Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kauanko pitää alistua?

Elämän kulku

Toisessa ketjussa sanotaan, että jos äidin ja tyttären välit kiristyvät ja katkeavat, on äidin syytä katsoa peiliin. Miksei isän?

Lapsi on tyhjä kirja, jonka kasvatus täyttää.
Pysähdytäänpä ajattelemaan, onko se niin.
Lapsella on syntyessään oma luonteensa siinä kuin älykkyytensä, silmiensä väri ja pituuskasvugeenitlkin.

Vanhemmat huolehtivat lapsen terveellisestä elämästä, opettavat käytöstavat, rakastavat ja hoivaavat, mutta lapsi säilyttää oman minänsä ja käyttää omaa järkeään.
Tietysti lapsi voidaan alistaa niin ettei hänen minäkuvansa pääse kehittymään, vaan hänestä tulee tahdoton olento, joka vain tottelee. Siihen tuskin tämän päivän vanhemmat pyrkivät. Sellainen lapsi on tuomittu epäonnistumaan elämässä. Häntä käytetään hyväksi loppuun asti. Aikaisempina aikoina yksi lapsista alistettiin siihen ajatukseen, että hänen on hoidettava vanhempansa hautaan.
Nykyisin vanhukset tulevat toimeen omillaan.

Kun lapsi aikuistuu, eikö hän irtaudu perheestään, perusta omaa perhettä, seiso omilla jaloillaan. Eikö hänen kuulukin muodostaa käsityksensä ympäröivästä maailmasta oman järkensä ja kokemustensa kautta?

Jos lapsella on oma käsitys maailmasta, vanhemmistaan, työstään, puolisostaan, omista lapsistaan, eikö se ole itsenäisyyden ilmaus ja kunnioitettavaa?
Lastaan rakastavat vanhemmat avustavat ja tukevat, mutta missä kohtaa heillä on oikeus todeta, että heilläkin on yhä oma elämänsä. Lapset ovat vain laina, sanotaan. Eivät he enää ole riippuvaisia vanhemmistaan, kun heillä on omat lapset ja kotinsa.
Jos lapsi alkaa torjua vanjhempansa ja varsinkin äitinsä, niin miksi juuri äidin on katsottava peiliin? Ihmisten tiet voivat suuntautua eri tahoille ihan ilman erityistä konfliktia tai tapahtumaa. Maailmankatsomukset saattavat olla niin erilaiset, ettei yhteisyyttä enää synny. Eihän se ole kenenkään vika, kukapa on velvollinen syyllistymään? Ei kukaan.

4

169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mietipä vähän

      Hmmmmm kyseisessä ketjussa ei avaaja kirjoittanut isän ja tyttären suhteesta. Siitä emme tiedä mitään.

      "Toisessa ketjussa sanotaan, että jos äidin ja tyttären välit kiristyvät ja katkeavat, on äidin syytä katsoa peiliin. Miksei isän?"

    • mielipide123

      Jos äidin ja tyttären välit katkeavat, miten isä siihen liittyy? Ihmissuhde on kahdenvälinen. Isäsuhde sitten erikseen ja sen ruotimisen hoitavat lapsi ja isä sitten tarvittaessa keskenään. Ota vastuu itsestäsi ja teoistasi.

    • turhaa syyttelyä

      Jos isän ja tyttären välit kiristyvät, on isän syytä katsoa peiliin. Äidin kohdalla sama juttu. Toki jokainen vastaa vain omista ihmissuhteistaan, ei puolison. Lapsi kasvaa sellaiseksi kuin kasvaa sekä kodin että ympäristön vaikutuksessa. Koti voi myös suojata ympäristön vaikutteilta. Niin moni asia voi vaikuttaa ihmissuhteen katkeamiseen, että siinä on turha osoitella ja syytellä ketään.

      On myös turha syyttää, jos ei ole osannut olla oikein, vaikka olisi halunnut. Kaikilla ei ole ihmissuhdetaitoja, mutta sei ei välttämättä ole ilkeyttä tai pahuutta. Kaikki sitäpaitsi tekevät jotakin virheitä, ja jotkut niistä käyvät kohtalokkaiksi, vaikka ei niin haluaisi. Sallitaan siis, että ollaan vajavaisia eikä osata aina toimia oikein, eikä syytellä siitä.

      Syyttelyn sijaan on hyödyllisempää miettiä, miten mennään tästä eteenpäin. Miten korjata ihmissuhteet, miten tehdä uusi alku.

    • Höm höm

      Tämä mietitytti kovasti. Hyvä kirjoitus.

      "Lastaan rakastavat vanhemmat avustavat ja tukevat, mutta missä kohtaa heillä on oikeus todeta, että heilläkin on yhä oma elämänsä."

      Mielestäni kohtuus kaikessa. Ei tarkoita että on lopetettava kaikki apu tai tuki jos haluaa elää myös omaa elämää, vuodessa on 365 päivää joista varmaan parinkymmenenkään "uhraaminen" lapsilleen ja lastenlapsilleen ei ole ylikuormittavaa? Loput 345 päivää kuitenkin jäävät itselle.

      "Lapset ovat vain laina, sanotaan. Eivät he enää ole riippuvaisia vanhemmistaan, kun heillä on omat lapset ja kotinsa."

      Lapset ovat laina, sanoisin, vanhemmat eivät kuitenkaan ole laina. Kerran vanhempi, aina vanhempi. "Velvollisuus" mielestäni on nimenomaan vanhemmilla omaa lastaan kohtaan koko elinikänsä, ei toisin päin. Lähimmäisenrakkauden nimissä en kuitenkaan jättäisi omia vanhempianikaan heitteille tai ilman apua tai tukea silloin kuin he sitä tarvitsevat, olettaen että suhteet ovat lämpimät, välittömät, läheiset ja toista kunnioittavat ja arvostavat, puolin ja toisin.

      "Jos lapsi alkaa torjua vanjhempansa ja varsinkin äitinsä, niin miksi juuri äidin on katsottava peiliin?"

      Kenen muun olisi katsottava peiliin? Jos suhde johonkin ihmiseen ei toimi, ei voi tehdä muuta kuin katsoa itseään peiliin ja kysyä aidon oikeasti: mitä minä voisin tehdä asian korjaamiseksi.

      Muita ei voi muuttaa. Muiden puolesta ei voi tehdä asioita, vain omasta puolesta voi. Muille ei voi mennä kertomaan mitä heidän tulisi tehdä, vain itse voi tehdä oman näköisensä ratkaisut ja korjata mitä korjattavissa on.

      Toisen toimintaa tai reaktiota on turha jäädä odottelemaan ennen kuin itse toimii, saa odotella lopun ikäänsä, hyvässä lykyssä kaksi hölmöä odottelee marttyyrimaisesti kumpikin toisiaan syytellen.

      Tekee itse minkä voi, ja sitten on toisesta kiinni mitä hän tekee. Joskus vaaditaan paljon tekoja ennen kuin toinen lämpenee uudelleen, jos suhteet ovat kovastikin tulehtuneet.

      Äitiniä laittaisin kaiken peliin oman lapseni tähden, samoin lastenlasten tähden hyvin paljon. Olisin asioista sitten mitä mieltä tahansa, joustaisin jotta saisin olla osa lasteni elämää.

      Asiat riitelevät, eivät ihmiset, näinhän se kuuluisi mennä. Olisi ehkä hyvä hyväksyä toisten erilaiset tavat ja mielipiteet ja antaa asian olla, keskittyä muihin juttuihin ja tehdä suhteesta sillä tavoin hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2053
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe