Aloitetaas uusi keskustelu koskien nimenomaan bigeminiaa. Itsellä viimeisen kuukauden aikana tullut ongelmaksi usein toistuvat bigeminiakohtaukset (ekg:lla ei ole 'todistettu', mutta tuntemukset viittaavat kardiologinkin mukaan siihen,
aikanaan holterissa ollut lyhyt bigeminia ja senkin perusteella näyttäisi olevan kyse samasta).
Ilmenee muutamia kertoja päivässä melkein päivittäin ja lähes yksinomaan kahdessa tilanteessa, kun on kävellyt jonkin matkaa tai kun menee selin makuulle. Rytmi muuttuu hetkeksi (noin 4-5 sekuntia) siten, että normaalin lyönnin jälkeen tulee kovemman tuntuinen lyönti ja tauko normaalilyönnin ja kovemman lyönnin välillä on hieman lyhyempi kuin kovemman ja seuraavan normaalilyönnin välillä. Pitempää taukoa siinä ei kuitenkaan ole, kuten usein tavallisen lisälyönnin jälkeen, paitsi kun tulee viimeinen kova lyönti niin silloin seuraava normilyönti tuntuu jäävän pois jonka jälkeen jatkuu normaali rytmi. Jos vielä kuvaa tunnetta niin menee näin. Normaali rytmi olisi: tum---tum---tum---tum ja kun tulee tämä kohtaus niin menee tum-TUM--tum-TUM--tum-TUM------tum---tum. Eli aiheuttaa tietynlaisen tykytyksen tunteen samalla ja tunteen että syke nopeutuu. Makuulle mennessä tuon rytmin tuntee tarkastikin kun laittaa käden sydämen kohdalle silloin kun se tuntuu alkavan. Muita oireita noihin ei liity, syke on vaan todella 'häijyn' tuntuinen tuon aikana.
Sydän tutkittu pari vuotta sitten liäslyöntisyyden (jatkunut kohta 30 vuotta enemmän tai vähemmän) vuoksi ekg, ultra, holter. Mitään ei löytynyt, hyväkuntoiseksi luokiteltu sydän.
Ensimmäisen kerran tuo bigeminia vaivasi puolitoista vuotta sitten ja nyt jälleen muutaman viikon. Joskus aiemminkin sitä ollut, mutta aika harvoin.
Kenelläkään kokemuksia mikä mahdollisesti auttanut tai ollut syynä moiseen? Kardiologin mukaan ei oikein muuta voida tehdä kuin kokeilla erityyppisiä beetasalpaajia. Omega 3, magnesium ym. tarvittavat lisäravinteet ovat käytössä joten sellaisten puutteesta ei liene kysymys.
Bigeminia?
14
9354
Vastaukset
- Tykytys
Minulla ollut viime kuussa tehdyssä holterissa monenlaisia rytmihäiriöitä, parillisia lisälyöntejä, kolmen lyönnin sarjoja sekä mm. trigeminiajaksoja. Kammiolisälyöntejä on ollut vuorokaudessa reilut 2000, lisäksi eteislisälyöntejä. Lääkityksenä on kyllä Bisoprolol, mutta huolimatta lääkityksestä siis em. lyöntejä on. Kardiologin mukaan kuitenkin "hyväksyttävä" määrä. Koska noille ei oikein taida mitään voida, niin itse ainakin yritän olla välittämättä noista muljahteluista ja tykyttelyistä ym.
Magenesiumia ainakin jotkut suosittelee, itsekin sitä käytän. Kahvia ehkä kannattaisi kokeilla jättää vähemmälle, sekä muita juomia, jotka voisi tuollaista aiheuttaa.
Aloitettiinko sinulla beetasalpaaja?- Kapa40
Beetasalpaajaa ollut tarvittaessa jo noista parin vuoden takaisista tutkimuksista, Hypoloc- merkkiä, joka uudemman tyypin beetoja, pitäisi nimenomaan sydämeen vaikuttaa rauhoittavasti. Itse lisälyöntisyyten sillä ei suurempaa vaikutusta ole kuitenkaan ollut, eikä näihin oletettuihin bigeminia- tykytyksiin. Tosin annostus ollut pieni, puolikas 5 mg tabletista illalla.
Kardiologin jonka nyt tapasin mainitsi Bisoprololin yhtenä jota kannattaisi kokeilla. Verikokeet otetaan myös varalta sisältäen kilpirauhasarvot, mutta tuskinpa siltä puolelta löytyy selitystä.
Magnesimia otan päivittäin ja kahvia ei paljoakaan mene, pieni kuppi aamulla.
Ihmetyttää tosiaan se että mistä johtuu että bigeminiaa on alkanut tulla näin usein ja mistä johtuu että se juuri liikkumisen alkuvaiheessa ja selinmakuulle mennessä tulee. Toissa keväänä 'kohtauksia' oli muutaman viikon ajan, mutta nyt ollut jo kuukauden päivät eikä laantumisen merkkejä ole. Muuta lisälyöntisyyttä ei kovin paljoa viime aikoina ollut.
- Tykytys
Minulla Bisoprolol 2 x 5 mg säännöllisessä käytössä. Välillä on rauhallisempaa, välillä, etenkin kovemman rasituksen jälkeen, tykyttelee enemmän.
Nuo kilpirauhasarvot onkin hyvä tarkistaa, koska sekä vajaa- että liikatoiminta voi aiheuttaa myös rytmihäiriöitä. Minulla todettiin vajaatoiminta, johon aloitettiin lääkitys. Kannattaa tutkituttaa myös vasta-aineet, koska saattaa olla myös taustalla sairastettu kilpirauhasen tulehdus (kuten minulla). Eli jo alkujaan kilpirauhanen onkin saattanut aiheuttaa nämä rytmihäiriöt...?
Nämä ovat mutkikkaita asioita. Jos sydän on muuten terve, niin voit kaiketi olla suht. rennolla mielellä...? Minulla todettiin sydänlihastulehdus, jonka johdosta onkin sitten tullut murheita lisää yllin kyllin.. silti ei auta kuin olla kiitollinen jokaisena aamuna, että vielä tähän päivään sai herätä....
Toivottavasti saat rauhoitusta sydämeesi sekä mieleesi!!- Kapa_40
Minulla tosiaan tuo tilanne muuttunut siten että kun aiemmin lisäreitä oli eniten lepotilanteessa tai jos muuten stressaavampi tilanne. Noiden oletettujen bigeminiapyrähdysten alettua muita lisälyöntejä on vähän. Tänäänkin tuli kaksi kertaa tuollainen pyrähdys kun oli kävellyt jonkun matkaa. Sitä ennen tulee joitain yksittäisiä lisälyöntejä ja tuntuu että tuon pyrähdyksen jälkeen sydän ikäänkuin saa rytmistä kiinni ja yksittäisiäkään lisäreitä ei tule juuri sen jälkeen rasituksen jatkuessa.
En jaksa uskoa kilpirauhasen olevan ongelman takana, kun lisälyöntisyyttä ollut se kolmisenkymmentä vuotta jo. Nämä nykyiset tykytykset pitäisi kyllä saada jotenkin aisoihin tai ainakin vähenemään, ovat todella ikävän tuntuisia, vaikka kardiologi niitä vaarattomina tuntui pitävänkin.
Mutta katsotaan kun verikokeitten tulokset tulevat oisko niissä jotain joka voisi olla selittävänä tekijänä.
Suurempi annos beetasalpaaja ei välttämättä sovi minulle, kun lepopulssi on luonnostaan aika alhainen, alle 60, eli liika määrää beetaa voisi alentaa sitä liiaksi.
- Life is a btch
Itsellä lisälyöntitaustaa n. 6 vuotta. Yksi flimmeri takana myös, joka käännettiin sähköllä. Myös takykardiaa joita ei ole saatu oikein kiinni. Näitä lähinnä heräämisen jälkeen.
Nyt on ollut runsasta lisäröintiä semmoiset 1,5 kk ja nää alkaa nimenomaan pienessäkin rasituksessa. Ei koskaan tällaista ole ollut tahti. Nyt sitten menin vähän aikaa sitten makuulle sängyssä ja bigeminiat iski päälle. Menin selälleen niin katosi ja koitin jälleen asentoa missä bigeminia iski niin nehän alko välittömästi uudestaan. Pulssi ja runtatuntemukset olivat tosin koko ajan semmosia, että lisäreitä pyrkii pukkaamaan päälle jatkuvalla syötällä. Se on jännä miten niitä voi välillä jopa ennustaa rintatuntemusten mukaan. Tietynlainen ahistus kun on rinnassa nii tietää, että kohta taas alkaa lisälyönnit.
Tää alkaa jo epäilyttää, että liittys jotenki selän mahdolliseen fasettilukkoon tai vagushermon pinteeseen kaulassa. Erikoista miten näitä voi ite provosoida välillä. Onko teillä kokemuksia asentoriippuvuudesta tai vastaavasta lisäreiden kanssa? Usein lisärien jälkeen syke on myös voimakas ja kiihtynyt. Eli lisärin jälkeen syketaso nousee selvästi, ei kuitenkaan aina. Olisko eteis- ja kammiperäisissä eroa tämän osalta. Jysäytyksen jälkeen toisinaan pulssi voi olla kiihtynyt 5 sekkaa ennen ku palaa taas normaaliin leposyketahtiin.
Itsellä on vielä lisärit lisääntyneet kun unen laatu on heikkoa eikä edes saa täysiä yöunia alle. Väsymys provosoi ja pahinta on se, että öisin herään voimakkaaseen pulssiin ja tykytykseen. Samoin usein aamulla yöunien jälkeen. Ylösnousemisen jälkeen menee ehkä vartti, että syke tasaantuu ja normalisoituu. Stressiäkö tästä kaikesta vai jotain muuta? Kukapa senkään tietää... Lisärit alkaa nyksyin heräämisen jälkeen ja loppuu yleensä totaalilevossa, eivät aina silloinkaan. Epäilyä öisestä lisäröinnistä, koska unen laatu on niin heikkoa välillä ja koko ajan väsytää sekä uni loppuu kesken. Ihan niinku keskuhermosto kävis ylikierroksilla. Myös uniapnean mahdollisuus käyny mielessä. Sehän on omiaan rasittamaan sydäntä.
Tässä on alkanu jo miettiä myös, että voisko olla vajaatoimintaa. Ikää vasta 31 vuotta, mutta eipä se siihen katso jos on sydänlihassairaus. Ehkä sitä vaan on niin huonotuurinen, että omalle kohalle napsahtaa just nää parhaat jutut... Holretointia odotellessa. 3 kk jonot... Pitänee soitella maanantaina uutta lääkäriaikaa YTHS:lle ja katella oisko lääkäri taipuvainen ultraan, ja ehkä jopa keuhkokuviin asti niin tietäs missä mennään. Beetasalpaajaa rytmäreihin ja Zolttia närästykseen. Näillä mennään ku vielä on säästytytty sydäreiltä ja kammiovärinöiltä...
En kyllä tajua miten jotkut jaksaa vuosikausia tätä lisäreiden täyttämää elämää. Välillä tuntuu jo näinkin lyhyellä ajalla näitten kanssa, että tulis se viimenen lyönti niin ainaki loppus tää ainainen oottelu ja täydellinen epävarmuus, ku ei kovin vakavasti tunnuta suhtauvan ees näihin runsaisiin lisälyönteihin (jotka alkaa varsinkin rasistuksessa) univaikeuksiin ja muihin epämääräisiin oireisiin. Mielenterveyspuolta ehotellaan vaan kun verikokeet ja lyhytaikainen EKG on ok. Sitä vaan nihkeillään kaiken muun kanssa, koska nuoren, parhaassa iässä olevan miehenhän pitäs olla terve ja toki rahaa pitää säästää kaikessa aina kun voi.
Yksityiselle ei oo oikein rahaa köyhänä opiskelijana, ja YTHS:llä sekä kunnallisella puolella yleensä ei oteta kovin vakavasti, vaikka sähköäki on rintaan jo kerran annettu... Hullunahan sitä pidetään niin kauan ku jotain saadaan oikeasti nauhalle. Vuosia sitten on holteroitu ja ultrattu, mutta sillon kaikki oli ok. Tilanne on nyt kyllä totaalisen muutunut. Tsemppiä muille, ite kyllä meinaa uupua tähän väsymykseen ja jatkuvaan muljuamiseen. Bigeminiat uutena kivana lisänä tähän takykardia, eteisvärinä, lisälyöntityyssoppaan. Kammiovärinää odotellessa. - Kapa40
Oma tilanne muuttui taas vaihteeksi viikonpäivät sitten, kun nuo bigeminiat alkoivat vähentyä. Tämä on ennenkin ollut piirteenä vaivassa että jossain tietyssä tilanteessa tai tietyllä tavalla tulee lisäreitä jonkin aikaa (joitain viikkoja yleensä) ja sitten oire häipyy, mutta vastaavasti lisäreitä alkaa tulla yleensä jossain toisessa tilanteessa.
Kehon asennot tosiaan vaikuttavat lisälyönteihin ja bigeminiaan. Itsellä nimenomaan selinmakuulle mennessä tulee melkein aina muutama lisäri, välistä bigeminiapyrähdys, joskus myös jonkin tyypin takykardia, eli lyhyt tasainen nopea tykytys.
Tietyt liikkeet kuntosalilla myös provosoivat lisälyöntejä, se johtuu lääkärin mukaan siitä että jokin hermo pääsee ärsyttämään sydäntä. Piti sitä melko yleisenä ilmiönä kuitenkin.
Oisiko 'Life is a btch' aiheellista pyytää uutta sydänultraa jos siitä useita vuosia aikaa? Se lienee paras tutkimus jos epäillään sydämen vajaatoimintaa tai muuta sydänlihassairautta. Siinä havaitaan ks. sairauksien merkit ja mahdolliset läppäviat hyvin.
Kertomasi rytmihäiriöt itsessään eivät tietääkseni altista kammiovärinän syntymiselle muuten kuin että taustalla olisi varsinainen sydänsairaus. Pitkittynyt eteisvärinä tosin voi olla vaarallinen aivoveritulppariskin vuoksi.
Minulle kardiologi on sanonut jo että normi-EKG:lla ja sydämen kuuntelulla saadaan selville erittäin hyvin jos sydämessä on pahasti jotain pielessä.- Sairassydän
Minulla ei kyllä normi-EKG ja sydämen kuuntelukaan paljastanut vakavaa sydänsairautta. Eli valitettavasti ei niiden varaan kannata tuudittautua. Jos on osaava kardiologi, niin sydämen uä-tutkimus kertoo jo paljon. Kohdallani siitä lähdettiin jatkotutkimuksiin, joissa vasta selvisi todellinen tilanne.
- Life is a btch
Sairassydän kirjoitti:
Minulla ei kyllä normi-EKG ja sydämen kuuntelukaan paljastanut vakavaa sydänsairautta. Eli valitettavasti ei niiden varaan kannata tuudittautua. Jos on osaava kardiologi, niin sydämen uä-tutkimus kertoo jo paljon. Kohdallani siitä lähdettiin jatkotutkimuksiin, joissa vasta selvisi todellinen tilanne.
