Soveltaako Stubb avioliitto-periaatteitaan pakkoruotsiinkin?

periaate ja PERIAATE

Soveltaako Stubb avioliitto-periaatteitaan pakkoruotsiinkin?

28.11.2014 05:11 Jaakko Häkkinen Pakkoruotsi ja skupuolineutraali avioliittolaki

.
Alexander Stubb otti äskettäin kantaa sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta. Siinä yhteydessä hän esitteli avoimesti periaatteitaan. Haastankin nyt pääministerimme soveltamaan näitä periaatteitaan myös kielipoliittiseen keskusteluun.



1. "Ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus lain edessä ovat minulle hyviä syitä kannattaa kansalaisaloitteen hyväksymistä."

Samat arvot varmaankin pätevät myös kielivalinnan vapauttamisessa?

2. "Uskon jokaisen ihmisen omaan päätökseen ajatella asiaa eri kanteilta."

Uskotko jokaisen ihmisen osaavan päättää itse, mitä vieraita kieliä hän opiskelee?

3. "Toivon, että selkeät perustelut lisäävät kannatusta."

Riittävätkö selkeät perustelut ruotsin pakollisuuden poistamiseksi? Kaikki pakkoruotsia tukeviksi väitetyt perustelut on ammuttu alas jo moneen kertaan.

4. "Ensinnäkin, toivoisin, että miettisimme asiaa tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kannalta. Toimimmeko sellaisen asian puolesta, joka auttaa jokaista tuntemaan olevansa ymmärretty, hyväksytty ja tasa-arvoinen lain edessä?"

Toimimmeko sellaisen asian puolesta, joka auttaa jokaista tuntemaan olevansa ymmärretty ja hyväksytty sellaisella kieli-identiteetillä ja sellaisella kielivalikoimalla kuin hän itse valitsee?

5. "Toiseksi ottaisin esiin länsimaisen oikeuskäsityksen ja yhteiset arvomme. Nykyiset itsestäänselvyydet, kuten esimerkiksi naisten äänioikeus, homouden poistaminen rikoslaista tai vaikkapa oikeus sukunimen valintaan herättivät aikanaan paljon keskustelua ja vastustustakin."

Vapaus valita itse identiteettinsä kuuluu länsimaisiin arvoihin - ei ruotsin kieltä saa pakottaa osaksi suomenkielisten identiteettiä. Oikeus vieraiden kielten vapaaseen valintaan herättää edelleen paljon keskustelua ja vastustustakin.

6. "Kolmanneksi kehottaisin asiaa vielä miettiviä ottamaan huomioon tasa-arvoisen avioliittolain saaman laajaan kannatuksen suomalaisten parissa. Reilusti yli puolet suomalaisista kannattaa sitä ja viime viikkoina myös monet yritykset ja järjestöt ovat antaneet tukensa tasa-arvoiselle avioliittolaille."

Kehottaisin pääministeriä ottamaan huomioon kielivapauden saaman laajan kannatuksen suomalaisten parissa. Jo noin kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa pakkoruotsista luopumista, ja myös Elinkeinoelämän keskusliitto on toistuvasti kannattanut kielivalinnan vapauttamista - ensin suoraan, äskettäin peitellymmin: "Kielten tarjonta ja opiskelu ovat yksipuolistuneet perusopetuksessa ja lukiossa. Yhä useampi nuori osaa peruskoulun suoritettuaan vain englantia ja ruotsia. - - Kansainvälisessä taloudessa monipuolinen kielitaito on suomalaisten kilpailuetu."

Englantia opiskelevat lähes kaikki ihan vapaaehtoisestikin, mutta kaikkia ei tarvitse pakottaa opiskelemaan ruotsia. Pelkän tasapäisen englanti ruotsi -kielitaidon sijasta me tarvitsemme monipuolisempia kielitaitoyhdistelmiä: englanti venäjä, englanti saksa, englanti kiina jne. Sen mahdollistaa vain kielivalinnan vapauttaminen.



En löytänyt netistä kommenttia, jossa Stubb olisi suoraan sanonut kannattavansa ruotsin pakollisuuden jatkamista. Sen sijaan hän on kritisoinut molempia osapuolia kielikiihkoilusta, mikä on lupaavan puolueeton lähtökohta. Kunhan pääministerimme tutustuu esitettyihin argumentteihin puolin ja toisin, toivon hänen soveltavan periaatteitaan objektiivisesti ja päätyvän kannattamaan vapaata kielivalintaa. Ei olisi Stubbin uran jatkon kannalta edullista osoittautua periaatteitaan puolueellisesti ja valikoiden soveltavaksi kepuliksi.

Edellinen pääministeri Jyrki Katainen jyräsi neljä vuotta sitten kokoomuksen puoluekokouksen kannan pakkoruotsin lieventämisestä. Olisiko Stubbilla suurempi ymmärrys vapaampaa kielivalintaa kohtaan? Muutosta ei olisi pakko tehdä kertarysäyksellä, vaan on monia erilaisia tapoja lieventää ruotsin kaikenkattavaa pakollisuutta.

Askel kohti kielivapautta voisi vain nostaa kokoomuksen suosiota, koska tällä hetkellä varsinaisista eduskuntapuolueista ainoastaan perussuomalaiset kannattavat vapaata kielivalintaa. Apajalla on siis kosolti tilaa puolueelle, joka haluaa kuunnella kansan suuren enemmistön tahtoa ja joka asettaa järkiperustelut tunnepaatoksen ja muutosvastarinnan edelle.



P.S. Luultavasti joidenkuiden perussuomalaisten kansanedustajien sanomisista olisi löydettävissä erittäin valikoivaa periaatteiden soveltamista, mutta päinvastaiseen suuntaan kuin Stubbilla, eli kielivapauden puolesta ja sukupuolineutraalia avioliittoa vastaan. Linkkejä sellaisiin saa antaa.

http://keskustelu.suomi24.fi/node/13014774

.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

        Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
        Maailman menoa
        408
        1633
      2. Minua itkettää tämä tilanne

        Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
        Ikävä
        105
        1318
      3. Miksi koulut pakottavat

        Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
        Maailman menoa
        117
        1245
      4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        173
        1230
      5. Mitkä oli suurimmat

        Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
        Ikävä
        44
        1007
      6. Minulla oli tunteita

        Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
        Ikävä
        63
        916
      7. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

        Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
        Maailman menoa
        92
        851
      8. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        32
        846
      9. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

        Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
        Suomi24 Blogi ★
        0
        840
      10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

        8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
        Maailman menoa
        192
        768
      Aihe