Koulun näkemykset puolustautumisesta/kestämisestä

minnis1

Törmäämme toistuvasti vitosluokkalaisen poikamme kanssa koulun sääntöihin ja käytäntöihin. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, että lapsi ei saa puolustautua itse kohtaamistilanteissa, vaan koulun sääntöjen mukaan kaikissa ns. kiusaamistapauksissa ainoa oikea menettelytapa on kertoa opettajalle.

Käytännössä tämä systeemi ei toimi mm. siksi, että luokassa on 27 oppilasta ja opettajalla paljon muutakin tekemistä kuin selvitellä lasten suhteita. Kaikki lapset, kuten oma poikamme, eivät myöskään periaatteesta halua mennä kertomaan opettajalle. Esim. omalla pojallamme on toistuva kokemus siitä, ettei hän ole tullut ymmärretyksi eikä kuulluksi niinä kertoina, kun hän olisi apua tarvinnut.

En käsitä, miten johtava kasvatusperiaate voi olla sellainen, että lapsia ei opeteta ja kehoteta selviytymään itse ainakin pienistä kahnauksista. Sen, mitä oikeasti on tapahtunut ja missä järjestyksessä, selvittäminen aikuisen taholta ei läheskään aina onnistu. Päällisin puolin näin saattaa käyneen, mutta lasten tasolla selvittely ei läheskään aina ole johtanut oikeastaan mihinkään. Myös lasten oikeustajua on loukattu, kun ärsytetty tarpeeksi saatuaan vastaa samalla mitalla, jolloin molempia oppilaita nuhdellaan. Omassa tapauksessa opettaja on erityisen taitamaton selvittelemään tilanteita. Luokassa on lukuisia erityisoppilaita, ja ”kovikset”, kuten oma poikamme, ovat jatkuvasti opettajan hampaissa.

Eikö nykylasten tarvitse kestää mitään? tietenkään en ole ehdottamassa, että kenenkään pitäisi sietää kiusaamista, mutta kaikki sellainen kanssakäyminen, joka ei tuota hyvää mieltä, ei voi olla kiusaamista. Tarkoitan sitä, että jos joku sanoo sinua vaikkapa hölmöksi, eikö siihen voi vastata että itse olet, ilman että koko maailma järkkyy.

5

93

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • bbvvvv

   No useinhan se menee niin, että jos vastaa/puolustautuu tilanteessa, toinen vastaa vielä kovemmin, tulee tönimistä ja lopulta tappelu. Toki suurimman osan ristiriitatilanteissa oppilaat keskenään selvittelevät milloin milläkin periaatteella. Koulun arjen sujuvuuden ja suuren lapsijoukon ollessa kyseessä, helpoin periaate käytännössä on juuri tuo, että sen, jota ärsytetään/loukataan tms. on tultava kertomaan opettajalle, se on paras tapa puolustautua näissä puitteissa. Muuten molempia rangaistaan. Toki käytännössä useimmat oppilaat puolustautuvat sanomalla takaisin eikä siinä sen enempää tai vakavampaa eikä kukaan asiaan puutu. Mutta sitten toisille saman sanominen onkin eri asia, ja joillakin sietokyky/itsetunto alhaisempi. Ja näihin tilanteisiin sitten jo joudutaankin puuttumaan.

   Kannattaa kokeilla muutaman päivän (mieluummin puolen vuoden, jotta kasvatusvastuun lisäksi ymmärtää myös jotain kaikesta muusta tavoitteellisesta toiminnasta) sijaisuutta n.30 oppilaan luokassa, niin alkaa realiteetit monelle vanhemmalle valkenemaan.

  • Humanistisesti

   Tatta kai on harmaatq aluetta todellisen kiusaamisen ja muun kiusoitelun ja kahnauksen välillä. Mitä tarkoitaa puolustautuminen? Lyöminen takaisin ja muu vastaava väkivalta on kuitenkin ainakin yksi rajapyykki... Toki kaunokirjallisuudessa ja tosiaelämässä on selviytymistarinoita, joissa kiusattu lopulta on antanut turpiin kiusaajilleen, mutta jotta, tämäkö on se tie, jota vanhemmat neuvovat tai koulun pitäisi neeuvoa ensiavuksi... Aina kiusattu ei voi fyysisesti voitaa joukkoa kusaajia tai fyysisesti vanhvempaansa. Ja koulun pitäisi edustaa sivilisaaatiota, yteiskuntaa, joka huolhetii ihmisten rurvallisuudesta, hyvinvoinnista, ihmisoikeukista. Yhteiskunta on juuri se jolla olemme nousseet viidakon lakien yläpuolelle niin että vain fyysinen voima tai kysy väkivalaan ja jopa sadismiin ei ratkaise vuorovaikutuksessa.