Mikäs oli sitten diagnoosi ja miten sitä lähdettiin hoitamaan? Oliko ultra itse pyydetty vai lääkärin määrämä ja millaiset olivat sydänoireet ennen diagnoosia?
- Sairassydän
Life is a btch kirjoitti:
Mikäs oli sitten diagnoosi ja miten sitä lähdettiin hoitamaan? Oliko ultra itse pyydetty vai lääkärin määrämä ja millaiset olivat sydänoireet ennen diagnoosia?
Sydänlihastulehdus sieltä selvisi. Kyllä se ultra tehtiin lääkärin aloitteesta, vaikka ei toki ihan ensimmäiseksi.. siksi tauti ehti edetä liian pitkälle, ja sydän on vaurioitunut pysyvästi. Mutta, ei kai sitä ensimmäiseksi lääkäritkään epäile vakavaa sairautta, kun on "nuoresta" ja terveestä (!) kysymys. Mutta, kaikki on mahdollista, vaikka onneksi epätodennäköistä. Lottovoittokin saattaa osua kohdalle ennemmin...
- Life is a btch
Pakko pyydellä, mutta nähtäväksi jää suostuvatko ultraan, koska sehän on jo pari kertaa tehty... Kehon eriasiteinen nestekertymä kans huolestuttaa, mutta siihenkään ei lääkäri ottanu oikein kantaa. Voi toki liittyä myös siihen ku ei tuu liikuttua juuri ollenkaan tykyttelyn ja lisärien takia. Tämäkin aamu alkoi vahvalla jumputussykkeellä pulssin ollessa 80-90, mikä on hieman korkeahko. Siihen päälle heti muljuamiset. Jännä tosin ku nenästä kiinni puhaltamalla pulssi meinas ensin rauhottua vähän, mutta palas takaisin korkeahkoksi. Alko rauhottumaan sitten ku veteli tarpeeksi monta kertaa syvään henkeä ja lopuksi tuntu helpottavan eniten se kun rusautti niskan oikealta puolelta lukosta auki. Mystistä on kaikki tämä.
Päivää myöten tykyttelyt kyllä toki palas takasi ja päätin sitten vaan vetästä propralia naamaan, että ois ees vähän rauhallisempaa tahtia. Aamulla puhelua YTHS:lle, koska tänään soittaessani terveysasemalle sain kuulla, että sielläki on kuulemma pitkät jonot ja ehottelivat vaan päivystykseen tuloa aamulla mikäli oireet on niin pahat. YTHS:llä pääsis ees samalle lääkärille niin ehkä se ottas jotain kantaa oireiden pahenemiseen/runsauteen. Alkaa selvästi masentaa tää kaikki epätietoisuus ja se että oireita vähätellään tai niitä ei oikein oteta huomioon kokonaisvaltaisesti. Nuorillahan esim. sydämen vajaatoiminta on tilastollisesti todella vähäistä ja vajaatoimintaa on vaikea diagnosoida oikein, varsinkin ilman ultraa. - useinhuolissaan
Olen nuori 16 vuotta. Viimeisen kuukauden aikana olen kiinnittänyt huomiota muljahduksen tunteisiin rinnassa tuntuu kuin sydän potkaisisi tyhjää eli todennäköisesti kyse lisä lyönneistä. Muistan aiemminkin kokeneeni samanlaisia tuntemuksia mutta ne olivat harvinaisia. Nykyään niitä tulee useita kertoja peräkkäin ja yleensä loppuu n. 15 - 20 sekunnin jälkeen. Tällaisia sarjoja tulee monta kertaa päivässä ja usein kun käyn selälleni makuulle. Niitä tulee muissakin tilanteissa joskin ei niin usein tai ei ole niin selkeästi havaittavissa. Olen aina ollut säikky terveyden suhteen ja olen nytkin jokseenkin huolestunut että onko tämä varmasti täysin turvallista vai kannattaisiko sille tehdä jotain ? Näiden jaksojen aikana varsinkin huolestun ja niiden jälkeen saatan olla hyvinkin levoton jonkin aikaa mikä häiritsee jokseenkin tavallista elämää. Itse ajattelen että varmuus asiasta ja että osaisi olla huolestumatta tai saisi sellaisem rauhan asian kanssa olisi varmasti paras apu sillä mitään muita oireita näistä jaksoista ei ole ollut ainoastaan rauhattomuutta ja jakson aikan väsymyksen tunne. Olen hyvin stressaantunut ollut pitkän aikaan johtuen henkisesti stressaavasta elämäntilanteesta sekä olen liikkunut erittäin vähän viime vuosina. Olisiko näiden asioiden korjaamisesta hyötyä?
