Äänestysoikeus 16-vuotiaille!

Politic

16-vuotias on jo aikuinen-tekstissä vaadittiin että 16-vuotiaat saisivat äänestää ja asettua ehdolle eri vaaleissa. Olen siltä osin samaa mieltä tekstin kirjoittajan kanssa mutta muilta osin en.

Se todellakin olisi hyvä idea että me 16-vuotiaat päästäisiin äänestämään ja saataisiin asettua ehdolle eri vaaleissa. Tämän otti puheeksi Matti Vanhanen.

Miettikää nyt:Suomi on maailman demokraattisimpia maita. Ainakin demokraattisempi kuin Usa ja yhtä demokraattinen kuin Ruotsi. Me näytettäisiin hyvää esimerkkiä muille maille jos nuoret päästettäisiin mukaan päätöstentekoon. Musta se on ainakin väärin että aikuiset yksin päättää Suomen asioista!

13

593

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Nykyisin 18-vuotiaat saavat äänestysoikeuden ja saavat asettua ehdokkaiksi. Melko monet 18-vuotiaat asettuvatkin ehdolle, mutta harvoin he pääsevät mihinkään. Miksi? Koska harvat heitä äänestävät. Nuoret ovat hyvin laiskoja äänestämään, valitettavasti. Mieti kuinka paljon äänestysprosentti laskisi jos 16-vuotiaat jo pääsisivät äänestämään. Ja tuskin heistä kukaan pääsisi ehdokkuutta pidemmälle, koska äänestäjiä ei olisi.

      Ja ei tämä keskustelupalstalla vatvominen mitään auta. Kuulutko johonkin puolueeseen? Itse kuuluin aikanani kookomusnuoriin hetken. Sanoista tekoihin nuoret niin voitte saadakin asioitanne eteenpäin.

    • mies

      Sun tekstis oli viisaampaa kuin tuon "16-vuotias on jo aikuinen"-tekstin kirjoittajan.

      Pääministeri tuota ehdotti mutta ei taida saada hyväksyntää koska perustuslakia pitäis muuttaa eli kansanedustajien pitäisi tuosta äänestysoikeusasiasta päättää ja eduskunta sitä tuskin hyväksyy.

      Hyvä asia jos alle 18-vuotiaita kiinnostaa politiikka seksin ja mopojen lisäksi...

    • sow68

      Tietäisitkö/tiesitkö ise 16-v ketä äänestäisit (millä perusteella)? Äänestys-% ollessa nykyisenlainen, vaikuttaa siltä, että harva alle 30-v äänestää kunnallisvaaleissa, puhumattakaan ek-vaaleista.
      Itse hk ei tulisi pieneen mieleenkään äänestää alle kolmekymppistä ehdokasta yhteisten asioittemme hoitajaksi...

      • SSS

        Ajattelin terrorisoida parilla faktalla: Nuorimpien eli 18 v. ehdokkaiden määrä on vuodesta 1992 7-kertaistunut, ja valtuutettujen määrä 18-kertaistunut. Nyrkkisääntö on ollut, että kaikkein nuorimmat äänestävät aktiivisemmin kuin parikymppiset, koska he useammin asuvat vielä kotipaikkakunnallaan, ts. tuntevat ihmisiä. Eniten liikkuvat juuri parikymppiset (lähes joka neljäs on jo muuttanut ja pojat menneet armeijaan). Mutta jos nuorten invaasio hirvittää, ei huolta, koska vain kolmannes nuorista antaa äänensä ikäiselleen...


      • Revoluzione

        Niimpä vanhat jäärät sinne päättämään niin saadan edistyksellisiä ja vallankumouksellisen hyviä päätöksiä aikaan..Noilla 30v ja yli poliitikoilla on vaan semmonen huono puoli,että ajavat enimmäkseen omaa etua(lukuunottamatta joitan harvoja ja valittuja)ja tyytyvät siihen iankaikkiseen joojotteluun..Jos halutaan luoda tulevaa eikä jatkaa mennyttä niin mielestäni ei olisi pahitteeksi vaikka eduskunnassa ja kunnanvaltuustoissa istuvien keski-ikä vähän laskisikin!


    • jep ep.

      16 vuotiaiden ei pitäis saada äänestää. minulla on (ikävä kyllä) eräs 18 vuotias tuttu joka äänesti kunnallis vaaleissa. Hän valitsi ehdokkaansa sillä perusteella että tämä oli DJ. Äänestämisen tarkoitus olisi valita ihminen joka edustaisi sinua siellä minne sinä hänet äänestät. EI valita ihmistä jolla on kivat hiukset ja trendikäs paita.

    • järkevältä

      tämä kuulostaa jo järkevältä minun mielestäni. mutta jokatapauksessa tämä on järkevämpää tekstiä kun se aikaisempi aihe.

    • Maija

      Kuinka moni 16-vuotia sedes menisi äänestämään ja änestäisi myös kunnolla, kun 18-vuotiaistakaan ei se äänestysprosentti mikään hirmuhyvä ole?

    • Poliittinen lapsi

      nouo

    • täyttäikääodotellessa

      Ei tuu ala-ikäisistä äänestyskelpoista, muuten kaikki holhottavatkin täytyisi samalla vapauttaa (Niuvanniemeen äänestyskoppi) täysi-ikäisyys olkoon se raja, ei tässä tarvita koulujen aivopesusta juuri päässeitä päästää pätemään äänestyskopeissa

    • Myymäkieltoon

      Se demokratia on syötävää ja ministeriöillä on hallusinaationsa. Että ihan turvallisia kevytneuvoja viisitoistakesäisille ja sillee.

    • andrukelakjk

      Mitähän mä ny täysi-ikäsenä äänestän? Haen puhtaasti omaa etuani, humanittarinem matutus ei kiinnosta, maahanmuutto hyvö juttu, EI HUMANITAARINEN, VAAN TYÖN TAKIA. Kannabis lailliseksi vaikka en polta. Luonnonsuojelu kiinnostaa. Mitä vinkkejä? Politiikka ei siis kiinnosta enkä tiedä paljoakaan.

    • eialaikäisille

      No ei todellakaan. SItten kun alkaa löytymään maksettua veroa taustalta ja työpaikka ja ahkeruutta, voi alkaa ymmärtämään, että mistä äänestyksessä on kyse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe