Pro Kuopio 2.0

Frans-Gustaf

Helsingissä kaupunkisuunnitteluaktiivit tekivät varjoyleiskaavan, jonka tarkoituksena on edistää keskustelua kaupunkisuunnittelusta, sen mahdollisuuksista ja ongelmista. Suunnitelma tiivistettynä: säännöstöjä höllemmäksi, tiiviimpää rakentamista, enemmän palveluita, kaupunkiluontoa.

Kuopionkin tulisi hypätä urbanismin aaltoon. Satama on hyvä alku - aikaisemmasta tehottomassa käytössä olleesta alueesta on rakentunut viihtyisä ja kaupunkimainen kaupunginosa hyvillä palveluilla. Seuraavaksi Maljalahti, Itkonniemen teollisuusalue, Pohjolankatu. Tehottomat tontit käyttöön. Lisää umpikortteleita, täydennysrakentamista, rakennuskorkeutta.

Urbaanin Kuopion ja ei-urbaanin Puijon puolesta. Tiivis kaupunkirakenne mahdollistaa myös luonnon säilymisen. Vai haluammeko, että Puijo nakertuu pois metsälähiöiden tieltä?

57

394

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ´+9i0åok

      Tähän vois saada mukaan ne neulaniemenmökkiläiset. Ne kun on alkanut kunnolla rummuttaa alueen säästämiseksi ja jättämiseksi luonnontilaan. Alkaisivat rummuttaa tiiviin keskustarakentamisen puolesta. Saaristokaupungissakin saisi edelleen marjastaa rauhassa jo päättäjät olisivat älynneet rakentaa meidän tehottomat lähellä keskustaa olevat alueet 8-kerroksisiksi umpikortteleiksi niin että niiden asukastiheys olisi sama kuin vaikka Töölössä jossa asuu pienellä alueella 30 000 ihmistä eli puolet enemmän kuin Saaristokaupungissa. Aika kauan riittäisi Kuopiossa maa keskustankin lähellä jos tiheys pidettäisi Töölön lukemissa. Saisi luontoalueet olla rauhassa.

      • saatanan trolli

        Taas tämä trolli on ryöminyt jostain kivenkolosta. Muuta sinne Töölöön ja onanoi rauhassa.


      • pöllöhuuhkaja

        Rönöläisetkin vastustavat alueen kaavoittamista korkeiksi tornitaloiksi:
        http://yle.fi/uutiset/asukkaiden_vastustus_tehosi_kuopion_ronon_kerrostalohanke_ollaan_hautaamassa/7654416

        Johtuneeko siitä, että Rönössä asuu vaikutusvaltaisia ihmisiä tai äänekkäitä vain... ? Etelän turisteja siellä bussilla kierrättäessä ihmettelevät noin tiivistä rakentamista ja toteavat, että eihän tää näytä miltään, Espoon Westendiä vähän muistuttaa mutta siellä on paljon hienompia pytinkejä ja väljemmässä... Olen aina sanonut heille, että niin - mehän asumme Kuopion keskustassa entisellä saarella :D


    • uussawww

      Kyllä Puijostakin voisi keskustan puolelta nipsaista vähän, jos siihen rinteeseen nyt kannattaa ylipäänsä rakentaa. Lähiöille ei kiitos, mutta Puijon keskustan puoli on niin lähellä kaupunkia, että siihen kantakaupunki laajenisi luontevasti, kun tällä lämpäreellä muuten on niin huonosti tilaa.

    • HÄH älyhoi!

      "Muuta sinne Töölöön ja onanoi rauhassa. "

      Onko väärin haluta suojella minulle niin rakkaan Kuopion metsiä?

    • 48foxl

      Hyvä idea! Neulaniemeen kaavailtu alue vaikka Puijonlaaksoon. Se on niin onnettomasti rakennettu että ainakin 10 000 ihmistä mahtuu lisää. Saa viherpiiperotkin istua jatkossakin nuotion äärellä sieniä syöden Neulaniemessä käen kukuessa oksalla.

    • KuopioKene

      Kuopio on keskellä erämaata.Puita ja metsää kyllä riittää silmänkantamattomiin kaupungin ympärillä.

    • 38dio

      Ai missä? Vai tarkotatko Hiltulanlahden takaisia alueita? Mikä helvetin järkee olisi tämän kokoista kaupunkia venyttää pinta- alaltaan niin järjettömän laajaksi. Sehän olisi älyttömän tehotonta ja epäkäytännöllistä rakentamista. Hakata metsää sieltä täältä yli 10 km päästä torilta ja perustaa sinne jotain kerrostalolähiöitä. Ei, ei, ei kyllä tämän kokoisessa kaupungissa lähiöiden pitää paljon lähempänä keskustaa. Joukkoliikennekin tulisi yhä kannattamattomammaksi ku pitäisi ajella järjettömiä matkoja ja sitten sieltä viimeisestä pienestä korpilähiöstä tulisi se yksi matkustaja kyytiin.

      Meidän kaupunkialueen pituus on jo nyt 20 km joka on tämän kokoiselle paikalla aika iso. Kyllä nyt pitäisi päättäjät herättää Etelä-Kuopio unesta ja tuoda heidät takaisin Kuopionniemelle. Tämä on se paikka jonne tulee rakentaa.

      • heheheee

        Viikon vitsi. Mitä sieniä olet popsinut? Jollakin on vilkas mielikuvitus. Seähän köyhän ainut huvitus.


      • ..............

        Kun tuo änkyrä Siilinjärvi saataisiin liittymään Kuopioon. Vuorelan jaToivalan alueelle mahtuisi Petosen ja Saaristokaupungin kokoinen kaupunki. Uusia kallansiltoja pitkin olisi lyhyempi matka kuin Petoselta tai Hiltulanlahdesta.

        Sorsalasalokin siinä välissä on hukkakäytöllä. Sorsaloon saisi kunnon kokoisen lähiön. Sorsasalon rannoille rantatontteja rikkaille ja keskemmälle Niiralan Kulman kerrostaloja köyhemmille.


      • Pienenee???
        .............. kirjoitti:

        Kun tuo änkyrä Siilinjärvi saataisiin liittymään Kuopioon. Vuorelan jaToivalan alueelle mahtuisi Petosen ja Saaristokaupungin kokoinen kaupunki. Uusia kallansiltoja pitkin olisi lyhyempi matka kuin Petoselta tai Hiltulanlahdesta.

        Sorsalasalokin siinä välissä on hukkakäytöllä. Sorsaloon saisi kunnon kokoisen lähiön. Sorsasalon rannoille rantatontteja rikkaille ja keskemmälle Niiralan Kulman kerrostaloja köyhemmille.

        Pienenevätkö Toivala ja Vuorela kun ne ovat nyt Siilinjärveä? Tai kasvavatko ne, jos ne olisivat Kuopiota?
        Sorsasalo on pilattu kaavoittamalla ja rakentamalla osaksi järven rantoja teollisuusalueiksi.
        Kaavamuutosta ei tehty edes Itkonniemellä kaavaa uusittaessa. Rannat ovat edelleen kaavassa teollisuusaluetta. Voi, voi.


      • kdkdld
        heheheee kirjoitti:

        Viikon vitsi. Mitä sieniä olet popsinut? Jollakin on vilkas mielikuvitus. Seähän köyhän ainut huvitus.

        Perustele ja kunnolla, tai olet vain mitätön ruikuttaja.


    • vivaperdida

      Neulaniemen säilyminen olisi toivottava asia, mutta järjestelmällinen täydennysrakentaminen ei ole mahdollista maassa, jossa hulluuteen eskaloitunut byrokratia ja korruptio paiskaavat kättä muodostaen ihan sairaalloisen dystopian.

    • mitä ihmettä?

      Vai ei oo metsää!

      http://binged.it/1oUGswH

      Voisko joku kertoa minkä takia meillä on noin lähellä keskustaa noin jumalattomasti metsää? Puijon ja Neulaniemen metsien säilyttämisen puolesta olen monesti kuullut juttua ja tiedän että niissä on suojeltuja alueita, mutta tuosta Jynkän alueesta en ole koskaan kuullut puhuttavan. Tietääkö kukaan miksi vain pienelle osalle Jynkkää on rakennettu ja suurin osa jätetty metsäksi? Lisäksi kiinnostaisi tietää kun Kuopio valittelee rakennusmaan puutetta ja sen takia on pakotettu rakentamaan huitsinnevadaan jonnekin Hiltulanlahteen että miksi kaupunki ei ole koskaan(ainakaan minä en ole huomannut) ottanut esille tuon alueen kaavoittamista?

      Tuonnehan mahtuisi 5000 ihmistä.

    • Tenho Raippajoelta

      Kátselin sitä neulaniemen alustavaa suunnitelmaa. eehän sinne ole tarkoitus rakentaa kuin vähän sinne niemen kärkeen ( laivo), 95 % jää metsäksi kansalaisten käyttöön. Alkavan joukkoliikenteen myötä alue olisi muidenkin kuin autottomien tavoitettavissa. Tämä elitistinen mökkiväki haluaisi pitää alueen omana leikkikenttänään, toivottavasti kaupunki ei anna tuumaakaan periksi.

      • pöllöhuuhkajainen

    • fldösösö

      Olisiko Jynkkä liian mäkistä ja siksi ei ole rakennettu. En muutakaan syytä keksi.

    • JOYBY

      NIMBY.

      Minun takapihalleni ette per""le rakenna! Neulaniemessä on tilaa vaikka kaikille ja silti itsekkäät mökkiläiset haluavat kaikkien muiden kaupunkilaisten kustannuksella säilyttää vanhat läänityksensä. Kuvottavaa ja tuomittavaa!

      Kaupungin maat ovat kaikkia varten eikä vaan etuoikeutettujen mökkisukujen jälkeläisiä varten.

      • pöllöhuuhkajainen

        Joyby , markkinoit kovasti tota "ei mun takapihalleni"- ajatusta. Elitistisen mökkiläisyyden ja läänityksien säästämisen ideologiasi on hieman kateellisen oloisen panettelua. Jos haluat aidosti tutustua mökkiläisyyden historiaan, voit vilkaista kirjaprojektin sivua: http://www.pohjois-savonmuisti.fi/historia/muistojen_neulaniemi/

        Ja noin tosiasioita pöytään ladellen kerron, että Kuopion kaupungilla ei ollut varaa rakentaa tietä Neulaniemeen, vaan sen rahoittivat mökkiläiset 800 000 markalla vuonna 1961, tästä on dokumentit arkistossa olemassa. Kaupunki osti näillä rahoilla puskutraktorin ja käytti sitä muuallakin - tottakai. Vuoden 1961 jälkeen kaikki kaupunkilaiset ovat vapaasti saaneet käyttää tuota tietä, samoin kaupunki itse hakatessaan arvokasta metsää ja kuljettaessaan sitä sieltä pois. Hyvä niin, sillä tie on yleisesti kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä.

        Se, että mökit siirtyvät suvuissa eteenpäin lienee aika luonnollista. On varmaan tapahtunut sinunkin suvussasi sellaista. Se on aika luonnollinen kehityskulku. Yhden tavallisen suvun kehityskaaritarinan voit lukea täältä: http://www.pohjois-savonmuisti.fi/historia/muistojen_neulaniemi/neulaniemen_uhanalainen_tarina/hakoranta/


    • gögprorp

      Juuri näin! Elitistit kyykkyyn ja Neulaniemeen kaupunkimaista hyvin tiivistä rakentamista tyyliin Pyörönkaari niin ei tämä kaupunki hajoa liian laajalle. Asukastiheys erittäin korkeaksi ja urbaanin näköiseksi. Ei mitää eliitti Saaristokaupunkeja vaan sellaista Helsingin Kallion näköistä rakentamista myös keskustan ulkopuolelle. 6 kerroksisia umpikortteleita kivijalkakauppojen ja baarien kera.

      • Niuvassa nettiyhteys

        Jaha taas tämä avohoitopotilas on herännyt.

        Miksi et muuta sinne Kallioon, kun runkkaat sitä noin ihanoiden?


      • flflf
        Niuvassa nettiyhteys kirjoitti:

        Jaha taas tämä avohoitopotilas on herännyt.

        Miksi et muuta sinne Kallioon, kun runkkaat sitä noin ihanoiden?

        En tiennytkään että on sairaus ihailla jotain kaupunkia. Taidat itse olla vähä pipipipipää pikkuinen poika.


      • on se
        flflf kirjoitti:

        En tiennytkään että on sairaus ihailla jotain kaupunkia. Taidat itse olla vähä pipipipipää pikkuinen poika.

        Fetisismi (ransk. fétiche < lat. facticius 'keinotekoinen') eli lääketieteen kannalta ongelmaksi määriteltynä esinekohteinen seksuaalihäiriö.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Fetisismi

        Fetissi voi olla mikä tahansa kohde.


      • +9i0u
        on se kirjoitti:

        Fetisismi (ransk. fétiche < lat. facticius 'keinotekoinen') eli lääketieteen kannalta ongelmaksi määriteltynä esinekohteinen seksuaalihäiriö.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Fetisismi

        Fetissi voi olla mikä tahansa kohde.

        En tiennytkään että jonkun ihailu on fetissiä. Elämäsi on varmasti surullista jos et mitään ihaile.


    • 4+6

      Kyllä meillä jo oma Kallion on. Petonen. Harmi vaan että on kauempana keskustasta kuin oikea Kallio. Siksi jäänyt puolitehoiseksi. Mikäli Petonen olisi kävelymatkan päässä keskustasta siellä olisi paljon enemmän rosoisia ihmisen näköisiä baareja, etnisiä ravintoloita ja oikeaa elämää.

    • Ihavehaditwiththesem

      http://yle.fi/uutiset/neulaniemesta_piirretaan_jopa_kahdeksan_tuhannen_kotia/6880848

      " Puurakentamista suositaan, kävelyä ja pyöräilyä edistetään, rakennetaan viherkattoja ja viherseiniä, sadepuutarhoja ja hulevesialtaita.

      Kaavoitusarkkitehti Immosen mukaan Neulaniemeen ei tule esimerkiksi Saaristokaupungin kokoisia suuria omakotitontteja, vaan rakentaminen painottuu tiiviimpään ja tehokkaampaan suuntaan."

      Sinne olisi mahdollista saada urbaani asuinalue (kytkeytyy kasvavaan Savilahteen), jonka vieressä on koko kansan luontopuistona toimivan Neulaniemen metsät ja lammet, mutta elitistiset mökkiläiset haluavat pilata kaupungin kehityksen ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin omahyväisyydellään. Todella vastenmielistä nimbyilyä. Mediassakin näitä vain nuoleskellaan.

      • +i90pjo

        "Pienenevätkö Toivala ja Vuorela kun ne ovat nyt Siilinjärveä? Tai kasvavatko ne, jos ne olisivat Kuopiota?"

        Mikäli ne olisivat olleet Kuopiota ne olisivat nyt todellakin paljon isompia. Näinhän Kuopiosta on sanottu että liitos olii pitänyt tehdä ajat sitten nyt siitä ei enää saa kunnon hyötyä. Nyt Kuopio oli pakotettu rakentamaan Saaristokaupunki, kun muuten Kuopio olisi kasvanut pohjoiseen ja uudet asuinalueet olisi rakennettu Vuorela-Toivala alueelle.


      • 10+14

        "rakennetaan viherkattoja ja viherseiniä, sadepuutarhoja ja hulevesialtaita."

        Varmaan hampusta? Kuulostaa ihan ituhippien ja viherpiipertäjien vapaakaupungilta.

        "Christiania on Kööpenhaminan keskustassa sijaitseva vapaakaupungiksi julistautunut alue. Joukko talonvaltaajia ja hippejä otti tämä entisen kasarmialueen haltuunsa vuonna 1971. Sittemmin paikka on tullut tunnetuksi anarkistien, taiteilijoiden ja huumeidenkäyttäjien tyyssijana."


      • pöllöhuuhkaja

        Terve Ihavehaditwiththesem

        Kaupunki tunnusti tehneensä virheen Saaristokaupungissa, kun ei saanutkaan sinne kerros- ja rivi- ja pienkerrostaloja vaan isot alueet menivät pien- ja omakotitaloiksi, joilla on pari autoa eikä tarvetta käyttää joukkoliikennettä. Siksi bussilinjat siellä perukoilla ammottavat tyhjyyttään, kun isot rakennusliikkeet eivät ostaneet kerrostalotontteja - eivät halunneet rakentaa sinne, koska sinne ei oltu kaavoitettu palveluita, siis kauppaa ja koulua sun muuta. Siksi lähes ainoat kerrostalot Saaristokaupunkiin kohosivat keilankannan sillan yhteyteen, kun siinä on kauppaa ja koulua sun muuta päiväkotia.

        Neulaniemestä haluttaisiin toisenlaista, sellaista jossa toimisi julkinen liikenne. No, Savilahteen kaavoitetaan jo noin 6.000 uuden asukkaan alue, on jo kaavoitettu. Heillä on varmaan tarpeita liikkua luonnossa ja jos siihen päälle vielä Neulaniemeen kaavoitetaan 8.000 asukasta, niin arvaat varmaan miten luonnon käy...