- 201543
Stressi, unettomuus, kofeiini ovat asioita, jotka altistavat lisälyöntisyydelle, joka on hyvin yleistä ja sitä esiintyy täysin terveilläkin ihmisillä.
Jos sinulta ei koskaan ole otettu sydänfilmiä niin ihan mielenrauhasikin takia voit varata ajan lääkärille niin saat varmuuden asiasta. Ekg:stä näkee myös mahdolliset johtumishäiriöt, mitkä on tietenkin ihan vain varmuuden vuoksi hyvä sulkea pois.
Mutta älä huoli, 99% tapauksissa varsinkin ikäisilläsi lisälyönnit ovat täysin vaarattomia.
- PAPPA77
Bigeminia on usein myös urheilijoiden saama rytmihäiriö, joka ei ole yleensä vaarallinen. Minulla on ollut se diagnostisoituna pari vuotta, enkä sitä yleensä edes huomaa, jollen sitä erikoisesti havainnoi. Eikä se ole alati päällä. Rasituksessa, kun syke nousee, rytmi palautuu säännölliseksi. Kardiologi on kehottanut jatkamaan kovaakin hikiurheilua säännöllisesti, vaikka pappa on jo kohta 78 vuotias.
- Anonyymi
Vanha lanka, mutta ajattelin kommentoida jos joku tänne löytää.
Olen aivan kasaan painunut vuosien stressillä varustettu, unettomilla öillä karaistu teknologia-alan tuhoama 32v isämies.
Reilu puolisen vuotta suht runsasta lisälyöntisyyttä täällä takana, kaikki modernin lääketieteen tutkimuset tehty sydämelle tuona aikana. Holteriin jäi vain 800 kammiolisuria vuorokaudessa (joku siinä holterissa on, että sillon niitä koskaan ei tule, 3x tehty mulle).
Myös päivystyksessä saatu tuona aikana eräässä seurannassa bigeminia "kohtaus" nauhalle. Näitä tulee minulle noin 5-20x päivässä. Sydän alkaa lyömään juuri kuvailemallasi tavalla. Minulla kohtaus kestää 15-45 sekuntia ja menee melkein heti ohi jos vedän keuhkot täyteen happea ja nousen seisomaan. Tulee pelkästään käytännössä istuessa. Kofeiini pahentaa, alkoholi helpottaa (hämmentävää, mutta pari kaljaa naamariin ja bigeminiat, muljuamiset yms on tipotiessään - en suosittele lääkkeeksi kuitenkaan). Bisoprolol 2,5mg määrätty, ei niin apua siitä. Propral 10mg määrätty. Ei niin apua siitäkään.
Osteopatiasta olen huomannut apua, sekä kuntosalilla käynnistä. Oletan, että bigeminiakohtaukset minulla liittyy myös osittain fysiologisiin asioihin, jumeihin, vagushermoon tms, sillä esiintyy pääosin istuma-asennossa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.834283- 1623528
- 533139
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä1951930- 441756
- 271747
- 231744
- 571694
- 191597
- 181581