yhtenä upeimpana kokemuksena elämän aikana. Näimme valtavan määrän eläimiä ja onnistuimme näkemään jopa leopardin aivan lähietäisyydeltä.

   • Itse oon myös lähdössä reissuun Etelä-Afrikkaan. Kertokaapa ihmeessä muitakin kokemuksia ja paikkoja, jotka tulisi nähdä?


  • Ei vaikuta siihen, käveleekö käsi kädessä muiden kanssa vai ei. Krugerin alue ei ole malariavapaa (Kruger on ihan Mosambikin rajalla ja Mosambikissa on paljon malariaa ) eli aina kun siellä on kovin kosteaa (talvella siellä on "sadekausi"), hyttysiä syntyy ja joskus tulee tartuntoja. Yleensä tartunnat on joulu-tammikuulta, ja niitä on vain muutamia. Huonoa tuuria, ja hoidettavissa, mutta voi matkafiilikset tyssätä siihen ja muistaakseni malaria on Suomessa yleisvaarallinen tauti eli sen hoidossa/kontrolleissa joutuu ramppaamaan tovin, vaikka voisi jo hyvin.

   Malarone on lääkkeistä uusin ja sillä on vähiten haittavaikutuksia. Se on kolmesta lääkkeestä ainoa, joka tappaa sääsket suoraan maksassa, kaksi muuta vain estävät lisääntymisen ja lisäksi niissä on omat ikävyytensä. Doksisykliini on valolle herkistävä antibiootti ja Lariam kuuluisa mm. hallusinaatioista ja psykooseista. Koska Malarone kykenee tappamaan sääsken, se on myös malarian hoidossa käytettävä lääke.

   Malaronen patentti umpeutui Euroopassa viime vuonna eli sitä saa valmistaa geneerisenä. Rumbabor on jo myynnissä, mutta sen hintaa ei ole vielä ollut kiire laskea. Iso-Britanniassa tilanne on toinen, malarialääkkeissä on selkeä kilpailu ja tuttu osti sikäläisestä apteekista alle puolella hinnasta omat lääkkeensä. EU:ssa on nykyään laillista tilata lääke, ja sitä varten voi pyytää omalta terveysasemalta Eurooppalaisen lääkemääräyksen, jonka voi lähettää toisen maan apteekkiin, ja apteekki lähettää lääkkeen Suomeen.

   Lääkemääräyksen selostus löytyy KELAn sivulta: http://www.kela.fi/eurooppalainen-laakemaarays

   Ja tää oli se paikka, josta kaveri osti oman lääkkeensä:
   http://www.travelpharm.com/online-consultations-c166/malaria-tablets-c169
   (Malaronen geneerinen vastine myydään aina nimellä "Atovaquone and Proguanil 250mg/100mg ")

   Krugerin puistosta löytyy oma keskustelupalsta: http://www.sanparks.org/forums/viewforum.php?f=67&sid=a52eb6f233e2a4c885e8242b787ea497

   • Kiitos linkittäjälle hienosta vastauksesta. Pohdinnan tuloksena hankimme malarianestolääkityksen ja tuon Malaronen reseptin juuri saimmekin. Ei tarvi jälkeenpäin jossitella. Toki 12 kpl paketti maksaa hieman yli 50 euroa mutta elämä maksaa. Täytyykin vähän seurata tuota Krugerin palstaa. Kiitos vinkistä.


  • Moro pappa.
   Mukavaa matkaa sinulle. Ite palasin viikko sitten Etelä-Afrikasta. Käyttänyt Malaronea. Tuolla ei muita sivuvaikutusta kuin se että kukkaro hieman ohenee. Saattanee tarvita jos liikkuu maan pohjoisissa osissa tai piipahtaa maasta vaikka Sambian tai Mosambikin puolelle. Etelä-Afrikkaan pitää olla rokotustodistus keltakuumettta vastaan jos tulee maahan alueelta missä kuumetta esiintyy. Välilaskukin ko maassa riittää. Maa on upea. Helppo eurooppalaiselle liikua ja siisti. Kaikki toimii ja sovitu pitää. Turisteista pidetään huolta. Ite liikuin maassa omin päin. Kaikki täsmäsi eikä minua ryöstetty kertaakaan. Ruoka ja viinit hyviä. Ihmiset mukavia ja ystävällisiä. Suurin yllätys oli maan edullinen hintatatso. Noin kymmenellä eurolla syö ja juo itsensä täyteen. Ja sen juomisen saati selvin päin ei kannata lähteä omin päin afrikkaliseen yöhön. Henki tai rahat lähtee. Noin 14 000 saa maassa vuosittain surmansa ryöstön yhteydessä.Hyvää matkaa.

   • -mustat mustia tappaa yleensä.
    -valkoisena liikut öisin autolla ,etäisyyttä on joka paikkaan niin
    miksi muute§nkaan kävelisi öisin , kulkukoirat vaan puree ja vahtikoirat hermostuu ja
    hälyttää katukoirat liikkeelle.
    joissain taloissa on luukkuja joista pienemmät koirat pääsee kaduille ja on aika auvoista kun rakki lauma seuraa sua, ei kävellen .

    Selvisin kerra kämpille kun heitin yöksi talojen eteen laitettuja roskiksia talo talon jälkeen noin seitsemän
    kotikoiran niskaan.Nauratti kun oli kaksi roskiksen kantta käsissä kun pääsin kämpän eteen , melkein hävetti tyhmyys mutta kun ei ollut taksia .


  • No niin, nyt sitten on käyty Etelä-Afrikassa ja kierretty maata parisen viikkoa. Lyhyesti sanottuna: hieno yllätyksellinen maa. Krugerin puiston eläimet ja luonto ovat aivan mahtavia. Rannnikkoseutu on kaunista ja ne viinitilat, niillähän viihtyisi pitempäänkin. Maa on toki vastakohtaisuuksien maa: on hienot aidatut asuinalueet, on slummit. Toivotaan, ettei maalle käy samoin kuin pohjoisemmalle naapurilleen Zimbabwelle vaan kehitys tapahtuu rauhallisesti. En yhtään ihmettele, että maa on nyt Afrikan kehittynein ja vaurain maa. Ihmiset olivat ystävällisiä ihon väriin katsomatta. Mutta se luonto, se oli hienointa.

  • Madikwen puisto pohjoisessa, ihan Botswanan rajan lähellä, on malariavapaa alue. Siksi me valitsimme sen. Eläimiä nähtiin paljon, mm. kaikki Big Five.

   • Safariin on kaksi vaihtoehtoa
    1) julkinen varsinainen Krugerin luonnonpuisto (KNP)
    2) "Greater Kruger"-alueella olevat yksityiset maa-alueet, jotka on vaan poistaneet aidat Krugeriin päin

    Ykkösessä ajetaan omalla autolla pitkin teitä (ei maastossa) ja katsellaan mitä tulee vastaan. Yövytään leireissä, joissa joko kokataan itse tai käydään leiripaikkojen ravintoloissa syömässä. Oikeasti TOSI halpaa, ja näin paikallisetkin toimii. Kannattaa varata aikaa vähintään viikko ja jakaa yöpymiset useampaan campiin. Varaukset menee varsinkin lomilla pitkälle, varataan suoraan puiston sivuilta: http://www.sanparks.org/parks/kruger/

    Tässä on hyvä kartta porteista ja leireistä: http://www.krugerpark.co.za/Maps_of_Kruger_Park-travel/kruger-gate-and-camp-map.html

    Se, miksi halpa hinta tulee niin yllätyksenä johtuu siitä, että yleensä turisteille mainostetaan (yllätys yllätys) enemmän kakkosvaihtoehtoa, jossa asutaan täyshoidolla ja safarilla käydään aamuisin ja iltaisin 3-4 tuntia kestävällä Game Drivella, jossa opas ajaa autoa ja kertoo eläimistä ja ympäristöstä. Oppaat on myös toisiinsa yhteydessä korvanapilla eli jos jossain kyseisen Lodgen käyttämällä alueella nähdään leopardi, kaikki oppaat tietää sen ja vie asiakkaat sinne heti. Toisin kuin Krugerin puistossa, nämä autot saa poistua tieltä, ja ajaa esim. kissaeläinten luokse puskaan. Me oltiin itse tämmösellä, 2 vrk, hintaa tuli n. 350€/naama. Mutta toisaalta nähtiin Big Five, Afrikan villikoira, kojootti, kirahvi, hyeenaemo pentuineen yms. Niitä tuskin olisi kyennyt kaikkia bongaamaan itse, eikä ainakaan hyeenaa ja leopardia olisi nähnyt niin läheltä KNP:ssä. Oltiin paikassa nimeltä Elephant Plains, voin suositella varauksettomasti. Sabi Sands (http://www.sabisandslodges.co.za/Sabi_sands_map.asp) on yksi näistä Greater Krugerin alueista, joka sijoittuu ehkä parhaiten kissaeläinten näkemisen kannalta. Se on todella kallis, EP on sen halvin yrittäjä, siksi suosittu. http://www.elephantplains.co.za/

    Lopullinen hintaero noiden kahden välillä ei tule niin suureksi, koska lodgeissa ollaan usein vähemmän aikaa kuin KNP:ssä. Moni myös yhdistää nuo kaksi, sekin on ihan mahdollista. Esimerkiksi EP:stä lähtiessä voi mennä Orpen Gatelta sisään Krugeriin ja ajella siellä pitkän kierroksen ennen lähtöä pois. Jos on ajamassa Johannesburgista, matkaan voi myös yhdistää Panorama Routen, alueen maisemat on tosi upeita: http://www.sa-venues.com/maps/mpumalanga-panorama-route.htm

    Hotellien hinnat ja tason näkee parhaiten netistä (Tripadvisor on aika hyvä arvosteluihin, Hotels.com hintavertailuun), me pysähdyttiin matkan varrella Nelspruitissa yksi yö (kannattaa laittaa muistiin myös jos on menossa KNP:n puolelle - i’langa Mall ja Riverside Mall on eurooppalaisittain helppoja ja turvallisia ostospaikkoja). Hotelli oli vähän tyyriimpää luokkaa, La Villa Vita, mutta siellä kaksi toisiinsa yhdistettyä huonetta 3 ruokalajin illallinen viidelle kustansi n. 200€. Suomeen verrattuna..

    Muutoin Etelä-Afrikassa on halpaa, esim. tyypilliset pikaruokasyöttölät on todella halpoja (yksi on nimeltään Spur, jos haluaa katsoa noiden annosten hintoja, http://www.spur.co.za/), esim. sisäfileannos on noin kympin Suomen rahassa. Ruokakauppojen hintataso on vastaavassa suhteessa. Yksi euro on n. 10-15 randia (meidän käydessä n. 14, mutta nyt Kreikan takia hyppelee).

    Suomessa on tosi kallista vaihtaa randeja, paras kurssi oli Visalla eli kannattaa nostaa vasta paikan päältä kortilla. Maassa on tapana antaa amerikkalaistyyppisesti juomarahoja, eli niitä kannattaa laskea mukaan budjettiin.

    Lennot BA:lla maksoi joululomasesonkina 795€/naama, muistaakseni Turkish Airlines (Istanbulin kautta) oli hieman halvempi. Haluttiin yhdistää matkaan käynti Lontoossa, siksi BA. Lufthansa lentää Frankfurtin kautta, Air France Pariisin ja KLM Amsterdamin kautta eli vaihtoehtoja on paljon, siksi hinnat Johannesburgiin on jatkuvasti aika kohtuulliset. Jos haluaa lentää jatkolennon lähemmäs safarialuetta, niin silloin saa jo pulittaa rahaa.

    Vuokrasimme auton Avikselta, mutta vain osaksi aikaa (meidän matka jatkui naapurimaihin, jonne emme menneet vuokra-autolla). BA:n kautta sai siihen jotain alennusta. Toimiva firma, ei tullut mitään kusetuskuluja. Halvemmat kuulemma saattavat ”löytää” naarmuja. Vuokrafirmoilta kannattaa muutenkin ottaa aina laajimmat mahdolliset vakuutukset, koska Etelä-Afrikassa ei ole pakollisia liikennevakuutuksia eli omat vauriot menee aina omaan piikkiin syyllisyydestä riippumatta. Tulee kuulemma usein turisteille yllätyksenä.

    jatkuu..


