Kepu Sipilän uskonto

j- pennanen

Manaaja on monille tuttu sana vain samannimisestä kauhuelokuvasta, mutta katoliselle kirkolle demonien manaus - jota kirkko virallisesti kutsuu eksorkismiksi - on edelleen arkipäivää.

Suomessa toimiva katolinen kirkko on julkaissut kirjan Kysymyksiä eksorkistille, jossa käydään 110 kysymyksen ja vastauksen avulla läpi demoneja, pahoja henkiä, riivausta ja manaamista.

Kirjan kirjoittaja, espanjalainen pappi José Antonio Fortea, on demonologian asiantuntija ja hiippakuntansa piispan valtuuttama eksorkisti - eli manaaja, jonka kerrotaan vapauttaneen "Kristuksen voimalla lukemattomia ihmisiä pahojen henkivaltojen otteesta".

Fortea selittää helppolukuisessa kirjassa esimerkiksi mikä on demoni, pääseekö riivattuna kuollut ihminen taivaaseen, miten demonit kommunikoivat keskenään, voiko ihminen tehdä sopimuksen Paholaisen kanssa, miten demonien toiminnan erottaa psyykkisistä ongelmista ja miksi demonit riivaavat ihmisiä.

- Eksorkismeja tarvitaan ja tehdään vielä nykyäänkin, aivan niin kuin kaikkina aikaisempina vuosisatoina ja -tuhansina. Tekihän Jeesus itsekin niitä, sanoo kirjan kustantaneen Katolisen kirkon tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti.

Aito ongelma

Tervaportti sanoo ymmärtävänsä, että demoneista ja riivauksesta kirjoittaminen vuonna 2014 voi leimata katolisen kirkon vanhanaikaiseksi.

- Onhan se mahdollista, mutta ei tietenkään tarkoituksemme. Toisaalta katolinen kirkko ei voi olla kertomatta kristillisen uskon koko totuutta, vaikka se siitä leimautuisikin.

- Kirjan kirjoittaja on sitä mieltä, että olennaista on tarjota asiallista tietoa siitä, mitä eksorkismi on ja mikä on sen paikka kristinuskon kokonaisuudessa.

Tervaportin mukaan manaus ei ole jäänne menneisyydestä, vaan sillä on oma paikkansa kirkon työssä myös 2000-luvulla.

- Kun eksorkismin tarve ilmenee, se on hyvin henkilökohtainen, vakava ja surullinen tilanne. Kun kirkko havaitsee sen aidoksi ongelmaksi, sen ratkaisemiseen tarjotaan apua, mikäli sitä pyydetään.

Oma manaaja

Suomessa toimivalla katolisella kirkolla on oma eksorkistinsa eli manaajansa.

- Eksorkistille on kysyntää, ei ehkä koko ajan, mutta aika usein kuitenkin. Kirjan esimerkeissäkin tulee ilmi, että jotkut tapaukset vaativat useampiakin käyntikertoja. Ja paljonhan siihen kuuluu ihan yleistä sielunhoitoa, keskusteluita ja rukousta, eli muuta kuin varsinaisen eksorkismin tekemistä.

Tervaportti kertoo, että Suomen katolisen kirkon eksorkisti on hiippakunnassa toimiva pappi, joka muiden tehtäviensä ohella hoitaa - piispan pyynnöstä - eksorkistin töitä.

- Ilman piispan valtuutusta pappi ei voi tehdä eksorkismia.

"Pelottavaa"

Tunnetuin kuvaus eksorkistin työstä on vuonna 1973 ilmestynyt kauhuelokuva Manaaja, joka perustuu William Peter Blattyn samannimiseen romaaniin.

- Se on pelottava, mutta niin on oikea eksorkismikin, elokuvan nuoruudessaan nähnyt Tervaportti sanoo.

- Siinä on paljon dramatiikkaa ympärillä, mutta Italian tunnetuimman eksorkistin Gabriele Amorthin mielestä elokuva on varsinaiselta asiasisällöltään yllättävän oikeansuuntainen.
TOMMI PARKKONEN
[email protected]

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014102318772436_uu.shtml

3

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kainuunpersut.ru

      NIIN MUTTA SIPILÄ ON LESTA JA TERVAMUNAT JA MAMUT JA JA JA JA SIPILÄ ON LESTA JA SUUTARIN SUKUELIMET JA JA JA MAMUT JA....
      NAISET ON HUORIA JA MIKSI MEITÄ PERSUJA AINA SORRETAAN? EN OLE PERSU MUTTA KYLLÄ NYT ÄÄNESTÄN KOSKA EU JA SUUTARI JA SIPILÄ JA PASKALAKI JA PASKAHÄTÄ JA MAMUT JA TERVAMUNAT JA HOMOPOSTIMERKIT JA MIKSEI MEITÄ PERSUJA OTETA VAKAVASTI VAAN AINA SORRETAAN? SITÄPAITSI EN OLE PERSU MUTTA SIPILÄ ON LESTA!

      • kainuunkepu.lanta

        Sipilä on messiaamme. Nyt kaikki uskomaan Sipilän pyhää sanaa. Sipilä kun aukaisee suunsa, niin mannaa sataa kaikkien meidän kepulaisten lantatunkioille. Suuri ajattelijamme Sipilä tietää kaikesta kaiken ja ajatuksiemme Kempeleen joki lausuu meille viisauksiaan Alkiolaisessa agraarissa pyhässä kolminaisuudessaan . Nyt kaikki alkiolaiset kädet ristiin ja rukoilkaamme lestadiolaisessa hengessä pyhää siunausta Suurelle Johtajallemme Isä Aurinkoiselle Juha Sipilälle.


    • Tarkkaavainen

      Et ole oikea j-pennanen. Perussuomalaisten Kajaanin propagandayksikön tiedottaja j-pennanen ei olisi ikinä erehtynyt laittamaan linkkiä itse uutiseen. Ihan väärin postattu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      432
      3105
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2492
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      368
      2306
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2025
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1847
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1255
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1176
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1111
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe