Lämppäri ravaamaan

Epätoivoinen vuokraa

Vuokraan 1-2 kertaa viikossa ex-ravuri tammaa. Vuokrausta takana nyt kolmisen kuukautta, ennen sitä hevosella lähinnä muutamaan otteeseen ravattu selästä käsin keskiympyrällä eikä tehty muuta tai pyydetty asettumaan tms. Liikkuu siis tosiaan sen 1-2krt viikossa (hevosen omistaja vanha mies joka ei itse kykeneväinen liikuttamaan hevostaan ja itselläni ei budjetti salli useampaa kertaa viikossa vuokraamista) joten arvata saattaa että energiaa kertyy ja nimen omaan pöllöilyenergiaa. Itse selkään nousussa ei ongelmaa, mutta sen jälkeen on niin kovin kiireinen. Jalustimia en usein ole saanut edes jalkaan vielä kun tamma jo viilettää menemään ja useasti vielä askellajinaan ravi. Kun hevosen antaa kierroksen verran mennä valitsemassaan askellajissa niin rupeaa taas sujumaan ja heppa jopa pysähtyy pyynnöstä ja seisoo paikallaan vaadittavan ajan. Käynnissä sujuu hyvin vasempaan kierrokseen, kulkee peräänannossa lähes koko ajan, väistää ja asettuu hyvin. Oikeaan kierrokseen taas ei millään asetu tai taivu, vaan lähtee puskemaan ympyrälle heti kun pyydän sitä asettumaan. Mikä neuvoksi tässä? Ympyrälle kääntyy pyynnöstä muttei asetu kuin nanosekunniksi.

Ja vielä tämä. Niin huvittavalta kuin se kuulostaakin, ravia ei vaan löydy. Kun pyytää ravia, lähtee kyllä liikkeelle mutta lähinnä keulii vauhdissa ja nostaa laukkaa pyytämättä ja lähtee todella kovaa. Hevosella on todella huono tasapaino joten vetää usein lähes turvalleen kulmissa kun tasapaino järkkyy kun pyydän selästä käsin hidastamaan. Mikä avuksi? Miten löytää tasapainoinen ravi?

Itse en varsinaisesti vauhtia pelkää mutta

4

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mörrinkäinen

      Mitä hevonen syö? Jos se saa yhtään väkirehua, kannattaa jutella omistajan kanssa josko kaurat yms voisi jättää kokonaan pois. Noin vähällä liikunnalla hevonen ei tarevitse muuta kuin heinää, ja kivennäisiä jos niitä haluaa antaa. Eli ensimmäisenä tarkista ruokinta. Keulimisen ym riehumisen pitäisi vähentyä jo sillä ettei se saa ruuasta ylimääräistä energiaa.

      Jos hevonen ei muutenkaan saa muuta kuin heinää, kokeile juoksutta sitä ennen ratsatusta, niin se saa purkaa pahimmat paineensa jo ennen kuin nouset sen selkään. Sen pitäisi auttaa pystyyn hyppimiseen ja muuhun liikaan innokkuuteen.

      Taipumiseen ja asetuksiin ei taida olla muuta lääkettä kuin taivutella ja asetella sitä siihen suuntaan mihin se ei oikein taivu. Monelle hevoselle toinen suunta on helpompi kuin toinen, ja silloin on vain harjoiteltava sitä vaikeampaa suuntaa kunnes se alkaa sujua. Jos sinulla on jotain estetolppia tai tynnyreitä tms, tee niistä pujotteluratoja, niin hevosen on pakko taipua tai se kävelee niitä päin. Ensin käynnissä kunnes alkaa sujua, sitten ravissa. Kun taipuminen alkaa onnistua, hevosen tasapainokin paranee.

    • Kuinka kauan tamma on ollut ratsuna? Kuten edellinen jo mainitsikin, ensin kannattaa tarkistaa ruokinta, turhat väkirehut pois. Ravia kannattaa kokeilla myös kärryjen kanssa jos mahdollista, varsinkin jos on ollut ratsuna vasta vähän aikaa.

    • aloittaja1

      Tamma ollut ratsuna n. 5kk eli huomattavan vähän aikaa. Ollaan nyt epäsopivan satulan myötä siirrytty myös täyteen satulattomuuteen, jonka myötä heppa myös selvästi rauhoittunut. Päästää selkään ja pysyy paikallaan kunnes annan luvan lähteä liikkeelle. Eikä lähde "nytkähtäen" mitä tällä ollut aiemmin tapana tehdä. Oikeaan kierrokseen asettuu nykyään jo paremmin kuin ennen, eli eiköhän saada tästäkin ratsu ajallaan. Ravikin ollaan pikkuhiljaa pätkittäin löydetty, ravaa jo peräänannossa pieniä pätkiä. Ensimmäinen puomikin ylitettiin viime viikolla.

    • En noin lyhyen ratsukäytön jälkeen vielä jättäisi satulaa pois, selkälihakset on tuossa vaiheessa vielä sen verran kehittymättömät että ilman satulaa ratsastus voi aiheuttaa selkärankaan kipua tai jopa vammoja. Kannattaa antaa asiantuntijan sovittaa hevoselle juuri oikeanlainen satula, joka suojaa selkärankaa paineelta ja antaa lihasten kehittyä sen suojaksi.

      Alkuvaiheessa kannattaa myös edetä hitaasti, malta ihmeessä puomien ja muiden "vaikeampien" juttujen kanssa kunnes tamma pysyy peräänannossa vähän enemmän kuin pieniä pätkiä. Opetuksen perusvaihe pitää aina tehdä rauhassa ja kunnolla, jos perustaan jää aukkoja, on siihen vaikea rakentaa mitään vaikeampia juttuja päälle.

      Mutta niinkuin sanoit, kyllä siitä ratsu tulee, johdonmukaisella ja kärsivällisellä opetuksella :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3154
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2121
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1895
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe