Tricolour collie ja pureminen

apuatarvisinkipeästi

Eli ajattelin nyt täältä kysyä apua tämmöseen ongelmaan kun koiran pureminen.

Siskoni osti (asuttiin kämppiksinä) pk tricolour collien pentuna sen kotiin, jossa oli myös kaksi lasta. Toisella lapsella oli autismi ja purki välillä aggressiotansa koiraan vähän liiankin ankarasti (mihin kyllä puutuin heti) ja toinen lapdi oli ihan 'normaali". Koira on aina ollut todella kiltti, leikkisä ja hyvin hyvin viisas. Suorastaan ihmisen ajatus. Vuosien kuluessa huomattiin kumminkin että Susa rupes näykkimään (ei puremaan) tätä "normaalia" lasta välillä ihan oudoistakin syistä, esim jos tyttö silitti Susaa niin se saatto napata kiinni.

Elikkä tämmönen ongelma oli silloin.

Siskoni ei ikinä oikein huolehtinut koirastansa. Koira kiintyi minuun todella nopeasti kun minä häntä ruokin, hellin, koulutin, lenkitin ja leikin hänen kanssaan. Muuttaessani pois, huomasin että koira oli mennyt todella huonoon kuntoon (allergioita mistä sisko ei tiennyt) niin päätettiin että Susa tulee mulle. Koira oli tosi apaattinen jos en ollut siskon luona joten parempihan se oli että muutti minun luokseni.

Olen nyt kuitenkin huomannut että aina kun vieraita tulee käymään minun luonani, niin koira alkaa hyppimään ja näykkimään. En kutsuisi puremiseksi, vaan näykkimiseksi.. Rupesin miettimään, että voiko olla että koira on minusta niin omistushaluinen että tulee mustasukkaiseksi kun vieraat saa huomioo eikä hän?

Ps. Koira on nykyään todella hyvässä kunnossa, ei mitään ongelmia :)" Pureminen' nyt ainut mikä minua häiritsee.. Ja tää näykkiminen tapahtuu siis varoittamatta..saattaa mennä vieraan luo ja pyytää silittää, mut sitkun silitetään ni hän puree??

Vaikka siskosya puhunkin, niin koiralla ei omasta mielestä ollur mitkään ihanne olosuhteet, sen takia se minulle tulikin.

Sori kun tää on näin sekanen. Olen puhelimella ja erittäin väsynyt :D Mut pointti varmaan tuli selväksi? Apuja!!

10

936

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rusettirinta

      Epävarma koira menee vieraan luo varmistamaan, ettei ole uhkaa. Vieras olettaa koiran pyytävän silitystä. Koira osoittaa näykkäsyllään, että oletus on väärä.

      Koiran pitäisi saada itse tutustua vieraaseen ja siten kerätä hyviä kokemuksia. Tilanteessa ei vieras eikä omistaja saa huomioida ollenkaan koiraa, jotta koira saa rauhassa tutkia. Jo muutamasta haistelu kerrasta koiralle jää muistijälki hajun perusteella. Näin koira oppii tuntemaan vieraan ja hyväksymään hänet. Vasta sen jälkeen voi vieras osoittaa koiralle hyväksyntää esim silitys.

    • Avaimet muutokseen

      Sinun koirallasi ei ole mitään hätää, kun sillä on sinun kaltainen esimerkillinen omistaja! Vastuullisuutesi ja se, miten huolehdit ja olet kiinnostunut eläimen hyvinvoinnista, on koskettavaa. Olisipa kaikilla lemmikeillä sinun kaltaisesi emäntä/isäntä!

      Itselläni ei ole ollut collieita, mutta koirakokemusta on sitten 1998 alkaen. Kokemukseni perusteella lupaan sinulle, että ihan suotta hätäännyt, koska koirasi elämän perusta on niin hyvä kuin vain toivoa sopii. Se, miten olet kantanut tästä koirasta vastuuta siitä asti kun se hankittiin, tekee minuun vaikutuksen. Olet poikkeuksellinen ihminen ja lemmikkisi on onnen tyttö tai onnen pekka.

      Pelkästään se, että se saa elää yhdessä kanssasi, rauhallisissa olosuhteissa, on parantavaa lääkettä rakkaalle ystävällesi. Älä suotta hätäänny ja hermoile, ole rauhallinen ja anna koirallesi aikaa. Vältä kokonaan tilanteita, joissa se alkaa näykkiä. Näykkiminen saattaa olla opittu refleksimäinen eli tavallaan vaistonvarainen käytösmalli, jonka se on omaksunut aikaisemmassa, stressaavissa elinympäristössään. Älä odota ja vaadi siltä välitöntä muutosta. Anna sen relata ja totutella elämään kanssasi. Jos asetat sille vaatimuksia, stressaat sitä edelleen ja näykkiminen jatkuu. Älä myöskään vahvista näykkimistä antamalla näykkimiskäytökselle huomiota. Taitavasti siirrä sen huomio näykkimisestä muuhun, esim johonkin kiinnostavaan leluun. Vertauksena: jos sinulla olisi itselläsi tapa punastua, niin tuskin sinua auttaisi se, että punastuessasi lähellä olevat ihmiset jäykistyisivät ja suhtautuisivat punastumiseesi jotenkin isosti reagoiden. Hermostosi jännittyisi siitä edelleen. - Rauhallinen ja hyväksyvä ympäristö ja ilmapiiri ovat avain muutokseen.

      Vanha, rakas koiramme kuoli syksyllä vuosi sitten. Sattumoisin kohtalo toi meille yksivuotiaan uroksen, jonka perhe halusi luopua siitä. Se oli hankittu perheen lapsille joululahjaksi edellisenä vuonna. Koiraa ei oltu kohdeltu suoranaisesti kaltoin, mutta sen tarpeet ja hoiva oli laimminlyöty. Pentu oli jätetty yksin.

      Kun tämä koira tuli meille, sillä oli aikamoista ongelmakäytöstä. Se puri ja sai hepulikohtauksia, jotka olivat paljon vakavempia kuin nuoren koiran hepulikohtaukset. Se meni täysin sekavaksi ja sekosi, sen hermosto ei kyennyt jotenkin käsittelemään tilanteita. Ilmeisesti liittyi myös siihen, miten se oli torjuttu edellisessä perheessä, missä oli pienehköjä lapsia. Näissä kihtauksissa sen silmät seisoivat sen päässä. Se siis sekosi. Jos ääntä korotti, se alkoi näykkimään.

      Minäkin menin ensin paniikkiun, usko pois. Onneksi olen tosi eläinrakas ihminen. No, siitä on nyt vuosi ja koira on täysin muuttunut. Se ei enää saa niitä 'kohtauksia' ja näykkimishepuleita muuta kuin harvoin, ja silloinkin 80 % lievempinä normaalihepuleina.

      Koira tarvitsi yksinkertaisesti, että sille annettaisiin aikaa sopeutua uusiin olosuhteisiin. Meiltä se sai rakkautta ja se opetteli luottamaan meihin. Rakkaus on muuttanut sen käytöksen. Isoin näkyvä muutos tapahtui kahdeksan kuukauden jälkeen. Koira on nyt täysin muuttunut!

      1) Silloin alkukuukausina sen saadessa hermokohtauksiaan, se alkoi juosta ihan vauhkoontuneena ympäri huushollia (ei kuitenkaan ollut tavallinen koiran hepulikohtaus). Sen silmät seisoivat sen päässä. Mieheni otti sen syliinsä väkisin ja piteli sitä kiinni. Rauhallisena tietysti. Aivan kuten autisti-lapsille tehdään. Kohtaus meni ohi.

      2) Kun se alkoi näyttää siltä, että saa hermokohtauksensa, tai alkoi pikkuisen vauhkoontua ja näykkiä, pyrin ennakoimaan merkkien ilmaantumista / tai keskeytin näykkimisen sillä, että opetin tottelemaan istu -käskyä. Toiminta saa koiran ajatukset muualle, toimintaan keskittyminen rauhoittaa. Kun se istui, annoin hitaasti sille herkkupaloja (Natural maintenance). Syöminen rauhoittaa koiran hermostoa. Sitten rapsuttelin sitä rinnuksista. Koskettelu rauhoittaa.

      Näin se oppi että näykkimisestä yms siirrytään istumisen kautta rinnan rapsutteluun, missä ei näykitä.

      Todennäköisesti colliellasi on samantapainen ongelma. Älä ota sitä liian vakavasti, koska ajan kanssa koirasi käytös muuttuu, kun se saa sinulta rakkautta, se oppii että voi luottaa sinuun ja sen koko psyyke rauhoittuu.

      PS Tiedän kyllä, että ne näykkimiset ja kohtaukset voivat olla ensialkuun rassaavia. Olin tosi hädissäni! Nyt kun minulla on tämä kokemus takanani, opun ettei kannata hötkyillä mistään. Oma sitoutuneisuus, kärsivällisyys ja rakkaus ovat sellaista 'lääkettä', että niillä parannetaan ja saadaan aikaan muutos.

      Oma kokemattomuus harmitti. On hassua,miten ihminen luulee, että voi päivässä muuttaa koiransa käytöstä. Koira oireilee jostakin syystä. Pelkästään sen rauhaan jättäminen parantaa jo tilannetta.

      Kaikkea hyvää teille! Meillä oli tänäänkin ihanaa metsässä, kun koira sai juoksennella puuhissaan. Mene yhdessä metsään koirasi kanssa. Liikunta ja toiminta on parasta lääkettä. Yhteinen samoilu metsässä vahvistaa välillänne olevaa rakkautta, ystävyyttä ja luottamusta.

    • näilläeväillä

      Collietyyppisistä koirista myös jotakin tietävänä sanoisin, että näykkäisy on varoitus "älä koske" korasi kielellä. Eli antakaa koiran omaan tahtiinsa tulla vieraita tervehtimään, mutta sinun tulee ohjeistaa vieraat oikein. Rauhallinen käytös, leppoisaa juttelua, EI KOSKETA KOIRAAN! Collie tyypillisesti on yhden ihmisen koira, ja vanhassa rotumääritelmässä mainittiin varautuneisuus vieraita kohtaan. Nyttemmin se on jostakin syystä muutettu höpötykseksi iloisesta ja ystävällisestä luonteesta, ehkä rotuimagosyistä..
      Siis mitä olin sanomassa, luonnostaan rotutyypillisellä colliella ei ole mitään tarvetta olla vieraiden "käälittävänä" eli oman ihmisen varaukseton huomio ja rakkaus riittää hienosti. Autistilapsen aiheuttama vahinko nuorelle pentukoiralle on valitettava juttu ja kestää pitkään parantuuakseen.
      Sanot niille ihmisille että koiraan ei saa koskea eikä se kaipaa silityksiä, muuten se alkaa puolustaa itseään. Kaikki hyvin pikkuhiljaa kun pelisäännöt ovat selvät.

      • collienomistaja

        Siis sehän tässä onkin, kun koira alkaa hyppiä ja näykkiin ennenkuin vieras pääsee edes ovesta sisälle. Eli, välillä ei kerkee mitään tekemää kun koira jo kimpussa. :|


      • Laitahan koissu
        collienomistaja kirjoitti:

        Siis sehän tässä onkin, kun koira alkaa hyppiä ja näykkiin ennenkuin vieras pääsee edes ovesta sisälle. Eli, välillä ei kerkee mitään tekemää kun koira jo kimpussa. :|

        toiseen huoneeseen ennenkuin päästät vieraat sisään. Kun vieraat ovat asettuneet, lasket koiran mukaan geimeihin. Voit myös antaa joskus koiran olla toisessa huoneessa koko vierailun ajan. Kun seuraavan kerran sitten lasket taas mukaan tulos voi olla yllättävä, eli rauhallinen koira. Näin kävi meillä kun iäkäs tuttavani pyysi kerran että koissu olisi vierailun ajan poissa samasta tilasta. Seuraavan vieraan saavuttua sitten päästin taas mukaan. Koira tuli rauhallisena ja asettui viereeni käytyään eteisestä "varastamassa" yhden kengistäni suuhunsa. Nykyään aina sama rituaali, kurkkaa olohuoneeseen keitä tuli, hakee kengän ja tulee vierelleni makoilemaan. Ja on rauhallinen vieraiden lähtöön saakka. Eikä silloinkaan ala häseltää.


    • ruotuuuun

      No johtajuusongelmahan se, jos koira käy vieraitten päälle. Miten olet varautunut tilanteisiin? Käskytätkö koiraa esim. istumaan? Pidätkö sen hihnassa?
      Ei pidä liikaa sääliä koiraa sen ankean menneisyyden takia, vaan rajat on laitettava yhtä topakasti kuin mille tahansa koiralle.

      Vai mennäänkö tilanteet koiran ehdoilla, että vieraat jännittävät eteisessä, tuleeko hammasta? Epävarman ja aran koiran paras turva on määrätietoinen johtajuus ja selkeät säännöt: mitä koira saa ja mitä ei saa tehdä.

      • avaimet muutokseen

        Ota selvää hyvänä tunnetusta koirankouluttajasta ja pyydä kotiisi. Tuntimaksu noin 45 €. Kysele ihmisiltä, että osaavatko suositella ketään.

        Sinulle vastasi kirjoittaja, jolla on kokemusta collie -rodusta. Itselläni ei ko rodusta kokemusta, mutta tämän kirjoittajan neuvot ovat minusta varteenotettavia. Hän kirjoitti,vettä collie on omistajansa koira eikä pidä siitä, että vieraat lähentelevät sitä.

        Yksi hyvä keino on ottaa yhteyttä koirasi rodun yhdistykseen ja kysyä neuvoa. He ehkä osaavat antaa jonkun collietuntemusta omaavan kouluttajan nimen.

        Älä huolestu turhaan. Huolehdi, että vältät näitä ongelmakäytöstä aiheuttavia tilanteita kunnes olet saanut apua esimerkiksi kouluttajalta.


      • näilläeväillä

        Jotakin tännepäin myös voi ajatella, kunhan johtajuusongelma-sana ei johda väärille jäljille. Eli missään nimessä ei mitään selättämis-retuuttamisia collien ojentamiseksi. Koiralta puuttuu toimiva toimintamalli vieraiden tullessa, se kiihtyy ja hermostuu liikaa.
        Vaihtoehtoja olisi että koiran peti tms. paikka opetetaan koiralle (siis aloittaja opettaa) eli kun sanot "paikka" tai "peti", koira menee sinne ja pysyy kunnes toisin omistaja käskee. Vaatii harjoittelua ensin ilman vieraita ja sitten yhden tutun, rauhallisen henkilön tullessa ovesta ja ehkä samantien lähtiessä, ja toistoja kunnes alkaa sujua.
        Jos ei suju sitten millään, koira voi olla joko sellaisen portin takana, josta se hyvin näkee, kuulee ja haistaa tulijat, tai tilapäisesti lyhyessä hihnassa omistajalla/kytkettynä käskyn tarkoittaman lepopaikan suunnalla. Vapautus kun on täysin rauhoittunut, ja taas vieraiden tassut irti koirasta, antaa sen tutustua ajallaan mutta ei mitään outojen käsivarsien huitomista koiran ylle = "luulin että sitä saa silittää, ja puri!?"


    • depressedgirl

      Siskosi lapset aiheuttivat koiralle arvet mieleen. Se saattaa kuulostaa pahalle, mutta kun koira menee jonkun luo ja "pyytää" silitystä, se todella haluaakin sitä. Kun sitä sitten vihdoin ruvetaan silittämään, niin jos osuu vähänkin väärälle kohdalle (kuten mahaan, tai muuten koiralla oleviin arkoihin, kipeisiin kohtiin) niin saattaa mieleen muistua kuinka lapset sitä kohtelevat, jolloin refleksinä tulee näykkäisy.
      Muistutan myös, että koira ajattelee käden suuna, joten kannattaa miettiä tilannetta siltäkin kannalta.
      Voit opettaa koirasi tavasta pois mahdollisesti: Pyydä koira luoksesi, viereesi, ja anna jonkun vieraan silittää sitä. Kun koira on antanut silittää, anna vaikka naksu kolmen sekunnin välein, jos ei tee mitään. HUOM! Muista pyytää vierasta lähstymään hitaasti. Kun koira on antanut jo aika kauan rapsutella nameja saadessa, jätä hieman enemmän rakoa, kuten 5 sekunttia. Sitten minuutin päästä vaihdat 10 sekuntiin. Kun olet kymmenen sekunnin väliä tehnyt pari minuuttia, lopeta naksujen anto, ja rupea itsekin rapsuttamaan koiraa. HUOM! Kuvasin vieraan, "rapsuttajan" toimia väärin, pyydä silittämään. Anteeksi virhe :D
      Jos koira sitten jostain syystä näykkäisee, ÄLÄ ANNA NAKSUA. Anna koiralle tilaa lähteä pois, mutta älä itse reagoi tuohon mitenkään. Lopettakaa vain silitys. Jos stressaanut, koira kyllä huomaa sen, ja ajattelee näykkäisylle olleen oikea syykin.

      T. Tuleva koirakouluttaja :3

    • Onko koira käytetty eläinlääkärissä? Kiputilat tai sairaudet voivat aiheuttaa koirassa vihamielisyyttä. Esimerkiksi aistien huononeminen, nivelkivut, lihasjumit tai selkävaivat. Koira peittelee vikojaan viimeiseen asti ja siksi esimerkiksi kipu ei aina ilmene kovin selkeästi.

      Älä ikinä pakota koiraa vieraan ihmisen luo.

      Jos koira näykkii vieraita, pane se portin taakse tai kokonaan toiseen huoneeseen ennen kuin avaat vieraalle oven, ellei kyseessä ole koulutustilanne.

      Tuosta ei nyt oikein selviä, missä tilanteessa koira tarkalleen ottaen näykkii. Kun vieraat tulevat sisään? Kun vieraat ovat asettuneet aloilleen? Kun vieras liikkuu? Silloin, kun joku yrittää koskea koiraan?

      Entä millaista on koiran muu elekieli? Mitä sen häntä tekee? Miten se liikkuu? Muriseeko, haukkuuko?

      Tilanne (paikka, ihmisten tekemiset jne.) ja koiran elekieli paljastavat, mitä koira tilanteessa ajattelee, ja sen perusteella voi sitten arvioida, mitä koiralle pitäisi tehdä. Jos ei ole fyysistä vikaa, niin sitten täytyy joko eristää koira tai kouluttaa se. Koira ei kärsi, jos laitat sen toiseen huoneeseen luun tai nameilla täytetyn kongin tms. ongelmalelun kanssa.

      Jos kyse on sisääntulotilanteesta, voidaan koiralle makupalojen avulla opettaa, että sen pitää mennä omalle paikalle tai pysyä istuallaan sen aikaa, että vieraat saavat riisuttua ulkovaatteet. Vieraat ohjeistetaan, ettei koiraan saa kiinnittää mitään huomiota. Tarvittaessa koiran voi pitää hihnassa. Jos ongelma on vain sisääntulon kanssa, voi koiran antaa tervehtiä, kun kaikki ovat sisällä ja istuneet alas ja koira itse on rauhallinen.

      Jos ongelma on koko ajan, koira pysyy poissa vieraiden läheltä koko ajan. Joko toisessa huoneessa tai sitten käskystä. Vieraat eivät saa koskea koiraan.

      Vieraille voi antaa makupaloja, joita he voivat antaa, jos koira lähestyy heitä. Mutta ei saa lääppiä. Voi olla yllättävän vaikeaa vieraille. Koiraa ei pidä houkutella vieraiden luo makupaloilla tai pakottaa sitä sen avulla sietämään koskettelua. Se vain saa namin palkaksi mentyään itse vieraan luo.

      Koiralla voi itseluottamus (tai uteliaisuus) riittää siihen, että se käy haistelemassa ihmisen, mutta koskeminen tai liikkuminen onkin ihan kamalaa sen mielestä. Jos koira ei pidä vieraiden koskemisesta, se täytyy hyväksyä ja antaa koiran olla. Se voi nameilla ja kärsivällisyydellä oppia pitämään vielä ihmisistä, mutta ei välttämättä.

      Joku tuolla mainitsi collien rodunomaisen temperamentin. Pidän omaa collietani malliesimerkkinä collien rodunomaisesta sosiaalisuudesta. Luonnetestitermein se on hieman pidättyväinen. Vieraita kohtaan se on hillityn ystävällinen ja toisinaan sitä ajaa enemmän uteliaisuus kuin varsinaisesti sosiaalisuus. Sen sijaan niitä kohtaan, jotka se on tuntenut ihan pikkuisesta asti, se suhtautuu suurella innolla ja rakkaudella. Se tervehtii esimerkiksi vanhempiani ylitsevuotavasti, häntä heiluu, vinkuu, hyppii ja nuolee, kun taas naapurin rouva haistellaan tyynesti ja annetaan kärsivällisesti rapsutella, samoin eläinlääkäri saa kopeloida rauhassa. Se on oppinut sietämään lasten rapsuttelua, kun olen aina varmistanut, että sillä on pakotie ja turva minussa. Epämääräisiä kulkijoita se tarkkailee valppaasti eikä anna koskea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3239
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2956
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2268
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      25
      1796
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1529
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe