Tallitonttu ravisteli heinänkorret nutustaan,...

tarinoija

astui astui vakaasti tallipihalle, ja katseli miettiväisen näköisenä tienoota. Tuuli huojutti metsän märkiä puita, ja se sai tallitontun ripeämmin liikkumaan kohti puuliiteriä.
Kohta alkoi kuulua kirveen pauketta ja kasa hyviä koivuhalkoja alkoi kerääntyä kasaan.

Komean sylillisen harmaaparta kantoi vanhaan riiheen, ja alkoi vakain mielin asettelemaan puut tulipesään. On alettava lämmittämään vähin erin rakennusta, jos tänne uskaltautuu kävijöitä joulun lähestyessä.

Vanhan tontun kasvot punertuivat tulen loimussa, ja hymy kaunisti uurteisia kasvoja, muistellessaan joulutuokioita edellisiltä vuosilta.

Vilkaisi vielä ovelta lähtiessään, ja päätti käväistä päivittäin pitämässä lämpöä yllä, saattavatpa tarvita nykyajan ihmiset paikkaa, missä hetken voivat viivähtää kiireidensä keskellä.

Savu nousi hiljaa taivaalle, se kertoi jouluriihen heränneen eloon.

28

122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • No sit siellä räpiköi räntälumessa ihan pikkasen nuorempi tonttu, kiroili miedosti huomattuaan hänelle annetun luottamustehtävän, halkojenhakkuun jo tehdyksi. Alkoikin rivakasti adranaliinihöyryissään hakata valmiiksi uuden pinon, jotta harmaaparta ilostuisi hakiessaan uutta sylystä.
      Hän oli vähän sellanen tuittupäinen, millon milläkin tuulella, sipisi jottain itekseen, että joko se pöhköpää alko näin aikasi ennen jouluu riihtä joulukuntoon rehkiä. Hissukseen kompuroi ison kuusen taakse kurkkimaan salaa, mitä vanhus puuhaili.Oikeenpuoleista jalakaakin polvesta kolotteli, joten vain kurkkimaan jäi. Ai jaahah, eihän siellä ennää ollutkaan kettään.

      • Kuusenkerkkä

        Olen metsätonttu, erikoisalana pienten metsäneläinten auttaminen pulasta. Osaan lastoittaa oravan hennon käpälän ja hoitaa jänisten haavoja pihkalla. Alkukesästä joudun vähän väliä nostelemaan pudonneita linnunpoikasia pesiinsä. Äsken vapautin sarvistaan tiuhaan pusikkoon takertuneen metsäkauriin , sain sen selässä kyydin tänne riihelle. Kauriskin oli tuntenut savun hajun, ja pitihän meidän tarkistaa, ettei metsäpaloa ollut. Joku punahiippainen tuolla suotta puhisee , kyllä sitä polttopuuta kuluu jouluun mennessä niin paljon, että pääsee näyttämään voimiaan ja taitojaan.

        Meillä metsätontuilla on vihreät hiippalakit, vaatetus ruskeansävyistä, jotta puihin sulaudutaan. Meillä on itsensä Tapion lupa ottaa sammalta, jäkälää, varpuja , käpyjä ja oksia, nytkin minulla on iso kantamus päiväkodin jouluaskartelua varten vietäväksi. Lapset meitä tonttuja rakastavat, me heitä. Rahkasammalesta saa vaikka palmikoita tyttötontuille, sen noin 15-senttinen juuriosa taipuu kuivahtaneena hyvin letitettäväksi. Poikatontuille lapset saavat tehdyksi naavasta komeat parrat. Laitanpa riihen oveen karhunsammalesta , männynkävyistä ja poronjälästä kokoamani kranssin. Sidoin sen kuivuneilla tuoksuvilla maarianheinillä, tiedän salaisen paikan, jossa niitä harvinaisina vielä kasvaa. Nyt seppele toivottaa tervetulleeksi omalta osaltani jouluriiheen kävijöitä.


    • Elävästä kuusesta muovikuuseen...
      Nyt olen tuonut 180 senttisen muovikuusipakettini vintiltä ja laittanut sen parvekkeelle odottamaan joulua.
      Kuusi on aina kuulunut jouluuni lapsesta lähtien. Lapsuudenkodissa isä toi omasta metsästä kuusen, joka laitettiin keskelle tuvan lattiaa. Oman perheen jouluun kuusi haettiin kuusikauppiailta.
      Siihen aikaan olisi tuntunut mahdottomalta olla joku muovikuusi. Silloinkaan kun 27 vuotta sitten jäin yksineläjäksi en ilman joulukuusta ole jouluani viettänyt.
      Muutettuani tähän ns. "vanhuudenasuntooni" 21 vuotta sitten melkein vieressä oli kuusikauppiaat, jolta aina kuusen hain.
      Harvemmin olin kuusiinsa tyytyväinen, viimeinen pisara oli kun kuusi haisi navetalta. Liekö jossain navetanvajassa säilytetty. Sen jälkeen ostin tämän muovikuusen.
      Ennen joulua tuon sen vintiltä tuulettumaan parvekkeelle. Kaikkina vuosina on joku lapsenlapsistani tullut sen koristelemaan, nyt neljätoistavuotias pojanpoika vielä lupasi koristaa. On se hänellekin yksi joulutraditio.
      Ehkä ensi jouluna sitten jo neljännestä polvesta koristaja tulee. Eihän minun käy kuusta pois heittäminen vielä. Onhan se kaunis koriste valoineen tuossa olohuoneessa.
      Aidon kuusen tuoksua kaipaan, siksi ajattelinkin hakea sopivia kuusen oksia metsästä ja pistelen niitä tuonne oksien väliin. Metsän tuoksua tuo myös sammaleet ja varvut joista sommittelen tulppaanikorin, siis niistä pienistä joulutulppaaneista sipulineen.

    • tarinoija

      Vanha tallitonttu myhäili partaansa mielissään, nähdessään puhisevan tuittutontun halkoman pinon. Näkyypä tuo osaavan kirvestä käyttää. Niin tonttu istahti hakkuualustalle ja mietti laittaa aputontut salaa siivoustalkoisiin.

      Niinpä siinä alkoi seinien ripsomiset veteen kastetulla katajaluudilla, iloisen kikatuksen säestäessä puuhaa. Tonttupojat kantoivat sylyksiä halkoja sisälle valmiiksi, ja tuohisia sytykkeiksi.
      Jo leijaili riihessä katajainen tuoksu.

      Vielä antoi tallitonttu määräyksen sytyttää ulkolyhty joka ilta, hämärän verhotessa salaperäisen metsän, missä metsäneläimetkin haltioineen muistivat joulunajan taikaa uloslaitettuine herkkuineen.

    • hevosrenki

      Hei tallitonttu, kuulitko uutisista? On se eu myöntänyt Suomen maidontuottajillekin hyvitystä viennin lakattua Venäjälle! Otan kuormallisen heinäpaaleja tässä, ja heitän pari olkipaalia tuonne Jouluriiheennekin aatoksi. Sopiiko niin? Kiitos taas,terve.
      Hitonmoinen myrsky onkin joulukuuksi!

    • joulumuori°

      Tässä ruokia odotellessa lähdin minäkin astelemaan riiheen, jossa tuntuu savu leilailevan tässä harmaan ankeana ja pimeänä päivänä.
      Oksia onkin myrsytuuli katkonnut polulle, siirränpä ne sivuun, ettei kukaan kompastu. Niistä keräänkin sitten kahvin keittoon keväämmällä, kun maa taas paljastuu.

      Hoh'hoijaa saisimmepa lunta valaisemaan jouluksi edes, olisi se somaa taas, huokaisi tonttumuori ääneen, avatessaan tiukkaa riihenovea.

      No, onhan täällä jo lämmintä ja kuivaa, olkipaalit vaan on tallirenki jättänyt ovensuuhun puhisi tonttumuori ja työnteli paalit seinustalle.

      Pian rätisi tuli iloisesti liekkien valastessa hämärän peittämiä hirsiseiniä. Olihan ne tonttutytöt kuuranneet pöydän niin puhtaaksi, totesi tonttumuori tyytyväisenä, liinaset laitetaan vasta aatonaattona.
      Kietoi sitten villahuivin tiukemmin ympärilleen ja lähti kotiin kattamaan tallitontulleen ruokaa pöytään.

      Pitääkin muistaa hakea muutama kauralyhde parvelta alas, metsänlintuset taitavat jo odottaa einestä nekin, puheli muori tallitontulle hiljakseen, ja latoi lautasia pöydälle.

    • Tuittutonttu kääntelee vaan kylkeensä tänä ehtoona, oli nääs Puunhakkaajien Ry.n illanvietto tonttuilumielellä eilisiltana riihellä. Kappas vaan, kun ei tomera Tonttumuori huomannut, olivatpa nuoremmat sitten jälkemme hyvin siivonneet.

    • Voi kuinka ihana avaus,tottakai minäkin kilvan riennän sinne riihitontun apujoukkoihin,partiovala jo velvoittaa ja tota luppoaikaa kun on niin mikä ettei se amakin piipahda hyvän asian puolesta,
      Jo vain se amallekin olis mieluista heittää se nuttu,joka huolia täynnä,vähän kevyenpään,Joulun joudun kuitenkin olemaan yksin,joten tämä tuli aivankuin tilauksesta,kiitos tallitontulle ama

      • Jouluna se yksinäisyys kolahtaa pahiten.Olet vain ja luulet olevasi,anteeksiantoa,ja Joulumieltä on vaikea repiä yksinäisen ihmisen egosta.
        Olen valintani itse tehnyt,en voi ketään siitä syyttää,onhan minulla noi elikot ja teidät siellä nettiyhteyden ulottuvilla.

        Tottakai lämmitän rantasaunan ja kuunelen hyvää musaa ,sekä räätikkäloorat kuuluu menuuni jopa imelletty peruna laatikko.
        Tottakai se kyynel herahtaaposkipäille,kun miestäni kaipaan
        varsinkin Jouluna,anteeksi nyt meni ilon juhla kyynelehtimiseksi ama


    • tallitonttu*

      Sitävarten onkin Jouluriiheä lämmitetty, että tänne voi istahtaa silloin kun on tarve olla vain oma itsensä.

      Vanha tallitonttu siveli miettiväisenä partaansa, ja katseli vanhoilla ystävällisillä silmillään saapujaa. Katsos, nuo vanhat hirret on nähneet niin paljon, ja jakkaralla tulipesän äärellä on monet asiat mietitty.

      Kuinka ollakaan hellittää se yksinäisyyskin yhteisen piilopaikan suojissa, sanoi tallitonttu lohduttavasti, ja asetti kätensä tulijan hartioita taputtaen.

      Tänne voi kuka vain tulla aattonakin, ja milloin vain tuntuu siltä tyttöseni.

      • Paljon psykologiaa lukeneena,en opiskelleena oletin aina,että tunteidenviidakosta vain läpi kävellään ja homma hoituu ihan itsestään.
        Ei se niin mennytkään,tuli patoutumia,tuli ylitsepääsemättömiä
        patoutumia,tuntui että kahdet polut joita taivalsin eivät koskaan kohtaa.
        No mitä sinä tallitonttu ajattelet,kun istahdin hetkeksi tähän ihanaan taianomaiseen riheen,josta voisin ammentaa voimaa tulevia koitoksia silmälläpitäen ama


    • tarinoija

      Mitäpä tarinoija siitä ajattelisi, näkyihän tuo tallitonttu tajuavan sinun tarvitsevan rauhoittua, tuolla kun tonttutytöt hieman tirskuen kertoivat tappelunnujakastanne!
      Joulumuori hiljensi tytöt, ja selitti sen kuuluvan joulustressiin vain.
      Vanha tallitonttu on jo mennyt omaan rauhaansa, toivoo rauhaa muillekin, ja nyt vetelee sikeitä parta tuhisten.

    • Voi tallitonttu kun olet pitänyt lämpimänä riihen:) Ulkona tuikki lyhtykin valaisten pihapiiriä somasti, ja kauralyhteet on ihan taipuneet pikkulintujen hääriessä niissä.

      Miten tunnelmallista onkaan heti, kun luntakin on maassa, täällä se toki pysyykin paremmin.

      Toin Isosta Ompusta Hans Välimäen Jouluglögiä tuliaiseksi, ja pipareita Aurajuuston kanssa. Siitä vaan kauhalla ottamaan kuumaa glögiä ja nauttimaan juustopipareista. Mantelit ja rusinat on pikkukulhoissa pöydällä,...