   • ...jatkuu

    Poliisi on korruptoitunut ja kuulemma sakottelee mielellään jo lentokentän parkkihallissa eli kannattaa kunnioittaa niitä Stop-merkkejä. Meiltä tarkastettiin paperit vain yhdessä ratsiassa ja ilman häikkää. Highway robberyjä esiintyy eli kannattaa ajella aika suoraan paikasta toiseen, välttää pimeää ja pitää auton ovet lukossa esim. liikennevaloissa (tän takia kannattaa vuokrata ilmastoitu auto!). Vasemmanpuoleinen liikenne, mutta muuten ei mitään liian vaikeaa suomalaiselle. KNP:ssä ei tarvitse oikeasti nelivetoa, se on tehty ajettavaksi tavallisilla henkilöautoilla eli siinä voi hyvin säästää.

    En olisi liian peloissani Etelä-Afrikan rikostilastoista. Suurin osa väkivallasta keskittyy townshippeihin. Maassa on edelleen ihan järkyttävät tuloerot ja mustat ja valkoiset elävät täysin erillistä elämää, mustien rikostilastot on tosi karuja. Krugerin lähiseuduilta esim. Hazyview’ssä on ollut jonkin verran hyökkäyksiä maaseutumaisiin hotelleihin/ guest houseihin, ja maantiellä pitää olla hieman varuillaan. Mutta kunhan vähän katsoo, millaiseen paikkaan menee yöpymään, shoppailee noissa ostoskeskuksissa (jotka on aika tiukasti vartioituja), käy vain isommilla huoltoasemilla, ei toikkaroi pimeällä missään, ei esittele varallisuuttaan (esim. autoihin isketään helpommin jos näkyvillä on jotain, minkä saa nappaamalla), todennäköisyys ongelmille on pieni.

    Meidän koko kolmen viikon Afrikan DIY-joululomamatka viisihenkiselle perheelle maksoi n. 11000€, eli 2200€/hlö, mutta mukana oli kaikkea Lontoon kalliista iltapäiväteestä snorklaukseen Mosambikissa, malarialääkkeitä, viisumeja yms. Ja luksushotellia ja luksussafaria. Että kyllä se tonni ihan mahdolliselta kuulostaa, vaikka ehkä 1500€ kokonaisbudjettina olisi realistisempi. Kun katsoo nuo lentojen, autonvuokrauksen ja majoitusten hinnat netistä, saa jo hyvän kokonaiskuvan.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marin Ylellä: Uusimaa avataan 19. huhtikuuta, jos tartuntamäärät tasaantuvat - Ei v-ttu nyt!

   Sanna Marin Ylellä: Uusimaa avataan 19. huhtikuuta, jos tartuntamäärät tasaantuvat https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/0701fdf9-a761-44ec-9579-40a
   Maailman menoa
   313
   10423
  2. Suojamaskisotku EN YMMÄRRÄ ??

   Iltasanomien jutussa Suojamaskeista maksetut rahat olivat menneet liikemies Sarmasteen tilille. Näin siis on todennut Tiina Jylhä. https://www.is.fi/
   Maailman menoa
   272
   5328
  3. Varakaat maanomistajat miettivät pitäisikö suomalaisille työntekijöille maksaa parempaa palkkaa

   koska ulkomaista halpatyövoimaa nyt vaikea saada. Varaa isoilla isännillä varmasti on mutta kyse on nyt halusta maksaa kunnon palkkaa jolla suomalaine
   Maailman menoa
   95
   2228
  4. Taisi pari ministeriä lähteä maitojunalla

   Kohu Suomen valtion pieleen menneen hengityssuojainoperaation ympärillä jatkui kiirastorstaina. Tiistaina Kiinasta saapui tilauslento ja toi Suomeen
   Suomen Keskusta
   103
   2171
  5. Paikallislehden kohulööppi

   Olipas kuhmolainen tekaissut jutun paikallisesta yrittäjästä. oikein etusivulle ja jatkoa sisäsivulle puolenaukeaman verran. Pyhää närästystä täynnä o
   Kuhmo
   27
   1768