   • Humanistisesti

    siis: kyky vakivaltaan ja jopa sadismiin... sehän ei aina ole suorassa suhteessa fyysiseen voimaan... takana on usein omia väkivallan kokemuksia...


  • minnis1

   Tarkoitin puolustautumisella kylläkin vastaan sanomista, sillä lailla antamista takaisin. Väkivaltaan en kehota missään tapauksessa.

   Olen ollut kymmenen vuotta opettajana ja miettinyt paljon, miksi jotkut oppilaat joutuvat kiusatuiksi ja toiset eivät koskaan. Oma käsitys on, että sellaiset, joita ei kiusata, viestittävät tavalla tai toisella, että minulle ei kannata alkaa mitään. Ja korostan siis, etten puhu väkivaltaisuudesta tai sillä uhoamisesta.

  • opex

   Olet toki oikeassa. Mutta ei se, että koulussa on tuo sääntö ja opettaja yrittää pitää siitä kiinni, tarkoita, että koulun henkilökunta mielessään sen allekirjoittaa.

   Etkö osaa asettua opettajan asemaan? Mitä tapahtuisi, jos opettaja sanoisi oppilaille, että pitäkää puolenne, sanokaa takaisin jne? Opettaja on virkavastuulla toimiva virkamies, jonka on aseteltava nykypäivänä sanansa todella tarkkaan. Huoltajissa on ihmisiä, jotka etsivät opettajan sanomisista virheitä täikamman kanssa.

   Voin täysin kuvitella, miten opettajaa jo kohta kiusaajan vanhemmat uhkaisivat lakijutulla, koska tämä on opettanut kunnianloukkauksen olevan sallittua tms. Kokemukseni mukaan juuri monien kiusaajien ja häiriköiden vanhemmat erittäin mielellään hämmentävät asioita tällä tavalla, jotta huomio keskittyisi kouluun ja opettajiin, eikä siihen, että oma lapsi on häirikkö. Kiusatut tai "kiusatut" puolestaan repisivät naamaansa vaikka lööpeissä asti siitä, miten taaskaan ei koulu tehnyt mitään. "Opettaja käski pikku Villen selvitä itse! Lue surullinen tarina!"

   Opettajakin on ihminen. Ei hän halua joutua pulaan. Hän yrittää tehdä kaiken mahdollisimman turvallisesti ja selkeiden sääntöjen mukaan ihan itsensäkin takia.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kerro kaivatustasi jotakin mukavaa.

   Itse aloitan: hyvännäköinen ja ahkera ❤️‍🔥
   Ikävä
   116
   2161
  2. Missä päin suomea kaivattusi asustelee?

   Oma kaivattuni (mies(J) asuu Uudenmaan läänissä.
   Ikävä
   89
   1601
  3. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   248
   1599
  4. Koulutus ja parisuhde

   Haluatko että sun kumppani on korkeasti koulutettu?
   Ikävä
   131
   1135
  5. Tietääkö kaivattusi

   Että kaipaat häntä?
   Ikävä
   61
   1074
  6. Minä haluan sinut

   Rakkaakseni... Vain sinut kukaan muu ei kelpaa olet sydämeni valittu rakas rakastan sinua. 💗
   Ikävä
   35
   1036
  7. Paljonko on sinun ja kaivattusi välimatka?

   Kuinka paljon on matkaa hänen syliin?Vastaan 165km 😪💔🚙
   Ikävä
   65
   1032
  8. Hurraa! Olen alkanut tulla järkiini.

   Minulla on vielä kuukausi aikaa yrittää unohtaa sinut, mies. Sitten kun tapaamme, en tarvi teeskennellä neutraalisuutta,
   Ikävä
   68
   952
  9. Mitäs mä oon sanonnu

   "Kaupungissa asuminen lisää tutkimusten mukaan mielenterveyden ongelmia." https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/24b
   Sinkut
   186
   897
  10. Tänään rohkaisin

   Mieleni (tai siis eilen jos tarkkoja ollaan ja kävelin ihan sun kodin ohi molemmin puolin 😂😆🤭 katelin tarkkaan ympäri
   Ikävä
   69
   891
  Aihe