      Viihtyisää iltaa kaikelle väelle !

    • tarinoija

      Iiiik, kiljaisi Joulumuori pelästyksissään, kun olkipahnojen seasta nousi hämärässä riihessä miehen pää. Muori huomasi tyhjän Koskenkorvapullon lattialla, ja pinkaisi hameet vipottaen pihan yli talille.

      Tallitonttu, tule pian apuun,...riihessä on yöpynyt joku kulkija!
      Muori paineli sydänalaansa ja huohotti juoksustaan. No, rauhoituhan nyt, menen katsomaan, käy sinä lisäämässä puita saunaan vielä, niin päästään kylpemään.

      Tallitonttu avasi tuiman näköisenä riihen oven, ja huomasi vieraan nousseen ja oikovan kuluneita vaatteitaan surkeana,

      "Mitenkäs vieras on eksynyt yöllä tänne, ilman aikojaan, kyseli tallitonttu aika lempeällä äänellä.

      Niin,..kas kun ulkona satoi ja taisin olla eksyksissäkin, ja valoa nähdessäni hakeuduin tänne lämpimään. Taisin sitten nukahtaa, niiden pikkujoulujen jälkeen, meitä kun on muutama työttömäksi jääneitä kavereita tuolta sahalta.

      Eihäm minua yksinäistä kukaan olisi kaivannutkaan, mutta anteeksi nyt kovasti ja kiitos, lähdenkin sitten tästä.

      Tallitonttu haroi mietteliäänä partaansa, kysyi sitten hiljaa ja hienotunteisesti: Jos haluatte, olisi tuolla savusauna kylpemiseen, jos tuntuu että kylpy maistusi, vaatteennekin on kastuneet ja,...muutenkin.
      Mielellänihän minä, jos ei siitä vaivaa ole, myönsi vieras.

      Muoriii, huusi tallitonttu: Tuohan puhdas vaatekerta ja pyyhe vieraalle, jonka mentyä saunaan kehoitti vielä muoria kattamaan puurolautasen kylpijällekin.

      Sinä iltana kulki kylläinen mies metsäpolulla, eikä tuntenut yksinäisyyttä.

    • katleija.

      Muoripa ihastui ikihyviksi kun tallitonttu laulaa luikautti tonttulaulun. Osaahan se tallitonttu komiasti laulaa, mitä se tekee joulun mentyä rockibändissään (Teräsbetoni)
      https://www.youtube.com/watch?v=ESrhBaMNU74

    • Ramoona*

      Kiitos Katleija, miten hieno tulkinta ! Tontun sanatkin tuntuivat kuin uusilta nuoren lahjakkaan laulajan suusta. Samalla kuuntelin muutkin hänen joululaulunsa youtubesta, toinen toistaan upeampia , huippu tuo Ave Maria, mikä ääniala miehellä. Täytyy pitää mielessä ensi joulun alla, haluaisin hänen joulukonserttinsa kokea. Katselin telkkarista sunnuntai-iltana Hyvän mielen konsertin , jossa Jarkko esiintyi, jäi sieluun soimaan hänen laulamansa kuulijalle.

      https://www.youtube.com/watch?v=tLjNzvjoG1Y

      Sydämeeni joulun teen...voiko sydämeenkäyvemmin laulaa ?

      Ps. Terveisiä kuusenkerkältä, hänellä on nyt paljon touhotusta , koettaa löytää puuronkeittäjän metsänväen joulujuhlaan. Metsäkeiju jo kieltäytyi, ettei hieno harsohame likaannu. Mahtaako riihellä olla puurotarjoilua joulun tienoossa, siellä kun on tulisijakin , metsään ei saa nuotiota ilman omistajan lupaa laittaa.

    • tonttumuori*

      Tonttumuori tiuski kiireissään Tallitontulle: Saat saat puuroa lauantai-iltana ajattelin tarjota, mutta nyt tonttutytöt harjoittelee yhteislaulua.

      Mene syämään piirakoita meijän puolelle, jos et jaksa kuunnella,no niin tytöt!

      Maa on,...





      https://www.youtube.com/watch?v=112Ow_j8sbI

    • tarinoija

      Oi kuinka hyvälle täällä tuoksuu! Iso padallinen riisipuuroa on hellankulmalla, mahtaa siinä olla voikimpale kun niin herkulta tuoksuu, ja oikein savikulhojakin katettuna, kanelia ja sokuriakin.

      No tuosta riittää koko yön puuroa, niin tonttulan väelle kuin kävijöillekin. Söin jo yhden annoksen, mutta otanpa toisen vielä kun nuin paljon on keitetty, slurps nam.

      Hohoh, jo on masu piukeena, kiitosta tonttukeittäjille, mantelia en kyllä saanut tällä kertaa.

    • ikkunakurkkija

      Nyt oli Jouluriihessä tohinaa heti aamusta! Sankka savu nousi pikkupakkasessa suoraan taivaalle jo kello 5 jälkeen. Kaunis on luminen metsä, vielä illaksi ripustetaan lyhtyjä polulle valaisemaan polkua.
      Sisällä Tonttumuori ja Tallitonttu istuivat lämpimässä hämärässä kahvikupposensa kanssa, jutustellen ja pullaa syöden.

      Sitten levittivät kunnolla paksut kasat olkia lattialle, ja Joulumuori laittoi kauniin jouluisen kaitaliinansa isolle karkeatekoiselle pöydälle penkkeineen.

      No niin, kelliköön siinä sitten yksinäiset vaikka koko yön olkipahnoilla keskenään, jos tykkäävät jutustella, sanoi muori mennessään.

    • pienin
    • *Kukkahame*

      Kodikkaat tuoksut tulvehtii vastaan kun avaa tuon painavan puisen oven, sopivasti viljan ja jouluruokien sekoitusta ilmassa ja lämpö se vasta onkin lempeän pehmoista.
      Mukava on olkikuvon päälle istahtaa lepuuttamaan jalkoja, vaikka vasta astiet olen kaapeista ottanut esille, ne on niitä joita käytetään vain juhlan aikaan-
      Täällä on ajatus kirkkaampi saan varmaan selville kumpi liina laitetaan pöydälle äitini kutoma vai isoäidin kutoma, kas siinäpä pulma.

      Kaasin valtavasta vaskipannusta (sisällä tinaus) ison kuksallisen kahvia se tuoksuu just sille mille porokahvin pitää ja maku tuo halun hörppiä lisää...lisää.
      Tolnttujen leipomat Nisset ja Nasset ovat tehneet kauppansa, vadissa oli korkea piparivuori kun kurkin eräänä iltana ikkunasta, tontut nukkuivat nyt vierivieressä, tulen loimutessa ja lämmittäessa tonttujen kankkuja ja jalkoja.

      Tänne onkin mukava tulla illalla uudelleen, silloin nuo harmaanuttuhiippalakit ovat työn touhussa jakamassapienille kilteille lapsille lahjoja.
      Lapset sydän pamppaillen avaavat paketteja ja näyttävät kilvan isälle ja äidilleen mitä paketistä löytyy, ilo on kasvoilla ja pieten sydämessä, sieltä se siirtyy meille vanhoillekin olemme vain vastaanottavia, elämme sen onnellisen hetken lastemme kanssa.

      Täällä voi suunnitella jotain tuleville päiville, vaikka turhaa suunnittelut aina ne muuttuu joskus jopa unohtuu.
      Ja pian vaihtuu kokonainen vuosi uuteen, mitähän se tuo meille?

      Toivon että maailma rauhoittuu ja voidaan elää!
      Enhän minä' edes paljoa toivo.

    • Vaalihuuma

      Soini?

      • kuuntelijat

        Mikä ettei.


      • Huumaantunut

        Tai Soininvaara?


      • näinkoen
        Huumaantunut kirjoitti:

        Tai Soininvaara?

        Puhetaito ei ole edukseen, saa ehkä kirjailijana äänensä paremmin kuulumaan. Liian hätäinen kovassa pelissä.


      • kirpakkas
        näinkoen kirjoitti:

        Puhetaito ei ole edukseen, saa ehkä kirjailijana äänensä paremmin kuulumaan. Liian hätäinen kovassa pelissä.

        molemmat realiteeteistä kauaksi kiirehtineet


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5839
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      510
      3668
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      177
      3486
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2694
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2469
    6. 276
      2106
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1553
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1462
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1409
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1200
    Aihe