Olisi tarkoitus alkaa remontoimaan 20-luvun hirsirakenteista 2-kerroksista taloa. Taloon tulee täällä hetkellä kunnanvesi, mutta sisällä ei ole suihkua ja WC:tä. Lisäksi myös ulkovuorauksen uusinta mietityttää !
Olisikon täällä hyviä vihjeitä Turun seudulla toimivista (asiantuntevista)suunnittelutoimistoista/suunnittelijosta joka toimisi nimenomaan vanhojen talojen remontoinnin parissa ?
Sekavaa tekstiä, mutta toivottavasti ymmärrettävää.
Kiitän asiallisista vastauksista !
20-luvun talon remontointi
6
3672
Vastaukset
- iisakin kirkko
Säästä talon ulkoverhous jos se on kunnossa. Vanha puu on tiukkasyistä ja lauta riittävän paksua. Vastaavaa materiaalia et saa enää mistään. Sama juttu ikkunoiden kanssa. Vanhassa kannattaa säästää kaikki mitä voi. Uusi vain välttämätön. Asu talossa ensin tekemättä mitään ja opettele "talon tavat". Sitten vasta remontoimaan. Lainaa kirjastosta Kailan Talotohtori.
15 vuotta 20-lukulaisessa - Pehku
Meilläkin 1910-luvun talo rempan alla, ja ennen talnn hankintaa luettu vuosien varrella kaikki tieto maan ja taivaan väliltä liittyen vanhoihin rakennuksiin, se kannattaa!
Meillä alkuperäinen ulkoverhous pelastettiin, vaikkakin se oli maalattu viimeksi 1960-luvulla, onneksi aina vain keitto- tai pellavaöljymaalilla. Työ oli suuri, mm. alaosien uusintaa pätkittäin sieltä täältä, vesilistoja ym. Jos pinnassa lateksimaali, voi tilanne olla eri (poisto voi olla hankalaa, takana ei todennäköisesti ilmarakoa -> siitä koituneita ongelmia...?). Alkuperäinen seinän puumateriaali uskomattoman hyvälaatuista! Maalauksessa kannattaa pysyä sen ajan maaleissa, eli keittomaaleissa tai pellavaöljymaaleissa. Pellavaöljymaalilla maalaaminen vaatii vain enemmän perehtymistä aiheeseen, olosuhteisiin ym., kuin esim. lateksi.
Lisäeristyshulluuteen ei kannata rynnätä suin päin, vaan rakenteiden tiivistys ensisijaista tilkkeillä ja rakennuspaperilla ym., ehkä huokoista kuitulevyä sisäpintaan jos ulkoverhous säilyy, ja yläpohjaan lisää eristettä, purua, selluvillaa, pellavaa ym. orgaanista eristettä. Vanhasta talosta ei koskaan saa uuden veroista energiataloudeltaan, ja sen kanssa on elettävä. Muutenkin kannattaa panostaa edulliseen lämmitysenergiantuottotapaan ennemmin kuin eristykseen.
Vanhat ikkunat jos saa korjattua, niin talon henki ja tyyli säilyy. Se on usein iso urakka, mutta kannattaa, ja ikkunoiden laatuhan jotain aivan muuta kuin nykyään, uskaltaisin väittää. uudet ikkunat aina paksupuitteisempia sisäänpäinaukeavia ja kömpelömmän kulmikkaita profiileiltaan, mutta loppupelissä makuasia.
Kattokin on usein pelastettavissa, vaikka voi olla ränsistyneenkin näköinen, esim. saumapeltikatto korjattavissa ja maalattavissa.
Aiheesta voisi kertoa paljonkin, mutta asiantunteva arkkitehti tvs, on projektissa kullanarvoinen, siis sellainen, jolla todellisia referenssejä vanhoista rakennuksista. Kuulostelemalla puheita voi paljon päätellä suunnittelijan suhtautumisesta vanhaan, jos ensiehdotus on kaiken uusiminen ja modernisointi ja pöydälle lyödään seinien u-arvolomakkeet ja höyrynsulkuvaatimukset nykykäytäntöön vedoten, niin kannattaa ottaa jalat alle...
Jos talo suojeltu, niin esim. Maakuntaliittojen korjausarkkitehdit voivat auttaa.
Onnea projektiin. Vanhan korjaaminen on antoisaa ja haastavaa puuhaa, jossa osattava välillä pitää päänsä ja suodattaa saamaansa tietoa ja neuvoja. Älä lannistu, vaikka moni asiasta "muka"tietävä käykin manaamassa projektisi ja tuomitsee sen epäonnistumaan tai taloudelliseksi itsemurhaksi, niin meilläkin käy jatkuvasti...- Alkuper.
Olkos teillä talossa sisällä suihku ja wc yms. kun aloititte remontoinnin, tämä asiakin vähän mietityttää miten sen lisää nykyiseen taloon.
Tarkoituksena on kyllä mennä jonkun suunnittelijan puheille, mutta näin etukäteis tiedoksi ! - Pehku
Alkuper. kirjoitti:
Olkos teillä talossa sisällä suihku ja wc yms. kun aloititte remontoinnin, tämä asiakin vähän mietityttää miten sen lisää nykyiseen taloon.
Tarkoituksena on kyllä mennä jonkun suunnittelijan puheille, mutta näin etukäteis tiedoksi !Hei,
Ei ollut suihkua, oli vain pieni sisävessa ja kylmä vesi tuli sisään. Vanha pikkuvessa säilytetään talon toisessa päässä ja toiseen päähän tehdään yhdestä huoneesta kylppäri/kodinhoitohuone. Sisään ei tehdä saunaa ollenkaan, ja kylppäriinkin suihkukaappi. Muutenkin suunnittelussa pyritään minimoimaan vesipisteet ja viemärit mahdollisimman pienelle alueelle taloon, se on usein halvinta ja riskien kannalta fiksuinta. Aina ei mahdolista, mutta kannattaa yrittää! Muutenkin ratkaisuilla pyritään minimoimaan vanhan talon liikkumisen aiheuttamat riskit kylppärille ja sen vedeneristyksille. Muutenkin kylppäri kaikkein tarkin ja vaativin paikka vanhan talon suunnittelussa, ehdottomasti vanhaan perehtynyt suunnittelija siihen avuksi. Meillä tehdään museoviraston ohjeen kaltaiseksi kylppäri, jossa kylppäri oma "kuutio" huoneen sisällä ja ilmankierto ympärillä. Kannattaa tilata Museoviraston korjauskortisto, on kallis, mutta maksaa vaivan! Liekö samat netissä?
- samassa jamassa
päätä ihan ekaksi että tosiaan haluat asua vanhassa: korjaus on kalliimpi kuin uuden rakentaminen, ja jos haluat tehdä vanhasta uuden niin mieluummin rakenna ihan uusi.
en tarkoita museon rakentamista (kuluvia osia pitää uusia, uusikin aika saa näkyä), mutta tapa jossa kaikki revitään ja vaihdetaan johtaa vain sekasikiötaloon, jossa eri materiaalit eivät toimi ja kokonaisuus saattaa olla ihan poskellaan. muista koko ajan, että jos talo on ollut pystyssä 80 vuotta, niin siinä ei ole perusvikoja.
omassa talossa ja omassa työssä on löytynyt joitakin hyviä tekijöitäkin: tarkkana pitää olla.
yksi paikka aloitustiedolle (vaikka ne onkin jopa liian puristeja) on perinnerakentamisyhdistys:
http://www.curatio.parnet.fi/- Pehku
Vanhan korjaus ei aina ole kalliimpaa kuin uuden tekeminen, vaikka näin usein väitetäänkin. Toki jos sorrutaan teettämään kaikki ulkopuolisella, ja samassa vimmassa uusitaan kaikki varmuuden vuoksi, niin kyllähän se sitten maksaa. Mutta vanhan remontoinnissa on mahdollisuus tehdä paljon itse.
Materiaalit ovat vanhoja tuttuja (puu, tiili, kuitulevyt, öljykitti, perinnemaalit ym.) ja niitä pystyy työstämään myös kotikonstein. Myös vanhaa säästämällä ja korjaamalla säästää yllättävän paljon, kunhan ei sorru omalle työlleen laskemaan palkkaa, vanha talo on elämäntapa, ei tiukka projekti aikatauluineen kuten usein uudisrakentaminen. Aikataulut on syytä tehdä väljiksi, meilläkin se mitataan vuosissa...
Välttämällä uutuusmateriaaleja ja muotikotkotuksia säästää myös, usein lavuaarit ym. uusittavat osat saa paljon halvemmalla, kun ei osta sitä uusinta vuosikertaa. Myös uutuusmateriaalit voivat olla kalliita työstää, vaativat ammattilaisia tms. Omilla pikkuvalinnoilla saa loppusummaan suuria eroja. Meilläkin oma hankesuunnittelu kattoi talon ominaispiirteiden säilyttämisen ohella mm. vesipisteiden minimoinnin sisällä pienelle alalle, samalla säästää putkitöissä ja vanhan purkamisessa ja uudelleen kasaamisessa ym. Eli yhden vesipisteen siirto esim. talon toiseen päähän kauas muista aiheuttaa helposti loppupelissä suuren laskun... Muutenkin muutoksia mietittäessä heti mietittiin, kuinka voidaan vanhaa hyödyntää, kierrätys ym. seikat. Näin ollaan voitu lähteä urakkaan pekäämättä sitä, että kustannukset karkaavat aivan käsistä. Tärkein oli toki talon lähtökunnon PERUSTEELLINEN kartoitus!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan603368Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan282970- 1212366
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281452- 111396
Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631336Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj131088- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39932Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13812