        Ja uskallan väittää, että nykyisellä tielinjauksella löytyy vain parikolme perukoilta kaupunkiin pyöräilevää omahyväistä fillaristia, jotka ajaa työmatkansa sieltä joka päivä kaupunkiin polkien. Että se siitä viherrakentamisen ja puukiipeilyn ihanuuden ylistyksestä kaavoituksessa :D :D

        Eräs tämän kaupungin pikkupoika, jo ikääntynyt ja isoissa yrityksissä koko ikänsä johtotehtävissä palvellut eläkeläinen tiivisti mielipiteensä kaupungin kaavoituksesta näin; "Jäljet pelottavat." Siksi tuohon Neulaniemen Jalokiveen on tartuttava mielestäni viisaasti ja suojellen, sillä kuopiolaiset ovat liikkuneet, virkistyneet, marjastaneet ja harrastaneet siellä metsäilyä jo kohta sata vuotta. Sellaista viheraluetta näin lähellä keskikokoisen kaupungin keskustaa saat etsiä. Ja kun löydät, niin huomaat että sen kaupungin päättäjillä on ollut sekä sivistysviisautta että munaa olla uhraamatta metsää rahan ja rakentamisen pakkohybrikselle. (New York, Tukholma, Helsinkikin, Tampere...)


    • Luonnonystävä

      Suomen urbanisoituminen kiihtyy, maakuntakaupunkien pudotuskierroksesta tulee verinen. Maakuntakeskukset kyllä säilyvät kitkutellenkin, mutta Kuopiolla on vielä eväät nousta isojen poikien kerhoon. Tämä vaatii kaavoituksellista rohkeutta, uskallusta vastustaa yhteiskunnan jarruttavia käytäntöjä. Poistaa piikit lihasta.

      Neulaniemen mökkiläisten nimbyily on luonteeltaan kuvottavaa - kansan syviä rivejä kosiskelevaa romantisointia, jonka ainoana todellisena motivaattorina on oma etu, kesämökki kaupungin ytimessä.

      Älkää uskoko mökkiläisten propagandaa! Suunniteltu asuinalue ei tuhoa Neulaniemen luontoa. Sinne ei tule helvetinkonetta, ei savua puskevaa steampunk-dystopiaa. Sinne rakennettaisiin viihtyisä ja tiivis ekokaupunginosa, jonka myötä Neulaniemestä tulee todellinen kaikille kansalaisille avoin luonnonpuisto.

      • Liito-oravat

        Kyselivät taas Neulaniemen mökkiläiset niitä liito-oravan papanoita lainaksi. Ovat nyt vaan vähän kuivahtaneet, kun ei ole ollut enemmältä käyttöä. Pitää hieman trimmata niitä vuokrakäyttöön kelpaaviksi.


      • pöllöhuuhkaja

        8.000 asukasta sinne Neulaniemeen - viihtyisä ekokaupunginosa? Ja Savilahden alueelle jo nyt päätetty 6.000 asukasta... se tekee 14.000 asukasta - paljonkos siellä Petosen keskustan tuntumassa asuikaan - ekokaupunki?

        Savilahti osin täytetään ja tilalle tulee betonia. Moottoritiekin menee tunneliin ja päälle rakennetaan betonitoimistotaloja. Ekokaupunki Savilahti...

        :D Salii minun nauraa, tai ... lipsahti tää nauru nyt - en edes kysy sinulta siihen lupaa :D :D :D


      • Viemärirotta
        pöllöhuuhkaja kirjoitti:

        8.000 asukasta sinne Neulaniemeen - viihtyisä ekokaupunginosa? Ja Savilahden alueelle jo nyt päätetty 6.000 asukasta... se tekee 14.000 asukasta - paljonkos siellä Petosen keskustan tuntumassa asuikaan - ekokaupunki?

        Savilahti osin täytetään ja tilalle tulee betonia. Moottoritiekin menee tunneliin ja päälle rakennetaan betonitoimistotaloja. Ekokaupunki Savilahti...

        :D Salii minun nauraa, tai ... lipsahti tää nauru nyt - en edes kysy sinulta siihen lupaa :D :D :D

        Niin. Pyörönkaarta lukuun ottamatta Petonen on erittäin väljästi rakennettua pientaloaluetta ts. metsälähiöitä.

        Neulaniemestä tulisi aidosti tiivis ja kaupunkimainen asuinalue, jonka ympärillä on hehtaarikaupalla koskematonta luontoa. Täällä metsälähiöiden luvatussa maassa voi tuntua kummalliselta, että 8000 ihmistä mahtuu postimerkin kokoiselle alueelle. Ja se on sitä ekologisuutta.


    • pöllöhuuhkaja

      Hei Frans-Gustav

      Helsingin kaupunki järjesti lähes kaksivuotisen AVOIMEN VERKKOKESKUSTELUN Kivinokan alueen käytöstä ja merkityksestä kaupunkilaisille:

      http://www.hel.fi/hel2/ksv/Aineistot/Projektialueet/kivinokka/verkkokeskustelu_2011_2013.pdf

      Siinä voi nähdä perinteisen luonto- ja ulkoilualueen merkityksen suurkaupungissa. Olisi hienoa, kun Kuopiokin loisi edellytyksiä ja haluaisi kuunnella asukkaitaan ja heidän meilipiteitään.

      Emme ole metropoli, meistä (Kuopiosta) ei sellaista tule. Olisiko viisasta kehittyä niistä lähtökohdista ja niillä edellytyksillä, mitä täällä on?

      Kaupunki mainostaa ja rakentaa imagoaan ihmisten kokoisena ja viihtyisänä luonnonläheisenä kaupunkina. Ainakaan metsien kaavoittaminen betonilähiöiksi sotii tuota kaupungin omaa tavoitetta vastaan. Eikö vaan?

      • Maalaiskaupunki

        Kuopio on pikkukaupunki, eikä tämä isoksi koskaan kasvakaan. Pitäisi lähteä liikkeelle niistä ominaisuuksista, joita on olemassa. Ei pidä yrittää väkisin kasvattaa kaupungista suurta, ei se voi olla mikään itseisarvo.


    • Debit

      Näillä hienoilla aloituksilla yritetään peittää Kuopion tilannetta eli kaupunkimme rankkaa velkaantumista tähän astisen rakentamisen jäljiltä.
      Esim Toriparkki kaataa koko Pysäköintilaitoksen velkoineen kaupunkimme syliin!

    • Nominokoabate

      "Olisiko viisasta kehittyä niistä lähtökohdista ja niillä edellytyksillä, mitä täällä on?"


      Kyllä. Neulaniemen kaavoituksessa on korostettu luonnon ja luonnonläheisyyden merkitystä ihmisten hyvinvoinnille. Suunniteltu tiivis ja tehokas asuinrakentaminen mahdollistaa alueen metsien säilymisen luonnontilassa. Hyödyt ovat selvät:


      - Tiivistyvä yhdyskuntarakenne. Ideaalein tilanne vanhojen lähiöiden raskas täydennysrakentaminen, mutta poliittisesti mahdotonta. Esimerkiksi Uusi puu-Kuopio-projekti kaatunee taloyhtiöiden vastustukseen. Valkeisenlammen nimbyt jne. Laajemmalle alueelle levittäytyminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Byrokratia, vanhat kaavat jne. vaikeuttavat rakentamista.


      - Neulaniemestä koko kansan ulkoilualue. Joukkoliikenteen myötä myös autottomat löytävät alueen. Neulaniemestä, sen upeista metsistä, rannoista ja lammista, on mahdollista saada helposti tavoitettava kaupunkilaisten ulkoilukeidas. Tiiviin rakentamisen myötä alue ei myöskään pirstaloudu metsäkaistaleiksi.

      Tilanne on vaikea. Ymmärrettävästi mökkiläiset puolustavat yhteisönsä oikeutta pysyä "luonnollisessa tilassaan" lähellä kaupunkia mutta silti kaukana ihmisistä. Nimby-asenne tiivistyy erinomaisesti seuraavaan kommenttiin:

      "Olen ostanut kalliin tontin, enkä halua että vammainen lampsii pihalleni".

      Kyseinen henkilö vastusti Helsingin Marjaniemeen rakennettavaa kehitysvammaisten asuntolaa. Asuntola rakennettiin, nyt se on luonteva osa kaupunginosan imagoa ja elämää. Rahan ja rakentamisen pakkohybristä vai kaupunkilaisten hyvinvointiin tähtäävää tervehdyttävää kaavoituspolitiikkaa?

      • pöllöhuuhkaja

        Moi Nominokoabate

        Kiitos näkökulmastasi puu-kuopioon ja jollekulle muulle näkökulmasta sekä torinalusrakentamisen että saaristokadun kalleuteen... :D Tuosta kehitysvammaisten asuntola-asiasta olen kanssasi samaa mieltä.

        Neulaniemihän olisi aivan mahtava kohde liitettäväksi jo toisiin tehtäviin siirtyneen kaavoitussuunnittelija Kaisa-Mari Immosen koostamaan Kuopion kaupunkipuisto-kokonaisuuteen. Neulaniemen kehittäminen virkistys- ja ulkoilu alueena monipuoliseksi kaikkia kaupunkilaisia palvelevaksi keitaaksi on unohtunut tämän kaiken rakentamishybriksen keskellä.

        Koko kansan Neulaniemi voisi olla esimerkiksi hyviä pyöräilyreittejä (lisää), tulenteko ja istahtamispaikkoja, itsenäisen liikkumisen rakenteiden kehittelyä (vrt frisbeegolfin avoimen radankäytön ideologia) ja sitten sellaista pieteetillä tehtyä metsänhoitoa, joka sallisi liikuntarajotteisten, koululaisryhmien jne metsäkokemukset monin ulottuvuuksin ja tavoin. Myös matkailupalvelujen näkökulmasta tällaisen alueen säilyttäminen loisi edellytyksiä ohjelmapalvelutuotteille, jotka ovat kiinni meidän alueemme historiassa ja käytänteissä ja arjessa. Aivan kuten poronhoito Lapissa. (En kannata moottorikelkkareittiä sinne todellakaan, ettet ymmärrä mua väärin).

        Koko kansan Neulaniemi voisi olla upea projekti jossa kuopiolaisten kollektiivinen kokemus avaisi jokaiselle meille näkökulmien ja luontokokemusten täydentymisen mahdollisuuden keskustan lähellä. Ja julkisen liikenteen linjaus sinne olisi sitä hyvin täydentävä asia.

        Mökit ovat osa tämän kaupungin kulttuurimaisemaa. Niitä ei ole, mielestäni virheellisesti, otettu mukaan kaupungin kulttuuriympäristön selvitykseen, vaikka sinne on tungettu niitä paljon nuorempaa aluetta, kuten siirtolapuutarhoja ja rakenteita ja rakennuksia, jotka on tehty vasta 1960 tai jopa 1970-luvuilla. Neulaniemen mökkirakennuskanta on tärkeä osa tämän kaupungin työläisväestön kulttuuria 1930-luvulta alkaen ja varsinkin sodan jälkeen. Suuri osa niistä on tehty alunperin jätetarpeista, osa siirretty kaupungista kivitalojen tieltä (näinollen ovat osa kaupungin puutalohistoriaa), pieni osa rakennettu paikanpäällä kaadetuista ja työstetyistä hirsistä.

        Muualla maailmassa osataan arvostaa vanhan ja uuden vuoropuhelua, mm Tukholmassa voit löytää samastakin korttelista yli satavuotiaan puu- tai kivitalon ja modernimman talon. Vanhaa ei ole purettu uuden alta, vaan sille on annettu hieno osa uudessa ympäristössä. Siksi en ymmärrä sivistymätöntä kuopiolaista toimintatapaa, jossa kaikki vanha halutaan tuhota (kuten saaristokaupungissa) ja sitten keinotekoisesti yritetään tuottaa tilalle jotain yhteisöllistä uutta (vrt saaristokaupungin taiteen kaava tai kulttuurinen kaavatyö). Tämä vain viittauksena kaavoituksen tämänhetkiseen jamaan.

