Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mikähän mahtanee olla?

erittäin_huolestunut

Poikaystävän mummo, nyt 88-vuotias, on alkanut nähdä näkyjä. Hän ei tunnista enää poikaystävääni (väittää tätä 65-vuotiaaksi kummipojakseen) ja poikaystäväni on kuulemma hänen asunnossaan yhtenään ja makaa sängyn alla tai muuta vastaavaa. Mummo on soittanut asuntoon myös poliiseja ja ambulanssin hakemaan "poikaa", joka "ei ole syönyt moneen viikkoon". Kotihoito ei ota meitä tosissaan eikä kuuntele. Poikaystäväni on mummon ainut omainen.

Nämä oireet alkoivat yhtäkkiä. Ihmettelimme mistä tämä johtuu ja ajattelimme, että mielialalääke on taas vaihdettu tai annosta nostettu. Tappelimme kotihoidon kanssa yli viikon ennen, kuin mummo saatiin tutkimuksiin. Löytyi virtsatieinfektio, mutta tämän hoitamisen ja paranemisen jälkeen tila ei ole muuttunut mihinkään. Näkee näkyjä edelleen, ei muista poikaystävääni, MUTTA minut hän kyllä muistaa. Eli lähimuisti ei ole mennyt.

Jatkoimme tappelua kotihoidon kanssa. Ja jatkamme edelleen. Huomasimme, että nyt mummolle on annettu Alzheimer-lääke, mutta häntä ei olla silti tutkittu mitenkään! Miten tämä voi olla mahdollista? Eikö Alzheimerissa yleensä mene lähimuisti ensin ja sitten vasta kaukomuisti? Onko tämä jotain aivan muuta?

Olen itse ajatellut, että tähän voi olla monta syytä. Veikkaisin jotakin muistisairautta, mutta oireet eivät sovi kunnolla mihinkään taudinkuvaan. Aivoissa saattaa olla myös kasvain. Mummo itse on sitä mieltä, että me huijaamme häntä ja yritämme väkisin tehdä hänet hulluksi meidän "valheillamme", sekä että meillä on vikaa päässä ja meidän pitää mennä lääkäriin.

10

974

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • erittäin_huolestunut

      Lisättäköön vielä, että mummo on muuten silmiin nähden hyvässä kunnossa. Muistaa tehdä ruokaa ja pitää itsestään huolen. Asuu yksin omassa asunnossaan ja kotihoitajat käyvät kerran päivässä siellä. Silti eivät laita mummoa tutkimuksiin.

      Minä ja poikaystävämme oleme parikymppisiä, joten siitä ei voi olla kysymys, että poikaystäväni sekä mummon kummipoika olisivat saman näköisiä. Tämäkin alkoi yhtäkkiä. Kuvasta tunnistaa poikaystäväni, mutta jos laittaa kuvan naaman viereen ja kysyy, etteikö muka näytä samalta niin ei kuulema näytä ja huijaamme.

      Kaiken lisäksi tämä mummon 65-vuotias kummipoika on kuollut viime maaliskuussa. Mummo ei tästä tiedä, emmekä tienneet mekään ennen, kuin soitimme tälle kummipojan vaimolle tästä tilanteesta. Onneksi vaimo oli päässyt yli asiasta ja ymmärsi meidän tilanteen. Sovimme yksissä tuumin, ettei mummolle kerrota kuolemasta ennen, kuin tähän tilanteeseen saadaan joku tolkku, jos saadaan.

      Välillä mummo soittelee hädissään "pennusta" (tarkoittaen poikaystävääni), joka meidän pitäisi hakea pois sieltä. On selitellyt noita juttuja ties kenelle, kotihoidollekkin, että poikaystäväni olisi siellä yöllä eikä syö ym. Tuntuu, että kotihoitoa ei kiinnosta mikään? Tai sitten meidän nuori ikämme saa heidät ajattelemaan nenänvarttaan pitkin, ettemme me voi mistään mitään tietää!

      Tämä tilanne ottaa voimille, varsinkin minua sillä tunnen suurta empatiaa mummoa kohtaan ja haluaisin hänen vuokseen selvittää, mikä hänellä on ja voidaanko se parantaa. Ei ole inhimillistä elää tuollaisissa harhoissa.

    • lääkkeet?
    • Aspergerinfo

      Voi olla myös kasvain, ei vaikuta muistisairaudelta jos on alkanut yhtäkkiä. Aivojen magneettikuvaus olisi varmasti paikallaan. Yksityisellä kallis toimenpide. Lähete pitäisi irrota noiden oireiden perusteella julkiselta puolelta. Miksei lääkäri ota asiaa todesta? Kun olette käymässä mummon luona, äänittäkää mitä hän puhuu. Sinähän voit todistaa, missä poikaystäväsi on silloin ollut, kun mummo väittää hänen olleen luonansa mikäli on ollut kanssasi silloin.

      Kerroit, että mummo on hyvässä kunnossa eli osaa laittaa ruokaa ja huolehtia itsestään, mitä sillä tarkemmin ottaen tarkoitat? Käykö kotipalvelu päivittäin vaiko vain välillä?

      Voisitte ottaa myös yhteyttä lääkityksistä vastaavan yksikön ylilääkäriin ja kertoa asiasta hänelle, hän on velvollinen selvittämään, kuinka voi olla mahdollista määrätä Altzheimer-lääkettä ilman tarkempia tutkimuksia.

    • erittäin_huolestunut

      Soitimme tästä Alzheimer-lääkityksen aloittamisesta kotihoidon lääkärille, heidän vastauksensa oli vain, että "tämä on tämmöinen kokeilu". ELi myönsivät, ettei mitään testejä olla tehty. Olemme vaatineet monesti asian tutkimista, mutta mitään ei tapahdu ja vähätellään kaikkea.

      Kotihoito käy mummon luona päivittäin, mutta kukaan ei puutu tai tee mitään. En muista lääkkeen nimeä, mutta pitänee selvittää se. Itsekin olen sitä mieltä, etteivät muistisairaudet noin yhtäkkisesti ala. Mummo tosiaan "pimahti" kuin sormia napsauttamalla! Epäilen aivokasvainta, sillä olen vastaavassa tilanteessa ollut aikaisemminkin. Silloin vain eri paikkakunta, jossa kotihoito toimi oikein ja otti todesta.

      Asia ei ole edennyt mihinkään suuntaan. Mummo tosiaan elelee yksinään omassa asunnossaan ja hoitaa päivittäiset askareensa, kuin ennenkin, mutta ei vain muista poikaystävääni. Ja väittää kiven kovaa, että me yritämme hänet hulluksi saada. Poikaystäväni on erittäin väsynyt tähän touhuun ja kotihoidon kanssa tappelemiseen. Pitänee pian ryhtyä omaishoitajaksi, jos sillä keinoin saisi jotakin tolkkua koko hommaan!

      • 6611

        Lewyn kappaledementiaan se lääke pahentaa oireita. Nuo harhanäyt viittaisivat siihen. Varatkaa aika geriatrian erikoislääkärille. Pari lääkettä on Lewyyn sopivia jonkin aikaa. Yleensä lääkkeet ovat hankalia oireiden lisääjiä, mutta siitä osoitteesta saatte avun.
        Eräs läheiseni muistaa minut ja puolisoni, mutta ei yhtä lastaan. Myös oman puolison kuolema tai omaisten kuolemat ovat pois pyyhkiytyneet muistista.
        Kunnalliselta puolelta ehkä voi saada lääkäriltä lähetteen geriatrille. Voi sinne itsekin varata ajan ja maksaa se kulu. Tietoa saisi, joten sijoittaisin siihen.


      • eitunnetuntee

        No eiköhän tuo ole ihan normaalia vanhuuteen kuuluvaa oireilua jo tuon ikäiselle,kannattaako aloittaa outoja lääkkeitä joilla on outoja oireita lisääviä sivuvaikutuksia?Esittelet vain aina uudestaan sen poikaystäväsi,pääsette helpommalla.Itsellä samanikäinen äiti,jota hoidan,oireilee samanlailla.


      • kokeiltu

        Muistisairailla ja yleensäkin psyyken sairauksista kärsivillä kokeillaan kaikenlaista. Alzheimer-sairautta sairastava omaisemme joutui tapaturman vuoksi sairaalahoitoon ja jo muutaman päivän jälkeen hänen vointinsa oli uskomattoman kaoottinen. Lääkkeet vaihtuivat lähes päivittäin ja niitä oli sangen runsaasti. Koska oireet lääkesekoilun myötä muuttuivat yhä oudommiksi, tähän vastattiin entistä kovemmilla lääkityksillä.

        Yöllinen WC-käynti riitti rauhoittavien lääkkeiden aloittamiseen, koska hoitohenkilökunta ei voinut valvoa potilasta. Verta ohentavia lääkkeitä lisättiin eri muodoissa (mm tietyt tulehduskipulääkkeet) ja vielä näiden päälle piikitettiin vatsanpeitteisiin (joka mustanpunertavana kertoi hyvin tilanteen vakavuuden), jotta veritulpan vaara ei vain yllättäisi sairaalassaoloaikana. Vaara todellakin oli ilmeinen, tosin se vastakkainen.

        Ennen sairaalahoitoa omaisia valistettiin lääkärin toimesta, että jos suinkin mahdollista, parempi olisi hoitaa häntä kotona ja sieltä käsin käyttää tutkimuksissa (esim röntgen). Tuon lääkärin neuvo (tämän sairauden kohdalla sairaalassaoloaika varmuudella tulee heikentämään potilasta) osoittautui oikeaksi, vaikka sairaalan todistuksen mukaan potilas palautettiinkin hyväkuntoisena kotiin. Tämän potilaan kohdalla sairaalan lääkeaineista palautuminen kesti pitkän tovin ja vieroitusoireet kävivät muidenkin kuin asianomaisen hermoille.


    • Aspergerinfo

      Sinuna ottaisin vielä yhteyttä mummosta pääasiallisesti vastaavaan lääkäriin, onko se sama kuin kotihoidosta vastaava, luulen, ettei ole. Mummosi hoidosta vastuussa olevan tahon esimieheltä kannattaisi mummon pyytää kirjallisena sairauskertomuksensa nähtäväksi, mistä selviää milloin Altzheimer-lääkitys on aloitettu ja kuinka se on vaikuttanut mummon vointiin, ovatko oireet pahentuneet lääkityksen aloittamisen jälkeen vai alkoivatko jo ennen sitä. Epikriisistä tulisi myös ilmetä perusteet, miksi mitäkin lääkettä eli minkälaisiin oireisiin käytetään. Sivuvaikutuksista kannattaisi myös ottaa selvää eli hyödyt-haitat -suhde.

      Hienoa, että jaksat välittää lähimmäisestäsi.

      Mikäli tarvitset lakiasiainapua, osoitteesta laki24.fi kannattaa kysellä.

      t. Aspergerinfo

      aspergerinfo.foorumi.eu

      • Myös mummo

        Mummon oireet ovat ehkä jo saaneet selityksen, mutta noista näköongelmista tulee kyllä mieleen myös Lewyn kappale dementia.


    • Maija4

      voisiko mummosi asunnossa olla sisäilmaongelma?Yhden vanhuksen jääkaappi oli vuotanut alle ties kuinka kauan,ja oli vesi päässyt rakenteisiin ja lattiamaton alle,ja asukas meni ihan sekaisin,näki näkyjä.Kun muutti muualle,tilanne normalisoitui.Miten asia on selvinnyt,vai onko edistystä tapahtunut?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2207
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2043
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1652
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1480
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1456
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1367
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1334
    8. 52
      1238
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe