Koulutusta koulutuksen vuoksi.

Elämänkoululainen

Tämän ajan Suomessa koulutusta arvostetaan paljon. Siitä on jopa tehty itseisarvo. Koulutustarjonta on laaja ja oppimistulokset hyviä, mikä tulee ilmi monissa mittauksissa.

Opetuksen itseisarvoisuus on kuitenkin johtanut siihen, että kouluttautuminen tapahtuukin paljolti sen itsensä vuoksi, eikä suinkaan tosielämää varten. Vaikka koulutus lienee monissa tapauksissa tehokasta, niin hyötyfunktioiden osalta voidaan olla toista mieltä. Tietenkin on hienoa, että on suorittanut monia korkeita tutkintoja, mutta jos ne eivät johda tuloksiin käytännön elämässä, eivätkä edistä kouluttautujan hyvää elämää, niin silloin nuo tutkinnot voidaan heittää roskakoriin.

Pahin tilanne lienee ns. työllisyyskoulutuksessa. Työttömiä kurssitetaan kuin liukuhihnalla konsanaan, vaikka suurin osa jää edelleen työttömiksi. Mutta riittäähän ainakin kouluttajille töitä. Se onkin järjestelmän ainoa hyvä puoli. Koulutuksen tulisikin olla tarkoituksenmukaisempaa ja suuntautua enemmän tosielämän haasteiden kohtaamiseen.

7

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tausta-ajatuksia

      Vai tuli työkkäristä kurssiosoitus? Ketuttaahan se tietysti pientä ihmistä, kun ei enää ole rajattomasti Kelan tukemaa vapaa-aikaa.

      • Elämänkoululainen

        Jospa hakeutuisit johonkin sivistävään koulutukseen, niin ehkä tuollaiset nurkkakuntaiset ennakkoasenteet- ja luulot hieman hellittäisivät. Tosin noilla asenteilla sisäänpääsy yliopisto-opintoihin on vaikeaa, mutta kannattaa yrittää. Tuollaisilla opinnoilla voisi sinun tapauksessa olla merkitystä. Tsemppiä.


    • Man 67v

      Koulutuksen lisäksi myös kaikenlainen konsultointi on kasvanut voimakkaasti. Eikä siinä mitään, jos ne vain tuottaisivat jotain tuloksia. Ehkä surkuhupaisin tapaus lienee taannoinen Kataisen filosofi Himaselta tilaama selvitys. Vahinko vaan, että Himasen selvityksen ymmärtäminen olisi vaatinut filosofian opintoja, jota ei Kataisella, eikä muillakaan poliitikoilla ole, kiitos filosofia kielteisen perusopetuksen.

      Koulutus- ja konsultointitoiminta todellakin työllistää paljon. Siitä on tullut suurta bisnestä. Jo pelkästään korkeakouluihin pääsy edellyttää monessa tapauksessa kalliiden, mutta monessa tapauksissa teholtaan kyseenalaisten valmennuskurssien käymistä. Sitten ihmetellään, kun opiskeluajat venyvät ja pitkittyvät. Monet eivät valmistu koskaan. Mutta niinhän se taitaa olla, että ne, jotka opettavat, eivät tee ja ne jotka tekevät, eivät opeta. Kai se sama pätee konsulttienkin kohdalla.

      • konsulentti

        Totta, että koulutuksella tehdään paljon pelkkää pisnestä. Mutta mikäs siinä, kun riittää tyhmiä maksajia. Silti ei voi lakkauttaa kaikkea koulutusta, sillonkin mentäs metsähallituksen puolelle.

        Konsultit taas on enimmäkseen surkuhupasia ja kalliita. Mistä niitä oikein sikiää, sitä ei tiedä.


    • Keskinkertainen

      Kouluttautuminen ja opintotoiminta on selvästi yliarvostettua. Mikään koulutus ei nykyään takaa mitään.
      Toisaalta, koulutus onkin alkujaan tarkoitettu keskiverto-opiskelijoille, sillä niin kuin Kant aikoinaan sanoi; "viisaat eivät tarvitse opetusta ja tyhmät eivät mitään opi".

      • Sähkömies+-

        Toivottavasti takaa sentään jotain. Kamala ajatella, että vaikka lääkärit tai farmaseutit eivät olis oppineet koulutuksessa edes perusasioita.


      • Luulen vain

        Haluaisin minä nähdä senkin tyypin, joka mitoittaa hyväksyttävästi betoni- tai terässillan Eurokoodin mukaisesti ilman minkäänlaista koulutusta.

        Olisi tainnut jäädä itse Kantiltakin tekemättä, sillä tehtävästä ei pelkällä filosofoinnilla selvitä? Lisäksi ajelisin mieluummin pitkin opetetun insinöörin mitoittamaa siltaa kuin Kantin seuraajan suunnittelemaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1445
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1281
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1235
    4. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1175
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1073
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1053
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1042
    Aihe