        Neulaniemellä on iso arvo sitten kun Savilahden alue on täynnä ja yliopisto kasvaa. Jo nyt kansainväliset opiskelijat ja opettajat, jotka pääsevät käymään niemessä, ovat haltioituneita sen luonnosta ja vanhasta rakennuskannasta joka on meille aivan arkipäiväistä - tai kuten keskustelusta huomaa, kateellisen panettelun arvoinen asia.


    • kuopiolainen4

      Neulaniemen kuntalaisaloite (nyt jo noin 1400 allekirjoittanutta) perusteluineen tässä:

      https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/943

      Voisitko sinäkin allekirjoittaa sen Neulaniemen puolesta? Pankkitunnuksin se käy turvallisesti, palvelu on Oikeusministeriön ylläpitämä ja valvoma ja kuntalaisena voit siihen osallistua ja vaikuttaa. Kun saamme kokoon vaaditun määrän puskurin 1.800 - 2.000 allekirjoitusta annamme sen eteenpäin valtuuston käsiteltäväksi.

      Kiitos.

    • 584848

      En koskaan allekirjoita tuota. Mikäli Neulamäkeä ja Laivonsaarta ei saada rakennettua tiiviiksi kaupunkimaisiksi kaupunginosiksi joutuu Kuopio rakentamaan jonnekin kauas Hiltulanlanden taakse ja se vasta hajauttaa kaupunkia kun niin kauas on turha haaveilla kerrostaloista niin jotta saadaan tilaa vaikka 10 000 ihmiselle joudutaan hakkamaan metsää lähes Puutossalmelle asti.

      Onpa joku vanhus ollu taas hakoteillä kun sanonut kaupungin kaavoituksen jälkien pelottavan. Kuopion toimiva joukkoliikenteeseen ja kevyeenliikenteeseen pohjaava kaavoitus on ylivertainen suhteessa moniin hajanaisiin autokaupunkeihin Suomessa. Petosen Pyörönkaari on juuri sellaista keskustan ulkopuolista kaupunkimaista rakentamista jota on saatava paljon lisää. Siellä on huikeasti enemmän palveluja kuin vaikka metsälähiö Neulamäessä.

    • Ybmin Ellep

      En allekirjoita. Pikemminkin olen harkinnut Neulaniemen rakentamista puoltavan kuntalaisaloitteen perustamista seuraavin ehdoin:

      - Tiivis, tehokas ja kaupunkimainen rakentaminen. Hyvät palvelut ja toimiva joukkoliikenne. Omakotitalotonttia haluavat voivat muuttaa Saaristokaupunkiin tai Siilinjärvelle. Asuntotarjontaa voidaan kuitenkin monipuolistaa townhouse-tyyppisillä ratkaisuilla.

      - Alueen luonnon kunnioittaminen. Eli kertauksena: mahdollisimman tiivistä rakentamista erittäin rajatulla alueella, jonka myötä suurin osa alueen luonnosta pysyy koskemattomana.

      - Alueen kulttuurihistorian kunnioittaminen. Tukholma on tosiaan hyvä esimerkki. Kannattaa käydä vaikkapa Södermalmin Åsögatanilla katsomassa kuinka umpikortteli ja vanha mökkikennus seisovat ylpeästi vierekkäin. Tämä toki edellyttää vastavuoroisuutta.

      - Neulaniemen virkistyskäytön kehittäminen. Edellä tuli hyviä ideoita. Potentiaalinen vetonaula Kuopion matkailulle.

      ------------------------------------------------------------------------------------------

      Neulaniemi vuonna 2030

      Unelma:

      Eläväinen ja tiiviisti rakennettu kaupunginosa, jossa on ravintoloita ja palveluita. Linkittyy Savilahden ja kampusalueen myötä ruutukaavaan. Vieressä suosittu ja monipuolinen Neulaniemen luonto- ja virkistysalue, jossa tilaa myös mökkiläisille.

      Uhkuva:

      Joustamattomuuden, kalliiden oikeudenkäyntien, "liito-oravahavaintojen" ja kaavamuutosten jälkeen kaupunki rakentaa hajanaisen ja tehottoman metsälähiön, joka syö Neulaniemen luontoa paljon ennemmän kuin se alkuperäinen suunnitelma. Palveluina S-market ja parturi.

    • Unelma Neulaniemestä

      Mun unelma Neulaniemestä 2030 on sellainen, että siellä on erittäin monipuolinen ulkoiluverkosto ja reittejä sekä pyöräillä että samoilla, samaten esteettömyys on huomioitu siellä. Luontopolkuja ja pysähdyspaikkoja sekä useita rantautumispaikkoja ja pieniä uimarantoja, joista osa on jo nyt käyttäjien tiedossa. Sitten ne olisivat vaan merkittyjä ja kunnostettuja, vaikka talkoovoimin.

      Alueelle tulisi julkinen liikenne, bussi tms ja metsää hoidettaisiin taiten ja harkiten metsänä, ei puistona. Mökkirakennuskanta olisi hyväksytty osaksi kaupungin kulttuuriperintökohteita (samaan luetteloon, missä on monia paljon uudempia kohteita, mm kaupungin siirtolapuutarhat tällä hetkellä)

      Järjestöt ja ohjelmapalveluyritykset järjestäisivät aluella vapaan liikkumisen lisäksi retkiä, seikkailuja ja vaelluksia niin kantaväestölle kuin turisteillekin. Alueella järjestettäisiin kerran vuoteen kansanjuhla ja muita tapahtumia kevyen liikenteen ja julkisen liikenteen keinoin. Alueelle olisi perustettu myös viljelypalsta-alueita.

      Tervaruukki olisi järvii- ja metsäluonnon ympärivuotinen toimintakeskus ja luontokeskus, samoin Pilppa. Koululais- ja kansalaisryhmät käyttäisivät näitä alueita ahkerasti. Leirikouluja ja luontokouluja järjestettäisiin niiltä ja Neulaniemen kärjen JHL:n Neulamajaa tukikohtina käyttäen. Alueella olisi myös yösuunnistuksia, sieniretkiä, pyöräilyretkiä ja keskustelutilaisuuksia.

      Neulaniemen tien reunaan ja osittain luontoon olisi tehty hyvä kevyen liikenteen väylä, joka olisi vain osittain valaistu tai valaistu niin, että sen valaistus ei saastuttaisi pimeänkokemuksia hakevia turistiryhmiä. Kärjessä järjestettäisiin tähtitieteen ja taivaankannen katselutilaisuuksia sekä revontulikuvausten kursseja.

      Talvella hiihtäminen ja luisteleminen luonnonjäällä olisivat osa aktiviteettejä. Kalastuskursseja ja -kilpailuja järjestettäisiin kesäisin ja talvisin. Alueella toimivat järjestöt toimisivat tiiviissä yhteistyössä ja hyvässä hengessä. Geokäytköily olisi yksi alueen matkailuvalteista, samoin luontokiipeilykohteet. Vuorilammille olisi avattu yksi tarkoin luontoon harkittu kiipeilyrata tai -reitti alueen erityisolosuhteet huomioden. Sekä Vuorilammen, että Pienen Neulalammen rannoilla olisi parikin kunnostettua pientä uimarantapaikkaa.

      • dltkng

        Voisitko opetella tekemään tiiviimpää tekstiä, kiitos.


      • mitä muuta

        Rantojen miehille oma nuotiopaikka jossa voi nauttia virvokkeista ja paistaa makkaraa.


    • mittee kannatat?

      Voitko kertoa minne ne ihmiset sitten laitetaan asumaan? Katsopa millaisen pinta-alan vie Saaristokaupunki ja sinne mahtuu vain reilu 10 000 ihmistä. Minne sijoitat asukkaat kun 2030 mennessä Kuopioon on tullut yli 20 000 uutta asukasta ellei Neulaniemeä saa rakentaa. Kerro minne mahtuu tuo määrä?

      Ehkä mahtuu jos vanhoihin lähiöihin rakennetaan 30 kerroksia taloja. Kannatatko niitä?

      • hyvä vitsi

        hah hah, 20 000 asukasta, mistä?


      • new generation

        noi kaupunginisien kasvuennusteet perustuu hyviin vuosiin ja toiveisiiin, että maakunnan vanhukset haluaa tänne saarelle asumaan. Saaristokaupunkiin mahtui niin vään ihmisiä ja niin vähän siellä käy julkinen liikenne, koska sinne kaavoitettiin niin paljon pientaloja. Rakennusliikkeet ei lähteneet maisemiin, missä ei ole palveluja, kauppaa ja koulua lähellä. Sen lisäksi Kuopio on uusien haasteiden edessä otettuaan Maaningan, Nilsiän ja sitä ennen Vehmersalmen ja Karttulan osakseen. Siellä on Riistavesi mukaanlukien entisiä kuntakeskuksia, keskustaajamia, joissa asuu tyytyväisiä ihmisiä ja siellä halutaan asua. Sinne vaan kehittämään lisää palveluita ja työpaikkoja ja tyytyväisiä asuntoja ihmisille. Säilyy postit ja koulut ja palvelut siellä missä ihmiset ovat. Back to the Kantrisaid Mään!


    • Mega-PERTTI

      Kuntalaisaloitteessahan nämä jo vastasivat tyhjentävästi:

      "Paljon sopivampia alueita löytyy muualta."

      Selvä. Sopivampia alueita löytyy muualta. Varmasti esimerkiksi Hiltulanlahdesta tai jostain Siilinjärven korvesta.

      Mutta järkimaailmassa paras paikka on Neulaniemi, kaupungin luonnollinen kasvusuunta. Jatkossakin siellä voidaan järjestää sieniretkiä ja geogätkeilyä, mutta osa metsiköstä on urbaanina asuinalueena, jossa käydään kahviloissa, kapakoissa ja ravintoloissa. Ei kaavoituspolitiikkaa voida enää harjoittaa impivaaralaisittain.

      • rakennuspertti

        itse tunnut olevan impivaarasta, ajatellen luovasti ja kokonaisvaltaisesti ei ole järkeä kaavoittaa kaupunkilaisille tuttua ja vuosikymmenien takaa jo rakasta ulkoulualuetta Neulaniemeä. Sen sijaan toi armeijan hylkäämä ja kaupungin jo haltuunsa ottama Pieni Neulamäki on vapaa ja taitaa google earth-katselun perusteella olevan myös melko lailla parturoitu jo metsästä puhtaaksi. Sinne uusi upea asuntomessualue.


    • Porozovski

      Aihe on mielenkiintoinen ja surullinen. Jossain kulttuurimaassa Kuopion kokoisen kaupungin taajama-alue ei ulottuisi Puijonlaaksoa, Itkonniemeä ja Särkiniemeä kauemmaksi. Nykyiset jynkät, saaristokaupungit ja päivärannat olisivat reipasta erämaata - ja se olisi hyvä niin.

      Nyt tämän vuosikymmeniä kestäneen puutarhakaupunkiutopian takia pitää tappaa viimeisetkin metsät, koska laajentuminen eiole taloudellisesti mahdollista ja lähiöiden laajamittainen täydennysrakentaminen tyssää byrokratiaan.

      Meillä on todella hieno maa, Oi Suomi armas synnyinmaa. Voisiko tämän aloittaa alusta?

    • Hoksopoli

      Aika outoa kuvitella että Kuopion väestömäärän kasvu jatkuisi lineaarisena äärettömyyksiin saakka. Nytkin Kuopiossa syntyy vuosittain yli 2000 lasta ja siltikin väestön lisäys jää siitä puoleen. Eli ei kummoisia ennustajan lahjoja tarvita ennustaa että lähivuosina kuolleisuus tulee ylittämään syntyvyyden. Maahanmuuttajatkaan tuskin pelastavat tilannetta. Työttömyyden kasvu tulee olemaan toinen tekijä, yksinkertaisesti oikeita ja oikeasti tuottavia työpaikkoja ei Kuopioon ole näkyvissä.
      Vaan päinvastoin ja varsinkin tuleva vuosi näyttää mihin Kuopio on menossa!

    • Pöllölook&Haukansilm

      Pieni Neulamäki on näköjään unohdettu kokonaan, koska se ei ole ollut aiemmin mitenkään ajateltavissa oleva, mahdollinen rakennusalue (oli puolustusvoimien varastoalue). Siellä on hyvä maasto asuinrakentamiselle, ja kaavoittajakin on sen huomannut, mutta onkin kaavoittanut alueen eteläpäähän pienen teollisuusalueen - jonka tontit vaan eivät kuulemma ole käyneet kaupaksi kun parempaa teollisuusrakentamisen aluetta on Matkuksen suunnalla. Matka Pieneen NeulaMÄKEEN on kevyen liikenteen reittejä pitkin keskustasta aivan yhteä lyhyt kuin Neulaniemen Pöyrynlahteen, 7,2 km,ja tässä googlen linkit:

      Torikatu-Pöyrynlahti (https://www.google.fi/maps/dir/Torikatu, Kuopio/Pöyrynlahti, Kuopio/@62.901607,27.5451348,12z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x4684b088d2073b73:0xa622de877e1e348!2m2!1d27.6713381!2d62.8920638!1m5!1m1!1s0x4684ba52235df671:0xce7a76a09c8300a8!2m2!1d27.5662219!2d62.9095664!3e2)

      Torikatu-Väärälahdentie 237 (https://www.google.fi/maps/dir/Torikatu, Kuopio/62.8604932,27.5769543/@62.8719992,27.5763577,12z/data=!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x4684b088d2073b73:0xa622de877e1e348!2m2!1d27.6713381!2d62.8920638!1m0!3e2)

      Pienen Neulamäen suuntaan on keskustasta jo hyvät VALMIIT liikenneyhteydet muutenkin (Moottoritie ja Volttikatu/Kolmisopentie) ja Leväsellä on isot palvelut ja kaupat olemassa. Neulaniemeen sen sijaan tiet pitäisi rakentaa uudelleen, sinne johtaa vain yksi mutkainen tie, ja uuden tielinjauksen tekeminen Neulamäestä näyttää olevan todella hankalaa ja kallista. Jo nykyiset linja-autoreitit kulkevat sen sijaan Pienen NeulaMÄEN vierestä Citymarketin ohi Leväselle

      Pieneen NeulaMÄKEEN on karttatutkiskelun ja olemassaolevan intran kannalta järkevämpää rakentaa, kuin Neulaniemeen, missä ei ole minkäänlaista infrastruktuuria olemassa. Pienessä NeulaMÄESSÄ on jo armeijan tekemä katuverkosto valmiina. Alutta ei ole koskaan käytetty yleisesti avoimessa virkistyskäytössä, koska se on ollut SULJETTU ARMEIJAN ALUE. Siellä ei ole mitään, mitä tuhota, metsätkin on taidettu jo parturoida Satelliittikuvan perusteella.

      Hei, perustetaanko Pro--Pieni-Neulamäki asuinalueeksi -liike? Ja yritäppä ite (
      dltkng) kirjoittaa tämä sama asia tiiviimmin :D

    • 323ira

      Ehdottomasti Pieni-Neulamäki ja Itkonniemen ranta pitäisi saada asuinkäyttöön, ja nämä aluet tulisi rakentaa tii-viis-ti. Mutta milloin rakentaminen olisi kaavan puolesta mahdollista, joskus 2025?

      • vippari

        varmaan Pienen Neulamäen saisivat äkkiäkin kaavoitettua, tuskin sitä kukaan ihmeemmin vastustaa. ei oo mitään ihmeempiä luontoarvoja siellä, toisin kuin NeulaNIEmessä.


    • armeijan hylkäämää

      Pieni NeulaMÄKI se armeijan hylkäämä aluehan sopisi myös hyvin asuntorakentamiseen, on yhtä lähellä kuin Neulaniemi keskustaa (kevyen liikenteen väylin), mutta infra valmiina, aivan lähellä Leväsen palveluita ja joukkoliikennettä ja valmiiksi parturoitu rakentamista varten, eikä sillä ole mitään luontoliikunnan "rasitteita" kannettavanaan. Sinne upea seuraava asuntoalue ja palvelut Leväselle ja Matkukseen.

    • DallasCowboy

      Pieni Neulamäki on korvessa. Niin on Neulaniemikin uloimmilta osiltaan, mutta sen kaavoittaminen vähäniinku palvelee sitä tarkoitusta, että Savilahti-kampusalue-Neulaniemi (ei kokonaan, sinne jää metsää) on tarkoitus kytkeä kantakaupunkiin, mikä puolestaan palvelee sitä tärkeintä päämäärää eli yhdyskuntarakenteen eheytymistä.

      Ikävä juttu Neulaniemen mökkiläisille, mutta mä olen ihan varma ette te selviätte! Teille jää sinne älyttömät määrää metsää, vettä ja saaria koluttavaksi. Mutta mikäli akvaarion ulkopuoliset ihmiset alkavat ärsyttää niin esimerkiksi Karttulasta, Kainuusta tai Äkäslompolosta voisi löyty rauhaisa sopi mökkeilyyn. Tsemii hei!

    • Luulontorjuja

      DallasCowboy, 9i0åok, Tenho Raippajoelta, JOYBY, Ihavehaditwiththesem ja Luonnonystävä:

      Kirjoitatte Neulaniemen "mökkiläisistä", ikään kuin he yksin olisivat asian takana.

      Näettekö mitään ristiriitaa ajatukseenne siinä, että niemessä kylläkin on toistasataa kesämökkiä, mutta aloitteeseen on osallistunut jo lähes 2000 täysi-ikäistä kuopiolaista?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      432
      3095
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      107
      2472
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      367
      2277
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2025
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1847
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1277
    7. 166
      1255
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1176
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      73
      1102
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      967
    Aihe