6kk täysimetyksellä, kuinka onnistuu?

PotutKehiin

Kuinka moni vauva ihan oikeasti pärjää puolivuotiaaksi pelkällä rintamaidolla? Mielestäni minulta tuli hyvin maitoa esikoisen aikaan mutta silti painoa alkoi neljän kk:n kohdalla tulla niin niukasti että oli pakko aloittaa popsimaan muutakin. Siskoni tyttö on kohta 6kk eikä ole vielä muuta saanut kuin maitoa. Syö yöllä tunnin välein. Siis mitä järkeä?

4

341

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä sisko

      Järki on siinä, että äidinmaito on parasta ravintoa imeväisikäiselle. Se on hyvin sulavaa, siksi sitä pitää syödä usein, ja kysyntä (etenkin öisin hormonaalisista syistä) lisää tarjontaa. Muutama kuukausi ei ole pitkä aika olla vauvan käytettävissä. Omat kaksi lastani on täysimetetty puolivuotiaiksi, ja kasvoivat erinomaisesti kun saivat maitoa lapsentahtisesti.

      • PotutKehiin

        Mutta onko se enää lapsenkaan edunmukaista herätä nälkään tunnin välein kun tuhdimmalla eväällä saisi nukkua pidempiä unia rauhassa, puhumattakaan että joutuu vielä päivällä katsomaan zompina kulkevaa äitiään.


    • tuuyt

      Ja lukemani mukaan ihan luontaisestikin rintamaitovauvat kasvaa "huonommin" vs. korvikevauvat tuossa 4-5kk välillä, mutta neuvolan käyrästöt eivät sitä tunne. Tasaavat painon yleensä sitten muutaman kuukauden päästä.

      Meillä kiinteä ruoka on tullut kuvioihin 5kk iässä. Esikoista osaimetin, kuopusta täysimetin siihen saakka.

    • ::::::::::::::::::::

      Täysimetetty puolivuotiaani painoi kymmenisen kiloa ja oli kuin voipallo. Kiinteiden aloittaminen ei vaikuttanut yöheräilyihin yhtään mitään.

      On ihan urbaanilegenda, että tiheä yöheräily johtuu nälästä. Herännyt vauva on helpoin rauhoittaa rinnalla. Läheisyys ja imeminen on se, mitä vauva kaipaa, ruoka tulee kaupan päälle.

      Herääminen puolestaan johtuu unirytmistä. Aikuisella yksi unisykli syvän ja kevyen unen vaiheineen kestää kaksi tuntia, vauvalla sykli kestää tunnin. Moni vauva herää aina unen kevyessä vaiheessa eli siis tunnin välein. Näin siitä riippumatta onko hän syönyt pottua vai ei.

      Evoluutio on varmasti suosinut tätä piirrettä: herkkäuniset vauvat ovat saaneet enemmän ruokaa, koska äiti on rauhoittanut heidät rinnalla, ja näin jääneet henkiin jatkamaan sukua. Sikeäuninen vauva on ollut helpompi hoitaa, mutta saattanut jäädä alipainoiseksi ja heikompana menehtyä elon alkutaipaleella. Nykyään vauvan ei tarvitsisi henkiin jäädäkseen olla helposti heräävä, mutta kukas sen hänelle kertoisi.

      Vauvan aivojen kypsyessä unirytmi muuttuu. Tämä osuu usein samaan kohtaan ravinnon muutoksen kanssa, minkä takia jotkut tulkitsevat unen muuttumisen johtuvan ravinnosta.

      Mahdoitko tyydyttää nelikuisesi imemisen tarpeen tutilla? Näin rinnan stimulaatio jää liian vähäiseksi ja maidon tulo saattaa hiipua. Nelikuisella on usein tiheän imun kausi, joka auttaa maidontuotantoa lisääntymään vauvan kasvaessa. Monesti vain äidit tukahduttavat imemisentarpeen tutilla tai muuten tulkitsevat tilanteen maidon vähäisyydeksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      203
      8158
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      43
      4622
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2230
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      20
      2137
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1935
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1815
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1736
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1726
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1643
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe